Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT INTERVIEW!

”Et UCI-løb som alle andre” – stor ros til Kronborg Cyclocross Event

15. oktober 2014 15:00Foto: Martin Schütt

Søndag blev det første UCI cykel cross-løb i 14 år kørt, og det gik godt, i hvert fald hvis man, som Feltet.dk har gjort, spørger arrangøren, dagens hurtigste dansker og landstræneren.

Artiklen fortsætter efter videoen.

I mange år levede den en relativ stille tilværelse - den fandtes, var elsket og dyrket intenst af de passionerede, men gjorde hverken meget væsen af sig eller fik den helt store opmærksomhed. Så skete der pludselig noget …

’Den’ er naturligvis cykel cross’en. Den specielle vintercykelsport, som Danmark faktisk har stolte traditioner inden for, og som, da årtusindskiftet nærmede sig, nåede en dansk kulmination. VM i Middelfart i 1998 og UCI-løb så sent som i 2000 i Fredericia. Men så gik luften noget af ballonen.

Og mens Joachim Parbo, Tommy Moberg Nielsen, to stadig aktive ryttere, samt Christian Poulsen, Kim Petersen og senest Kenneth Hansen og Jonas Pedersen sloges om DM-titlerne op gennem nullerne og 10’erne, foregik det ofte i så stor ubemærkethed, at de færreste i dag ved, at et navn som Magnus Cort skam også nåede at sikre sig en DM-titel i den mudrede disciplin, om end i juniorklassen og altså før, der for alvor skule vælges disciplin at satse på.

Det er nemlig ikke mange, som har set formålet med at være rendyrkede cross’ere - den manglende opmærksomhed i de bredere kredse til trods, har de dog fandtes. Og de findes stadigvæk - og nu bliver der tilmed flere af dem. Mange flere.

Ny opblomstring
For i de seneste par år har cykel crossen oplevet en mindre opblomstring, og den nyligt indledte 2014-2015 sæson synes at skulle blive et skæringspunkt i den sammenhæng - en ny begyndelse. Mens stadig flere, på alle niveauer, får lyst til at prøve sig af i disciplinen, har DCU hyret netop Kim Petersen, dansk mester i 2002, 2004 og 2005, som ny landstræner, naturligvis med fokus på talentudvikling. Det trækker endnu flere til.

Og søndag blev så det første internationale cykel cross-løb i mange år med UCI-stemplet kørt i Danmark, Kronborg Cyclocross Event, det første siden dengang i Fredericia i 2000. Lokaliteten denne gang var Helsingør, hvor Henrik Sørensen, formand for DCU crossudvalg og for den arrangerende klub, CK Kronborg, havde en travl, men god dag.

”Det var fantastisk,” siger han til Feltet.dk dagen derpå. Stadig træt og ikke helt færdig med arrangementet, praktisk talt, men glad. ”Det gik rigtig godt, og det var dejligt med de mange positive tilbagemeldinger, særligt blandt eliterytterne, som var begejstrede for ruten.”

Også UCI’s repræsentanter på dagen havde været mere end tilfredse, fortæller løbsarrangøren. Bevares, man havde småting at påtale, eksempelvis ønsket om en lidt kortere rute, for tilskuernes skyld, men alt i alt var feedback god ’oppefra’. Intet til hinder derfra i forhold til et lignende arrangement i 2015. Det kan sagtens komme på tale, lover Henrik Sørensen, som har lært meget af årets event, ikke mindst om organiseringen af den.

I alt 150 ryttere var til start, og vurderingen er, at omkring 500 tilskuere var forbi i løbet af dagen, heraf mange selvfølgelig med relationer til de delagende ryttere. De tal vil Henrik Sørensen gerne hæve til i hvert fald 200 og mellem 1000 og 1500 på tilskuersiden. Men ét skridt ad gangen.

”Som i udlandet”
”I første omgang var det vigtigste, at vi viste, at vi kan lave sådan et arrangement. Det er den bedste reklame, vi kan gøre for et kommende løb - resultatet af vores anstrengelser,” fremhæver Henrik Sørensen.

”Og så gjorde det nok heller ikke noget, at medaljerne blev godt fordelt, så alle oplevede noget succes,” tilføjer han med henvisning til, at de tre UCI-løb blev vundet af henholdsvis en tysk, en svensk og en dansk rytter.

Var UCI og arrangøren tilfredse med løbet, var den tidligere tredobbelte nationale mester og den danske rytter på højest internationalt niveau, Kenneth Hansen, det også. Ganske vist måtte han se sig slået af tyske Ole Quast, efter en tæt duel, men hans bedømmelse var klar: ”Det var ligesom at køre i udlandet,” siger han om løbet, da Feltet.dk fanger ham.

”Når løbet først er i gang, når der er UCI-point at køre om, så tænker man ikke så meget over, hvor det er. Det gjorde jeg heller ikke i søndags,” uddyber han og understreger, at det skal forstås som ros.

Løbet havde internationalt niveau, og selvom han da kunne have ønsket sig, at feltet i endnu højere grad havde afspejlet det, er det absolut positivt ment, når han påpeger, at han ikke mærkede det ’danske’ islæt.

”Stemningen var fin, der var godt styr på tingene, setup’et og markedsføringen af løbet havde være god, og selvom det måske haltede lidt med ting som 80 %-reglen, så er det fedt, at nogle gør så meget for meget for sporten herhjemme - og bruger en masse tid på en event som den i Helsingør,” fortsætter Kenneth Hansen, der er den danske rytter, som i de seneste år har kørt mest i udlandet.

Værd at rejse for - for ryttere og tilskuere
Det er en hård og bekostelig livsstil, og af samme årsag forstår han egentlig også godt, at det har været svært at tiltrække endnu flere udenlandske ryttere.

”Det er dyrt for ryttere på det her niveau at rejse langt for et enkelt løb - på et stramt budget er man nødt til at vurdere, hvor langt man kan tage i forhold til, hvad man kan opnå,” forklarer Kenneth Hansen. Han skal selv i den kommende weekend til Holland, hvor der lørdag køres World Cup i Valkenburg og to dage senere et UCI C2-løb i byen Woerden. Altså to UCI-løb tæt på hinanden.

Løbet i Woerden er, bemærker han, et, man kunne lade sig inspirere af. Ruten køres delvis i og omkring et lokalt tivoli og går også igennem byens gader. Det skaber en meget festlig ramme, en helt særlig atmosfære, hvilket tiltrækker folk. Stemning og fest, som også belgierne og tjekkerne er gode til. Og samtidig overholdes altså de UCI-foreskrifter for, hvordan en cykel cross-rute skal se ud, hvor meget asfalt den eksempelvis skal indeholde.

De foreskrifter blev også overholdt i Helsingør, hvor ruten dog primært bugtede sig rundt i den efterårssmukke, men lidt tomme Marienlyst Slothave. Det var dog en god cykel cross-rute, fastholder Kenneth Hansen.

Og landtræner Kim Petersen var af samme opfattelse - ruten, som grundlag for et godt cykel cross-løb, var fremragende. Ganske enkelt.

En rigtig cross-rute …
Han deler Kenneth Hansens syn på sagen - at så længe man følger UCI-foreskrifterne, bliver ruten af sig selv god. Eller som den 39-årige, tidligere firedobbelte danske mester og stadig aktive rytter, Joachim Parbo (tilmed nummer tre i Helsingør og altid fortaler for mere festlige rammer omkring de danske løb) ofte formulerer det: På en rigtig cross-rute skal det ikke kunne lade sig gøre at køre hurtigere på en mountainbike.

Den tillgang køber Kim Petersen til fulde, og han bed netop mærke i, at det i Kronborg Cyclocross Event var de dedikerede cykel crossere, som trak de længste strå. I ’rigtig’ cykel cross skal man kunne beherske alle elementer, både når det kommer til styrke, fart og ikke mindst teknik.

Landstræneren har i det hele taget lutter positivt at sige om arrangementet i Helsingør. Udover at han selv, og alle andre, var vidne til rigtig ”gode og spændende cykelløb”, indfangede han tre ting, naturligvis set i det store perspektiv, det for ham som landstræner er essentielt at holde fast i.

”Det gode vejr gav arrangementet og engagementet bag fuld valuta for pengene - det var præcis det løb, jeg havde ønsket mig på nuværende tidspunkt,” siger Kim Petersen til Feltet.dk og uddyber, hvorfor han glædede sig over, at der ikke var regn og mudder på dagen.

”Det var et godt løb for oktober, hvor mange kommer fra mountainbiken eller landevejen, og hvor det er vigtigt, at farten er høj. Inden ruterne og vejret gør forholdene mere krævende. Det er vigtigt for cross-sæsonen, at rytterne starter med at få fart i benene, og man ser det samme i andre lande, også i Belgien hvor de fleste løb jo køres.”

”Ruten i Helsingør var hurtig, en rigtig oktober cross-rute.”

De to andre ting, som landstræneren noterede sig, var dels den ”store rytterressource”, han oplevede som overraskende høj hos de unge danske ryttere, dels at det faktisk var lykkedes at få udenlandske ryttere tiltrukket til eventen.

Særligt det første kræver nok en forklaring:


Fik set, hvad han skulle se
”Det var godt at se rytterne arbejde med det rent tekniske, for eksempel at se hvordan cyklerne blev håndteret, se rytterne komme hurtigt på cyklerne. Mange er allerede dygtige og har endda forbedret sig efter bare en enkelt af de talentsamlinger, jeg har afviklet - det tyder på et stort forbedringspotentiale. Det var godt, jeg var der (i Helsingør, red.), jeg lærte meget af at være til stede og så, hvad jeg skulle se.”

Kim Petersen blev samtidig og nok engang imponeret af vinderen af U19-løbet, MTB-verdensmesteren Simon Andreassen, men da landstrænerens fokus hovedsageligt er på U15 og U17-rytterne, var blikket også fokuseret på et andet talent: 16-årige Anthon Chamig, der placerede sig efter Simon Andreassen i U19-løbet, foran flere svenske U19-landsholdsryttere.

Anthon Charmigs løb rammer netop hovedet på sømmet, pointerer landstræneren.  

”Han kæmper og formår faktisk at sætte to stærke svenskere af på sidste omgang, på det helt rigtige sted, hvilket viser, at han også kører med hovedet. Han sparer sig en smule, lader dem komme op til sig og satser så helt rigtigt. Han ved, at han skal foran dem et helt bestemt sted og bruger så både sin teknik og styrke til at angribe og køre fra dem.”

”At blive god til cykel cross er i høj grad også at køre med omtanke,” slår landstræneren fast og håber på, at flere danske arrangementer af denne størrelse og karakter kan medvirke til, at et perspektivrigt, nordeuropæisk cykel cross netværk kan etablere sig.

Læs også
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
DEL
INFO
Cyklecross
Nyheder
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Tour de Romandie(2.UWT) 23/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?