Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Riis jagter 'value points' – læs her, hvorfor

Riis jagter 'value points' – læs her, hvorfor

19. juli 2012 13:55Foto: Sirotti

Bjarne Riis er i disse dage på jagt efter forstærkninger til Team Saxo Bank-Tinkoff Bank, og en af de parametre, den danske holdejer formentlig kigger efter, er de såkaldte 'value points'. Dette hemmelige pointsystem er afgørende, hvis det danske hold skal fastholde sin World Tour-licens. Vi forklarer her, hvordan pointsystemet hænger sammen, og hvad Bjarne Riis kan gøre.

Artiklen fortsætter efter videoen.

 

Bjarne Riis udtalte i går til BT, at han satser på at hente fem til ti nye ryttere til den kommende sæson. Holdet skal forstærkes. Holdet har ikke hentet mange sejre i denne sæson, men det er også vigtigt med forstærkninger, hvis det danske mandskab skal beholde sin World Tour-licens. Licensen er afgørende fordi den giver holdet adgang til alle de største løb på kalenderen – for ikke at tale om det prestigetab, der følger ved en eventuel nedrykning.

 

Officielt lægges der vægt på en række forhold, når UCIs licenskommissionen skal se nærmere på de hold, der ansøger om en World Tour-licens. Etiske forhold, særligt om holdet er involveret i dopingsager, og finansielle, fx holdets budget og holdets sikring af rytternes lønninger, har betydning for vurderingen af det enkelte holds ansøgning, men det afgørende parameter er det sportslige. Og her har de såkaldte ”value points" afgørende betydning.

 

Læs også
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse

 

Officielt er det hemmeligt, hvordan pointsystemet virker. Begrundelsen lyder, at det er hemmeligt fordi rytterne ikke skal kunne udnytte det i kontraktforhandlingerne. Den virkelige forklaring er nok snarere, at UCI ikke vil kunne kigges efter i kortene. I realiteten kender alle i cykelmiljøet i hvert fald hovedtrækkene i pointsystemet - nogen mere end andre - og der er ingen tvivl om, at det i høj grad udnyttes ved forhandlingsbordet. Ryttere med tilpas mange point er i høj kurs. Hovedparten af pointsystemet er endvidere kendt efter en rapport fra en lukket UCI-konference blev lækket til cyclingnews.com tidligere på foråret, som derved har kunnet præsentere hovedtrækkene i systemet.

 

Derfor er Riis på pointjagt

Det kan bestemt diskuteres om dette pointsystem er fornuftigt eller godt for cykelsporten. Ikke desto mindre synes det at være en kendsgerning, at Bjarne Riis skal på indkøb, hvis holdet skal fastholde sin World Tour-licens. Holdet var tæt på at miste licensen i foråret, da holdet sammen med Alberto Contador også mistede hovedparten af holdets value points. Holdet fastholdt formentlig kun licensen fordi den allerede var udstedt.

 

Bjarne Riis’ problem er, at UCIs pointsystem i høj grad tilgodeser de ryttere, der vinder på højeste niveau og de hold, der har en bred top, så de kan vinde holdkonkurrencen i de største etapeløb. Den danske team-ejer har ingen af delene for tiden. Uden Alberto Contador har Bjarne Riis ikke længere en rytter, der vinder i de største løb. Det er kun blevet til tre sejre i løb lavt på ranglisten. Derudover har Bjarne Riis satset en stor del af lønnen på den spanske stjerne, hvilket har medført, at bredden i toppen mangler, hvorfor det ikke er realistisk, at holdet kører med om sejren i holdkonkurrencerne i de største løb.

 

Netop fordi UCIs pointsystem tilgodeser ryttere, der vinder på højeste niveau, kan Alberto Contador i teorien nå at hente mange value points til holdet. Tager den spanske rytter den samlede sejr med flere dage i førertrøjen i Vuelta a Espana kan han nå at fordoble holdets nuværende value points. Det har UCI imidlertid sat en stopper for. De har således indført en regel, der betyder, at den spanske rytter ikke kan indtjene point til holdet to år efter den afsonede karantæne. Det har Bjarne Riis modsat sig, men taber han kampen, får holdet mere end svært ved at hente tilstrækkeligt med point til at sikre en World Tour-licens – med mindre holdet henter ryttere med tilstrækkelige point til holdet.

 

Riis slunkne value points kasse

Hvor mange value points Team Saxo Bank-Tinkoff Bank præcist har på kontoen på nuværende tidspunkt, er ikke helt til at svare på, men vi kan komme relativt tæt på. Et af de ubekendte forhold er point for at vinde bjergtrøjen i de mindre etapeløb i World Tour’en. Det har betydning for Team Saxo Bank-Tinkoff Bank fordi Chris Anker Sørensen og Mads Christensen har vundet bjergtrøjen i henholdsvis Vuelta a Catalunya og Vuelta al Pais Vasco i denne sæson. Følges logikken fra den øvrige pointfordeling, så har de to danske ryttere formentlig indtjent et point til holdet, hver dag de har forsvaret trøjen og fem point for at vinde trøjen (det samlede pointsystem er præsenteret sidst i artiklen).

 

Det står imidlertid klart, at Michael Mørkøvs dage i den prikkede bjergtrøje i Tour de France ikke blot har skabt opmærksomhed om det danske mandskab, men faktisk også en pæn portion point til holdet. De seks dage i den prikkede bjergtrøje har givet 12 value points til holdet – det er faktisk mere end hvad en etapesejr giver. I alt ser det danske mandskab ud til i denne sæson at have optjent cirka 30 value points.

 

Dertil kommer pointene fra de 15 bedste ryttere på holdet. Igen skal der tages et forbehold, da det ikke er helt klart, hvordan UCI indregner rytterne fra de professionelle kontinentalhold på World Tour-ranglisten. Det står imidlertid klart, at holdet slet ikke er i besiddelse af 15 ryttere, der har indtjent value points. Faktisk er det kun tre ryttere på det danske mandskab, der forud for Tour de France har indtjent value points i denne sæson. Matteo Tosatto vil med sin placering på World Tour-ranglisten gerne have 10 value points, mens Juan José Haedo øjeblikkeligt står til otte point, blandt andet for sejren i GP de Denain Porte du Hainaut. Jonathan Cantwell har med to etapesejre i Tour de Taiwan hentet fire point.

 

Dertil kommer, at Lucas Haedo og Manuele Boaro måske står til et enkelt point på baggrund af deres placering på World Tour-ranglisten, hvilket Nicki Sørensen formentlig også har sikret sig via fjerdepladsen på 15. etape i Tour de France. Højdespringeren for holdet efter Tour de France kan meget vel blive Chris Anker Sørensen. Holder han sin øjeblikkelige placering i Tour-klassementet vil han ryge frem på en placering på World Tour-ranglisten, der giver ham 10 value points.

 

Det betyder også, at holdets øjeblikkelige topscorer – til trods for en meget uheldig sæson – faktisk er Nick Nyuens, der efter vores beregninger har 55 point fra 2011-sæsonen. Derudover har Juan Jose Haedo 17 point, Chris Anker Sørensen 20 point, Jonas Aaen seks point og Nicki Sørensen fire point fra 2011.

 

Læs også
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb

 

Med de forbehold vi har nævnt, har de 15 bedste ryttere som Team Saxo Bank-Tinkoff Bank er i besiddelse af netop nu cirka 130 value point. Dertil kommer så holdets kollektive point, hvilket giver en samlet score på cirka 160 value points.

 

Pres fra kontinentalhold

Den beskedne pointhøst hos Team Saxo Bank-Tinkoff Bank viser, at det danske mandskab presses af flere professionelle kontinentalhold. Et eksempel er ambitiøse Team Argos-Shimano. Alene holdets to stjerner Marcel Kittel og John Degenkolb sætter hele det danske Team Saxo Bank-Tinkoff Banks til vægs, hvis de beholder deres nuværende placering på den europæiske rangliste. I så fald har de to ryttere en samlet value point score på hele 281 point. Betydeligt mere end hele det danske mandskab. Dertil kommer, at hold som Team Europcar og Cofidis formentlig også er interesseret i en World Tour-licens.

 

Løsningen er nyindkøb

Bjarne Riis har altså i den grad behov for flere point, hvis han vil fastholde holdets position i World Tour’en. Det heldige for Bjarne Riis er, at det kan løses med nyindkøb, der derved tager deres point med til det danske holds value points regnskab. Det kan gøres mere eller mindre elegant. Ag2r – La Mondiale fandt forud for denne sæson en på mange måder mærkværdig – men formentlig også relativ billig – løsning ved at skrive kontrakt med Amir Zargari. Den ret ukendte iranske rytter havde med topplaceringer i ganske ukendte løb i 2.2 klassen, kørt sig så langt op på den asiatiske rangliste, at han var god for 29 value point – eller lidt mindre end en femtedel af Team Saxo Bank-Tinkoff Banks nuværende pointhøst. I år har han til gengæld brilleret med at udgå af hele fem etapeløb. Giver det så en fyringsseddel? Formentlig ikke. Hele 25 af Amir Zargari value point er således fra 2011-sæsonen og vil derfor tælle med i regnskabet i forhold til en World Tour-licens ansøgning for 2013.

 

En mere realistisk og langvarig løsning vil imidlertid være, hvis Bjarne Riis henter en eller flere af cykelsportens absolutte stjerner til holdet. Det er de ryttere, der for alvor har point på kontoen. Fabian Cancellara, der har været nævnt som en mulighed for et comeback til det danske mandskab, er til trods for en skade i foråret god for 150 value points. Den danske teamejer kan også gå efter en rytter, som Peter Sagan, der tilsyneladende også er fri på markedet, da Liquigas ikke har sikret sig en hovedsponsor til den kommende sæson. Den unge rytter, der har hentet et hav af sejre, er således alene god for 308 value points – eller knap 2 gange Team Saxo Bank-Tinkoff Banks samlede antal point netop nu.

 

Danske value (points) for money

Derudover er det selvfølgelig ganske oplagt med nye danske indkøb, men det er ganske begrænset, hvad der er af danske ryttere med point på kontoen. En af undtagelserne er Jakob Fuglsang, der til trods for, at han endnu ikke har hentet et eneste point på World Tour-ranglisten i år, har 53 point på kontoen. Forklaringen skal hentes ved en flot placering på sidste års rangliste og de to sejre i Tour de Luxembourg og Østrig Rundt i år.

 

Til gengæld har Matti Breschel, der ligeledes rygtes til Team Saxo Bank-Tinkoff Banks, efter to uheldige år hos Rabobank ikke ret mange point med i bagagen. Det ser dog ud til, at han via sin øjeblikkelige placering på World Tour-ranglisten er god for cirka 20 value point.

 

Endelig kan Bjarne Riis også hente lidt point hos et par af de hjemlige ryttere. Blandt andet er Andre Steensen med sin aktuelle placering på den europæiske rangliste god for 12 point, mens Sebastian Lander, blandt andet med sit nationale mesterskab, er god for 11 point. Derudover kan Sebastian Lander også være god for en del flere point via den hemmelige individuelle rangliste i Nations Cup.

 

Konklusionen er altså klar: Har man nationale følelser og håber på mange danske ryttere på Team Saxo Bank-Tinkoff Banks, så er det altså formentlig ikke nok for Bjarne Riis, hvis han vil beholde sin World Tour-licens. Det er de store udenlandske stjerner med mange point kontoen, der for alvor tæller. Det ved den danske teamejer godt. Men det gør alle andre mandskaber også. Der bliver med andre ord kamp de ryttere, der har mange point på kontoen.

 

Pointsystemets opbygning

World Tour-holdenes sportslige niveau bedømmes ud fra to forhold. Dels holdets 15 bedste rytteres indkørte point i de seneste to sæsoner. For 2013 vil det således gælde point, som er indkørt i 2011 og 2012. Dels de kollektive point, som holdet har kørt ind i den forgangne sæson.

 

Læs også
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double

 

Hovedparten af holdenes kollektive point tildeles på baggrund af holdkonkurrencen i løb på World Tour-kalenderen og HC-løb på de kontinentale kalendere. Tour de France giver mest, mens HC-løb giver mindst. Derudover gives der point til holdet, hvis en rytter på holdet forvarer en fører-, point- eller bjergtrøje, hvor der gives lidt flere point for at forsvare førertrøjen. På Feltet.dk har vi ikke et fuldstændigt overblik over, hvor mange point der gives til holdene for at forsvare trøjerne i alle løb, men i et løb som Tour de France skulle Team Sky for eksempel få tre point, hver dag de forsvarer Bradley Wiggins' gule trøje, mens Liquigas og Europcar får to point, hver dag de forsvarer henholdsvis den grønne til Peter Sagen og den prikkede trøje til Thomas Voeckler. Derudover tildeles holdet 15 point, hvis holdets rytter vinder Tour de France, mens der gives 10 point, hvis en af holdets ryttere vinder enten point- eller bjergtrøjen. Det er værd at bemærke, at alle kollektive point indtjenes i etapeløb, da der ikke er holdkonkurrence eller førertrøjer i endagsløb.

 

Rytternes point tildeles efter et endnu mere kompliceret system. Rytterne tildeles således point fra de seneste to års verdensranglister. UCI følger imidlertid ikke deres egen World Tour-rangliste, som alene omhandler ryttere, der kører på World Tour-mandskaber. I stedet har licenskommissionen en hemmelig rangliste, hvor også ryttere fra Professionel Continental Teams indgår. Det betyder i praksis, at ryttere som Thomas Voeckler fra Europcar eller Rain Taaramäe fra Cofidis indgår i denne rangliste og kan optjene point i World Tour-løb, selvom deres hold ikke er en del af World Touren. Pointene er fordelt således, at 200 bedste på denne liste tildeles mellem 1 og 100 point. Top 10 på ranglisten tildeles således 100 point, uafhængig af, hvor mange World Tour-point de har kørt ind i løbet af sæsonen.

 

Derudover tildeles de bedste ryttere på de kontinentale ranglister også point. Der gives klart flest point på den europæiske rangliste, hvor hele 150 ryttere tildeles mellem 1-50 point. Der kan dog også hentes gode point på de øvrige ranglister, selvom konkurrencen her er langt fra den europæiske.

 

Der tildeles endvidere ekstra point til de enkelte ryttere, hvis de henter sejre og for de tre største treugers etapeløb også, hvis de ender på podiet. Der tildeles flest point for sejre i største løb. For eksempel 45 point, hvis rytteren vinder Tour de France eller ni point for en etapesejr i Tour de France. Men der gives point til vinderen af løb helt ned til 1.2 og 2.2 løb. Derudover kan der også optjenes point ved mesterskaber, for eksempel 30 point for at vinde VM eller fire point for et nationalt mesterskab.

 

Endelig er det værd at notere, at systemet også er gunstigt for de største talenter, selvom også denne del af systemet er mindre kendt. Disse ryttere tildeles point for deres placering på U23-ranglisten (Nations Cup) svarende til de samme point, der tildeles ryttere på den amerikanske rangliste – det ud over de point de eventuelt får for deres placering på de øvrige ranglister. Det til trods for, at der faktisk officielt ikke føres en individuel rangliste for Nations Cup. Her føres altså endnu en hemmelig rangliste af UCI licenskommissionen.

 

Sådan fordeles – så vidt vides – UCIs value points

 

Kollektive holdpoint

Der tildeles point fra holdkonkurrencen på følgende måde:

 

Tour de France:

1. 40 point

2. 20 point

3. 10 point

 

Giro d’Italia/Vuelta a España:

1. 30 point

2. 15 point

3. 8 point

 

Læs også
Skjelmose med stærk udmelding inden monument

 

Paris-Nice/Tirreno-Adriatico/Criterium du Dauphine/Tour de Suisse:

1. 20 point

2. 10 point

3. 5 point

 

Øvrige WorldTour etapeløb:

1. 15 point

2. 8 point

3. 3 point

 

HC-etapeløb:

1. 8 point

2. 5 point

3. 2 point

 

Der ud over tildeles holdet point, hvis en af holdets ryttere vinder eller forsvarer en fører-, point- eller bjergtrøje. Ved en sejr i de store etapeløb giver det 15 point, mens en sejr i henholdsvis point- eller bjergtrøjen giver 10 point. For at forsvare en førertrøje giver det tre point, mens det giver to point for at forsvare henholdsvis point- og bjergtrøjen.

 

Holdet kan også tildeles minuspoint. Det sker, hvis holdet har færre end fem ryttere, som den foregående sæson har hentet point på World Tour-ranglisten. Det giver 10 minuspoint per rytter. I realiteten har det ikke den store betydning, da det lykkes for alle World Tour-mandskaberne.

 

Individuelle point

Der fordeles point via ranglister efter følgende system:

 

World Tour (inklusiv ryttere fra professionelle kontinentalhold):

1-10: 100 point

11-20: 70 point

21-30: 50 point

31-50: 30 point

51-65: 20 point

66-100: 10 point

101-130: 3 point

131-150: 2 point

151-200: 1 point

 

Europa Tour:

1-5: 50 point

6-10: 45 point

11-20: 35 point

21-30: 25 point

31-40: 20 point

41-50: 15 point

51-65: 10 point

66-80: 8 point

81-100: 5 point

101-150: 2 point

 

Amerikanske Tour:

1-5: 20 point

6-15: 10 point

16-20: 2 point

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Asien Tour:

1-5: 20 point

6-15: 3 point

 

Oceania Tour:

1: 8 point

2: 5 point

3: 2 point

 

Afrika Tour:

1-5: 10 point

6-10: 2 point

 

Tour de France:

1: 45 point

2-3: 25 point

Etapesejr: 9 point

 

Giro d' Italia:

1: 35 point

2-3: 20 point

Etapesejr: 7 point

 

Vuelta a Espana:

1: 30 point

2-3: 15 point

Etapesejr: 6 point

 

World Tour-løb:

Vinder: 20 point

Etapesejr: 5 point

 

HC-løb:

Vinder: 8 point

Etapesejr: 3 point

 

Klasse 1 (1.1 og 2.1) og Nations cup:

Vinder: 5 point

Etapesejr: 2 point

 

Læs også
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

 

Klasse 2 (1.2 og 2.2):

Vinder: 3 point

Etapesejr: 1 point

 

VM:

Linjeløb: 30 point

Linjeløb (U23): 20 point

Enkeltstart: 15 point

Enkeltstart (U23): 10 point

 

Kontinentale mesterskaber (fx europamesterskabet):

Linjeløb: 5 point

Enkeltstart: 2 point

 

Nationale mesterskaber:

Linjeløb: 4 point

Enkeltstart: 1 point

 

Kilde: Cyclingnews.com
 

KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Tour de Romandie(2.UWT) 23/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?