Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Test: Dynamisk saddelmåling  i 3D

Test: Dynamisk saddelmåling i 3D

30. september 2011 16:09Foto: A.S.O.

Et vigtigt kontaktpunkt mellem rytter og cykel er sadlen. Ikke kun dens indstilling, men i særdeleshed dens form og type. At vælge den rigtige saddel er ikke nemt – og bliver dyrt, når model efter model afprøves. Pengene kan være godt givet ud med elektronisk hjælp til at finde den individuelt mest optimale position og saddeltype.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Produktets navn:

Dynamisk saddelmåling i 3D
 

Venligst stillet til rådighed af/udført hos:
Coach & Bikefit v/Nicolai Norrid

 

Ifølge udbyderen (Nicolai Norrid):
”Når man cykler er det sadlen, der bærer det meste af kropsvægten. Det medfører mere eller mindre pres, hvor kroppen har kontakt med sadlen. (…) Det område, som vi gerne vil måle på, er udstyret med en række elektroniske sensorer. Hver af sensorerne måler et bestemt område og videresender disse værdier til en computer, som omdanner data til en grafisk analysemodel som viser trykfordelingen. (…) Valget af saddel er derfor afgørende. Efterhånden findes der rigtig mange sadeltyper på markedet med forskellige former, materialer og stivhed. Derudover er der forskellige tilgange til at opnå en optimal trykfordeling. (…) jagten på den optimale sadlen er meget individuel.”


Vejl. udsalgspris: Kr. 700

Intro:
Vi har sikkert alle prøvet det: At rykke frem og tilbage på sadlen for at finde den rigtige position. Ændret på højden og hældningen – eller afstanden til styret. Alt sammen i håbet om, at det var det, der skulle til, for at sadlen med ét føltes komfortabel, støttende og med god og naturlig bevægelighed i benene. For efter en tid at erkende, at denne saddel bare ikke passer – og heller ikke kommer til det.

At finde den rigtige saddel er både vigtigt og vanskeligt. For ikke mange år siden gjorde et langt mindre udvalg det betragteligt lettere. Ganske som et mindre (an)strengt forhold til vægt medvirkede til at, de fleste sadler var komfortable i sig selv. I dag er der anderledes. Udbuddet af mærker, modeller, typer, former og materialer kan være overvældende – på godt og ondt.

Og så medtager vi end ikke parametre som design, pris og vægt. Dette sidste går nu i flere retninger – efter at det i flere år har handlet vægtreduktion, Men komforten er atter i højsædet, og sadler på over 200 gram er igen blevet mere end accepterede.

For mange er den ’gode’ saddel ikke nem at finde. Både vores fysik og udstyr forandrer sig, og det påvirker, hvordan vi sidder på sadlen – og dermed på hvilken saddel, som forårsager mindst muligt tryk de forkerte steder. Det kan ikke altid tages for givet, at vores favoritsaddel stadig er den optimale.

Første indtryk :
Det er ikke underligt, at Coach & Bikefit v/Nicolai Norrid er stolt af at anvende den nye dynamiske saddelfitting-teknologi fra gebioMized, for umiddelbart er der ikke andre i landet (og i hele Skandinavien), som udfører noget tilsvarende. Bevares, man kan flere steder få målt afstanden mellem sædeknuderne og på anden vis få saddelanbefalinger. Men det er ikke helt det samme.

Dynamisk saddelmåling i 3D foregår ved, at et sensorfølsomt overtræk placeres på cykelsadlen, hvorefter rytteren (på hometrainer) kører et kort øjeblik med belastning. På sin egen cykel naturligvis. Overtrækket sender direkte og trådløst (med en rækkevidde på op til 200 m.) informationen til en computer, som visuelt viser, hvor trykket på sadlen er størst under siddende kørsel. Bedst mening giver denne ’øvelse’ naturligvis, hvis sadlens højde og indstilling er korrekt, og hvis man har mulighed for at gentage den på forskellige sadler for at se forskelle. Mere om det senere.

Der kan være tre hovedformål med at bestille og få udført en saddelfitting:

 

  1. 1. Helt konkret at få en nyindkøbt saddel placeret korrekt, så den støtter rigtigt og har den ønskede effekt
  2. 2. For at få mere overordnede og mærke-neutrale anbefalinger til saddelindkøb, dvs. hvilke ’standart’ saddelmodeller der bør foretrækkes
  3. 3. Med henblik på at anskaffe sig en ’customized’ saddel fra gebioMized og få taget mål til denne – en mulighed Nicolai Norrid ikke tager udgangspunkt i, men i særlige tilfælde kan finde på at anbefale.


Denne test omhandler de to sidste formål, men vil koncentrere sig om de overordnede anbefalinger. En beskrivelse og test af en ’customized’ gebioMized sadlen følger på et senere tidspunkt.

Test:

Selve saddelfittingen er i princippet ganske enkel og nærmest allerede beskrevet. Et overtræk, som måler tryk på sadlen, placeres ovenpå sadlen og giver information videre til en computer. Både rytter og ’fitter’ følger med på storskærm og analyserer samt diskuterer efterfølgende de målte resultater. I sidste ende får man de svar, hvad er ude efter, hvad enten det er den rigtige position på sadlen eller brugbare anbefalinger. Men der er naturligvis mere i det.

For at kunne foretage en optimal måling er rytterens position på cyklen nødt til at være i orden, altså bl.a. saddelhøjde og setback, reach og diverse andre vinkler. Det giver sig selv, at saddelfitting i modsat fald nok kan gavne, men det bør ikke være det første sted at starte. Heri ligger altså et dilemma, man skal holde sig for øje. Et andet dilemma for korrekt saddelfitting er, at indstillingerne på cyklen skal være nøjagtig ens, hver gange en ny saddel monteres på cyklen og afprøves. Det er mere enkelt, end det lyder, da højden på sadlens rails og sadlens længde varierer fra en saddelmodel til en anden. Begge dele kan ændre markant på rytterens position og dermed give en upræcise målinger.

Heldigvis foregår den dynamiske saddelfitting i samme lille lokale, som Nicolai Norrid, indehaver af Coach & Bikefit, også benytter en anden teknologi: Retül Bikefit, som er en anden avanceret og teknologisk bikefit med elektroder på hele kroppen.

Ved en dynamisk saddelfitting i 3D vil Nicolai Norrid primært anvende Retül Bikefit teknologien til at understøtte den dynamiske saddelfitting fra gebioMized ved at sikre, at saddelhøjde mv. er nøjagtig ens, når en ny saddel monteres og fittes. Og da Nicolai Norrid er godt hjemme i begge teknologier, går det hurtigt, når først han har målt den position, som bliver udgangspunktet for saddelfittingen. Saddel efter saddel monteres på cyklen for snart, efter kort tids cykling, analyse og diskussion, at få sin dom.

Men da teknologien dybest set er et måleværktøj – ikke et system – der måler fysisk tryk, kan man lokalisere det følsomme område og derigennem få kvalificeret feedback på, hvad som skaber balladen ved et område. Fx hvor nerver bliver klemt. Så denne feedback skal forstås som et oplæg til dialog bikefitter og rytter i mellem. Teknologien giver i sig selv ingen sikre retningslinjer.

I testlokalet i Helsingør opbevares en lille samling af forskellige saddelmodeller, som kan testes. På opfordring fra Nicolai Norrid, havde jeg selv medbragt alle tilgængelige sadler i min lejlighed – også dem som sad på cykler i brug. Det giver rigtig god mening at have flere relevante sadler til rådighed, særligt hvis man ønsker svar – eller blive bekræftet i egne fornemmelser. Indtil lokalet i Helsingør kan stille endnu flere sadler til rådighed (hermed en lille opfordring til både Nicolai Norrid og til diverse importører), kan det anbefales selv at medbringe sadler, man er nysgerrige efter at afprøve og måle – hvad enten disse ejes eller skal lånes af kammerater eller evt. i butikker, hvis det lader sig gøre.

I løbet af testen nåede vi at måle seks forskellige saddeltyper, hvoraf en var omtalte gebioMized med henblik på en individuelt tilpasset saddel. For hver ny saddel, som blev monteret cyklen, var Nicolai Norrid meget opmærksom på, at saddelhøjden og reach til styret blev justeret og ensrettet.

Hvad kom der så ud af saddelfittingen, ud over det fascinerende ved teknologien og oplevelsen af de mange forskellige sadler, hvoraf nogle for mig var uafprøvede og ukendte modeller? Jo, jeg
 

  • - blev faktuelt og visuelt bekræftet i, at nogle sadler fungerer bedre for mig end andre
  • - fik en klar anbefaling om, at sadler i bredden omkring 140 mm fungerer bedst for mig
  • - blev klar over, at der ikke umiddelbart skulle være særlige grunde for mig til at vælge sadler med en ’kløft’ langs sadlens midte
  • - fik at vide, at en full custom saddel i mit tilfælde ikke er et absolut ’must’


Resultatet af testen var større indsigt i typen af sadler, der ifølge denne testmetode passer mig (foruden et godt råd om at hæve min saddelhøjde og få et længere reach). Jeg valgte efterfølgende at re-montere en ellers kasseret saddel (pga. slid). Et valg som rent faktisk gav en del større komfort hen over sommeren, bl.a. i de mange – og lange – timer, som La Marmotte byder på.

Konklusion:
Det er let at blive fascineret af al den teknologi. Men som med meget andet teknologi er den ikke meget værd, hvis ikke den er i kyndige hænder. Det er den hos Nicolai Norrid, som bruger både sin erfaring, fornemmelse og målingsresultater til at vejlede. Dermed bliver både fitting og anbefalinger relevant og brugbart – for den som har gjort sit forarbejde og ved, hvad det skal gavne.

Mest meningsfuld er dynamisk saddelfitting, hvis indstillingerne og positionen på cyklen er i orden på forhånd. Hvad enten denne fitting er foretaget af Nicolai Norrid, hos en anden bikefitter eller et helt tredje og hjemligt sted. Ændrer man senere markant på sin position, vil de resultater, saddelfittingen giver, med ét blive langt mere usikre og i værste fald være ubrugelige. Også andre usikkerheder såsom puden i cykelbukserne og evt. ændret position i sadlen ved længere tids kørsel må medregnes.

Når det er sagt, så er der både råd at hente og konkrete, praktiske forandringer at hente gennem købet af en dynamisk saddelfitting. Og med vigtigheden af sadlen og siddepositionens betydning in mente, for både komfort og effektivitet, giver det god mening at fokusere op dette element. Prisen på 700 kr. er bestemt heller ikke urimelig i denne sammenhæng – og kan vise sig som en god investering, alene som evt. afblæsning af ’saddel-shopping’. Fitting bør som sådan gå forud for køb af nyt udstyr.

Som et nyt element i en bølge af udstyr og services, der skal hjælpe ryttere væk fra dengang, hvor man ’vænnede sig til det’, ’gjorde som man plejede’ eller ’fandt sig i det’, og hen imod det der er optimalt for den enkelte, er dynamisk saddelfitting i sidste ende et spørgsmål om indstilling og tradition. Mener man for eksempel, at styret altid skal i bund, at spacere er noget fanden har skabt, bliver man nok heller ikke vild med dynamisk saddelfitting. Ser man på sagerne med mere friske øjne, er dynamisk saddelfitting en hjælp fremad.
 

Særlige fordele/ulemper ved Dynamisk saddelmåling i 3D

+ Værdifuld finjustering, praktisk vejledning, opmærksom fitter
- Usikkerheder i metode, få saddelmodeller til rådighed ved test

Invester i dette produkt hvis: Du stadig ikke har haft ’held’ med at finde den perfekte saddel, eller du er optaget af at optimere din position på cyklen.
 

 

Læs også
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
DEL
INFO
Materiale og udstyr
Nyheder
Arkiv: Andet udstyr
Nyheder
Arkiv: Landevej og bane
Nyheder
Arkiv: TT og Tri
Nyheder
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?