Hviderusser snuppede VM-titlen foran de største favoritter

23. september 2015 21:53Foto: Sirotti

Onsdagens VM-enkeltstart blev hverken en sejr til Tony Martin eller Tom Dumoulin. Det blev derimod den hviderussiske outsider Vasil Kiryienka, der snød de store favoritter og snuppede guldet.

Der blev lagt op til et kæmpe brag af en enkeltstart, da de allerstørste enkeltstartsspecialister i verdenen skulle kæmpe om den regnbuefarvet trøje.

Den tredobbelte verdensmester i enkeltstart, Tony Martin, rullede som sidst mand ud fra startrampen klokken 20.43.30.

Danmark var i årets enkeltstart repræsenteret af Rasmus Christian Quaade, der havde start klokken 19.19.30, og Post Danmark Rundt-vinderen Christopher Juul-Jensen, som skulle starte klokken 20.21.00.

De danske resultater ved VM i enkeltstart udeblev onsdag, da Rasmus Christian Quaade og Christopher Juul-Jensen ikke formåede at blande sig i toppen.

Quaade var den anden hurtigste rytter af de cykelryttere, der havde start før ham. Men han blev smidt ned af den liste, i og med, at de udenlandske enkeltstartsspecialister kom ræsende i mål. Quaade fik en 21. plads. Christopher Juul-Jensen formåede aldrig at blande sig i toppen og sluttede som nummer 45.

Tony Martin og de andre forhåndsfavoritter kunne ikke følge med hviderussiske Vasil Kiryienka. Adriano Malori (Italien) og Jerome Coppel (Frankrig) tog henholdsvis anden- og tredjepladsen.

Quaade med i front
Michael Hepburn (Australien) var første mand til at trille ned fra startrampen klokken 19.00, og der skulle yderligere 12 cykelryttere til, før det blev danske Rasmus Quaades tur.

Hepburn fik den hidtidige bedste mellemtid af rytterne før danskeren, så det var ham Quaade skulle slå på første tidstagning. Det lykkedes dog ikke, da han var seks sekunder bag australieren.

Quaade tog igen den foreløbige andenplads på anden mellemtid. Hepburn havde dog forøget hans forspring til 14 sekunder. Mens Australieren krydsede målstregen først i tiden; én time, fire minutter og 28 sekunder, mistede Quaade yderligere tre sekunder til Hepburn på tredje mellemtid.

Quaade kørte sig i mål og ind på den foreløbige andenplads, 19 sekunder fra Hepburn, og danskeren skulle derfor ikke regne med at beholde den placering. Det gjorde han dog heller ikke særlig længe, da Stephen Cummings (Storbritannien) kom ind nogle minutter senere, og slog Hepburns tid med få millisekunder.

Christopher Juul-Jensen blev overhalt
Imens Christopher Juul-Jensen havde bevæget sig ud på ruten, slog Marcin Bialoblocki (Polen) overraskende Cummings tid med hele 36 sekunder.

Men danske Christopher lå allerede langt tilbage ved første mellemtid, hvor han kom ind på en foreløbig 26. plads. Den danske rytter faldt endnu flere pladser ned, da han ramte målstregen. Han blev også overhalt af franske Jerome Coppel, der fløj ind på en foreløbig førsteplads. Christopher var 3.28 minutter efter franskmanden, da han krydsede målstregen.

Så var det de fem sidste rytters tur, som også var de store forhåndsfavoritter; Adriano Malori (Italien), Rohan Dennis (Australien), Vasil Kiryienka (Hviderusland), Tom Domoulin (Holland) og den tredobbelte verdensmester Tony Martin (Tyskland).

Her viste den europæiske enkeltstartsmester Kiryienka sig som den hurtigste på første mellemtid. Tom Dumoulin var 15 sekunder langsommere, og Tony Martin var også 10 sekunder bagud.

Malori satte bedste tid ved anden mellemtid, dog ikke særlig lang tid, da den flyvende Kiryienka med hele 24 sekunder satte italieneren til vægs. Dumoulin kunne slet ikke følge med hviderusseren, og han var 44 sekunder bagud på mellemtiden. Men den største overraskelse var Tony Martin, der var 39 sekunder bagefter.

Dumoulin og Dennis kunne slet ikke følge med hviderusseren på tredje mellemtid, da Kiryienka fik bedste mellemtid igen. De var henholdsvis 57 og 56 sekunder efter Kiryienka. Og da Tony Martin kom over tredje mellemtid, var resultatet endnu mere skuffende. Ét minut og ét sekund havde tyskeren tabt.

Hviderusseren holdt dog kun en føring på 11 sekunder ned til Malori, og guldkampen skulle derfor stå imellem de to kandidater. Malori slog Coppels tid med 17 sekunder, men det var ikke nok. Kiryienka slog italieneren med ni sekunder, og kunne derfor kalde sig verdensmester.

Dumoulin kom 1.01 minutter efter hviderusseren, og Tony Martin var 1.16 minutter efter. Dermed sluttede de uden for podieplaceringerne.