Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

Test: Cykelhjelme til landevej – del 2
05. juni 2012 13:30 af Kristian Gosvig og Adam Aisen

Feltet.dk har testet 15 cykelhjelme i et bredt prisleje. Der findes nemlig mange forskellige mærker af cykelhjelme på markedet, hvilket burde give alle en mulighed for at finde den hjelm, der passer – hovedet såvel som øjnene og pengepungen. Vi er nået til fem hjelme lige over de tusind kroner.

 

Introduktion:

Selvom det stadig er op og ned med temperaturerne, er sommeren her! – og de ryttere, som har (mis)brugt deres cykelhjelm i vinter- og forårstræningen eller slidt den op i den foregående sæson, skal snart ud og anskaffe sig en ny.

Feltet.dk har testet halvanden håndfuld cykelhjelme i mellemprislejet, som her præsenteres fra billigst til dyrest. Denne test ser på fem hjelme i prislejet 1.000-1.200 kroner, som præsenteres i alfabetisk rækkefølge.

De fem hjelme i denne test er:
- AGU TX 8.0
- BBB Falcon
-
Carrera Razor
- EKOï Ultra Light 170

- MET Stadivarius


Desuden tester vi:
- Bell Array
- Bontrager Oracle (Del 3)
- Giro Atmos (Del 3)
- LAS Victory (Del 3)
- Lazer Genesis (Del 3)
- Mavic Plasma SLR (Del 3)
- Rudy Project Sterling
- Scott Wit-R
- Specialized Propero II
- Uvex FP1

Sådan har vi testet:
Alle hjelme er testet på landevej og på både varme og koldere dage. Vores bedømmelse tager udgangspunkt i parametrene: Bespændingssystem, komfort, design, vægt, pris, ventilation og noget, vi kan kalde ’X-faktor’, dvs. helt særlige features for den enkelte hjelm (hvis sådanne findes).

Vi har selvsagt også forholdt os til kvalitet, men vi har ikke testet brudstyrken for de enkelte hjelme – hverken i ’laboratoriet’ eller i praksis. 

 

 

AGU TX 8.0

Stillet til rådighed af:

AGU Danmark

Features:
- Carbon net-konstruktion med EPS skum
- Redapt bespændingssystem
- Splittede remme for bedre komfort
- Antibakteriel polstring


Antal luftkanaler: 23
Farver: Rød/hvid, blå/hvid, sort/hvid, hvid/sølv
Vægt opgivet/målt: 258 gr. / 265 gr. (Str. S-M)

Vejl. pris: Kr. 1.099

Bedømmelse: 

Test:

Diskret, komfortabel og gedigen er nogle af de ord, man nemt kan sætte på TX 8.0 hjelmen fra AGU – tophjelmen fra den hollandske producent. Uden at udmærke sig markant på nogle af de parametre, som vi her tester hjelmene på baggrund af – det skulle måske lige være på komforten – har vi her at gøre med en model i den absolut meget fornuftige ende.

Starter vi med det, man først ser, nemlig det ydre design, er hjelmen meget klassisk og uden de store dikkedarer eller detaljer. Ikke kedelig, men bestemt heller ikke én man får lyst til at nærstudere, trods en pæn finish. Dette lidt blandede indtryk opvejes imidlertid af ’indmaden’, hvilket både kan ses og mærkes i praksis. Hjulpet på vej af relativt kraftig polstring, de splittede remme, en vægt i den godkendte ende og et bespændingssystem, som strammer til hele vejen rundt om hovedet, opleves hjelmen som særdeles komfortabel i brug. At der er placeret en god pude i baghovedet, på den del af konstruktionen, hvorpå også drejeknappen sidder, bidrager i høj grad til dette.

Og i det hele taget fungerer bespændingssystemet, som det skal. Dog kan vi ikke lade være med at synes, at plastikkonstruktionen og selve drejeknappen ser lige lovlig, ja, plastik-agtig ud. Uden at det kan siges at forringe kvaliteten.

Selvom vi ikke i denne test går dybere ind i, hvor ’sikre’ hjelmene er (ved styrt), skal det dog nævnes, at kernen i hjelmen er et carbon net, rundt om hvilket der er støbt skum. Det skulle give hjelmen ekstra styrke og stabilitet – uden at koste på fleksibiliteten.

Konklusion:
AGU’s topmodel byder på god kvalitet og funktionalitet til pengene, om end hjelmen ikke er udpræget luksuriøs eller elegant. Da komforten er god, og bespændingssystemet gør, at hjelmen vil sidde godt på de fleste hovedet, giver vi den meget gerne en anbefaling.

Det bed vi særligt mærke i:

+ Sidder godt på hovedet, komfortabel, pris
- Lidt anonymBBB FALCON

 

Stillet til rådighed af:
Wiggle

Features:
- In-mold skal konstruktion

- Carbon-fiber og aluminum forstærkning

- SpiderWeb struktur

- FlexClose spændesystem

- Vaskbare, anti-bakterielle puder

 

Ventilationskanaler: 23
Farver: Sølv, blå, rød
Vægt opgivet/målt: 269-297 gr. / 288 gr. (Str. M)

Vejl. pris: Kr. 1.188 (Wiggle)

Bedømmelse: 

Test:
På papiret har denne hjelm mange gode features, og uden at have testet det i praksis kan det også antages, at den ekstra carbon- og særligt aluminiumforstærkning i skallen gør den ekstra holdbar og brudsikker (hvilket jo så afgjort er værd at tage med, men egentlig også svært at vide med sikkerhed).

Alligevel var vi ikke så begejstrede for hjelmen fra hollandske BBB. Det skyldes primært, at den lange pude, som forrest løber fra den ene side af hovedet til den anden, og dermed også hen over panden, havde det med at kradse. Eller rettere, det var de skarpe kanter på puden, som generede mere end, hvad godt var. Måske et uheld i produktionen med netop denne ene hjelm, og eventuelt noget, man ikke ville lægge mærke til, hvis ens hår var i vejen (og man ikke som testpersonen meget korthåret). Men i denne test irriterede det ikke desto mindre.

Puderne, som faktisk er behageligt kraftige, bør det understreges, er samtidig lavet i et anti-bakterielt materiale, som har en mere ru overflade end andre puder i denne test. Og det er så afgjort en smagssag. Det samme er selvfølgelig designet, som generelt er meget neutralt og uden de store dikkedarer eller detaljer, men i vores optik også er lidt kedeligt og kluntet.

På positivsiden kommer dog, at hjelmen på hovedet sidder godt og fast, blandt andet på grund af den lange frontpude. Et bespændingssystem med drejeknap, og hvor der ikke som her kun strammes til på baghovedet, havde dog været at foretrække frem for den løsning, denne hjelm har.

Konklusion:
Har mange fine features og sidder godt til på hovedet, men blev ikke oplevet som særligt komfortabel, ikke mindst da kanterne på frontpuden kradsede i panden. Da hverken bespændingssystem, design, vægt eller pris imponerede os synderligt, lander vi et stykke nede på skalaen - uden at hjelmen af den årsag 'dumper'.  

Det bed vi særligt mærke i:

+ Sidder godt til på hovedet, kraftige puder
- Pudekant generer i panden, bespændingssystem, design


 

CARRERA RAZOR

Stillet til rådighed af:

PeakBike

Features:
- Indbygget fiberskjold

- Dynamic airflow design

- Flex Control System
- EFX hologram teknologi for styrke, balance og fleksibilitet

 

Ventilationskanaler: 25
Farver: Rød, hvid/blå, hvid/rød, sort (mat), hvid/grå (skinnende)
Vægt opgivet/målt: gr. 270 gr./ 264 gr. (Str. M)

Vejl. pris: Kr. 1.099

Bedømmelse: 

Test:
Sommetider overraskes man positivt – det blev vi af hjelmen fra Carrera. Måske lidt sært, Carrera er trods alt langtfra et nyt mærke og anvendes af bl.a. Team Katusha. Men vi vidste alligevel ikke helt, hvad vi skulle forvente os af hjelmen, som er nr. 2 i sortimentet og ikke en model, man finder på standerne i landets cykelbutikker. Desværre, for der masser af godt at sige om hjelmen, selvom prisen selvfølgelig vil holde enkelte tilbage.

Designet er skarpt, og hjelmen ser smal ud på hovedet. De store, lige luftkanaler får måske hjelmen til at virke rummelig i højden, men sikrer samtidig masser af luft til hovedet.

Men vigtigst af alt: Hjelmen sidder rigtig godt på hovedet og har nogle virkelig gode features, hvad bespændingssystemet angår. En sindrig konstruktion gør, at plastikstængerne, hvorpå drejeknappen sidder, nemt kan justeret op og ned, så det kommer til at sidde og støtte til baghovedet, hvor det føles bedst. Og som om det ikke var nok; to små plastikbobler øger komforten mod baghovedet. Samtidig er puderne rundt om ansigtet og i panden bløde og absorberer sved.

Selvom hjelmen bestemt ikke er i den tunge ende, kunne kraftigere pudder i bunden af hjelmen dog have hjulpet til, at kontakten mellem hjelmen og hovedet ville være endnu behageligere. Men dette kritikpunkt – et af de få i denne test – er selvsagt mest relevant, for de meget kortklippede og skaldede. Et andet mindre kritikpunkt er, at hjelmen i højere grad strammes til bagfra end rundt om hovedet – sidstnævnte er i vores øjne ofte at foretrække.

Konklusion:
Hjelmen fra Carrera er en af de mest interessante, vi har haft i hænderne og på hovedet. På de fleste af de parametre, vi her er gået ud fra, klarer den sig godt – særligt når det handler om komfort og design. Hermed en anbefaling.

Det bed vi særligt mærke i:

+ Komfort, bespændingssystem, design, ventilation
- Strammer primært til på baghovedet

 

 

EKOï ULTRA LIGHT 170

Stillet til rådighed af:
EKOï Skandinavien

Features:
- "In-mold" 3D konstruktion
- Patenteret ultra-let EPS H 100 materiale
- Coolmax kombineret padding og fluenet - kan tages ud og vaskes
- Stroppe i allergivenligt materiale med nem og hurtig justering


Ventilationskanaler: 22                                           
Farver: Black matte (sort), Premium (hvid)
Vægt opgivet/målt: 170 gr. / 190 gr. (str. S)

Vejl. pris: Kr. 1.049 (kr. 1.149 inkl. hjelmtaske)

Bedømmelse:  

Test:
Den matsorte hjelm fra franske EKOï er ny i Danmark, og den tog os lidt med storm. Den er flot i designet og ser hurtig ud. Ventilationen var i den finere ende i denne test, og bedst af alt, så mærker man næsten ikke, at man har den på. Det skyldes den meget lave vægt på bare 190 gram. Det er ganske vist lidt over den oplyste vægt, men det kan vi bære over med, da det fortsat giver en hjelm i den lette afdeling – og den letteste i denne test.

Selvom hjelmen er yderst behagelig at have på, skal det nævnes, at bespændingssystemet har sine mangler. At hjelmen strammes med en drejeknap i nakken tæller op, men det trækker samtidig ned, at plastikkonstruktionen i selve hjelmen er fastgjort til hjelmens indersider. Dermed strammes der kun bagfra og ikke hele vejen rundt om hovedet, hvilket er mindre fintfølende end hos mange af testens øvrige hjelme.

En positiv feature ved hjelmen er, at puderne i hjelmen er sammensat som ét net, der nemt tages ud og skylles. Nettet fungerer samtidig som, ja, et net, der forhindrer insekter i at komme ind under hjelmen.
 
Konklusion:
Til en pris på ikke meget over tusind kroner, har hjelmen fra EKOï rigtig meget at byde på og er en af de hjelme, som kunne få prædikatet ’god til prisen’ i denne test. Mange fine egenskaber har den, og så ser den godt ud.

Det bed vi særligt mærke i:

+ Pris, design, vægt, medfølgende hjelmtaske (ved onlinekøb)
- Bespændingssystem, holder ikke opgivet vægt

 


MET STRADIVARIUS ULTIMATE


Stillet til rådighed af:
C.Reinhardt

Særlige features:
- UltimaLite Technology
- Justerbare kevlar remme
- Vaskbarepudder i Coolmax-materiale
- Front gel-pude

Ventilationskanaler: 15
Farver: Hvid/rød, hvid/cyan, hvid/sølv
Vægt opgivet/vægt målt: 245 gr. / 245 gr. (str. M)

Vejl. pris: Kr. 1.099

Bedømmelse: 

Test:
Stradivarius er modellen under MET’s topmodel og derfor en hjelm til ambitiøse ryttere, for hvem vægt, funktionalitet og design er vigtige faktorer. Og Stradivarius placerer sig godt i denne test. Vægtmæssigt er den i den rigtige ende, designet er skarpt om end bespændingssystemet ikke som de fleste øvrige i denne test anvender en drejeknap. I stedet skal der klikkes ind på plastikremmen, hvilket i praksis fungerer godt, men dog er mindre fintfølende end en drejeknap. Alt i alt er hjelmen dog komfortabel.

Noget andet vi straks bemærkede, var at remmen – igen modsat de hovedparten af de øvrige hjelme i denne test – er fastgjort på hjelmens sider og dermed ikke følger ansigtet ned under hagen. Vi syntes først, det så lidt sært ud med remmen sådan ’svævende’, men i brug har det to fordele: Brillestængerne kunne nemt glide under remmen, og der var selvsagt mindre kontakt hjelm og hoved imellem. Det er noget, man har ønsket fra MET’s side, og det fungerer faktisk ganske godt.

En sidste feature ved hjelmen, som bør nævnes her, er den gem-pude, MET har placeret på forrest på modellens inderside og altså sidder tæt ind til panden. Den har til formål at forhindre sved i at løbe ned i rytterens ansigt og øjne – og det fungerer sådan set. desværre oplevede vi i testen, at gummiet nærmest sugede sig til huden og generede på de længere, varme ture.

Konklusion:
MET Stradivarius er en lækker hjelm med masser af værdi til kronerne. Design, vægt og komfort er mere end godkendt, og flere gennemtænkte features gør hjelmen meget anbefalelsesværdig. Bespændingssystemet og de omtalte gener ved gel-puden betyder dog, at vi holder os under topkaraktererne - om end vi anerkender, at nævnte gener sandsynligvis ikke opleves af alle.
 
Det bed vi særligt mærke i:

+ Komfort, vægt, gel-pude (konceptet)
- Gel-pude (oplevelsen), fås ikke i mindre end 54 cm

 

Læs også: Feltet.dk's test af aerohjelme
 

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Trofeo Campos, Porreres, ...(1.1) 25/01-25/01

Sharjah Tour(2.1) 24/01-27/01

Tour of Indonesia(2.1) 25/01-28/01

Vuelta a San Juan Interna...(2.1) 21/01-28/01

Sharjah Tour(2.1) 24/01-27/01

Trofeo Campos, Porreres, ...(1.1) 25/01-25/01

Tour of Indonesia(2.1) 25/01-28/01

Trofeo Andratx-Mirador de...(1.1) 26/01-26/01

Trofeo Serra de Tramuntana(1.1) 27/01-27/01

Cadel Evans Great Ocean R...(1.UWT) 28/01-28/01

Grand Prix Cycliste la Ma...(1.1) 28/01-28/01

Trofeo Palma(1.1) 28/01-28/01

Etoile de Bessèges(2.1) 31/01-04/02

Herald Sun Tour(2.1) 31/01-04/02

Volta a la Comunitat Vale...(2.1) 31/01-04/02

Coupe des Nations de l�...(2.NCUP) 31/01-04/02

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-Merida

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

BMC Racing Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Quick-Step Floors

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Dimension Data

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team EF Education First-Drapac

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Katusha Alpecin

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team LottoNL-Jumbo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sky

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »