Feltet.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart.
ACCEPTÈR COOKIES » LÆS MERE »

Kommentar: Farvel til den store romantiker
09. August 2017 af Andy PedersenFoto: Sirotti

I denne uge annoncerede Alberto Contador sit karrierestop. Allerede nu figurerer debatten om hans karrieres eftermæle i flere udtagelser fra venner og fjender, cykelryttere og eksperter samt ikke mindst hans mange fans og tilskuere - Er Alberto Contador sin generations største klassementsrytter?

Lad mig starte med at sige, at debatten selvfølgelig skal være til stede. Alberto Contador står noteret som syvdobbelt Grand Tour-vinder og har to slettede sejre på kontoen. Han ved lige præcis, hvordan det er at udholde tre ugers smerte, taktik og store opgør i bjergene.

 

To gange har han stået øverst på sejrspodiet i Tour de France: 2007 og 2009. Størst af hans bedrifter er i min verden i 2008: En Giro-Vuelta-double. Kun Eddy Merckx og Giovanni Battaglin gjorde det før Contador. Flere klasseryttere er blevet såret gevaldigt gennem tiden af El Pistolero, som den smilende dræber altid bliver kaldt.

 

Meritterne eller romantikken?
Hans meritter gør ham til den fjerdemest vindende rytter i Grand Tour sammenhæng efter netop Merckx, men også Bernard Hinault og Jacques Anquetil - tre af cykelsportens absolut største mestre. Alligevel er der én egenskab, som jeg mere tydeligt forbinder med Alberto Contador: Romantikken.

 

Jeg er typen, som hungrer efter modige franske ryttere, der gennemfører vanvidstogter for at opnå en etapesejr i Tour de France - et symbol på den romantiske tilgang til cykelsporten. Jeg blev trist, da Thomas Voeckler ikke fik sin podieplads i Touren i 2011. Jeg jublede, da Warren Barguil genfandt sig selv til storhed og triumf i årets udgave, og derfor er Contadors farvel også i den triste kategori, om end han har set en lille smule udbrændt ud de seneste to år.

 

Hans imponerende, frembrusende og nærmest voldsomme statur, hvor cyklen kastes til højre og venstre vidner om et stort overskud. I sin storhedstid var det overskud såvel mentalt som fysisk, men i de senere år mest mentalt. Contador er, og skal i høj grad huskes for at være en rytter, som kørte med hjertet frem for med hjernen.

 

Store bedrifter og tabte kampe
Det har gennem tiden ført til store bedrifter. 15. etape til Verbier i Tour de France 2009 er et eksempel. Kun to sekunder adskilte dengang ærkefjenden Lance Armstrong og Alberto Contador. Han satte et modigt og ikke mindst kraftigt angreb ind med sin vuggende stil med seks kilometer til målstregen, og detroniserede ikke kun Armstrong, men også Andy Schleck, Carlos Sastre, Cadel Evans og Vincenzo Nibali.

 

Smilende, lidende og med de karakteristiske to bank på brystkassen efterfulgt af pistol-salutten sejrede El Pistolero. Der vandt han Tour de France for anden gang, og mange franske hjerter.

 

Stærk i min erindring er også modsætningernes opgør i Vuelta a España i 2014. Christopher Froome kom ikke igennem 5. etape i Tour de France til den legendariske Arenberg-skov det år, og ville gøre comeback i gennembrudsløbet, Vuelta a España med hans dominerende Team Sky-mandskab, og ikke mindst hans cykelcomputer, som gav Contador store udfordringer. Men igen sejrede den kreative Contador. To etapesejre var mere end nok til at sætte konkurrenten Froome på plads.

 

I de seneste to år specielt har Contador dog ikke vundet de helt store sejre. Contador kunne have opnået en podieplacering hist og her, men han er ikke gået på kompromis med sin identitet. Hvis ikke han kunne vinde, har det gået ham ufatteligt på, og han har til tider givet op. Udefra virkede det til, at Contador aldrig ville tage til takke med at være en middelmådig rytter med en snært af anonymitet.

 

Konklusionen - en komplet rytter
Alberto Contador var og er i høj grad stadig en komplet rytter. Uagtet hans problemer med doping-forseelser gennem tiden, har han tilført cykelsporten den underholdende effekt, som gør det så ufatteligt spændende at se på, og han havde talent. En komplet kombination for en cykelrytter i det professionelle felt.

 

Derfor kan man spekulere i, om den store mester ville stoppe før tid, for netop at undgå et større fald ned igennem rækkerne. Ved at stoppe nu huskes han for sejrene, angrebene og storheden - plus en lille sag om en berømt bøf. Han huskes ikke for, at have kørt et eller to år mere, end hvad den fysiske performance berettigede til.

 

Fra min side skal der i hvert fald lyde en stor tak til Contador. Jeg vil savne den store romantiker. 

 

Andy Pedersen

SKAL CONTADOR PÅ DIT VUELTA MANAGERHOLD? SÆT DIT HOLD HER

Luke Rowe: Jeg kommer igen
Landevej
18.08 2017
Test: Assos bibshorts og jersey
Udstyr og test
18.08 2017
Vuelta a Espana: Favoritten
Landevej
18.08 2017
Vuelta a Espana: Outsiderne
Landevej
18.08 2017
Transferliste 2017-2018
Landevej
18.08 2017

Cyclassics HamburgWT 20/08-20/08

Bretagne Classic - Ouest-FranceWTD 27/08-27/08

Brussels Cycling Classic1.HC 02/09-02/09

Tour de DMZ 20172.NCUP 02/09-05/09