Feltet.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart.
ACCEPTÈR COOKIES » LÆS MERE »

Tramadol forbliver tilladt i 2016

Del på Twitter
Del på Facebook
Udskriv artikel

05.01.2016 kl. 21:22 af Tobias Munck Sørensen.

I forbindelse med årsskiftet har WADA offentliggjort en opdateret liste over forbudte stoffer. Det mest kontroversielle element herved må siges at være, at det sløvende stof, tramadol, forbliver på dopingagenturets monitoreringsliste og dermed stadig ikke er forbudt at indtage i konkurrenceøjemed.

Hen mod slutningen af sidste år opstod der en del forvirring i forhold til, hvorvidt tramadol ville blive placeret på WADA’s liste over forbudte stoffer eller ej. Først lød det fra Bevægelsen for en troværdig cykelsport, MPCC, at WADA ville gøre stoffet ulovligt.

 

Derefter benægtede WADA dette og brugte som argument, at man stadig ikke havde samlet tilstrækkeligt med evidens, der ville kunne retfærdiggøre en ulovliggørelse af tramadol, på trods af at det havde været på WADA’s monitoreringsliste siden 2012.

 

Senere gik UCI’s præsident, Brian Cookson, til pressen og sagde, at hvis det stod til ham, ville han fjerne tilladelsen til at indtage tramadol, men han ville - selvom det var principielt muligt - ikke gå uden om WADA, hvorfor beslutningen om, hvorvidt cykelryttere skal have tilladelse til at tage stoffet i anvendelse, ville blive den samme som for øvrige atleter og altså være i tråd med WADA’s retningslinjer.

 

Nu har WADA så endegyldigt offentliggjort sin opdaterede liste over forbudte stoffer fra denne sæson, og konklusionen er klar: Tramadol forbliver lovligt.

 

Sandsynligvis årsag til styrt

Tramadol er et syntetisk opioid, som virker smertestillende på lette til moderate smerter. Det har samtidig en bemærkelsesværdig sløvende effekt, da det hæmmer genoptagelsen af noradrenalin og serotonin i centralnervesystemet og aktiverer genoptagelsen af den hæmmende neurotransmitter GABA i hjernen, hvilket sætter en dæmper på tænkning, vågenhed og opmærksomhed.

 

Af disse grunde opfattes stoffet som ansvarlig for en række af de styrt, der opstår i finaler af cykelløbene, da det gerne indtages i løbet af den afsluttende fase. Derudover anbefales civilpersoner at afstå fra at anvende motoriserede køretøjer, hvis de umiddelbart forinden har indtaget tramadol.

 

Alligevel har WADA tilsyneladende stadig ikke fundet tilstrækkelig evidens for, at man finder det nødvendigt at ulovliggøre tramadol. Det ville ellers være en nyhed af signifikant betydning, da det estimeres at op imod 5 % af alle dopingtests blandt cykelryttere ville være positive i forhold til stoffet.

 

Medikament mod hjerteslag bliver ulovligt

Mens tramadol fortsat står til fri afbenyttelse, er der dog kommet et par tilføjelser til den forbudte liste. Disse inkluderer blandt andet meldonium, der er udviklet for at beskytte mod hjerteslag, men som i udholdenhedsidræt kan have en positiv effekt på metabolismen.

 

Hormon-medikamentet leuprorelin er også blevet ulovliggjort, hvilket ligeledes er tilfældet for insulin-mimetics, der normalt anvendes i behandlingen af diabetes.

 

Clonidin, der er et medikament mod forhøjet blodtryk samt kulsyreanhydrase-inhibitorer forbliver tilladt.

 

LØRDAG

Vis valgte

FREDAG

Vis valgte

SENESTE: OPTAKTER

Vis valgte | Se hele artikelarkivet

SENESTE: GIRO D'ITALIA

Vis valgte | Se hele artikelarkivet

SENESTE: FELTET.DK HOLDNINGER

Vis valgte | Se hele artikelarkivet

SENESTE: TOUR DE FRANCE

Vis valgte | Se hele artikelarkivet

SENESTE: VUELTA A ESPAÑA

Vis valgte | Se hele artikelarkivet

SENESTE: NYT OM DE DANSKE KONTI-HOLD

Vis valgte | Se hele artikelarkivet

SENESTE: NYT OM WORLD TOUR HOLD

Vis valgte | Se hele artikelarkivet

SENESTE: MATERIALE OG UDSTYR

Vis valgte | Se hele artikelarkivet

SENESTE: NYT OM DE DANSKE PROFFER

Vis valgte | Se hele artikelarkivet

SENESTE: FORÅRSKLASSIKERNE

Vis valgte | Se hele artikelarkivet
 

Der er pt. ingen aktive salgsannoncer i vores brugtmarked.

Feltet.dk

Åsvinget 5

9800 Hjørring

Tlf. 5155 8966

info@feltet.dk