Contador satte klassementet på plads - Martin vandt enkeltstarten

12. april 2014 17:05Foto: OPQS / Tim De Waele

Tony Martin vandt sæsonens første enkeltstart, da Baskerlandt Rundt i dag blev afsluttet. Alberto Contador imponerede ved at blive nummer to på enkeltstarten og vandt således løbet samlet.

Omega-Pharma Quicksteps verdensmester i enkeltstart, Tony Martin, vandt i dag sin anden etape i Baskerlandet Rundt, efter han var hurtigst på den 26 kilometer lange enkelstart. Det var tyskerens første enkelstartssejr i år. Alberto Contador blev nummer to kun syv sekunder langsommere end Tony Martin, og han cementerede dermed sin førsteplads. Alejandro Valverde havde ikke sin bedste dag og endte helt uden for top tre. I stedet kunne den polske komet, Michal Kwiatkowski, og den franske veteran, Jean-Christophe Peraud, avancere til de sekundære podieplaceringer.

Etapens forløb

Årets udgave af Baskerlandet Rundt blev afsluttet med en 25.9 kilometer lang enkeltstart fra Markina til Xemein, som undervejs bød på to mindre stigninger. Der var flere gode bud på en vinder på enkeltstarten, eftersom verdensmesteren Tony Martin (Omega-Pharma Quickstep) endnu ikke havde vundet en enkeltstart i 2014. Af andre forhåndsfavoritter var Michal Kwiatkowski (Omega-Pharma Quickstep) og Tom Domoulin(Giant-Shimano).

I klassementet var blikket rettet mod den magtkamp som har udspillet sig mellem Alejandro Valverde og Alberto Contador, men egentligt havde alle ryttere fra top 14 i klassementet en mulighed for at blande sig i kampen om sejren.

God tid fra første mand

Den første rytter på ruten var Belkins's Jack Bobridge, som for det meste er garant for en god enkelstart. Den australske rytter kom i mål i tiden 40.57, og havde længe den bedste tid.

Den unge Trek-rytter, Bob Jungels, var en af de første ryttere til at slå Jack Bobridge's tid. Bob Jungels har flere gange været i udbrud i løbet, og har vist glimrende kørsel. I dag kom han i mål i tiden 40.06.

Movistar dominerede

En Movistar-trio bestående af Jose Herrada, Benat Intxausti og Ion Izagirre kørte alle en fremragende tid, og var alle på dette tidspunkt i top fire. Speciel Ion Izagirre imponerede, og kørte de knap 26 kilometer i tiden 39.14. Således havde han den klart bedste tid, og var hele 50 sekunder hurtigere end Benat Intxausti. Således havde holdkaptajnen Alejandro Valverde nogle gode tider at køre efter.

Forhåndsfavoritter indfriede forventningerne

Tom Domoulin var den første af forhåndsfavoritterne i mål. Selvom det holdt hårdt mod slutningen af etapen, pressede han cyklen over stregen i tiden 39.11, og kunne således indtage en foreløbig førsteplads. Men den holdte han ikke i lang tid, da verdensmesteren kom i mål kort tid efter. Tony Martin var meget opsat på at vinde sæsonens enkeltstart, og havde allerede ved mellemtiden distanceret sine konkurrenter med hele 40 sekunder. Tony Martin formåede at holde gang i kedlerne og tromlede ind over målstregen i tiden 38.33. Tejay Van Garderen (BMC) skuffede derimod en smule og var mere end et minut langsommere end Tony Martin i tiden 39.38.

Kampen i klassementet

58 sekunder skilte Simon Spilak (Katusha) på 14. pladsen og Alberto Contador på førstepladsen før etapen, og det var derfor mellem de fjorten bedste ryttere i klassementet, at etapen skulle afgøres. Simon Spilak kørte en imponerende enkeltstart og var kun 16 sekunder langsommere end Tony Martin.

Michal Kwiatkowski, en af forhåndsfavoritterne, havde ved mellemtiden kørt den anden bedste tid, kun 13 sekunder langsommere end holdkammeraten Tony Martin. Det betød, at der nu var et stort pres på Alejandro Valverde og Alberto Contador, eftersom Kwiatkowski kun var 41 sekunder efter Alberto Contador før etapen. Michal Kwiatkowski formåede at holde et godt tempo hele vejen til mål. Han kørte i mål i andenbedste tid, 15 sekunder langsommere end Martin i tiden 38.48.

En anden klassementrytter, som kørte en god enkeltstart var franskmanden Jean-Christophe Peraud(Ag2r). Han kørte i mål i tiden 39.08 og meldte sig således ind i kampen om en podieplacering.

Den spanske magtkamp

Sølle 12 sekunder skilte Alberto Contador og Alejandro Valverde før dagens enkeltstart. Der var således lagt i kakkelovnen til en dyst mellem de to spanske etapeløbseksperter. Men da begge ryttere havde passeret mellemtiden, var løbet kørt for Alejandro Valverde.

Mens Valverde faldt mere eller mindre igennem på enkeltstarten, kørte Alberto Contador med om sejren. Ved mellemtiden var Alberto Contador kun syv sekunder efter Tony Martin. På den sidste halvdel af etapen kørte Alberto Contador lige op med verdensmesteren, hvilket betød, at han også var syv sekunder langsommere end Omega-Pharma Quickstep-rytteren i mål. Valverde endte som nummer otte på enkeltstarten, og var 55 sekunder langsommere end Alberto Contador.

Resultatet af dagens enkeltstart betød, at Alberto Contador vandt Baskerlandet Rundt med hele 49 sekunder til Michal Kwiatkowski og 1.04 til Jean-Christophe Peraud. Alejandro Valverde endte på femtepladsen 1.07 efter Alberto Contador.