Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Test: CarbonPro Sports kædeolier og kæderens

Test: CarbonPro Sports kædeolier og kæderens

23. april 2014 10:30Foto: A.S.O.

Solide produkter, der svinger fra det godkendte og til det virkelig gode - produkter, som ryger lige ind på hylden til i hvert fald mountainbiken. Med andre ord: en særdeles interessant spiller på markedet, som så afgjort fortjener sin plads.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Stillet til rådighed af:

HF Cykler

 

Produkter til test:

- Wet: Heavy Duty Lube: Til ekstreme, våde forhold (60ml/120ml)

- Wet: Lite Silicone Lube: Til våde forhold (60ml/120ml)

- Dry: Lite Density Lube: Til tørt, støvet og sandet terræn (60ml/120ml)

- Dry: Medium Density Lube: All-round olie, også til tørre forhold (60ml/120ml)
- Chain Cleaner: Dybdegående rens af kæde og metalkomponenter (240ml)

 

Priser:
- Wet: Heavy Duty Lube: Kr. 69/kr. 99

- Wet: Lite Silicone Lube: Kr. 69/kr. 99

- Dry: Lite Density Lube: Kr. 69/kr. 99

- Dry: Medium Density Lube: Kr. 69/kr. 99
- Chain Cleaner: Kr. 119


Indledning:

Som vi kunne fortælle i første del af vores test af CarbonPro-plejeprodukterne, så er her tale om en spritnyt firma, grundlagt og produceret i USA. Grundlæggeren af firmaet, Patricia Yanes, har samarbejdet med kemikere og cykelmekanikere for at udvikle produktserien, som udmærker sig ved blandt andet at beskytte mod skadelige UV-stråler, korrosion fra salt og vand, afblegning af farverne samt ridser, og ved at produkterne er 100% biologisk nedbrydelige.

Som det fremgår af listen af produkter, der skal testes, er der fire kædeolier: En til meget våde forhold, en til almindeligt/vådt brug, en til det knastørre og en til lidt af hvert, også det tørre. Hertil kommer så en kæderens.

 

Læs også
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege

 

Første indtryk:

Som med vaskemidlerne, vi testede i første del, giver samtlige flasker indtryk af en ret god kvalitet. Intet drives af miljøskadelige stoffer, og den sædvanlige drejetud, hvor der ofte står enten: ”on” eller ”off”, på eksempelvis Chain Cleaneren udskiftet med en smart lille sikkerhedsanordning, en slags stift, man skubber ind gennem halsen på sprayhovedet. Ganske godt tænkt.

Test:
Læs test af de enkelte produkter nedenfor.

Samlet konklusion:

CarbonPro leverer generelt solide produkter, der svinger fra det godkendte, med nogle let uhensigtsmæssige trykpumpe på to af olierne, og til det virkelig gode - produkter, som ryger lige ind på hylden til i hvert fald mountainbiken. Her tænker vi navnlig på kædeolien til de ekstreme og våde forhold (Heavy Duty Lube) samt kæderenseren (Chain Cleaner). Med andre ord: en særdeles interessant spiller på markedet, som så afgjort har fortjent sin plads.


Det bed vi særligt mærke i

+ Generelt gode smøreegenskaber, fine størrelser på flaskerne, god udformning
- Tørre kædeolier for tørre til danske forhold

Test: Heavy Duty Lube

Feltet.dk's samlede vurdering:

Ultimate Heavy Duty Wet 3-in-1 Wet Silicone Bike Lube. Titlen siger stort set det, der skal siges om indholdet - en ”heavy duty” kædeolie til de værste, våde forhold, tænkes kan. Yderligere står der på flasken (trykflaske med drejeåbning), at den ”størkner” i kontakt med vand og ”aktiveres” under våde forhold.
 

Den første overraskelse kom, da der forsigtigt blev trykket på flasken for at komme indholdet på kæden. Olien kan næsten ikke kaldes en olie i normal forstand; snarere en tyktflydende, geléagtig substans, næsten som klar silikone-fugemasse. Og den første tanke var, med udsigt til noget ”heavy duty” mudderkørsel, at det snart ville være væk fra kæden. Hvordan skulle det kunne smøre helt ind i leddene?


Efter et par timers udflugt og en betænkelighed angående kædens tilstand blev den undersøgt. Der sad lidt jord på den, og da det blev tørret væk, var kæden som var den blevet for fem minutter siden. Der sad stadig masser af olie på den, under skidtet. Imponerende!

Det vides ikke af denne tester, hvordan olien er lavet, men ved en simpel prøve med at komme lidt olie på fingrene, gnide det ud og derefter komme vand på, virker det faktisk som om, den ’hærder’, bliver mere fast, stadig smørende og samtidig vandskyende.

Test: Lite Silicon Lube

Feltet.dk's samlede vurdering:

Den anden olie eller smøremiddel til våde forhold -  Lite Silicone Lube - får vi i en flaske med trykpumpe. Og allerede ved påsmøringen med trykpumpe kan der godt melde sig et par dilemmaer, såsom hvordan man både skal trykke på pumpen, holder en klud eller lignende under/bag kæden - og bruge en fri hånd til at køre kæden rundt.

Det viser sig imidlertid, at CarbonPro selv har gjort samme opdagelse, og efter endt test får vi at vide af den danske importør, at man har udskiftet toppen med en dryptud. Dermed burde problemet være løst, og vi kan nu fokusere på indholdet. 

 

For bortset fra disse mekaniske småting er olien en tyndere silikone-baseret smøremiddel til det våde terræn. Og der er ikke så meget at komme efter hér. Det minder mere om almindelig kædeolie end ”Heavy Lube”, giver et fint lag på kæden, næsten for fint, da det under kørsel godt kan føles som om, man har glemt at smøre kæden - at kæden godt kan lave lidt støj.

Det er selvfølgelig en smagssag, om en kæde gerne må give lyd eller skal dæmpes mest muligt; men selve smøringen fejler ikke noget, og man kan roligt tage den ud i pløret i nogle timer.

Test: Medium Density Lube

Feltet.dk's samlede vurdering:

Den første af de to ’tør-olier’ - Medium Density Lube - er beregnet til alle forhold, men især til tørre, støvede og sandede forhold. (De sidste forhold opgav denne tester dog at teste under, da det var svært at finde et sted i nærheden, der var tørt, støvet eller sandet...)

Olien kommer i en trykflaske med drejeåbning, og den virker ved første blik som en ret fed smøreolie. Duften leder én hen i retning af motorolie til biler, dog af den tyndere slags. Derfor fik undertegnede travlt med tørrekluden, da kæden nærmest sejlede i den fede olie. Åbningen er ikke smålig, hvad angår mængden, så det anbefales at man lige holder lidt igen med at trykke for meget på flasken.
 

Bekymring for en druknet kæde viste sig heldigvis ikke at holde stik; olien er nem at tørre af igen, og en ret dejlig biting ved konsistensen er, at kæden bliver helt ren i samme omgang. Og så tror man selvfølgelig, at kæden vil forblive som en dårlig svamp af olie, der bare suger støv og sand til sig.

Vi gjorde derfor et forsøg med at se, om olien tørrede ind, og i så fald hvor lang tid det ville tage: Medium Lube, fra kæden havde fået et godt lag, og til den føltes tør igen, tog ca. 40 minutter om at tørre; Lite Intensity Lube (se nedenfor) tog kun den halve tid om at føles helt tør igen. Og hvis man er lidt mere forsigtig med at komme det på kæden, vil jeg tro, at man kan korte tiden betragteligt.

Som der står på flaskerne er det nok en god idé at smøre kæden både før og efter turen, da det som sagt tørrer meget ind og derfor ikke har den ’våde’, smørende effekt. (Nogle vil måske finde dette lige i overkanten, og jeg denne tester gerne medgive, at man måske kan springe den ene af smøringerne over, hvis cyklen kun bruges i magsvejr.)

Test: Lite Density Lube

Feltet.dk's samlede vurdering:

Den anden ’tør-olie’ - Lite Density Lube - er i den helt tynde afdeling, men desværre også (undertegnedes mening) med trykpumpe-flaske. Den har samme egenskaber som Medium Density-olien, dog i en meget tyndere udgave. Og den har også samme tendens til at føles som lidt vel rigelig ved påsmøringen, og især med trykpumpen, hvor man ikke kan trykke mere eller mindre, men kun stort spray eller ingenting.

Igen: med en god klud under/bag kæden går det da med smøringen, og der tørres heftigt efter, da der er fare for oversvømmelse - og vupti: kæden bliver i samme ombæring fuldstændig ren. (Nogle tænker sikkert: ”Det bliver min kæde da også, når jeg smører den med X/Y kædeolie.” Ja, det gør den sikkert; men hvor andre olier har en tendens til at efterlade partikler, enten i form af teflon eller andre sjove ting, på kæden, der kan misfarve den (sort), bliver den her altså skinnende metalfarvet ren - som i helt ren!)


Det er svært at finde en kædeolie, der er knastør, og som samtidig har smøreegenskaberne intakte, og andre har da også gjort forsøget. Én af ulemperne ved de helt tørre olier er, at kæden som oftest også lyder knastør og efter kort tid begynder at pibe og hvine. Ved test af denne kædeolie fra CarbonPro Sports oplevedes dette ikke, selvom den blev testet både indendørs og udendørs.

Test: Chain Cleaner

Feltet.dk's samlede vurdering:

Som det var tilfældet med CarbonPros øvrige renseprodukter (se første del af CarbonPro-testen), dufter kæderenseren alt andet end kemisk, som man eller kan være vant til med denne slags væsker. Nej, den dufter lidt af sæbe, frisk og nærmest parfumeret - CarbonPro-stifteren, Patricia Yanes’ fortid i kosmetikbranchen fornægter sig ikke.

Med den konstatering og sprayens lille ’lås’ nemt slået fra, kunne indholdet sprøjtes på dels en særdeles snavset og olieret kæde (fundet frem til lejligheden og ifølge ejeren ikke rengjort i evigheder), dels på kæden på testerens egen terræncykel, der var mere normalt beskidt efter adskillige turen i skoven og med hyppig oliering.

Effekten udeblev ikke. Kæderensen gik straks efter påføring i gang med at løsne olie og snavs fra kæderne. Det dryppede løs, og man skal derfor være opmærksom på, at foretage denne operations udendørs eller med noget vandtæt under cyklen. Som det anbefales fra producenten - og på brugsvejledning på selve sprayen - skal der gås forskelligt til værks, alt efter hvor beskidt kæden er.

Ingen af kæderne i denne test var så lidt snavsede, at der kunne nøjes med at skylle efter og aftørre kæden, som det blandt andet foreslås i vejledning - noget denne tester i det hele taget tvivler på virker i mange tilfælde - så der skulle en (tand)børste i brug. Det hjalp gevaldigt.

CarbonPro hævder, som med de øvrige renseprodukter, at væsken ikke skader carbonmaterialerne, dvs. ramme og evt. hjul, krank etc. Det har vi naturligvis kun producentens eget ord for, men i denne test sås i hvert fald ingen skader.

DEL
INFO
Materiale og udstyr
Nyheder
Arkiv: Andet udstyr
Nyheder
Arkiv: MTB og cross
Nyheder
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Tour de Romandie(2.UWT) 23/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?