Som vi tidligere har berettet på Feltet.dk, så har ARD en krystalklar holdning til dopingproblematikken, og har da også i efteråret 2006 truet med fuldstændig at trække sig ud af cykelsport og dermed fx slet ikke transmittere Deutschland Tour. De hårde retningslinier som de tyske hold T-Mobile og Geroldsteiner har indført i forhold til doping har imidlertid fået TV-stationen til at ændre mening. Men kun i den forstand, at jernnæven nu er blevet iklædt en fløjlshandske.
Iflg. løbsleder af Deutschland Tour, Kai Rapp, skal arrangørerne skriftligt bekræfte over for ARD, at de ikke vil lade mistænkte ryttere fra Operation Puerto sagen stille til start i løbet, skriver Radsport-news.com.
ARDs advokater er øjensynligt i fuld gang med at udforme kontrakten med Deutschland Tour, og den vil indeholde en passus, der iflg. Kai Rapp – ”såfremt mistænkelige ryttere stiller til start” – vil tillade ARD at stoppe transmissionen omgående. Og som Rapp nøgternt udlægger konsekvensen af denne handling: ”Det vil samtidig også sætte en øjeblikkelig stopper for Deutschland Tour”.
Problemet med denne stålsatte holdning er bare, som løbsarrangør Kai Rapp bestemt også er sig pinligt bevidst, at den er grundlovsstridig. Ikke alene i Tyskland men stort set på hele kloden bortset måske fra enkelte bananrepublikker.
Man er uskyldig til det modsatte er bevist. Selv formanden for den Olympiske Komite, Jacques Rogge, slog forleden fast, at så længe der ikke foreligger håndfaste beviser mod ryttere som fx Jan Ullrich og Ivan Basso fra Discovery Channel, så har de ret til at stille op i alle konkurrencer. Og beviser er der en sørgelig mangel på i denne sag.
Der er flere ting, der kan redde løbsarrangørerne ud af dette frygtelige dilemma. For det første kan de håbe på, at den spanske undersøgelsesdommer fremskynder sin sagsbehandling og alligevel frigiver dokumenter fra Operation Puerto, så de kan bruges til at løfte en evt. bevisbyrde med snarest muligt. Dette skal i så fald ske hurtigt og kan slet ikke vente til juni måned, som ellers er den tidsramme, de spanske myndigheder har opgivet.
For det andet kan løbsarrangørerne håbe på, at holdene udøver en form for selvjustits, og undlader at udtage mistænkte ryttere til de respektive løb. Men Discovery Channel holdet har allerede meldt ud med, at de stiller til start i Tour of California med Ivan Basso, og det er vel at betragte som en slags prøveballon. Og indtil videre har arrangøren (eller associerede tv-stationer) ikke vist tegn på at ville brokke sig.
Som man kunne læse her på Feltet.dk i søndags, så ønsker Tour boss Christian Prudhomme heller ikke Operation Puerto-involverede ryttere til start i London denne sommer. Men hans organisations størrelse gør, at han måske har mere tid til overveje, hvilke forholdsregler Tour de
France helt konkret vil gribe til, såfremt situationen skulle opstå.
Hvis de spanske myndigheder ikke snart kan kaste nyt og afgørende lys over sagen – og de involverede hold insisterer på at stille op med ikke-anklagede og ikke-dømte men Operation Puerto-nævnte ryttere – så står cykelsporten i en særdeles penibel situation, hvor man sagtens kan forestille sig, at bortdømte ryttere anlægger sag mod fx løbsarrangører ved den internationale menneskerettighedsdomstol.