Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

Test: Cykelhjelme til landevej – del 1

03. juni 2012 14:30Foto: A.S.O.

Der findes mange forskellige mærker af cykelhjelme på markedet og heldigvis for det. Det giver nemlig alle en mulighed for at finde den hjelm, der passer – hovedet såvel som øjnene og pengepungen. Feltet.dk har testet 15 cykelhjelme i et bredt prisleje. Vi lægger ud med de prisbilligste.

Artiklen fortsætter efter videoen.


Introduktion:

Selvom det stadig er op og ned med temperaturerne, er sommeren her! – og de ryttere, som har (mis)brugt deres cykelhjelm i vinter- og forårstræningen eller slidt den op i den foregående sæson, skal snart ud og anskaffe sig en ny.

Feltet.dk har testet halvanden håndfuld cykelhjelme i mellemprislejet, som her præsenteres fra billigst til dyrest. Denne test ser på fem hjelme til 799–999 kroner, som præsenteres i alfabetisk rækkefølge.

De fem hjelme i denne test er:
- Bell Array
- Rudy Project Sterling
- Scott Wit-R
- Specialized Propero II
- Uvex FP1


Senere testes også følgende hjelme:
- AGU TX 8.0
- BBB Falcon
- Bontrager Oracle
- Carrera Razor
- EKOï Record 170
- Giro Atmos
- LAS Victory
- Lazer Genesis
- Mavic Plasma SLR
- MET Stadivarius

Sådan har vi testet:
Alle hjelme er testet på landevej og på både varme og koldere dage. Vores bedømmelse tager udgangspunkt i parametrene: Bespændingssystem, komfort, design, vægt, pris, ventilation og noget, vi kan kalde ’X-faktor’, dvs. helt særlige features for den enkelte hjelm (hvis sådanne findes).

Vi har selvsagt også forholdt os til kvalitet, men vi har ikke testet brudstyrken for de enkelte hjelme – hverken i ’laboratoriet’ eller i praksis. 



BELL ARRAY
 

Stillet til rådighed af:
Egedesø - Bikers Best


Features:
- Twin Axis Gear Fit System
- In-Mold teknologi

Ventilationskanaler: 24
Farver: Hvid/Sølv, Sort/Carbon, Rød/Hvid
Vægt opgivet/målt:  Ikke angivet / 320 gr. (str. L)


Vejl pris: Kr. 949 

Bedømmelse: 

Test:
Lad os starte med vægten: 320 gram vejer vi den til, og det må siges at være i den tunge ende, selv når man tager prisen i betragtning, som trods alt ligger i den rimelige ende. Faktisk er det den tungeste alle af hjelme i denne test. (Måske ikke så underligt at det var svært at finde en officiel opgivet vægt.)

Med de faktuelle ting overstået, skal hjelmen jo også vurderes for sit udtryk og i brug. Designet er enkelt og klassisk og vil helt sikkert være tiltrækkende for mange. Men det bliver desværre lidt ødelagt af en finish, som ikke helt lever op til vores forventninger. Det samme kan sige om den gennemgående kvalitet. Hjelmen vil utvivlsomt beskytte dig, hvis du styrter, men ligner ikke en hjelm, der koster næsten tusind kroner.

Heldigvis bliver det en hel del bedre, når hjelmen kommer i brug. Bespændingssystemet minder meget om systemerne hos mange af de andre hjelme i denne test, hvor en drejeknap sørger for bespænding. Hjelmen spænder næsten hele vejen rundt om hovedet, hvilket hjælper rigtig meget med at give en god pasform.

Hvad komfort angår, er hjelmen akkurat polstret nok til at give en øge den gode komfort, men dog uden at blokere for ventilationen. Dette betyder, at hjelmen både er rigtig god til at holde dig afkølet og samtidig rigtig behagelig at have på.

Konklusion:
Vi har her at gøre med en glimrende og funktionel hjelm til en fornuftig pris. Kan man leve med vægten og lide det klassiske design og finishen fra Bell, så er der bestemt ikke nogen grund til at undlade at prøve en Bell Array hjelm næste gang, hovedet mangler ny beskyttelse.

Det bed vi særligt mærke i:
+ Komfort, bespændingssystem, ventilation
- Vægt, finish

 

RUDY PROJECT STERLING

Stillet til rådighed af:

Egedesø


Features:
- Indbygget insekt net
- Ekstra interiør/puder
- RSR 7 Justeringssystem

Ventilationskanaler: 18
Farver: Lysegrøn, Rød, sort, hvid, grå

Vægt opgivet/målt:  310 gr. (str. L) /  316 gr. (Str. L)


Vejl pris: kr. 999


Bedømmelse: 


Test:
Farverne. Det var, det første vi bemærkede, da vi så hjelmen. Trods det faktum, at den bliver lavet i mange af de traditionelle farver, så er der typisk lavet en form for spil med farverne, hvilket giver hjelmen noget eksklusivitet, noget unikt rent designmæssigt.


Rudy Project’s RSR 7 bespændingssystem fungerer på samme måde som mange af de andre hjelme, men er dog heldigvis næsten ført gennem hele hjelmen, hvilket gør, at hjelmen spænder ligeligt rundt om hele hovedet. Dette kombineret med en rigtig god indmad af puder i hjelmen gør, at hjelmen er utrolig komfortabel at køre med. De mange puder gør dog, at det bliver ret lummert inde i hjelmen på de varmere dage.


Vægten passer stort set med, hvad der er opgivet, men ligger dog også i den høje ende. Noget andet, der også ligger i den høje ende, er heldigvis kvaliteten på hjelmen. På nær ovenstående kritik, får man hele vejen igennem en følelse af, at her er tale om en tophjelm. Lige fra bespændingssystemet til den opsigtsvækkende grønne farve. Det er dog ikke topmodellen, og til den, alt taget i betragtning, rimelige pris, virker det som er rigtig gennemarbejdet produkt


Konklusion:
En lækker, komfortabel hjelm, som sagtens kan bruges, hvis man ikke går alt for meget op i vægt. Ventilationen er heller ikke den bedste, men kan sagtens gå an, så længe cyklingen fortrinsvis foregår i Danmark.

 

Det bed vi særligt mærke i:

+ Kvalitet, komfort, design, bespændingssystem
- Vægt, ventilation

 

 

Læs også
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt

 

SCOTT WIT-R


Stillet til rådighed af:
Scott Danmark
 

Features:
- M-R.A. S spændesystem
- Justerbart remspænde for maksimal komfort
- In-Mold teknologi

Ventilationskanaler: 25
Farver: Hvid/Sølv, Sort/Titanium og Rød/Sølv
Vægt opgivet/målt:  240 (str. M) / 240 (str. M.)


Vejl pris: Kr. 799 kr.

Bedømmelse: 

Test:
Scott hjelmen er med sin pris på kr. 799 en af de billigste hjelme i denne test, men dette forhindrer den dog ikke i at være 100 % konkurrencedygtig sammenlignet med mange af de dyrere hjelme i testen.

Bespændingssystemet minder meget om mange af systemerne hos de andre tophjelme, hvor du bare skruer lidt på drejeknappen bagpå for at løsne og spænde hjelmen. Hjelmen spænder hele vejen rundt om hovedet, hvilket hjælper med at give en god pasform og samtidig gør det rigtig nemt at justere hjelmen.

Hvad komfort angår, er der faktisk overraskende lidt puder inde i hjelmen. Men trods en yderst tynd polstring indeni, er hjelmen yderst komfortabel at køre rundt med, og de puder der er, er altså placeret de rigtige steder. Også vægtmæssigt gør Scott-hjelmen det godt. Den placerer hjelmen sig cirka midt i feltet af hjelme, som vi her har haft til test, hvilket dog må siges at være rigtig godt, når du tager prisen i betragtning. Designet på hjelmen er klassisk, både farvemæssigt og hvad angår formen af hjelmen. Dette er ment som et plus.

Det eneste minus, som faktisk er værd at nævne ved denne hjelm, er ventilationen. Og selvom man sagtens kan få hjelme med bedre ventilation, så ligger Scott hjelmen ikke meget under middel, når det gælder om at holde hovedet afkølet i den danske sommervarme.

Konklusion:
En gennemgående rigtig god hjelm til prisen. Leder man efter value-for-money produkter, så burde denne hjelm helt klart være inde i overvejelserne, næste gang der er brug for en ny hjelm.

Det bed vi særligt mærke i:
+ Komfort, spændesystem, pris, vægt
- Ventilation 


 

SPECIALIZED PROPERO II

Stillet til rådighed af:
Specialized Danmark

Features:
- Standarder: CPSC, SNELL B90A, CE og AS/NZS
- Headset SL fit system med 4 justeringsmuligheder
- Testet i vindtunnel for at sikre maksimal ventilation.
- Soft 4X DryLite webbing materiale
- Tri-Fix web splitter remme

Farver: sort, hvid, blå, og rød/hvid.
Vægt opgivet/målt: Ikke opgivet/ 225 gr. (str. L)

Vejl pris: kr. 799

Bedømmelse: 

Test:
Designmæssigt virker Specialized hjelmen i vores øjne lidt klodset. I første omgang var det ikke noget, der blev bemærket, da den jo blot lå på bordet og var i hænderne. Men så snart hjelmen kom på hovedet, var det en anden sag. Smag og behag er jo heldigvis meget individuelt, og der skal nok være mange, som finder det anderledes design tiltrækkende.

Vægtmæssigt målte vi den 225 gram, og det kan egentlig undre lidt, at Specialized ikke oplyser dette, da det er yderst acceptabelt – ja, faktisk et stort plus – prisen taget betragtning.

Propero II hjelmens bespændingssystem fungerer, ved at der er drejeknap bagtil, som anvendes til at løsne og spænde hjelmen, og det ligner dermed mange af de systemer, som er på væsentligt dyrere hjelme. Det fungerer rigtig godt og giver mulighed for at justere hjelmen meget præcist.

Hvad ventilation angår, skulle der være en del indbyggede features i hjelmen til at hjælpe med at komme af med varmen. Teknologien fungerer da også helt klart i virkeligheden, og set i forhold til prisen er det værd at bemærke, hvor meget teknologi man får for pengene – ifølge Specialized, selvfølgelig. Under stærk varme blev det dog også klart, at man sandsynligvis har brugt flere ressourcer på at udvikle nogle af deres dyrere hjelme, hvilket jo ikke undrer.

Sidst men ikke mindst er der hjelmens komfort. Hjelmen sidder som den skal, og det bemærkes stort set ikke, at man har den på, bl.a. på grund af den lave vægt, og det er jo sådan, det skal være.

Konklusion:
Man får meget for pengene med Specialized Propero II hjelmen, og særligt komforten og vægten imponerer til prisen. Design er jo heldigvis en smagssag, men i vores øjne virker denne hjelm nu engang lidt klodset.


Det bed vi særligt mærke i:
+ Komfort, vægt, pris
- Design


 

UVEX  FP 1


Stillet til rådighed af:
Borandia
 

Features:
- Dobbelt helstøbt skal
- Puder i antibakterielle og allergivenlige materialer
- Monomatic nakkelukning med puder for ekstra komfort

Ventilationskanaler: 20
Farver: Hvid, sort/rød/hvid, Blå/hvid 
Vægt opgivet/målt: 205 gr. (Str. Medium) / 205 gr. (Str. Medium)


Vejl pris: Kr. 1.049

Bedømmelse: 

Test:

Designmæssigt ser hjelmen lille og simpel ud, hvilket udfordrer vores smag en smule. Men smag og behag er jo heldigvis meget individuelt. Og hvad kvaliteten angår, er fundet ferm til en del løsninger, vi ikke vant til at se på hjelme, men som er alle sammen udført på en måde, der ikke efterlader tvivl om, hvorfor denne hjelm skal koste lige omkring de tusind kroner – og stadig være et godt køb.

En af disse løsninger er den aftagelig velcro pude på remmen omkring hagen. Det gør det muligt at stramme hjelmen rigtig meget uden at koste på komforten. Ydermere har Uvex valgt at lave deres helt eget bespændingssystem. Og dette er bare endnu en af de små ting, der gør, at man føler sig lidt speciel, når man kører med denne hjelm. For på nær det klassiske system, hvor en drejeknap bagpå spænder og løsner, så er ikke meget, som det plejer ved Uvex’ bespændingssystem.

Hele vejen igennem fungerer dette system rigtig godt, og det giver virkelig gode justeringsmuligheder på hjelmen, når du altså lige har fundet ud af, hvordan det fungerer.

Når det kommer til den generelle komfort og ventilation, ligger hjelmen over middel, dog uden på nogen måde at være exceptionel. Det opvejes så til gengæld af en vægt tæt på de magiske 200 gram. Det skal bestemt ikke glemmes.

Afslutningsvis skal det siges, at vi normalt ikke crashtester hjelme her på Feltet.dk, og det var bestemt heller ikke planen i dette tilfælde. Men da hjelmen blev båret i et væddeløb, hvor Feltet.dk’s testperson røg i asfalten med 50 km/t, er det værd at påpege, at hans hoved efterfølgende havde det fint, og at hjelmen faktisk har taget overraskende lidt skade – trods det faktum at netop hovedet var det første, der ramte jorden.

Konklusion:
Uvex PF 1 er en lækker hjelm – og til en god pris. Skal der hovedsagligt køres i det danske i det danske, og stilles der ikke ekstreme krav til komforten, får man her en virkelig god hjelm for pengene.

Det bed vi særligt mærke i:
+ Vægt, pris, ny teknologi, justeringsmuligheder
- Design


Læs også: Feltet.dk's test af aerohjelme
 

DEL
INFO
Materiale og udstyr
Nyheder
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?