Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

Dobbelt slovensk triumf - Roglic i gult

06. september 2020 16:32Foto: Sirotti

Efter en fuldstændig vanvittig etape blev det dobbelt slovensk triumf, da Tadej Pocagar vandt 9. etape i Tour de France, mens Primoz Roglic er ny mand i førertrøjen.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Dramatik fra start til slut.

 

Det var sådan 9. etape af årets Tour de France udspillede sig, for selvom løbets anden bjergetape i Pyrenæerne på papiret var nemmere end lørdagens etape, blev den markant mere dramatisk.

 

Selvom der var angreb fra start, lykkedes det ikke nogen at komme afsted, før unge Marc Hirschi stak afsted på dagens første reelle stigning efter mere end 50 kilometer.

 

Læs også
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads

 

Den unge schweizer fortsatte sit solotogt over mere end 100 kilometer, men på stigningen kort før mål, angreb favoritterne hinanden. De mange angreb betød, at farten skød voldsomt i vejret, og det kostede for den ensomme lykkeridder i front. Trods courage af en anden verden måtte den unge schweizer se sig hentet med under to kilometer til mål, og selvom han slutteligt havde kræfter nok til at give spurten et skud, måtte han se sig slået af to slovenere.

 

Hirschi kom nemlig til mål med blandt andre Tadej Pogacar og Primoz Roglic, og de to landsmænd var efter en hård etape stærkere end den unge schweizer. I duellen om etapesejren var unge Tadej Pogacar akkurat stærkere end sin landsmand.

 

Med 11 bonussekunder og yderligere forspring til flere af de øvrige favoritter kan Primoz Roglic dog glæde sig over, at han er ny mand i løbets førertrøje.

 

Dagens store taber blev Adam Yates, der med et tidstab på 54 sekunder må overgive løbets førertrøje og dumper ned på en samlet 8. plads. Astanas Miguel Angel Lopez kom ind sammen med Yates, og han må derfor også se sig distanceret. Værst gik det dog for Emanuel Buchmann, der med et tidstab på over fire minutter falder til en position som nummer 18.

 

Etapereferat:

Det var en markant koldere dag, der søndag mødte det felt, som undervejs på 8. etape måtte sige farvel til William Bonnet, Diego Rosa, Lilian Calmejane og Giacomo Nizzolo og derfor kun bestod af 168 ryttere.

 

Med bare 20 grader og en overskyet himmel tog en af de byer, som nærmest er synonym med Pyrenæetaper i Tour de France, mod rytterne. For 72. gang i historien var Pau således på Tour de France rutekortet, og den sydvestfranske by lagde asfalt til en ganske hektisk start på 9. etape.

 

Adskillige ryttere så ud til at være interesseret i at komme afsted, men da feltet efter 9,5 kilometer rundede toppen på kategori-4-stigningen Côte d’Artiguelouve, hvor Benoit Cosnefroy tog det ene bjergpoint, var der stadig samling.

 

Team Sunweb var i særdeleshed aktive, og selvom både Marc Hirschi og Nicholas Roche kortvarigt havde hul, var der efter 20 kilometers kørsel stadig ingen ryttere, der var kommet afsted i et udbrud. Også Casper Pedersen og Michael Valgren forsøgte sig, men heller ikke de to danskere havde held med at sætte feltet, hvor dannebrogstrikoten personificeret af Kasper Asgreen sad forrest og trak.

 

 

Læs også
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024

 

Mens Wout Poels og Fabio Aru begge så ud til at være i vanskeligheder, var Dan Martin (Israel) næste mand til at forsøge sig. Hverken Martin eller kort efter Matteo Trentin (CCC) havde held med anstrengelserne, og italieneren måtte i et deja-vu-lignende scenarie se sig hentet af Mads Pedersen (Trek).  

 

Efter etapens første 35 kilometer var der stadig samling, og selvom også Niklas Eg og Mads Pedersen (begge Trek) forsøgte sig, var der absolut intet, der fik lov at holde. Mens Wout Poels havde fået tilslutning til feltet, fangede et af tv-kameraerne en lidende Fabio Aru, der bestemt ikke var tilfreds med at komme i tv.

 

Col de la Hourcère

Mens rytterne nærmede sig dagens første kategori-1-stigning, Col de la Hourcère, som startede efter 56 kilometer, fortsatte den danske verdensmester Mads Pedersen med at være særdeles aktiv forrest i feltet.

 

Med 103 kilometer til mål satte Rémi Cavagna (Deceuninck) sig frem i feltet, men franskmandens føring blev for hård til Omar Fraile (Astana), og pludselig havde TGV-toget fra Clermont-Ferrand fået et lille hul. Bag ham angreb en Sunweb-trio med blandt andre Søren Kragh Andersen, og selvom de kom op, var det lige som Col de la Hourcère startede.

 

 

Bag den lille gruppe i front angreb Maximilian Schachmann (Bora) sammen med Carlos Verona (Movistar) og ganske overraskende Thibaut Pinot (Groupama), der havde smidt næsten 20 minutter til de øvrige favoritter på gårdagens etape.

 

Stigningen fik straks feltet til at eksplodere, og det var tydeligt, at Groupama-FDJ ville revanchere gårsdagens nedtur. I en decimeret gruppe sad franskmændene med hele tre mand forrest, men gruppen med favoritterne var ikke langt bag dem.

 

Marc Hirschi går solo

Da gruppen blev hentet af favoritterne, kørte Marc Hirschi solo. Den unge schweizer fik kortvarigt selskab af den ligeledes unge tysker, Lennard Kämna, men med fem kilometer til toppen, havde Hirschi atter smidt Kämna.

 

En gruppe på syv mand med blandt andre Kämna, Jonathan Castroviejo (Ineos), David Gaudu & Sébastian Reichenbach (begge Groupama), Daniel Martinez (EF), Warren Barguil (Arkea) og Davide Formolo (UAE) blev dannet bag Hirschi, mens Jumbo-Visma førte an i favoritgruppen, der var blevet reduceret til 40 ryttere. Samtidig viste Pinots angreb sig at være spil for galleriet, for franskmanden var stadig så mærket, at han måtte slippe de øvrige forhåndsfavoritter.

 

Læs også
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe

 

 

Forrest så Marc Hirschi derimod ikke særlig mærket ud, for den unge schweizer havde med en kilometer til toppen et minut ned til gruppen bag ham, der undervejs havde fået selskab af Omar Fraile. Bag demfulgte feltet yderligere et halvt minut efter.

 

Mens Hirschi kørte gennem skyerne og kom først over toppen, kom den ventende melding om, at Fabio Aru var stået af. På den korte men særdeles våde nedkørsel øgede den teknisk dygtige Hirschi til forfølgerne, inden han straks tog fat på kategori-3-stigningen Col du Soudet.

 

Tågen tog til på den korte stigning, og Hirschis forspring gjorde det samme, og da han rundede toppen, var han to minutter foran den otte mand store gruppe bag ham. Kort forinden havde David Gaudu på mærkværdig vis kørt af vejen og ud i grøften, hvor han kørte ind i en tilskuer.

 

 

Bare to kilometer nord for den spanske grænse startede den lange nedkørsel, og her vidnede våde tv-linser, regnjakker og særdeles forsigtig kørsel om regnvåde veje. I feltet havde Jumbo-Visma ikke voldsomt travlt, og med alle mand iklædt sorte regnjakker guidede de favoritterne ned fra Soudet.

 

Hirschi vs favoritterne

Marc Hirshci fortsatte med at øge sit forspring, og da han kørte over dagens indlagte spurt med 55 kilometer til mål, var det med et forspring på 3.33 til forfølgerne, hvor Sébastian Reichenbach efter en lidet imponerende nedkørsel var faldet tilbage til favoritterne.

 

Bagfra fik flere ryttere tilslutning til det felt, som Wout van Aert for gud ved hvilken gang sad i spidsen for, og selvom Marc Hirshi fortsat øgede, blev forfølgerne med 42 kilometer igen hentet af det gule tog.

 

Sunweb-rytteren tog hul på kategori-2-stigningen Col d’Ichère med et forspring på lidt over fire minutter. Undervejs på stigningen fik U23-verdensmesteren fra 2018 ganske tydelig hjælp fra sin sportsdirektør i form af en såkaldt ’sticky bottle’, og hans forspring var da også intakt, da han små fire kilometer senere kørte over toppen.

 

Læs også
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere

 

 

Herefter fulgte ti kilometer med nedkørsel og et kort dalstykke, inden dagens anden kategori-1-stigning, Col de Marie Blanque, med 26 kilometer til mål tog fat. Hirschi kørte ind på den 7,7 kilometer lange stigning med et forspring på 3.30, men med et hold, hvor kun Tony Martin nu manglede, havde Jumbo-Visma skruet ganske markant op for farten i feltet.

 

Col de Marie Blanque

Ved foden af stigningen slog Robert Gesink nærmest øjeblikkeligt ud, mens også danske Chris Juul-Jensen måtte slippe. Wout van Aert havde endnu en kort føring i sig, inden han overlod scenen til Sepp Kuss. Amerikanerens føring kostede straks bagerst i feltet, hvor Emanuel Buchmann (Bora) var den første blandt forhåndsfavoritterne, der måtte slippe.

 

Med tre kilometer til toppen, hvor der skulle uddeles henholdsvis otte, fem og to bonussekunder, havde Hirschi stadig et forspring på to minutter ned til det favoritfelt, der var reduceret til 22 ryttere. Gruppen blev dog yderligere reduceret, da Tadej Pogacar for anden dag i træk angreb.

 

Tom Dumoulin  måtte i første omgang lukke, mens Adam Yates øjeblikkeligt måtte slippe. Da Dumoulin kort efter slog ud, var kun Primoz Roglic, Egan Bernal og Mikel Landa direkte i hjulet på Pogacar. Richie Porte fik dog kæmpet sig tilbage, mens først Egan Bernal og siden Primoz Roglic forsøgte sig med halvhjertede angreb.

 

Romain Bardet fik som første mand kontakt til de fem forfølgere, mens også Nairo Quintana, Rigoberto Uran, Guillaume Martin og Bauke Mollema kort før toppen fik kontakt. På toppen havde Hirschi bare 15 sekunder til favoritgruppen bag sig, hvor Primoz Roglic og Tadej Pogacar i deres spurt om fem og to bonussekunder næsten kolliderede.

 

 

Finalen

Selvom Hirschi allerede havde bevist, at han kunne køre nedad, øgede han på den første del af nedkørslen ikke mærkbart ned til Primoz Roglic, Mikel Landa, Tadej Pogacar og Egan Bernal, der havde samlet sig bag ham. Yderligere bag dem sad Richie Porte, Bauke Mollema, Rigoberto Uran, Romain Bardet, Nairo Quintana og Romain Bardet samlet, mens Adam Yates sad mere end et minut yderligere bagved.

 

Med ti kilometer til mål havde Hirschi øget sit forspring til 23 sekunder, men med syv kilometer til mål var det slut med nedkørsel, og i stedet bød finalen på en ganske blød stigning. Den hårdt prøvede schweizer havde dog stadig 17 sekunder, da han kørte ind på de sidste fem kilometer.

 

De fire forfølgere havde med tre kilometer tilbage visuel kontakt, og da Hirschi kørte ind på etapens sidste to kilometer, lignede schweizeren pludselig en slagen mand. Med bare halvanden kilometer til mål blev han hentet, men han havde dog kræfter til at hægte sig på.


Det var med Primoz Roglic først ind under Flamme Rouge, og med 300 meter til mål åbnede Marc Hirschi fra sin position bagerst blandt de fem. Hurtigt stod det klart, at hverken Bernal eller Landa ville blande sig, men i en ren slovensk sandwich var Hirschi alligevel oppe mod overmænd.

 

I sidste ende lykkedes det lige akkurat Tadej Pogacar at snige sig foran sin landsmand til karrierens første Tour de France-etapesejr i sin første deltagelse i løbet. Roglic kan trods andenpladsen glæde sig over, at han er ny mand i løbets førertrøje.

DEL
INFO
Tour de France
Nyheder Profil Resultater
Marc Hirschi
Nyheder
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?