Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: Glava Tour of Norway

Optakt: Glava Tour of Norway

15. maj 2012 09:40Foto: Sirotti

Den nye norske rundtur udfordrer Post Danmark Rundts skandinaviske hegemoni. Der er god grund til at være nervøs.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Med fremkomsten af så store stjerner som Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen har det længe været åbenlyst at Norge udgør det måske største europæiske vækstmarked indenfor cykelsporten. At vores norske broderfolk så sandelig har fået øjnene op for cykelsporten er helt åbenlyst, når Tour de France går løs, og de som tog turen til Giro-start i Herning, blev også konfronteret af et imponerende fremmøde af malede, norske cykelentusiaster, eller i hvert fald Hushovd-entusiaster.

 

Ja, den nye norske cykelfanatisme er personfikseret omkring nogle få, stærke skikkelser, men det er helt normalt og er sammenlignelig med den danske cykelopblomstring i 1990’erne. Det vigtige er, at man fra Norges side arbejder på at udnytte det momentum, som deres profiler har skabt, til at for alvor at etablere cykelsporten i landet, selv hvis profilerne bliver mindre markante fremadrettet. Danmark må i den forstand være et forbillede; nok mangler vi anseelige idoler, men til gengæld har Danmark over mange år etableret et professionelt fundament, som tilsammen gør, at cykelsporten altid er tæt på de danske hjerter: Post Danmark Rundt og Team Saxo Bank, foruden det fantastiske talentarbejde der gøres i græsrødderne rundt omkring i det danske land. I Norge arbejdes der altså på at skabe et lignende fundament. Første mål er en international begivenhed, i form af national rundtur – Tour of Norway – og det næste må blive et norsk fundereret og sponsoreret professionelt cykelhold. I en eller anden form.  

 

Glava Tour of Norway er en ny konstruktion med lidt ældre rødder. Løbet udspringer af det lille, norske etapeløb Ringerike Grand Prix, der er blevet kørt siden 1999 og havde Thor Hushovd som første vinder. Fra 2011 skiftede løbet navn til Tour of Norway, og geografisk kommer man nu videre omkring i det norske landskab, ligesom man er hoppet en UCI-kategori op, således man nu kan bryste sig af at være i kategori 2.1, som er den kategori, hvor det er tilladt for holdene på WorldTouren at stille op.

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

 

På ganske imponerende vis er det lykkedes arrangørerne at samle hele seks WorldTour-hold og en række af solide ProContinental-hold. Startlisten prydes også af fire norske kontinentalhold, et svensk (Team Cykelcity) samt to danske i form af Christina Watches-Onfone og Team Saxo Bank. Samtidig præsenterer Norsk TV2 livebilleder fra hver etape, og som bekendt er man i Norge geografisk mere velforsynede med bjerge og bakker.  Alt i alt står Glava Tour of Norway som en reel udfordrer til Post Danmark Rundts nuværende position som Nordeuropas største cykelløb – på sigt.

 

Tidligere blev Ringerike GP kørt i juni, og et stort spørgsmål bliver vejret, som på sigt kan blive en hæmsko for løbet med hensyn til at tiltrække hold og tilskuere. Men fundamentet er blevet lagt, og der ser fantastisk spændende ud.

 

Ruten    

Tour of Norway er et løb under udvikling, og man prøver stadig at finde sin identitet. Arrangørerne har fravalgt både prolog og enkeltstart, så det afgørende bliver altså bonussekunder og ellers, hvem der er stærkest på stigningerne. Da det er første gang disse veje og bakker køres af et så stærkt felt, er det svært at vurdere, hvor stor udskilning der vil blive skabt.

 

Ruten er grundlæggende sådan skruet sammen, at udfordringerne og afgørelsen findes til sidst: de første tre etaper er relativt flade, mens de to sidste byder på udfordringer fra start til slut.

 

Første etape ganske spændende og småkuperet hele dagen lang. Cirka 5 kilometer før mål ligger der således en lille bakke, der kan fungere som affyringsrampe, og målstregen ligger også på en lille, bette bakke, men det mest sandsynlige er en massespurt. Anden etape har start i hovedstaden Oslo og mål i Drammen, og er med 163 kilometer løbets korteste etape. De første 90 kilometer af etapen er kuperende men resten af etapen er fuldstændig flad og vil med sikkerhed blive afgjort i en massespurt. Tredje etape fra Lillestrøm til Elverum er komplet flad og det er derfor sandsynligt, at de samme sprintere viser sig fremme igen.

 

Fjerde etape udgør Glava Tour of Norways kongeetape. Fra Hamer kører man nordvest mod Lillehammer. Med den olympiske by som udgangspunkt udnytter man det omkringlæggende bjergrige landskab og i finalen skal rytterne over tre stigninger: Først Jørstadhøgda og siden stigningen Saksumdalvegen, som man skal over to gange. I mellem de to opstigninger af Saksumdalvegen krydser feltet målstigningen, der er spændende, fordi de stiger den sidste kilometer mod mål. Fra toppen af bjerget er der lidt over 23 kilometer mod mål og der kan altså komme samling igen, men målbakken vil sikre udskilning.

 

Femte og sidste etape, fra Gjøvik til Hønefoss, minder om den foregående. I etapens første halvdel udforsker man landskabet, hvorefter man føres ind på en rundstrækning i og omkring Hønefoss. På denne rundstrækning, som skal forceres fem gange, ligger Vesternbakken, hvor klassementshåbene igen kan udfordre hinanden.

 

Rutevurdering

1. etape (16. maj): Sandefjord-Tønsberg, 185,7 km (**)

2. etape (17. maj): Oslo – Drammen, 163 km (*)

3. etape (18. maj): Lillestrøm – Elverum, 180 km (*)

4. etape (19. maj): Hamer – Lillehammer, 195 km (*****)

5. etape (20. maj): Gjøvik – Hønefoss, 172 km (***)

 

Favoritterne   

På en rute som denne er det vigtigste altså, at man kan angribe på stigningerne. Den evne har vores storfavorit, russiske Sergey Firsanov (RusVelo), der siden slutningen af april har kørt sig i sit livs form. Firsanov er en bjergrytter med en fornuftig spurt, der første maj kørte sig på podiet i den tyske klassikker Rund um den Finanzpatz Eschborn-Frankfurt. Få dage efter vandt han Vuelta a la Comunidad de Madrid, et løb i samme kategori som Tour of Norway, ved at køre suverænt alene hjem på kongeetapen.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Noget tilsvarende skal Firsanov håbe på at gøre i Glava Tour of Norway, for hans førsteudfordrere besidder alle en bedre spurt end ham selv. Hurtighed og evnen til at samle sig bonussekunder kan nemlig også vise sig at være udslagsgivende, hvis stigningerne ikke er helt hårde nok til at skabe den store udskilning. Stefan Schumacher (Christina Watches-Onfone) kørte sig fornylig på podiet i et polsk løb og har generelt kørt en flot sæson, og kombinationen af mellemlange bjerge og decimerede bakker passer ham perfekt. Lars Petter Nordhaug (Team Sky) imponerede i april, blandt andet i Baskerlandet Rundt, og bakkespurten i Lillehammer passer nordmanden perfekt

 

Vi kommer ikke uden om Edvald Boasson Hagen (Team Sky), der også snildt kan løbe med den samlede sejr. Det er dog lidt tid siden, vi har hørt fra nordmanden, der her påbegynder sin Tour-optakt, og spørgsmålet er, om den unge nordmand på nuværende tidspunkt vil kunne følge med på stigningerne. Omvendt ligner Thomas Dekker (Garmin-Barracuda) en mand der i Norge potentielt kan cementere sit comeback med en sejr. Formen er opadgående for den nu knap-så-unge hollænder, der også skal håbe på et selektivt løb. Sidst skal nævnes Dekkers holdkammeat Michel Kreder, der både er hurtig og ret stærk på stigningerne, og synes at have fået et mindre gennembrud i indeværende sæson.

 

Med to danske hold til start er der masser at holde øje med fra en dansk vinkel. Michael Mørkøv (Team Saxo) skal snart til at vise Tour-form. Kasper Klostergaard Larsen stiller også op for det danske hold, men vil nok primært ofre sig for holdes sprintere Jonathan Cantwell og Takashi Miyazawa. Christina Watches-Onfone har seks danskere til start – Daniel Foder, Rasmus Guldhammer, Martin Pedersen, Michael Rasmussen, Michael Reihs, Jimmy Sørensen – og selvom det virker sandsynligt at holdet vil storsatse på Schumacher, så er specielt Daniel Foder en mand der potentielt vil kunne lege med i den pæne ende af klassementet.

 

Feltet.dks favoritvurdering

*****: Sergey Firsanov

****: Lars Petter Nordhaug, Stefan Schumacher

***: Edvald Boasson Hagen, Thomas Dekker

**: Pieter Serry, Michel Kreder, Jesus Hernandez, Antonio Piedra Perez

*: Russel Downing, Michael Mørkøv, Marco Marzano, Paul Voss, Simone Stortoni

 

Strøtanker på falderebet

  • - Lillehammer, målby for kongeetapen på fjerde etape, var værtsby for Vinterolympiaden i 1994.
  • - Lillehammer sætter også scenen for den nye amerikansk-norske komedeserie Lilyhammer. Tv-serien vises bl.a. på norsk TV og streames i USA over NetFlix.
  • - Hjemmesiden ChristWire, der tager pis på den religiøse amerikanske højrefløj, anmeldte for nylig Lilyhammer. Det er der kommet en morsom og absurd (og absurd humoristisk) beskrivelse af det norske samfund ud af. Læser man læserkommentarerne, finder man hurtigt ud af, at nordmændene slet ikke synes, det var morsomt.
  • - Før man griner for meget af nordmændene, skal det bemærkes at ChristWires opfindsomme analyse af, hvordan Lego banede vejen for homoseksuelle ægteskaber i Danmark, heller ikke ligefrem faldt i god jord blandt alle danskere.
  • - Norske bynavne er ret nuttede. Nogle eksempler: Elverum, Drammen, Hønefoss.
  • - Glava producerer isolationsmaterialer. Hovedkvarteret ligger i Askim (igen et nuttet navn). Går man ind på firmaets hjemmeside, omtaler de cykelløbet som Glava Tour og ikke Glave Tour of Norway – brandingen er i gang!
  • - Vi havde et af årets store overraskelser, Jonathan Tiernan-Locke, med som en af favoritterne, men desværre blev briten skadet for nyligt. Vi ønsker ham god restitution.   
  • - Sergey Firsanov kørte to succesfulde sæsoner for Team Designa Køkken i 2009 og 2010. Han vandt bl.a. Ringerike GP i 2009. Det virker sandsynligt, at Katusha trækker ham op til WorldTour-truppen i næste sæson. En samlet sejr i Norge ville gøre det tæt på uundgåeligt.
  • - Morsomme rytternavne på startlisten: Vitaly Buts (Lampre-ISD), Lorents Ola Aasvold (Plussbank-BMC).
  • - Ringerike GP er siden 2011 blevet kørt som et endagsløb, der køres uden for UCI-regi. Michael ’Kylingen’ Rasmussen vandt i 2012. 

 

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Tour of Norway
Nyheder Profil Resultater
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Tour de Romandie(2.UWT) 23/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?