Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Tour de France 2016: Favoritterne

Tour de France 2016: Favoritterne

01. juli 2016 08:00Foto: Sirotti

Feltet.dk afslutter i denne artikel sine optakter frem mod verdens største cykelløb, Tour de France, som påbegyndes i morgen. I det følgende vurderes løbets fire største favoritter. En af disse vil givetvis om tre uger stå som vinder af Touren anno 2016.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Fabio Aru (Astana): ***

Den snart 26-årige Aru viste allerede som U23-rytter, at han besad et lysende talent. Den italienske klatrer er nu i gang med sin fjerde sæson som professionel, og han har år for år lagt et ekstra lag på med den foreløbige kulmination i sidste sæson, hvor han både sluttede som toer i Giroen og vandt sin første Grand Tour i en stærkt besat Vuelta.

 

Fabio Aru skal i gang med sit første Tour de France, og det bliver enormt interessant at se, om han også kan være med i den absolutte top i verdens største cykelløb. Han har imponeret to år i træk i såvel Giroen som Vueltaen, men vi har stadig ikke set ham i direkte kamp mod giganterne Froome, Quintana og Contador, hvor de alle har været i topform, og hvor de tre stjerner alle har været topmotiverede.  

 

Den stærke klatrer fra Sardinien er sandsynligvis den næstbedste etapeløbsrytter i sin aldersgruppe (og det er vel at mærke en aldersklasse spækket med stjerner). Men bag det ærefulde prædikat gemmer sig også det største problem, hvis Fabio Aru en dag skal vinde Tour de France. Den stærkeste i hans aldersgruppe (begge er født i 1990) er nemlig den colombianske stjerne Nairo Quintana, som indtil videre har virket en tand skarpere end Aru i bjergene - eksempelvis under Giroen anno 2014, som Quintana vandt med Aru på tredjepladsen.

 

Læs også
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe

 

Ligeledes er det stadig svært at forestille sig Aru byde en Chris Froome i topform op til dans på de hårdeste stigninger, og derfor vinder det italienske stjerneskud næppe årets Tour de France. Arus chancer bliver ikke bedre af, at han kan se frem til et tidstab i forhold til sine nærmeste konkurrenter på Tourens flade enkeltstart, og han tabte næsten tre minutter til Alberto Contador på den lange enkeltstart i Giroen anno 2015. Dog så vi en Fabio Aru (i sin bedste form) med kraftigt forbedrede tempoegenskaber i Vueltaen sidste år, hvor han på vej til den endelige Vuelta-triumf sluttede som nummer ti på den lange enkeltstart i den spanske Grand Tour.

 

Endnu et problem for Aru kan blive intern fnidder på Astana-holdet. For selvom Aru har udviklet sig til en rytter i verdensklasse, er han kun kronprins på et hold, hvor Giro-vinderen Vincenzo Nibali er konge. Aru er ganske vist holdets kaptajn i Touren, men Kong Nibali er ikke altid så god til at indordne sig sit holds overordnede planer, og den opportunistiske sicilianer øjner sandsynligvis også sine egne chancer i årets Tour. Forhåbentlig bliver det ikke et problem, men snarere en styrke for Aru med så stærk en løjtnant, og dertil kommer, at Astana stiller med et fremragende hold til den franske rundtur (foruden Aru og Nibali er Fuglsang, Rosa, Kangert og Tiralongo til start), hvor kun Team Sky kan mønstre et bedre line-up i bjergene.

 

Fabio Aru har ikke imponeret i indeværende sæson sammenlignet med sine tre hovedrivaler til Tour-tronen (3. etape i Critérium du Dauphiné undtaget, som han vandt på fornem vis). Det skal man dog ikke lægge for meget i, da han er dygtig til at bygge sin form op til de store løb. Man kan generelt komme med mange forbehold omkring Astana-kaptajnen. Faktum er bare, at han altid er stærk i Grand Tours, at han har udvist både stabilitet, vilje og fighterhjerte i Giroen og Vueltaen, og at han er en vindertype med fem Grand Tour-etapesejre bag sig, som alle er vundet på store bjergetaper. 

 

Den formidable klatrer vinder nok ikke Touren allerede i år, men han er en oplagt podiekandidat. Han har samtidig gode muligheder for at tage hjem fra Frankrig med en etapesejr i bagagen - både via sine evner i bjergene, og fordi han er god til at lukrere på de øvrige favoritters ”katten efter musen”-leg. Velkommen til Touren, Fabio!

 

Alberto Contador (Tinkoff): ***

Alberto Contador omtales ofte som sin generations bedste etapeløbsrytter, og det er unægtelig et imponerende generalieblad, han kan fremvise. Der kan fremføres mange statistikker om den spanske stjerne med fokus på det konstant høje niveau, han har stillet til skue det seneste årti. Lad os blot fokusere på følgende: Han har vundet syv Grand Tours (fordelt på to sejre i Touren, to i Giroen og tre i Vueltaen), hvilket er væsentlig mere end nogen anden aktiv rytter kan præstere. Tallet havde været ni, hvis ikke Contador var blevet frataget en Giro- og en Tour-triumf på grund af Clenbuterol-sagen.

 

Og hvorfor er den 33-årige cykelveteran fra spanske Pinto så ikke Tour-favorit? Hvorfor må han spises af med bare tre stjerner af Feltet.dk’s hårde, men retfærdige, optaktsredaktion? Af den simple årsag, at Contador ikke har været i nærheden af Froome og Quintanas niveau, de seneste to gange han har fuldført Touren (Contador blev nummer fire i 2013 og sluttede som femmer i 2015). Contador har i de to Tour-udgaver som altid vist fighterhjerte og angrebsiver i alskens vejr og terræn, men han har ganske enkelt været et stykke fra at kunne følge med på de afgørende bjergetaper, hvor han etape for etape er sakket længere agterud i klassementet. Contadors slangehug gør ikke lige så ondt, som det gjorde, da han var i sin bedste cykelalder som 26-27-årig.

 

Derudover er Alberto Contador den af de fire største favoritter, som har det svageste hold omkring sig. De ni Tinkoff-ryttere til start i Frankrig er bestemt ikke uefne, men holdet som helhed er bare ikke på niveau med konkurrenterne fra Team Sky, Movistar og Astana. Det kan især blive et problem i bjergene. Rafal Majka er godt nok en bjergrytter på meget højt niveau, når form og motivation er på plads, men Roman Kreuziger har ikke imponeret de sidste par år, og Robert Kiserlovski kan næppe matche ryttere som Diego Rosa, Ion Izaguirre, Wouter Poels og Mikel Nieve for blot af nævne et fåtal af Tour-bejlernes hjælperyttere. De resterende fem ryttere på Tinkoff-holdet er ikke til hjælp, når det skærper til i bjergene, og udtagelsen af Oscar Gatto som Peter Sagans personlige hjælper virker som et klart signal fra holdets side, om at man gerne vil helgardere sig, hvis Contador forventeligt fejler i sit forsøg på at erobre Tour-tronen.

 

Alt dette til trods kan man ikke afvise, at Contador alligevel vinder Touren i år, her syv år efter sin seneste triumf i den franske Grand Tour. Han kører stadig en fornem enkeltstart, og han kan godt begå sig blandt de allerbedste på den bjergenkeltstart, som venter i Tourens sidste uge. Derudover han har en evne til at komme tilbage fra håbløse situationer, og han er i hvert fald altid klar til at give det et ihærdigt forsøg - gerne med angreb langt udefra. Det så vi i Touren anno 2011, hvor han ellers ikke var på niveau med Cadel Evans og Andy Schleck, og vi oplevede det i Vueltaen i 2012, hvor han i 11. time slog en ellers stærk Joaquim Rodriguez af pinden efter et storslået overraskelsesangreb.

 

Dertil kommer, at Contador altså stadig vinder cykelløb. Han har vundet to Grand Tours indenfor de sidste to år, og han har været velkørende i år med sejr i Baskerlandet Rundt og andenpladser i Catalonien Rundt og Paris-Nice til følge. Desuden skal det erindres, at Contadors manglende styrke i Touren i fjor måske kunne forklares med træthed ovenpå den Giro-sejr, han havde sikret kun en måned inden starten på Tour de France.

 

Læs også
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024

 

Husk derudover, at Contador i Touren anno 2014, inden han måtte udgå, faktisk så virkelig stærk ud i en sæson, hvor han ikke havde kørt Giroen først og derfor kom med friske ben til Touren. Der kan argumenteres for imod, når det gælder Contador, og disse spekulationer kan fortsætte indtil Tourens første reelle bjergetape. Først der får vi de svar, vi brændende ønsker os.

 

Nairo Quintana (Movistar): ****

Den lille Nairo Quintana er kun 26 år, men skal alligevel i gang med sin ottende Grand Tour, og sikke meritter han har fra sine første syv deltagelser. Han er blevet Tour-toer efter Chris Froome i såvel 2013 som 2015 og har i tilgift vundet Giroen anno 2014. I Touren i fjor cementerede Quintana sin position som verdens næstbedste etapeløbsrytter, og i den sidste uge af det franske etapeløb var han faktisk feltets stærkeste klatrer - akkurat som tilfældet var i Touren i 2013.

 

Nairo Quintana er i den gunstige position at være den bedste etapeløbsrytter i sin aldersgruppe, måske i hele sin generation, og alt peger i retning af en lysende fremtid med utallige topplaceringer i de tre Grand Tours. Spørgsmålet er i første omgang, om han kan veksle sin andenplads fra sidste års Tour til en sejr i verdens største og mest prestigefulde cykelløb i år. Den meget imødesete revancheduel mod Chris Froome kan meget vel blive det spændingsmæssige højdepunkt i Frankrig de kommende 23 dage.

 

Forhåbentlig er Nairo Quintana klar fra start i den årets Tour, for selvom løbet skal afgøres i den hårde sidste uge, kan den sagtens tabes i den første uge. Den lille bjergged har næppe glemt, at han i 2015 tabte mere tid til Froome på Tourens første ni etaper, end han var efter briten i Paris, og at han muligvis nu havde været regerende Tour-konge, havde han undgået tidstabet i sidevinden på anden etape af verdens største løb. Quintana frygter måske for enkeltstarten, hvor det alene handler om at begrænse tidstabet, om end han slet ikke er så ringe endda i kampen alene mod uret. Til gengæld er der masser af etaper i colombianerens foretrukne terræn, bjergene, hvor han kan gøre op for det sandsynlige nederlag på den individuelle tidskørsel.

 

Forhåbningerne til Nairo Quintana bliver ikke mindre af, at har været særdeles stærkt kørende i denne sæson. Colombianeren har været med i fem etapeløb. Han er to gange sluttet som treer og har vundet de tre øvrige løb, Catalonien Rundt, Romandiet Rundt og senest Route du Sud, så det skulle gerne være en Quintana på sit allerbedste niveau, som vi skal følge i Touren. Han har et stærkt Movistar-hold bag sig med (en forhåbentlig loyal) Alejandro Valverde i spidsen, som kan matche Astanas hold i bjergene, men stadig ikke er helt på niveau med Team Sky´s skræmmende stærke kollektiv.

 

Der er udsigt til en vanvittig spændende duel mellem verdens to bedste etapeløbsryttere, og Froome skal være på tæerne, hvis han skal slå Quintana igen. Movistar-rytteren kørte fra Froome på de sidste to bjergetaper i Touren i fjor, og tusind kroner-spørgsmålet er, om han kan gøre det igen. Det kan blive året, hvor tidens hotte cykelnation Colombia endelig får sin første Tour de France-triumf.

 

Chris Froome (Team Sky): *****

I 2012 blev Chris Froome nummer to i Tour de France, men var løbets stærkeste rytter. I 2013 vandt han. I 2014 udgik briten. I 2015 vandt han igen. Den 31-årige kenyansk fødte brite har således været den stærkeste rytter i feltet, de sidste tre gange han har fuldført Touren. Derudover har han netop vundet Tourens vigtigste optaktsløb, Critérium du Dauphiné, som traditionelt er en god indikator på, hvem der vinder den franske Grand Tour. Der kan derfor ikke være nogen tvivl om, at Froome stiller op som favorit i årets Tour de France med mulighed for at rykke længere op på alle tiders vinderliste i Touren.

 

Froome har siden gennembruddet under Vueltaen i 2011 manifisteret sig som verdens bedste etapeløbsrytter. Han er den perfekte etapeløbsrytter, da han sammen med Quintana er den bedste i verden til at køre opad, og da han samtidig er en verdensklasserytter på enkeltstarten (om end det er to år siden, han har kørt en verdensklasse-enkeltstart). Derudover har han væsentligt færre svagheder, end mange troede inden Touren i fjor, hvor han fik bevist, at hverken brosten, sidevind eller nedkørsler kan betragtes som akilleshæle for den stærke Sky-rytter.

 

Ovenikøbet er Froome også en del af Tourens klart stærkeste hold. Team Sky’s A-kæde har et utroligt niveau, og det øger kun Froomes vinderchancer, at han har otte så kompetente og loyale hjælpere bag sig. Luke Rowe og Ian Stannard skal støtte på det flade, Vasil Kiryienka skal hjælpe i alt terræn, og sidst men ikke mindst skal kvintetten Mikel Landa, Geraint Thomas, Mikel Nieve, Wouter Poels og Sergio Henao hjælpe deres kaptajn i de høje bjerge.

 

Læs også
Startlisten til Giro d'Italia tager form - 5 danskere på

 

Bliv ikke overrasket, hvis der stadig sidder seks Sky-folk tilbage med de tyve bedste ryttere på bjergetaperne, eller hvis et par af hjælperne selv slutter i klassementets top 10. Froome skal selvfølgelig selv klare ærterne i bjergfinalerne, men det hjælper bestemt på det, når man har Landa og Poels til at trække igennem i feltet, hver gang Quintana og Contador lancerer et af deres mange angreb.

 

Det er umuligt at forudsige, hvordan det aktuelle styrkeforhold er mellem stjernerne Froome og Quintana. Froomes fem år yngre hovedrival bliver bedre og bedre og er den fødte klatrer, og det er kun naturligt, hvis Froome frygter Quintana på Tourens mange bjergetaper, som givetvis vil afgøre løbet.

 

England sagde nej til Europa, og de engelske fodboldspillere oplevede en fiasko af dimensioner mod Island ved Fodbold-EM. Tiden vil vise, om Froome kan besejre Quintana og 196 andre rivaler og måske hjælpe til at revanchere og forene en trist og splittet nation.

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Tour de France
Nyheder Profil Resultater
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?