Tony Martin blev slået af tronen af en adelig

24. september 2014 16:39Foto: Sirotti

Bradley Wiggins slog Tony Martin ved VM i enkeltstart i Ponferrada.

Det blev ikke til en fjerde sejr i træk til tyske Tony Martin. Han lå længe til at tage guldet, men det blev i stedet Sir Bradley Wiggins, som nu kan kalde sig verdensmester i enkeltstart.

Mange ryttere kørte godt, og det endte med at Tom Domulin tog sig af bronzen foran Vasil Kiryienka, som dermed ikke fik medalje i år.

Danske Rasmus Quaade blev nummer 13. Men han var også uheldig at styrte tidligt i løbet. Lasse Norman blev nummer 53.

Der blev kørt stærkt allerede fra start. Alle kørte deres chance, og alle gav sig fuldt ud. Først rigtige gode tid blev sat af Nelson Oliveira (Portugal), der kom i mål næsten et minut foran Artem Ovechkin (Rusland). Oliveira havde lagt hårdt ud allerede fra starten af etapen, og det tempo holdt han til mål. Der var dog mange kompetente ryttere, der manglede at passere mellemtiderne og komme i mål.

De første gode tider
Som dagen skred frem begyndte de store tempospecialister også at trille ud på ruten. Alex Dowsett (Storbritannien) og Kristoff Vandewalle (Belgien) leverede begge rigtig gode tider ude ved 1. mellemtid.

Rasmus Quaade og Lasse Norman Hansen var også blevet sendt ud på ruten, og førstnævnte havde rigtig gode muligheder før enkeltstarten begyndte, men desværre styrtede Rasmus Quaade allerede i første sving, hvor cyklen skred under ham. Alligevel formåede han på imponerende vis kun at være 20 sekunder efter den førende rytter ved 1. mellemtid, da han passerede.

Så begyndte de helt tunge drenge at nærme sig mellemtiderne. Sylvain Chavanel, der faktisk er gået hen og blevet lidt af en specialist på enkeltstarterne, satte ny bedste mellemtid, og derefter fulgte Jan Barta fra Tjekkiet samt Rohan Dennis (Australien). De tre lå inden for tre sekunder efter første mellemtid. De største favoritter manglede dog stadig at passere mellemtiden.

Favoritterne
Først kørte Bradley Wiggins (Storbritannien) ind i bedste mellemtid ved første mellemtid, men han blev hurtigt slået med fire sekunder af den tredobbelte verdensmester Tony Martin (Tyskland).

Ved tredje mellemtid var danske Rasmus Quaade 45 sekunder efter, og dermed så det håbløst ud med hensyn til at tage en medalje

Den første, der slog Oliveira var Vasil Kiryienka (Hviderusland), der ved tredje mellemtid var 16 sekunder foran.

Spænding
Kampen Wiggins-Martin tog en overraskende drejning. Ved tredje mellemtid tromlede Wiggins Kiryienkas tid med hele 27 sekunder. Og kort efter kom Martin forbi ni sekunder efter.

Det så ud til at være den overraskende afgørelse.

I mål var Quaade 54 sekunder efter Oliveira. Sidstnævntes tid blev hurtigt derefter slået af Kiryienka, der var 33 sekunder foran.

Umiddelbart så det ud som om, hviderusseren skulle på podiet, men Tom Dumoulin (Holland) kørte stærk hjem og slog ham med syv sekunder.

Bradley Wiggins slog som ventet Dumoulin. Det gjorde han med hele 40 sekunder. Dermed ventede publikum i spænding på, at sidste års vinder, Tony Martin, skulle komme i mål. Han var 26 sekunder bagefter Wiggins, og dermed tog tyskeren ikke sin fjerde sejr i træk ved VM i enkeltstart.

I stedet er det Sir Bradley Wiggins, den tidligere Tour de France-vinder, der nu også kan kalde sig verdensmester.