Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Log ind Følg os Nyhedsbrev VELOMIO

Optakt: DM i cykel cross 2016
09. januar 2016 13:17 af Lasse Wedege PenningFoto: Martin Paldan | GripGrab Media Crew

Vinteren har for alvor indvundet sig, og det betyder også, at cykel cross-sæsonen - den danske såvel som den internationale - nærmer sig sit højdepunkt. Inden for landets grænser gælder det DM, som i år afvikles på en meget varieret rute i Kalundborg.

Cykel cross har i flere år haft en svær plads i dansk cykling. Den blev ikke rigtig taget alvorligt, og stævnerne var mest bare god træning for landevejs- og MTB-rytterne i den stille vinterperiode, selvom der var seriøse - og stærke - ryttere, som satsede på sporten.

 

Det sidste halvandet år er det sket et skred inden for dansk cross, hvor Danmarks Cykle Union er begyndt at tage sporten mere alvorligt og begyndte at give rytterne bedre mulighed for at satse på den. Der er en landstræner, et dedikeret crossudvalg og en langt større entusiasme omkring sporten - det være sig til løbene såvel som på de sociale medier, fornemt illustreret i den forgangne uge, hvor tilhængere og sponsorer pludselig samlede sig og fik sørget for, at der var dannebrogstrøjer til vinderne i alle klasser, selvom dette af økonomiske årsager var afblæst i første omgang.

 

Med den bølge er også kommet endnu flere ryttere, som giver den et skud inden for cykel cross og satser mere på det end tidligere, hvilket den rekordstore DM-tilmelding også vidner om. Særligt i ungdomsrækkerne blomstrer talenterne og begynder endda efterhånden at hale ind på den etablerede elite.

 

Til danmarksmesterskaberne i cykel cross anno 2016 den 10. januar i Kalundborg får man dog ikke glæde af at se talenterne dyste mod eliten. DCUs crossudvalg har i år besluttet, at aldersgrupperne er helt opdelte, og rytterne må derfor ikke deltage i rækker over deres egen aldersklasse, selvom de måske har niveauet til det - således kan U23-rytterne ikke deltage i elite DM. Årsagen hertil er blandt andet, at både U23-rytterne og eliterytterne dermed kan hente flest mulige point i deres rækker uden at “stjæle” fra hinanden. Ulempen er naturligvis, at vi ikke får set Simon Andreassen og Sebastian Fini dyste mod Kenneth Hansen og Benjamin Justesen.

 

Beslutningen har skabt meget stor debat på de sociale, og meningerne er meget delte. Hvorvidt det er en god eller dårlig beslutning, kan man diskutere i uendelighed, men i det mindste ender vi ikke med sidste års fadæse, hvor Sebastian Fini blev hyldet med dannebrogstrøjen på podiet, inden den blev givet til Benjamin Justesen, fordi Fini allerede havde deltaget i U23 DM.

 

Det stopper dog ikke her, fordi DCU har alligevel givet Simon Andreassen en særlig tilladelse til at køre elite DM, fordi han og landstræneren gerne vil give ham så hård konkurrence som muligt som forberedelse til VM - hvilket giver god mening, Simon Andreassens talent og medaljemuligheder taget i betragtning. Med det strider alligevel direkte imod crossudvalgets oprindelige intentioner, da det giver dårligere pointmuligheder for ryttere som Joachim Parbo og Kenneth Hansen, hvis Simon Andreassen vinder og tager de 100 point og dermed skubber dem en plads længere ned af resultatlisten og måske endda en plads længere ned i startrækken. Til gengæld kan man være næsten sikker på, at både Simon Andreassen og Sebastian Fini tager 100 sejrspoint og dermed er landets måske to bedste crossryttere sikret de bedste muligheder.

 

Ja, crossens veje er uransagelige. Uanset hvad bliver det helt sikkert et fantastisk mesterskab på en fremragende rute med de stærkest mulige felter i næsten alle klasser.

 

Ruten

Ruten til DM i cykel cross 2016 er lagt omkring den legendariske Møllebakken, et publikumsvenligt område midt i Kalundborg velegnet til cross med kuperet terræn og masser af skrænter og stier. Rundstrækningens 2,45 kilometer er ifølge DCUs tilmeldingsside fordelt på 25 % asfalt, 35 % stier og 40 % græs.

 

Ruten byder altså på varieret underlag med skarpe sving, off-camber og trapper samt godt med stigninger - nogle lange og trættende, andre korte og stejle - med dertilhørende skrappe nedkørsler. En enkelt skrænt er der også, som måske er så stejl, at selv Simon Andreassen må opgive at køre op ad den, når løbet nærmer sig sin afslutning.

 

Vejret får naturligvis også en stor betydning for rutens beskaffenhed. Hvis frosten og tørvejret består, bliver det ikke alt for teknisk, men lige nu tyder det på plusgrader og måske endda et par dråber regn i Kalundborg, hvilket kombineret med en bunke tøsne om fredagen og hundredvis af hjul, der kører over igen og igen i løbet af dagen, kan åbne op for en noget mere mudret og teknisk affære.

 

Favoritterne - U19 herrer

Hos juniorrytterne skiller to ryttere sig ud i kampen om guldet: Andreas Lund Andresen (Team ABC Junior) og Anthon Charmig (Team Børkop Cykler - Carl Ras Roskilde Junior). Charmig er landevejsrytter først og fremmest, og det betyder, at han har en udholdenhed, der gør, at han kan være med sidst på sæsonen og hive de sidste kræfter frem, når det virkelig bliver hårdt efter mange måneders konkurrence, og så har han nok den bedste spurt af de to.

 

Anthon Charmig og Andreas Lund Andresen. Foto: Thomas Nyhus / Rawshooter

 

Andresen har været rigtig godt kørende hen over vinteren, hvor han bare er blevet bedre og bedre, og han er en af dem med flest crosskilometer i benene denne sæson. Så sent som i søndags slog han Charmig i Post Cup-finalen, og hvis det bliver en teknisk affære på omgangene i Kalundborg, så ligner han en ny danmarksmester. Kommer det ned til ren styrke, hvor ingen kan komme væk, og det ender i en spurt, så ligner Charmig den nye danmarksmester. Vi satser på masser nedbør i weekenden til at gøre ruten så teknisk svær som muligt og udnævner derfor Andresen til favorit en hårsbredde foran Charmig.

 

Bag de to favoritter ser det ud til, at to ryttere skal duellere om bronzemedaljen: Carl Sørensen (CK Kronborg) og Christian Storgaard (Varde Cykelklub). Begge har været et lille skridt efter de to andre hele sæsonen, og det bliver svært for dem for alvor at true favoritparret i kampen om dannebrogstrøjen, men der er til gengæld også et stykke til de næste.

 

Carl Sørensen ligner den største favorit til den sidste plads på podiet, da han med sin fortrinlige teknik og lette kampvægt har gode fordele på ruten. Christian Storgaard er til gengæld en rigtig mesterskabsrytter, så selvom formen måske ikke er den samme, som da han dominerede UCI-løbet i Kronborg, skal man på ingen måde afskrive ham. Kampen om medaljerne mellem de fire er meget tæt, og der er et stykke ned til Niklas Patino (Team CX Fix Junior Elite Rødovre), Lukas Liam (Aarhus MTB) og Kasper Gottlieb (Slagelse Mountainbike), som bliver blandt dem, der skal slås om den sidste plads i top fem. Den eneste, der kunne have truet de fire medaljekombattanter er Anders Lilliendal (Cykling Odense), men han kører U17 og ligner en sikker vinder der.

 

Favoritvurdering

***: Andreas Lund Andresen

**: Anthon Charmig

*: Carl Sørensen, Christian Storgaard

 

Favoritterne - U23 herrer

Den måske største favorit i alle klasserne finder man blandt de - i skrivende stund - 15 ryttere, der kører U23 DM. Her stiller den regerende mester, Sebastian Fini (CST Superior Brentjens Mountainbike Racing Team), til start og som den måske eneste, der for alvor ville kunne have udfordret Simon Andreassen i eliteklassen, så ligner det på forhånd en sikker sejr til Fini i U23-klassen. Som et stærkt MTB-talent har Fini den teknik, der skal til i cykel cross, og han har en glimrende motor til at træde væk fra sine konkurrenter på både de flade stykker og bakkerne.

 

Sebastian Fini. Foto: Feltet.dk

 

Bag ham står en gruppe spændende talenter på spring, og det kan være lidt svært at fornemme, hvor de står. Anders Bregnhøj (Team Giant Scatto U23) har generelt været den stærkeste af forfølgerne til Fini hen over sæsonen, men han har ikke kørt danske løb siden Post Cup-afdelingen i Ringsted i november, så det kan være svært at vurdere, hvor han står. Også Tobias Mørch Kongstad (Riwal Platform Cycling Team) har været stabilt godt kørende denne vinter, og man kan godt forvente, at han tager sin anden U23 DM-medalje i lige så mange forsøg. De to kommer til at udkæmpe en interessant kamp om sølvmedaljen.

 

Jonas Nordkroggård (Team Soigneur - Copenhagen Pro Cycling) og Rasmus Gøtke (Cykling Odense) har kørt masser af cykel cross hele vinteren, og de kandiderer begge kraftigt til en topplacering. Førsteårsseniorrytteren Jonas Lindberg (Gl. Ry MTB) bliver også spændende at følge i sit første U23-mesterskab, men man kan nok ikke tillade sig at forvente medaljer - endnu.

 

Favoritvurdering

***: Sebastian Fini

**: Anders Bregnhøj, Tobias Mørch Kongstad

*: Jonas Nordkroggård, Rasmus Gøtke

 

Favoritterne - elite damer

Den måske mest spændende og uforudsigelige klasse er damernes, da der i Annika Langvads fravær mangler en decideret storfavorit. Rytterne har været utroligt tætte denne sæson og har skiftedes til at vinde og hente podiepladser i de danske løb, og det er tydeligt, at det brede, høje niveau virkelig har rykket sig denne vinter hos dame elite.

 

Cecilie Uttrup Ludwig (Team Rytger), Lisette Rosenbeck (Fjallasúkklufelagið MTB), Betina Cramer (Sydkystens Cycling), Caroline Bohé (Holte MTB Klub), Cathrine Grage (Sydkystens Cycling), Camilla Søgaard (Aarhus MTB), Amalie Winther Olsen (TWC Maaslandster Zuid-Limburg) og Malene Degn (Holte MTB Klub) har alle været på podiet i de danske crossløb denne sæson, og så kommer Margriet Kloppenburg (inthemud.cx) udefra og har tænkt sig at kæmpe for at få en dannebrogstrøje.

 

Margriet Kloppenburg. Foto: inthemud.cx

 

Skal man udpege den mest åbenlyse favorit, så er det svært at komme uden om Kloppenburg som rytteren, der må tage det ansvar på sine skuldre. Selvom inthemud.cx-rytteren ikke har haft den bedst sæson, så er hun umiddelbart Danmarks bedste kvindelige fuldtids-crossrytter, og hun har hårdt brug for pointene til en bedre startplads i de UCI-løb, hun kører, hvorfor hun har sat alt ind på at hente en guldmedalje på dagen.

 

Bag hende befinder sig en gruppe af ryttere, som bejler til medaljer. Lisette Rosenbeck og Cecilie Uttrup har begge kørt glimrende de seneste uger og hentet hver deres sejre undervejs i sæsonen. Førstnævnte vandt Post Cup-finalen så sent som den forgangne weekend, mens sidstnævnte midt i december var den nærmeste konkurrent til en suveræn Annika Langvad i Hellerup. Det hele afhænger af dagsformen i sneen.

 

Caroline Bohé er kun juniorrytter, men er et spændende bud på en outsider til medaljerne, da hun også har vist noget af et niveauspring hen over vinteren. Malene Degn er endnu en stor dark horse. Som en af Danmarks bedste kvindelige MTB’ere er hun blandt de absolut bedste teknikere i feltet, og hun er måske den eneste, der reelt kan true Kloppenburg på dagen, hvis hun virkelig rammer den. Hvor hendes form ligger i øjeblikket, er til gengæld ét stort spørgsmålstegn, for vi har ikke set hende siden oktober.

 

Betina Cramer har til tider virket rigtig stærk, men resultaterne er også lidt svingende hen over sæsonen. Hvis hun finder det helt rette tråd og held, kandiderer hun til en medalje.

 

Favoritvurdering

***: Margriet Kloppenburg

**: Cecilie Uttrup, Lisette Rosenbeck

*: Caroline Bohé, Malene Degn, Betina Cramer

 

Favoritterne - elite herrer

Så kommer vi til dagens højdepunkt, elite herrer. Her er der dukket en enkelt storfavorit op, idet Simon Andreassen (Specialized Racing) stiller til start. Verdens bedste juniorrytter er blevet senior, og han hopper direkte op i eliterækken som favorit til DM-titlen. Så sent som i weekendens Post Cup-finale knuste han al modstand og vandt løbet sikkert. Formen er god, og han er ved at gøre sig klar til VM i cross, selvom det egentlig bare er vintertræning for ham frem mod MTB-sæsonen.

 

Simon Andreassen. Foto: Thomas Nyhus / Rawshooter

 

I rækken bag ham står Benjamin Justesen (Team Giant Scatto U23), Joachim Parbo (Challenge Tires) og Kenneth Hansen (Haderslev Starup Cykelklub) klar til at gøre alt for at bremse den unge ræv. De tre har skiftedes lidt til at køre stærkest i de danske løb, så det er svært at udpege den stærkeste blandt dem. Ifølge Kenneth Hansen betyder hans astma, at han ikke er på det niveau, han gerne ville, men mon ikke han finder en løsning på det til på søndag, og så vil den tredobbelte danmarksmester kæmpe benhårdt for at tage den DM-titel, han er blevet snydt for de sidste to år.

 

Joachim Parbo har brugt en stor del af sæsonen i udlandet, hvor han har haft pæn succes, og han vendte tilbage til Danmark med en sejr i midten af december. Han virker skarp, og den erfarne cykel cross-specialist har tænkt at tilbageerobre det mesterskab, han sidst vandt i 2010. Den forsvarende danske mester Benjamin Justesen var den bedste af de tre medaljeudfordrere til Post Cuppen i søndags, så han virker også til at have timet formen til det rette tidspunkt, og ruten passer ham ganske fint.

 

Den danske crossverdens veje er som nævnt uransagelige, så overraskelser blandt medaljetagerne må man ikke udelukke. Søren Nissen (VC Diekirch) er nok det bedste bud her, og han kan med sin store udlandserfaring godt springe op af æsken og ind på et rigtig godt resultat. En veteran som Tommy Moberg (Sydkystens Cycling) må man heller aldrig afskrive med den kørsel, han har lagt for dagen i 2015/16.

 

Favoritvurdering

***: Simon Andreassen

**: Benjamin Justesen, Joachim Parbo, Kenneth Hansen

*: Søren Nissen, Tommy Moberg, Sebastian Juul

 

Som en afsluttende bemærkning skal det næsten nævnes, at Feltet.dk også deltager i DM. Direktøren og undertegnede stiller nemlig op i motionsklassen, og med vores ringe crosserfaring glæder vi os til at få baghjul af de 33 andre motionister. Vi ses til en festdag på Møllebakken!

 

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:
/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Boucles de l'Aulne - Châ...(1.1) 27/05

Grand Prix de Plumelec-Mo...(1.1) 26/05

Tf GD Dorigo MO Biemmeret...(1.1) 27/05

Winston Salem Cycling Cla...(1.1) 28/05

Hammer Stavanger(2.1) 25/05-27/05

Tour of Japan(2.1) 20/05-27/05

Tour du Pays de Vaud(2.NCUP) 24/05-27/05

Boucles de l'Aulne - Châ...(1.1) 27/05

Tf GD Dorigo MO Biemmeret...(1.1) 27/05

Winston Salem Cycling Cla...(1.1) 28/05

Peace race(2.1) 29/05-03/06

Skoda-Tour de Luxembourg(2.HC) 30/05-03/06

Tour de Korea(2.1) 30/05-03/06

Boucles de la Mayenne(2.1) 31/05-03/06

Szlakiem Walk Majora Hubala(2.1) 31/05-03/06

Grand Prix Priessnitz spa(2.NCUP) 31/05-03/06

Hammer Sportzone Limburg(2.1) 01/06-03/06

Carrefour Market Heistse ...(1.1) 02/06

La Classique des Alpes Ju...(1.1) 02/06

Critérium du Dauphiné(2.UWT) 03/06-10/06

Gran Premio Città di Lugano(1.HC ) 03/06

Independence Cycling Classic(1.1) 03/06

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-Merida

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

BMC Racing Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Quick-Step Floors

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Dimension Data

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team EF Education First-Drapac

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Katusha Alpecin

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team LottoNL-Jumbo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sky

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »