Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: DM 2015 - linjeløb (herre elite)

Optakt: DM 2015 - linjeløb (herre elite)

28. juni 2015 08:57Foto: Feltet.dk

DM-ugens højdepunkt, herre elitens linjeløb, er samtidig også afslutningen på en fantastisk stribe af cykelløb i Djursland. Favoritfeltet er bredt, forløbet er uforudsigeligt, og ruten ser spændende ud. Det trækker op til et rigtig godt cykelløb.

Artiklen fortsætter efter videoen.

126 eliteryttere skal kæmpe om titlen som Danmarks bedste cykelrytter. Dannebrogstrikoten er en eftertragtet størrelse i alle klasser, og uanset om målet er, at man kan vise symbolet frem på tv-skærme under de største cykelløb i verden eller nuppe trøjen fra de store favoritter og køre A-løb i et år i den rød-hvide trikot, så er der enorm kamp fra alle deltagere om at komme først over stregen.

 

Sidste år blev favoritten Magnus Cort snydt, da det afgørende udbrud kørte, og han måtte bruge mange kræfter i forsøget på at komme op til de forreste. I stedet trådte nyprofessionelle Michael Valgren frem og viste for alvor, at hans talent rækker rigtig, rigtig langt. Sejren kickstartede samtidig en fremragende sommer, der endte med at give Valgren titlen som årets landevejsrytter til Danish Bike Award 2014.

 

Der var inden løbet stor diskussion om, hvorvidt ruten var hård nok til at skabe udskilning, men det gjorde rytterne til skamme ved at køre løbet så hårdt, at de fleste endte med at blive taget ud af kommissærerne. Valgren endte med at køre helt alene til mål, mens Michael Carbel slog Matti Breschel i spurten om sølvet. Ruten i år er en tand hårdere end sidste år, og med måden der normalt bliver kørt DM i landevejscykling på in mente, så ligner det, at det er nogle af de hårdføre folk, som skal køre om metallet.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Ruten

Vi befinder os stadig i det syddjurske, og årets rundstrækning starter naturligvis i DM-ugens omdrejningspunkt Rønde. Herfra bevæger de sig østpå og drejer mod nordvest i Rostved, inden de vender om og kører mod syd, når de rammer Thorsager, og kører tilbage til Rønde. 13,9 kilometer indeholdende 171 højdemeter giver den klart sværeste rute siden Hammel i 2012.

 

Ruten starter halvvejs oppe ad Hovedgaden i Rønde, en i alt knap to kilometer lang bakke, der stiger 3-5 %. Fra toppen går det nedad et par kilometer inden et længere fladt stykke frem til Thorsager, hvor der drejes mod syd ind på rutens anden bakke.

 

Bakkens stigningsprocenter svinger lidt, men ligger omkring 3-6 % det meste af tiden, og toppen nås efter cirka to kilometer med 3,4 kilometer til mål. Herfra går det nedad hele vejen til kilometerporten, hvor samme bakke, der indleder rundstrsækningen, står for afslutningen. Der er en enkelt kilometer lige omkring 4 % til målstregen, så man skal have gemt lidt kræfter til afslutningen for ikke at eksplodere i en spurt på de sidste meter.

 

Vejret ser ud til at holde tørt med en svag vind fra vest, hvilket potentielt kan give lidt sidevind de sidste fem kilometer af rundstrækningen, men det bliver ikke til meget mere end fem sekundmeter i middelvind, så det bliver svært at udnytte til det helt vilde.

 

Favoritterne

Favoritfeltet er ligesom hvert år stort og uden en decideret storfavorit, men først og fremmest er det værd at nævne, at antallet af udenlandsdanskere er helt enormt i år. Til stede blandt de 126 startende er John Ebsen (Androni Giocatolli), Jakob Fuglsang (Astana), Lasse Norman Hansen (Cannondale-Garmin), Morten Gadgaard (Champion System), Kristian Haugaard (Leopard DT), Patrick Olesen (Leopard DT), Mathias Krigbaum (Lotto-Soudal), Kasper Asgreen (MLP Team Bergstrasse), Magnus Cort (Orica-GreenEDGE) og Magnus Bak Klaris (SEG Racing) samt de 13 danskere fra Tinkoff-Saxo og CULT Energy Pro Cycling. Alle har de erfaringer og råstyrke fra at køre i udlandet, men problemet for dem alle, undtagen de to storhold, er, at historien viser, at det er meget svært at gøre sig gældende til DM uden holdkammerater.

 

Skal man pege på en enkelt rytter, der må leve med det tunge ansvar som favorit, må det være den forsvarende danmarksmester Michael Valgren. Ruten passer perfekt til ham, ikke mindst med den svære afslutning, hvor han både kan udnytte sine evner opad og sin stærke acceleration.

 

Samtidig er der ingen tvivl om, at Tinkoff-Saxo har det stærkeste hold til løbet, selvom de er halvt så mange som nogle af kontinentalholdene. Matti Breschel er uanset ruten altid en af favoritterne til DM, og denne rute passer ham perfekt. Hans form er ikke helt klarlagt, men han har netop kørt Tour de Suisse, så han burde kunne være med blandt de bedste. Holdkammeraten Christopher Juul-Jensen viste torsdag, at formen er fabelagtig, da han blev dansk mester i enkeltstart, men han skal modsat de to andre slippe af med resten af feltet for at tage dannebrogstrikoten. Med Chris Anker Sørensen, Jesper Hansen og Michael Mørkøv som hjælpere er der ingen tvivl om Tinkoff-Saxos favoritværdighed.

 

De åbenlyste største udfordrere er det eneste professionelle danske hold, CULT Energy Pro Cycling, og på en rute som denne må Rasmus Guldhammer betegnes som en af de største favoritter. Guldhammer har været stærkt kørende i 2015, og han har indkørt en del gode placeringer undervejs, men han har endnu sæsonens første sejr til gode, og med et stærkt hold bag sig er det ikke umuligt, at den kommer søndag eftermiddag.

 

Guldhammer er ikke den eneste CULT-rytter, der kan forventes at kæmpe om topplaceringerne. Purunge Michael Carbel har en andenplads fra sidste år at forsvare, og han har været rigtig hurtig i pedalerne de seneste uger, så hvis han kan sidde med over bakkerne, skal resten af feltet frygte ham på målstregen. Holdkammeraterne Mads Pedersen og Martin Mortensen har ligeledes vist glimrende form de seneste uger - førstnævnte kan spurte fra en mindre gruppe, mens sidstnævnte har råstyrken til at holde feltet bag sig, hvis han kommer fri.

 

Læs også
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

 

Det tredje store hold med potentielle vindere er TREFOR-Blue Water. Her har særligt to gange Kragh gjort sig bemærket i 2015. Storebror Asbjørn og lillebror Søren har været imponerende hele sæsonen, og de to har i år hentet fire UCI-sejre hver. Hvem af de to, som bliver kaptajnen, afgøres nok først på dagen, men Asbjørn virker i højere grad til at have det dræberinstinkt, der skal til for at blive danmarksmester.

 

Holdet er 13 mand stort, så muligheden for at få hjælp undervejs i løbet bliver ikke bedre. Jonas Gregaard, Daniel Foder og Mads Rahbek er alle formstærke folk, der kan være til stede i finalen. Sebastian Lander og Alex Rasmussen er også interessante navne, men virker ikke til at have fundet de rette ben til at gentage deres respektive DM-triumfer.

 

På Team coloQuick er der én klar kaptajn: Den måske formstærkeste rytter i kontinentalfeltet Alexander Kamp. Hans 11 hjælpere har intet andet mål end at hjælpe Kamp frem til medaljer med stærke folk som Rune Almindsø, Mads Würtz Schmidt og Jesper Odgaard, der alle burde være til stede i finalen for at give Kamp de bedste muligheder.

 

Riwal Platform og Almeborg-Bornholm har ikke umiddelbart de store vinderkandidater, men skal bruge deres store antal til at gøre løbet hårdt og spille deres kort så godt og så tit som muligt. Morten Øllegaard er nok Riwals bedste bud, mens sidste års U23-danmarksmester Emil Bækhøj ikke helt har ramt 2014-niveauet endnu. Hos Almbeorg er det kollektivet, der skal satses på med Martin Toft Madsen, Mathias Dam Westergaard og Christoffer Lisson som de umiddelbare spydspidser.

 

Favoritvurdering

*****: Michael Valgren

****: Rasmus Guldhammer, Asbjørn Kragh

***: Matti Breschel, Christopher Juul-Jensen, Alexander Kamp

**: Søren Kragh, Magnus Cort, Michael Carbel

*: Jakob Fuglsang, Lasse Norman Hansen, Morten Øllegaard, Mads Pedersen, Martin Mortensen

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Tour de Romandie(2.UWT) 23/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?