Første psykologiske sejr til Nibali efter Dennis-show

04. juli 2015 17:45Foto: Sirotti

Vincenzo Nibali var bedst af favoritterne på Tour de Frances indledende enkeltstart. Rohan Dennis var bedst af alle - også Tony Martin.

Da ”Hajen fra Messina” kom i mål som den sidste af alle på dagens enkeltstart i hollandske Utrecht, var det med en psykologisk sejr i hus. De fire første forhåndsfavoritter til den samlede Tour de France-sejr lagde sig alle indenfor 18 sekunder med Nibali som den bedste syv sekunder foran Froome, 15 foran Contador og 18 foran Quintana.

Dagens etapesejr var der i sidste ende ikke den store tvivl om. Rohan Dennis slog Chris Boardmans gamle rekord for den hurtigste enkeltstart i Touren nogensinde. Australieren kørte de 13,8 kilometer med i gennemsnitsfart på 55,446 km/t.

Det var mere end rigeligt for at vinde etapen. De gamle tidskørselsmestre, Tony Martin og Fabian Cancellara, blev nummer to og tre, henholdsvis fem og seks sekunder efter.

I dag kom endelig dagen, mange cykelfans havde ventet på hele året: første etape blev skudt i gang i Tour de France. Der var tale om en enkeltstart på 13,8 kilometer i den hollandske værtsby Utrechts gader.

Det første afrikanske hold nogensinde i Tour de France, MTN Qhubeka, fik lov til at starte historien om årets løb, da Daniel Teklehaimanot iført den eritreiske mesterskabstrøje var den første til at trille ned ad startrampen.

Den rytter, der først satte en tid, der holdt mere end blot nogle få minutter, var Jos Van Emden fra hjemmebaneholdet Team Lotto NL - Jumbo. Det viste sig hurtigt, at hollænderen havde kørt en usædvanlig solid tid. Selv ikke forhåndsfavoritten Luke Durbridge (Orica-GreenEDGE) kom i nærheden af tiden, faktisk var australieren hele 31 sekunder efter. Det samme gjaldt Jonathan Castroviejo (Movistar) og Svein Tuft (Orica-GreenEDGE).

Første rytter til at slå Van Emden var Rohan Dennis (BMC Racing Team). Det skete i tiden 14.56, som var hele 15 sekunder bedre end Van Emdens.

Positive og negative overraskelser
Den første af de helt store favoritter til at komme i mål var Nairo Quintana (Movistar). Han kørte ind i tiden 15.57, hvilket var over et minut ringere end den førende rytter.

Man kunne godt have haft forventninger til Rigoberto Uran inden dagens enkeltstart. Colombianeren skuffede dog og tabte 40 sekunder til Dennis, og selv Robert Gesink (Lotto NL-Jumbo) formåede at slå Etixx-rytteren, der ellers normalt er blandt de helt store i kampen mod uret.

Både Thibaut Pinot (FDJ.fr) og Bauke Mollema (Trek Factory Racing) overraskede positivt. Pinot var blot 41 sekunder efter Dennis, men vigtigst af alt var han 20 sekunder bedre end Quintana. Mollema var fire sekunder bedre end Pinot og indtog en foreløbig sjetteplads.

Tom Dumoulin (Giant-Shimano) var på forhånd udpeget blandt etapens største favoritter, og han lagde godt ud. Men det blev ikke, som de hollandske hold håbede på. Dumoulin var tæt på, men måtte akkurat se sig slået med otte sekunder.

Dansk styrt og tysk damplokomotiv
Danske Jakob Fuglsang tabte overraskende hele 1.26 minutter til Rohan Dennis, hvilket svarede til en foreløbig placering som nummer 95. Det viste der sig en forklaring på, da danskeren blødte kraftigt, da han kom i mål og dermed havde været udsat for et styrt. En uheldig start på Touren for den danske Nibali-løjtnant.

Tony Martin var den største favorit overhovedet inden dagens etape, men lagde lidt langsomt ud. Det tyske lokomotiv indtog blot fjerdepladsen ved dagens mellemtid. Han var tre sekunder efter Dennis. Selvom tyskeren gav fuldt gas var det ikke nok, og han måtte nøjes med en andenplads, fem sekunder efter Dennis.

Adriano Malori (Movistar) har vist sig blandt de absolut bedste på enkeltstarten i løbet af de seneste år, men det så på et tidligt tidspunkt ud til, at italieneren ikke havde ramt en af sine store dage. Han var hele 12 sekunder efter Dennis ved mellemtiden. Han kom i mål som nummer syv langt fra de bedste.

Fabian Cancellara (Trek Factory Racing) var også tæt på, men i sidste ende var han seks sekunder efter Dennis, som dermed stadig så ud til at tage sejren.

Favoritternes indbyrdes kamp
Alberto Contador kom forbi første mellemtid 20 sekunder efter den førende Jos Van Emden. Det var ni sekunder bedre end Quintana - og to sekunder ringere end Pinot.

Ikke overraskende virkede Chris Froome (Sky) som den stærkeste af favoritterne. Han slog Contador med fire sekunder ved mellemtiden, men var lidt skuffende langt fra at kæmpe med om etapesejren.

Alejandro Valverde (Movistar) kørte en fin, men dog ikke prangende enkeltstart, hvor han i mål var få sekunder bedre end sin kaptajn, Quintana.

I mål kørte Contador ind som foreløbig 44. plads. Det var tre sekunder bedre end Quintana. Froome havde kørt noget bedre hjem end sin spanske konkurrent. Han var otte sekunder bedre end Contador og altså 11 sekunder bedre end Quintana.

Nibali og Dennis bedst
Vincenzo Nibali kørte ind som sidste rytter på mellemtiden, og her viste han sig overraskende som den bedste af favoritterne. Hajen fra Messina var fem sekunder bedre end Froome og ni sekunder foran end Contador.

Den føring holdt han til mål. Her var Nibali 43 sekunder efter Dennis, syv sekunder foran Froome, 15 foran Contador og 18 foran Quintana. Dermed lå de fire største favoritterne til den samlede sejr indenfor 20 sekunder, hvilket må betegnes som overraskende tæt.

Første psykologiske sejr må derfor siges at være gået til den forsvarende vinder af verdens største cykelløb.