Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: Romandiet Rundt

Optakt: Romandiet Rundt

28. april 2015 10:37Foto: A.S.O.

Romandiet Rundt indledes i morgen som et symbol på overgangen fra klassikere til de store etapeløb. Løbet hører ikke til World Tour-kalenderens største, men kan alligevel byde på et meget interessant felt, som omfatter flere af de forventede hovedpersoner i årets Tour de France.

Artiklen fortsætter efter videoen.

I morgen indledes et af to schweiziske løb på World Tour-kalenderen i skikkelse af det seks dage lange Romandiet Rundt.

 

Den schweiziske begivenhed blev første gang afholdt i 1947 og løber i år af stablen for 69. gang. Den tidligere irske cykelstjerne Stephen Roche har ene mand løbets sejrsrekord ovenpå sine tre samlede triumfer i Romandiet Rundt. Roche vandt blandt andet løbet i 1987 som en del af en uhørt fantastisk sæson, hvor han ligeledes sejrede i Giroen, Touren og ved VM.

 

De danske ryttere kan også se tilbage på pæne bedrifter fra Romandiet Rundt. Rolf Sørensen vandt imponerende tre etapesejre her som en del af en fremragende 1993-sæson, hvor han i alt stod øverst på podiet 13 gange. Derudover tog Chris Anker Sørensen bjergtrøjen med hjem i 2011. I det samlede klassement er det lykkedes Peter Meinert at opnå en samlet sjetteplads i 1997, og få husker sikkert, at Lars Bak gentog denne bedrift i 2009. Sidste år blev Danmarks største cykelprofil, Jakob Fuglsang, nummer syv, og Fuglen har i år en realistisk mulighed for at forbedre det resultat og dermed sikre sig historiens bedste danske slutplacering i Romandiet.

 

Læs også
Tobias Lund vinder for anden dag i træk

 

Det er ingen hemmelighed, at det schweiziske etapeløb ikke hører med blandt de allermest prestigiøse og imødesete begivenheder i løbet af cykelåret, hvilket blandt andet kan henføres til løbets kalendermæssige placering. Romandiet Rundt er placeret kun to dage efter afslutningen på klassikersæsonen, som kulminerede i går med monumentet Liége-Bastogne-Liége. Samtidig ligger etapeløbet kun en uge før årets første Grand Tour, Giroen.

 

Dermed markerer Romandiet Rundt overgangen fra klassiker- til etapeløbssæsonen, hvilket indebærer, at løbet sjældent er et mål i sig selv, men snarere et opvarmningsløb til Giroen eller Touren eller et nedtrapningsløb for klassikerrytterne, som vil forsøge at skyde det sidste krudt ud af kanonen, inden en løbspause typisk venter.

 

Det betyder dog ikke, at der ikke venter et interessant og åbent cykelløb den kommende uge, og løbet har da også i en årrække formået at samle et glimrende felt til start. De seneste fire år har den senere Tour-vinder været til stede i Romandiet, og i såvel 2011, 2012 og 2013 er det lykkedes at hjemføre en Romandiet Rundt-Tour de France-double, idet henholdsvis Cadel Evans, Bradley Wiggins og Chris Froome løb med sejren i Romandiet i de tre år. Sidste år var Tour-triumfatoren Vincenzo Nibali til start i det schweiziske løb og tog en samlet femteplads med hjem i bagagen.

 

Såvel 2013 og 2014 er sluttet med Chris Froome som vinder foran Simon Spilak og Rui Costa, og i begge udgaver har det været løbets bjergrige kongeetape samt den afsluttende enkelstart, som har formet det endelige klassement. Chris Froome har i år muligheden for at blive historisk og kan med en tredje samlet sejr tangere Roche´ sejrsrekord. Der venter dog kompetent modstand, idet både Tour-vinderen Vincenzo Nibali og Giro-triumfatoren Nairo Quintana stiller til start i det schweiziske. Således mangler kun Alberto Contador fra ”The Big Four” (de fire bedste etapeløbsryttere i verden), og dermed er det ganske muligt, at vi i år får endnu en Romandiet-Tour-double at se.

 

Ruten

Den rute, der venter rytterne i denne uge, har næsten karakter af en mini Grand Tour. Ordet næsten dækker over, at der slet ikke er nogen helt flade etaper. Af samme årsag holder størstedelen af topsprinterne sig væk fra Romandiet Rundt. Til gengæld bydes der på både holdtidskørsel, enkeltstart samt en rigtig hård bjergetape (de tre klassementsafgørende etaper) samt tre kuperede etaper, som indeholder en del bjergspurter, men som næppe vil få altafgørende indflydelse på det samlede klassement.

 

Løbet indledes tirsdag med en 19 kilometer lang holdtidskørsel, der kan tjene som fin træning frem mod sommerens Tour de France, som ligeledes indeholder en holdenkelstart i den indledende fase af løbet. Holdtidskørslen har erstattet den korte prolog, som typisk har indledt Romandiet Rundt, og den vil næppe skabe voldsomme tidsforskelle, men kan alligevel godt få indflydelse på løbets slutfacit.

 

Anden etape kan egentlig godt blive klassementsafgørende, men bliver det sandsynligvis ikke. Der venter ellers fire kategoriserede stigninger og masser af højdemeter på etapen til Saint-Imier, og toppen af den sidste stigning er placeret 17 kilometer fra målstregen. Forvent masser af angreb i slutfasen af etapen.

 

Tredje og fjerde etaper er klassiske Romandiet-etaper. Etaperne i den bakkede region går op og ned hele dagen, men er ikke hårde nok til, at klassementsrytterne vil røre på sig. Vinderen skal findes i et udbrud eller et decimeret hovedfelt. Sidste år lykkedes det den stærke schweizer Michael Albasini at vinde hele tre etaper, og det fortæller noget om, hvilke ryttertyper der gør sig gældende på løbets mellemetaper. Albasini vil givetvis gøre sit for at gentage succesen, og derudover vil hurtige ryttere som Julian Alaphilippe, Ramúnas Navardauskas, Giacomo Nizzolo, Gianni Meersman, Elia Viviani og Luka Mezgec nok kæmpe med om etapesejrene.

 

Femte etape er løbets kongeetape og er faktisk en bjergetape i den svære ende, hvor pæne tidsforskelle vil opstå. I 2014 var kongeetapen afgørende for løbets endelige klassement, da Chris Froome og Simon Spilak kørte resten af favoritterne i sænk. I år byder løbets hårdeste etape på fire stigninger, der alle er kategoriseret som Kategori 1-bjerge - løbets hårdeste kategori. Etapens finale indledes på det tredje og næstsidste bjerg, Petite Forclaz (5,1 km, 9,8 %, max 13 %), hvis top er placeret 24 kilometer fra målstregen. Efter en kort, stejl nedkørsel venter finalestigningen til Champex-Lac (14,2 km, 7 %, max 13 %), som virkelig kan skabe stor splittelse mellem favoritterne.

 

Læs også
Lund blev overrasket i trumfens stund: Hvad laver du her?

 

Afslutningsvis køres som vanligt en enkelstart. Her skal rytterne hver for sig træde 17,3 kilometer i Lausannes gader, og ruten appellerer hovedsageligt til specialisterne. Etapen vil som altid få betydning for det samlede resultat, men kongeetapen dagen forinden er dog så hård, at tempospecialister som Tony Martin sandsynligvis vil være ude af den øverste del af klassementskampen inden enkelstarten.

 

Etapevurdering

1. etape (28/04): Vallée de Joux - Juraparc TTT, 19,2 km (***)

2. etape (29/04): Apples - Saint-Imier, 168,1 km (**)

3. etape (30/04): Moutier - Porrentruy, 172,5 km (*)

4. etape (01/05): La Neuveville - Fribourg, 169,8 km (*)

5. etape (02/05): Fribourg - Champex-Lac, 162,7 km (*****)

6. etape (03/05): Lausanne - Lausanne ITT, 17,3 km (*****)

 

Favoritterne

For at vinde løbet kræver det en rytter, der er rigtig stærk i bjergene og kører en god enkeltstart, og hvis hold kører en fornuftig holdtidskørsel. Alt dette passer perfekt på Chris Froomes profil, da han kan køre i minimum top-3 på enkelstarten, og da hans kvaliteter bør passe perfekt til den afsluttende stigning på kongeetapen. Oveni dette er den britiske cykelstjerne og tidligere Tour-vinder altid motiveret og formstærk, når han kører i Romandiet, og han har vundet løbet overbevisende de seneste to år.

 

Det store spørgsmål er, hvor Froome står rent formmæssigt, idet han både har været uheldig med sygdom og styrt i år og senest var nede at kysse asfalten i sidste uges Fléche Wallone. Men er han bare tilnærmelsesvis på samme niveau, som da han satte Contador til vægs på kongeetapen i Andalusien Rundt tidligere i 2015, så kunne han meget vel vinde sit tredje Romandiet Rundt i træk.

 

Froomes hårdeste konkurrent kan vise sig at blive den kommende Tour-rival Nairo Quintana. Den lille colombianer så stærk ud, da han vandt Tirreno-Adriatico i marts, og han bliver meget interessant at følge på lørdagens kongeetape. Han skal dog ud at vinde tid på Froome på bjergetapen for at kunne vinde løbet samlet, da Froome slår Quintana på en enkeltstartrute, som den de skal igennem søndag, 99 ud af 100 gange.

 

Den tredje store stjerne i flokken af mulige Tour de France-vindere er den regerende Tour-hersker Vincenzo Nibali. Den sicilianske profil kører - modsat ryttere som Contador og Froome - ikke alle løb for at vinde dem, men bygger sig langsomt op mod specifikke mål. Derfor tvivler undertegnede også på, at han vil kunne følge en rytter som Froome på bjergetapen, især fordi Nibali ikke virkede helt på 100 procent i gårsdagens Liége-Bastogne-Liége. En 14.plads er da et hæderligt resultat, men heller ikke mere for en rytter af Nibalis kaliber, som tidligere er blevet toer i det belgiske monument.

 

Det er ikke umuligt, at Astana har et endnu bedre kort i vores egen Jakob Fuglsang. Den 30-årige dansker var fremragende kørende i såvel Paris-Nice som ardennerugen, hvor kun hans begrænsede eksplosivitet og spurtevner gjorde, at det ”kun” blev til to beskedne top-10-placeringer. Fuglsang har dog det problem, at hans evner udi enkeltstart virker til at være blevet forringet de seneste sæsoner, men kan han finde de enkeltstartsben frem, der gav ham en 8. plads ved VM i 2011, kan han slutte rigtigt højt oppe i klassementet.

 

De sædvanlige mistænkte i Romandiet Rundt er - foruden Froome - Simon Spilak og Rui Costa, der er sluttet som henholdsvis løbets toer og treer de seneste to sæsoner. Spilak er altid stabil i forårets etapeløb og er i år sluttet på podiet i Paris-Nice, og han havde gentaget dette i Baskerlandet Rundt, var han blevet forskånet for uheld på den afsluttende enkeltstart. Rui Costa kommer med gode ben fra ardennerugen, hvor han senest blev firer i Liege i går. Costas problem kan blive den lange og hårde stigning til Champex-Lac, som afslutter lørdagens etape, da han ofte får problemer på de helt lange Grand Tour-lignende stigninger.

 

I et stærkt felt skal Rigoberto Uran absolut ikke glemmes. Efter to år i træk at være sluttet på Giroens næstøverste trin skal Uran igen i år jagte Giro-tronen, og colombianeren er faktisk den eneste af Giroens topfavoritter, som indfinder sig i Romandiet. Uran har kørt stærk hele året og sluttede på en tredjeplads i Tirreno-Adriatico. Han er en del af et stærkt Etixx-QuickStep-hold på den indledende holdtidskørsel og kører en fornem enkeltstart. Det er et åbent spørgsmål, om Uran kan følge med de allerbedste på kongeetapen og derved sikre sig endnu en podieplacering i et World Tour-løb.

 

Læs også
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx

 

Hele sidste års Tour-podie er til stede i Schweiz denne uge, da Frankrig stiller med sine bedste klassementsryttere, himmelstormeren Thibaut Pinot og veteranen Jean-Christophe Peraud. Begge lider under svage hold til den indledende holdtidskørsel, men bør ellers være med fremme, da de begge - efter Pinots flotte udvikling på enkeltstartscyklen - er stærke på såvel tidskørsler som i bjergene. Peraud slog sin unge landsmand i Critérium International, mens Pinot derudover viste god form i Tirreno-Adriatico, hvor det blev til en samlet fjerdeplads.

 

To briter bliver også spændende at følge på de schweiziske landeveje. Stortalentet Simon Yates har lagt yderligere et lag på siden sidste år - senest bevist med en femteplads i Baskerlandet Rundt. Yates har dog fortsat visse begrænsninger på enkeltstarterne. Hans landmand Geraint Thomas derimod er formidabel til at køre enkeltstart, og mange venter spændt på at se, om Thomas kan udvikle sine evner i bjergene så meget, at han kan blive en verdensklasse-etapeløbsrytter. Thomas er muligvis ikke i storform ovenpå en travl klassikerkampagne, og derudover skal han hjælpe kaptajn Froome, men den alsidige rytter skal ikke afskrives helt i klassementet.

 

Andre ryttere, der kan komme i spil til topplaceringerne i det endelige klassement, er det velkørende franske talent Romain Bardet, tempomaskinerne Tony Martin og Rohan Dennis, det lokale schweiziske håb Mathias Frank samt Rafael Valls, der nærmest er genopstået som rytter i år.

 

Udover Fuglsang er Chris Anker Sørensen den eneste dansker til start. Oksen fra Hammel har før jagtet bjergtrøjen i Romandiet Rundt, og det kan sagtens tænkes, at han igen får mulighed for at jagte individuel succes den kommende uge, hvilket i hans tilfælde skal ske ved angrebsivrig kørsel i de schweiziske bjerge. Chris Anker Sørensens udfoldelsesmuligheder afhænger naturligvis også af, om en af Tinkoff-Saxos spidser, Rafal Majka og Robert Kiserlovski, kommer til at hævde sig i det samlede klassement.

 

Feltet.dk’s favoritvurdering

 

*****: Chris Froome

****: Nairo Quintana, Simon Spilak

***: Rigoberto Uran, Vincenzo Nibali, Rui Costa

**: Jean-Christophe Peraud, Thibaut Pinot, Geraint Thomas, Simon Yates, Jakob Fuglsang

*: Romain Bardet, Rohan Dennis, Mathias Frank, Rafael Valls, Tony Martin, Rafal Majka

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?