Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: Post Danmark Rundt 2015

Optakt: Post Danmark Rundt 2015

02. august 2015 15:37Foto: Dorte Adelfred

Den 25. udgave af Post Danmark Rundt bliver helt speciel. I jubilæumsgaven bliver cykelfans nemlig forkælet med live tv-billeder af Danmarks største cykelløb.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Arrangørerne af Post Danmark Rundt har længe slået sig op på, at arrangementet udgjorde Danmarks største årlige genkommende sportsbegivenhed. Det virker som en nogenlunde sand vurdering, som desværre fortæller mere om de triste tilstande med at arrangere store sportsbegivenheder i Danmark.

 

Én ting, der dog altid fik den brandingøvelse til at virker endnu mere bedrøvelig, var den fortsatte mangel af live tv-billeder fra Post Danmark Rundt, noget der gjorde særligt ondt, når nu vores norske venner hurtigt kunne præstere nydelige Eurosport-aftaler for deres nye, dårligere rangerede UCI-løb, Tour of Norway og Tour de Fjords.

 

Den tid er nu ovre: Post Danmark Rundt kan i dette jubilæumsår følges via livebilleder på DR og Eurosport. Det er første gang siden Bjarne Riis’ velmagtsdage i 1990erne. Det er en ’game-changer’, som det populært kaldes, som dels gør løbet ære, og som samtidig åbner op for flere af de muligheder, som der ligger latent i at præsentere cykelsport via tv.

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

 

Cykelløb er og bliver en fremragende måde at vise et sted frem på, hvorfor cykelløbs forretningsmodel da også bygger på, at byer eller regioner betaler for at være start- eller målbyer. Nu, hvor der er TV, kan turismeelementet af cykelløbet Post Danmark Rundt virkelig malkes. Nu kan man sælge byer og den danske natur via flotte billeder. Det bliver et helt anderledes produkt, simpelthen.

 

Hvis det for oven lyder kalkulerende, så er det slet ikke intentionen. Tv-billeder fra PDR bliver en gave for til os alle, der herved for lov til at ’opleve’ Danmark, på samme måde som man oplever Frankrig om sommeren. Vi får nu lov til at opleve et professionelt felt af cykelryttere suse igennem vores land, vores kendemærker, vores veje.

 

Man får lov til at vise vores flotte, unikke vestkyst frem - som ved Giro-starten i Herning. Man får lov til at vise København fra sin flotteste side, som ved VM. Nu bliver det bare bredere; det bliver noget, flere kan tage del i. På Vejle-etapen kan man vise, at Danmark ikke udelukkende er fladt. Når feltet flyver forbi Brande, vil dette Herning-barn erindre, hvordan man som gymnasieknægt skulle passe på med at være for udskejende, hvis man var så dum at frekventere den nu lukkede bar, Rio Brande, i hvert fald hvis man ville undgå at få et ordenligt lag tæsk. Eller børneminderne fra Legoland og Billund. Når feltet slutter ved Tangkrogen i Aarhus, vil undertegnede mindes studenterårene i Aarhus, særligt de enerverende og allestedsværende bakker, man skulle forcere, hvis man absolut insisterede på at forlade sin lejlighed.

 

TV-aftalen giver nye muligheder for at vise Danmark frem på sin skønneste side. Vi danskere kan således opleve vores eget land på en ny måde, nemlig gennem cykelløb, som franskmændene, hollænderne, belgierne og italienerne har gjort i lang tid.

 

Men det vigtigste at huske er, at TV ikke er nogen substitut. Post Danmark Rundt har altid været fantastisk velbesøgt langs landevejene. Det skal naturligvis fortsætte. Cykelsporten er helt særligt åbent for fans; det er helt gratis at overvære live, og man kommer helt tæt på stjernerne. Og selvom det nok er morsomt, at følge Vejle-etapen på DR eller Eurosport, så er det ingen erstatning for at samles med vennerne på Kiddesvej og forsøge at bunde en lunken dåsebajer inden feltet når endnu en omgang.

 

Ruten

I dette jubilæumsår har arrangørerne sammensat en mere eller mindre traditionel PDR-rute. Af samme grund er det let at forudsige, hvilke etaper der kan forventes at blive afgørende for løbets klassement.

 

Første etape er årets traditionelle ’sidevindsetape’. Etapen starter i Struer, som er med i Post Danmark Rundt for første gang, hvorefter man vender mod vest, rundt om Lemvig, hvorfra man fortsætter vest indtil man når vestkysten. Her fortsætter man langt kysten hele vejen ned til Ringkøbing, hvor sidevind muligvisk kan skabe splittelse (men det sker meget sjældent). Herefter føres feltet lidt ind i landet og så atter nordpå indtil målstregen i Holstebro. Der venter rytterne en drilsk og kringlet afslutning i Holstebro, men forvent alligevel en massespurt.    

 

Anden etape er den traditionelle Aarhus-etape. Der er start i Ringkøbing, hvorefter feltet føres øst hele dagen mod Aarhus, blandt andet med stop i Brande, men feltet kommer også forbi Yding Skovhøj og en række andre stigninger, der er indlagt i ruten for at trætte benene (arrangørerne har optalt det til i alt 2.000 højdemeters klatring). Det hele afsluttes i smukke omgivelser i Aarhus ved Tangkrogen. Finalen er derfor den velkendte omgang på 4,5 kilometer. Omgangen er rimelig hård, da rytterne i starten af rundstrækningen skal forcere Oddervej. Til tider formår en lille gruppe at holde et felt bag sig med nogle få sekunder, men oftest ender det i en slags massespurt. Da etapen er på hele 235 kilometer kan det dog ikke afvises, at et af angrebene på Oddervej kommer til at lykkes.

 

Torsdagens etape er den nu automatiske kongeetape i Vejle, centreret omkring Kiddesvej-stigningen. Krøllen er, at der i år er både start og mål i Vejle. I den anledning har arrangørerne sammensat det, som sagtens kan være den hårdeste Post Danmark Rundt etape nogensinde. Det går op og ned hele dagen og man besøger en masse forskellige bakker rundt omkring Vejle. Benene trættes således i kuperet terræn inden den afgørende rundstækning i Vejle, hvor Kiddesvej med sine 450 meter og 11,1 % i gennemsnit typisk er mere end rigeligt til at skabe spredning. Kiddesvej stiger enkelte steder med henad 19 %.  Foruden enkeltstarten, er det denne etape, der byder på størst mulighed for spredning, men det skal noteres, at etapen som oftest vindes med få sekunder.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

I denne omgang af Post Danmark Rundt hopper vi direkte fra Jylland til Sjælland - intet Fyn. Fjerde etape køres således en kort, flad etape fra Slagelse til Frederiksværk. Interessant nok kan denne etape forventes at afsluttes med en spændende bakkespurt, da målstregen i Frederiksværk ligger på toppen af en 300 meters stigning, der stiger med 7 %. Det lyder altså som guf for Matti Breschel og Magnus Cort.

 

Senere på dagen venter  vanen tro en kortere enkelstart, denne gang i skønne Helsingør. I år er enkeltstarten 13,6 kilometer lang og mere eller mindre helt flad, og etapen vil som altid være yderst afgørende for klassementet.

 

Sjette og afsluttende etape byder selvfølgelig på paradekørsel mod København - eller måske ikke, hvis der sker skøre ting som i fjor. Med start i Hillerød går vejen mod Frederiksberg Allé, hvor sprinterne formentlig atter vil dyste om hæderen.

 

 Rutevurdering

1. etape (4/8): Struer - Holstebro, 180 km (**)
2. etape (5/8): Ringkøbing - Aarhus, 235 km (**)
3. etape (6/8): Vejle - Vejle, 185 km (****)
4. etape (7/8): Slagelse - Frederiksværk, 115 km (*)
5. etape (7/8): Helsingør, 13,6 km TT (*****)
6. etape (8/8): Hillerød - Frederiksberg, 155 km (*)

 

Favoritterne

Efter at arrangørerne i fjor havde svært med at tiltrække et attraktivt felt, så synes der at være lidt fremgang at spore. Særligt de ProContinentale hold stiller stærkt op, ligesom der er flere solide ProTour-hold til start. 

 

Post Danmark Rundt kan, som oftest, forventes at blive afgjort på to etaper: Vejle-etapen og enkeltstarten. Vinderen vil være en allrounder, der kan lidt af hvert. I fjor vandt Michael Valgren på baggrund af et kløgtigt taktisk spil på sidste etape, hvor Tinkoff-Saxo kørte utrolig klogt, men normalt er Post Danmark Rundt et relativt simpelt løb. Valgren er i sidste minut meldt til start, men tilhører ikke umiddelbart løbets største favoritter.

 

Jakob Fuglsang (Astana) er, igen, vores største favorit. Fuglsang har vundet løbet tre gange (endda i træk) og dermed også vundet løbet oftere end nogen anden. Efter et Tour de France, hvor det blev ved ’lige ved og næsten’, vil danskeren givet vis være sulten. Fuglsang har et rimeligt hold med sig. Fuglsangs problem er, at han ikke har prioriteret enkeltstartsdisciplinen de seneste par år. Omvendt er der ikke ret mange tempomaskiner til start, så for Fuglsang vil det handle om, at komme alene hjem på Vejle-etapen, eller i det mindste hjem sammen med en rytter, som han kan forventes at slå på enkeltstarten.

 

Under vores danske storfavorit har Edvald Boasson Hagen (MTN - Qhubeka). Hagens fordel er, at han vil være i stand til at gøre sig på nærmest alle tænkelige etaper: Han vil kunne samle bonuspoint på samtlige massespurter, han er solid på bakkerne og kører en rigtig hæderlig enkeltstart. Hagens talent er ikke blevet forvaltet specielt godt de seneste par sæsoner, men nordmanden kørte egentligt et nydeligt Tour de France. Spørgsmålet vil sælfølgelig være, hvorledes formen er oven på de tre uger i Frankrig.

 

Tager vi et kig på outsiderne skal man holde øje med tre meget usikre kort.Serge Pauwels (MTN - Qhubeka) er en klar klatrespecialist. Belgieren var blandt Tourens absolut mest aggressive ryttere og han endte i sidste ende med at slutte på en flot 13. plads i klassementet. Pauwels er ikke nogen konge på enkeltstartscyklen, så succes vil være fuldstændig betinget af Vejle-etapen.

 

Læs også
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse

 

Linus Gerdemann (Cult Energy Pro Cycling) er egentlig skræddersyet til Post Danmark Rundt: Han er eksplosiv og stærk på kortere stigninger og kører til tider en fortrinlig enkelstart. Gerdemann har haft en fin sæson på det danske mandskab, bedst eksemplificeret ved den flotte sejr i Tour de Luxembourg. Problemet med Gerdemann er, at niveauet svinger utroligt meget - det er oftest alt eller intet med tyskeren.

 

Lige så står det til med Lars Petter Nordhaug (Team Sky), der er skræddersyet til denne slags løb. Nordmanden er en sand allrounder, der kan klatre, spurte, tonse og baske, men niveauet svinger utroligt meget. Nordhaug vandt Tour de Yorkshire tidligere på året. Rammer han et lignende niveau, kan han blive farlig.

 

Samtidig er der selvfølgelig en masse danske profiler til start. Fælles for disse er dog, at de ikke besidder alle de nødvendige spidskompetencer.

 

Først og fremmest er der naturligvis Lars Ytting Bak (Lotto Soudal), der er sluttet lige efter vinderen i det seneste to udgaver af Post Danmark Rundt. Bak lidt af det hele på en solid måde, men er bare sjældent helt stærk nok til at gøre det færdigt. For Matti Breschel (Tinkoff-Saxo) er dilemmaet, som det altid har været: Han kan gøre sig på de fleste etaper, men vil altid smide det hele på løbets enkeltstart.

 

Den dansker, som muligvis har bedst chance, er Christopher Juul-Jensen (Tinkoff-Saxo). Juul-Jensens fordel er dels, at han til tider kører en formidabel enkeltstart, samt at han muligvis kan lukrere på, at Tinkoff-Saxo kommer til Danmark med en stærk gruppe af ryttere, der kender løbet ud og ind. Dermed kan Juul-Jensen tænkes at finde sig i en lignende fordelagtig taktisk situation, som Valgren gjorde i fjor. Michael Valgren er meldt til start i sidste minut, og har i topform ganske gode muligheder, men en tvivlsom form trækker lidt ned.

 

Samtidig er der masser af interessante udenlandske ryttere til start, som næppe kommer helt i spil til sejren. Enrico Gasparotto  (Wanty-Groupe Gobert) bevæger sig ind i sin karrieres efterår, men var engang en formidabel cykelrytter. Marc de Maar (Team Roompot Oranje Peloton) kan lidt af hvert. Ben Swift (Team Sky) er en meget velbalanceret sprinter; han er svær at sætte, men ikke helt en supersprinter. Unge Sebastián Henao (Team Sky) er muligvis endnu mere talentfuld end sin storebror, men Vejle-etapen vil ikke helt være hård nok for denne udprægede klatrer. Enrico Battaglin (Bardiani - CSF Pro Team) er en af feltets mest talentfulde afsluttere i et bestemt løb - semihårde bakkespurter - men synes ofte forladt for motivation. Samtidig er humørrytteren Gerald Ciolek (MTN-Qhubeka) til start, ligesom Theo Bos (MTN - Qhubeka) til tider er et sjovt bekendtskab.

 

Endelig er Post Danmark Rundt interessant, fordi vi får lov til at se de mest lovende danske cykelryttere folde sig ud. Det bliver således spændende at se, om Magnus Cort (Landsholdet) kan samle sig lidt succes og optimisme efter en fin, men forståelig svær første sæson som udenlandsprof for Orica GreenEDGE. Særligt fjerde etape til Frederiksværk burde tiltale Cort. Rasmus Guldhammer (Cult Energy Pro Cycling) har kørt en fin sæson, og hvis formen er der, kan han sagtens køre i top 10.

 

Tager vi et kig på de mindre navnkundige danske talenter, bør man holde øje med Alexander Kamp (ColoQuick). Kamp gør det i særdeleshed godt i danske UCI-løb, men har også gang i en flot sæson internationalt set. Holdkammeraten Mads Würtz bliver spændende at følge på enkeltstarten; en disciplin hvor han har et gudsbenådet talent. Mads Pedersen (Cult Energy Pro Cycling) er en flere lovende danske talenter, der har gjort det godt i internationale løb.

 

Allermest lovende er dog Søren Kragh Andersen (Team Trefor - Blue Water), Danmarks absolut mest talentfulde u23-rytter. Andersen er pt. den bedst rangerede ungdomsrytter på UCIs Europarangliste; en flot præstation i sig selv. Danskeren har både gjort det flot i store u23-løb (vinder af ZLM Roompot Tour) samt store internationale løb som Tour des Fjords, hvor han sluttede som nummer 2.

    

Favoritvurdering

*****: Jakob Fuglsang

****: Edvald Boasson Hagen,

***: Linus Gerdemann, Lars Petter Nordhaug, Serge Pauwels  

**: Lars Ytting Bak, Matti Breschel, Christopher Juul-Jensen, Michael Valgren 

*: Marc de Maar, Enrico Gasparotto, Gregor Mühlberger, Søren Kragh Andersen, Rasmus Guldhammer, Marco Marcato, Ben Swift        

 

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
PostNord Danmark Rundt
Nyheder Profil Resultater
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Tour de Romandie(2.UWT) 23/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?