Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Nyhedsbrev VELOMIO

Mindeværdige Grand Tours: Den grønne hær indtog Verona

Mindeværdige Grand Tours: Den grønne hær indtog Verona

08. maj 2020 20:00

Med cykelsæsonen 2020 aflyst eller udskudt er vi cykelfans nødt til at kigge tilbage. Bemærkelsesværdige Grand Tours handler denne gang om 2010-udgaven af Giro d’Italia, hvor unikke ryttertyper og store personligheder kæmpede aggressivt om den samlede sejr.

På mange måder handlede Giro d’Italia 2010 om de stjerner, som ofrede alt for at sætte det hele på et bræt. Lige fra rutens design til de faktiske strabadser på landevejene, kan denne udgave af løbet bedst klassificeres som en moderne klassiker - det bliver næsten ikke bedre.

 

 

Ruten til løbet blev offentliggjort året før i 2009 med selskab af Damiano Cunego og Mario Cipollini. Løbet havde sin start i Holland, første udlandsstart siden San Marino i 1965, og sluttede i Verona. Undervejs var der stop i L’Aquila, som var blevet ramt en naturkatastrofe året før, mens der var etaper med ærestanker til Fausto Coppi og Gino Bartali.

 

Modbydelige stigninger var der også. Det højeste punkt i det års løb var Passo Gavia, som dannede ramme om en fantastisk klassementsduel.

 

Selvom australierne gjorde sit for at sætte deres præg på løbet, blev det den yderst populære darling fra hjemlandet, Ivan Basso, som i sit grønne Liquigas-tøj endte med Maglia Rosa i Verona. Sejren blev den sidste store i Bassos karriere, som tidligere havde vundet løbet for CSC i det skandaleramte 2006.

 

Løbet er dette år kendetegnet for mange skift i førertrøjen. Mange ryttere var inde over den samlede sejr og havde muligheden for at rende med den.

 

Optakt til Giro d’Italia 2010
Optakten til løbet byder også på spændende nedslagspunkter. De tre forudgående udgavers vindere stillede ikke til start i løbet. Danilo Di Luca, som havde vundet i 2007 og blev nummer to i 2009 blev taget med fingrene i den forbudte kagekrukke, som han aldrig rigtig fik fjernet fingrene fra. Italieneren blev suspenderet af det italienske forbund, hvilket han senere hen skulle blive for livstid.

 

Alberto Contador, som havde vundet løbet i 2008, hvor han også vandt Vuelta a España, havde besluttet, at han ville fokusere på at vinde Tour de France i 2009. Det skulle senere hen vise sig at være en fornuftig disponering, men det kostede altså deltagelsen i Giro d’Italia det år.

 

Samme prioritering valgte Denis Menchov, som havde vundet løbet året inden 2010-udgaven. Han ville forsøge at vinde Tour de France.

 

Dertil kom endnu en dopingskandale op til løbet. Fem dage før løbets start begyndte UCI en suspenderingsrunde af ryttere, som havde rod med deres biologiske pas. I denne runde røg Franco Pellizotti ud i kulden, og hans favoritværdighed ligeså. Liquigas-Doimo udtog Vincenzo Nibali i stedet, og det skulle vise sig at være interessant.

 

Forhåndsfavoritterne skulle i stedet ende med at blive netop Ivan Basso, verdensmesteren Cadel Evans og Tour-vinderen fra 2008, Carlos Sastre. Da selve løbet startede, var der dog mange andre ryttere, som blandede sig i topstriden. Løbet var åbent fra start.

 

Kaotisk udebanestart sætter rammen
Bradley Wiggins åbnede løbet med en sejr på den indledende enkeltstart, som forløb ganske roligt. De efterfølgende to etaper skulle dog vise sig at være kaotiske. Wiggins tabte nemlig allerede førertrøjen på anden etape, hvor han blev fanget i et styrt. Sastre tabte også tid på denne etape, som blev vundet af Farrar.

 

Styrt var der også dagen efter, hvor en gruppe med Cadel Evans styrtede. Belgiske Wouter Weylandt tog en flot spurtsejr, mens Alexandre Vinokourov blev løbets tredje Maglia Rosa på tre dage. Bjarne Riis’ unge stjerneskud Richie Porte tog den hvide ungdomstrøje tidligt.

 

 

Generelt var mange ryttere forslået efter styrt i Holland.

 

Trøjen kunne derfor også skifte skuldre på fjerde etape i løbet. En holdtidskørsel til Cuneo var på programmet, og det var en paradedisciplin for Liquigas-Doimo denne dag. Nibali, som ikke var udtaget på forhånd, havde bedste Liquigas-tid på forhånd og endte pludselig med en førertrøje fremfor en træningstur hjemme i Italien.

 

Roen falder midlertidigt over løbet
Efter fire kaotiske etaper med masser af styrt var det på fjerde etape tid til en lidt fladere og roligere etape. Et morgenudbrud var kørt, og feltet slappede lige rigeligt af. Jerome Pineau viste sin sans for at vælge det rigtige udbrud, og det reagerede sprintermandskaberne ikke tids nok på.

 

Ej heller næste dag var Liquigas-Doimo truet. Endnu et morgenudbrud skulle vise sig at holde til mål, denne gang med sejr til Matthew Lloyd. Klassementet fik siet de bedste sprintere fra, mens Nibali endnu engang kunne iklæde sig Maglia Rosa.

 

På 7. etape angreb Nicki Sørensen med Rick Flens. Det satte tempo på nede i feltet, hvor favoritgruppen knækkede midt over. Denne dag tabte Carlos Sastre sine chancer på gulvet, da han endte med at miste over fem minutter. Også Bradley Wiggins røg baglæns ud af klassementet.

 

Til gengæld var alle ikke-Liquigas-ryttere enige om, at Basso og Nibali skulle krydsangribes. Det lykkedes at bryde den grønne hær op, og Vinokourov, som stadig var på jagt efter sin anden Grand Tour-sejr var orkesterlederen, der spillede Liquigas-violiner helt ud.

 

At denne etape endte med at blive så dramatisk skyldtes også det italienske maj-vejr, som ikke var med de ryttere, som er mest til sol, stille vind og ingen nedbør. Etapen druknede ganske enkelt i ét stort mudderbad, hvilket billeder fra dengang ligeledes bevidner.

 

 

Et dansk islæt bringer jubel i danske stuer
Dagen efter var der lagt op til endnu en duel. Den første rigtige bjergetape bød blandt andet på Monte Terminillo. På denne etape angreb danske Chris Anker Sørensen og kom med morgenudbruddet. Et stort udbrud sikrede, at ingen hold nødvendigvis havde interesse i at hente dem.

 

I finalen sad Chris Anker Sørensen og sled med at følge efter Simone Stortoni. Han lignede bestemt ikke altid en vinder, men han var først på målstregen til stor jubel for danske cykelfans. Vinokourov havde styr på sit, mens resten af klassementsrytterne fulgte nogenlunde med Astana-rytteren.

 

 

De efterfølgende to dage bød på sprinteropgør med sejre til Matthew Goss og Tyler Farrar, før helvede igen var løs på 11. etape. Hele 50 ryttere angreb og kørte væk med et stort forspring, der skulle vende op og ned på klassementet. Wiggins og Sastre kørte sig tilbage i top-10, mens Richie Porte erobrede førertrøjen efter et par dårlige dage.

 

Den selvsikre Vinokourov og Liquigas-Doimo kunne ikke enes om, hvem der skulle jagte udbruddet i front, og dermed fik udbruddet altså lov til at køre. Vinokourov var på dette tidspunkt ikke på god fod med de senere vindere fra Liquigas-Doimo.

 

Absolut intet er afgjort
Dagen efter endte Filippo Pozzato med en etapesejr. Favoritterne testede hinanden på en lille kategori-3-stigning i finalen, men ingen blev rigtig sat af. Dagen efter rundede feltet Marco Pantanis hjemby Cesenatico, men Manuel Belletti tog en stille sejr.

 

Liquigas-Doimo var dog ikke villig til at finde sig i alt på 14. etape. Monte Grappa blev kampplads for et opgør, som Nibali og Basso havde fuld kontrol over. En 1-2 etapesejr til Nibali og Basso foran Michele Scarponi viste, man skulle stå tidligt op.

 

Det gjorde Porte ikke. Han endte med at tabe førertrøjen til David Arroyo, som Liquigas-Doimo senere skulle erfare var en svær modstander. Dog ikke på 15. etape.

 

Monte Zoncolan ventede nemlig et træt felt, og historiske scener udfoldede sig på bjerget. Et morgenudbrud endte ikke med at spille nogen rolle, da et favoritfelt kom til bunden af stigningen, som er så umenneskelig hård.

 

TV-motorcyklerne kunne følge rytterne nærmest enkeltvis klatre efter en forcering af Liquigas-Doimo. Basso havde meldt alt klar og med god grund. Et angreb tidligt fra Michele Scarponi blev fulgt op af den knap så eksplosive Basso, der til gengæld satte flere hastighedsstigninger ind undervejs og knækkede konkurrenterne én for én.

 

Basso kørte sig direkte tilbage i klassementet på denne dag og tog også dagen efter mere tid på Arroyo og de andre konkurrenter dagen efter, hvor Stefano Garzelli viste sine imponerende evner i bjergene frem.

 

 

Det hele afgøres på løbets sidste dage
Siden fulgte igen to mere rolige dage, hvor feltet skulle transporteres. Damien Monier og André Greipel fik etapesejre på disse dage, hvor feltets favoritter skulle lade op til finalen. Feltet bevægede sig mod Lombardiet, hvor det hele skulle afgøres på 19. og 20. etape, som var bjergetaper, mens løbet skulle slutte med en enkeltstart i Verona.

 

19. etape bød på Mortirolo sent i finalen, og den havde Stefano Garzelli sat næsen op efter. Tidligt på etapen brød han fri med en holdkammerat, og Liquigas-Doimo måtte jagte. Igen var det grønklædte mandskab dominerende. Denne dag lykkedes det dem endegyldigt at sætte alt på plads.

 

Allerede på Trivigno-stigningen måtte Damiano Cunego opgive det høje tempo, mens Carlos Sastre endnu engang røg ud af klassementet. Cadel Evans og Alexandre Vinokourov var lige så udfordrede, men hold fast hen over stigningen frem mod Mortirolo.

 

På Mortirolo knækkede den førende Arroyo til gengæld. Denne dag så han Maglia Rosa forsvinde foran ham. Mens Nibali og Basso sled konkurrenterne op, var Michele Scarponi den eneste, som kunne sidde med de to ryttere over Mortirolo. På målstregen vandt Scarponi etapesejren, mens Basso endelig efter 19. etaper kunne iklæde sig løbets førertrøje.

 

 

Føringen skulle dog holde dagen efter på Passo Gavia og havde flere tusinde højdemeter på samme etape. Sastre og Vinokourov spillede tidligt ud i et forsøg på at sætte de hårdtprøvede Liquigas-ryttere under pres tidligt. Det var dog en overkalkulering.

 

Tidligt inden Gavia blev de fleste kaptajner nemlig isoleret alene. Johann Tschopp var eneste rytter fra udbruddet tilbage og trods flere forsøg på angreb fra Bassos mange konkurrenter mistede han aldrig taget i fronten. Den tabte tid var til konkurrenter længere nede i feltet, og han kunne slutte Gavia med sin førertrøje og Nibali på podiet.

 

Løbet konkluderes med en etape i Verona, hvor Gustav Larsson vandt enkelstarten. Podiet forsvarede deres placeringer og Basso vandt sin anden Giro d’Italia.

 

Hvad er eftermælet så?
Giro d’Italia indeholdt så meget stjernefaktor fra nogen af 00’ernes største personligheder. Gilberto Simoni sluttede sin karriere i løbet, mens det var sidste gang, vi for alvor fik et glimt af det Grand Tour-talent, som Ivan Basso havde.

 

På en lykkelig vis endte løbet med at blive konklusionen på hans vinderchancer i en Grand Tour. De to Giro-sejre var alt, det kunne blive til. Med favoritværdigheden i Tour de France 2006, hvor han dog ikke endte med at køre grundet Operacion Puerto, må han dog stadig føle, at han gik glip af noget.

 

På samme vis måtte Alexandre Vinokourov havde det. Den benhårde dræber fra Kasakhstan havde chancen for at tage en sejr i denne Giro d’Italia. De allerværste bjerggeder var elimineret på forhånd, mens hans kække start endte med at knække kræfterne til slut i løbet.

 

 

Til gengæld blev løbet én af de Grand Tours, som man kan huske for sin alsidighed i toppen. Løbet var ikke domineret af ét mandskab, som man i årene efter kunne se i Tour de France med Team Ineos. Ingen kunne reelt spå om løbets endelige vinder, før 20. etape var slut.

 

Løbet fødte også Richie Porte som klassementsstjerne. Bjarne Riis havde skudt papegøjen med Porte, som kunne slægte Schleck-brødrene på med sit store talent. Sådan var det i hvert fald spået, selvom Porte til dags dato ikke har vundet en Grand Tour endnu.

 

Løbet gav den sympatiske Michele Scarponi mod på mere. Han havde da kørt op med Ivan Basso af flere omgange som den eneste, og derfor ville han jagte sejren året efter med sit skifte til Lampre. Med Alberto Contadors senere suspendering endte Scarponi også med skrivebordssejren i 2011-udgaven af løbet.

 

Giro d’Italia 2010 blev på mange måder et klasseeksempel på spænding på alle etaper. Hverken blandt sprinterne, enkeltstartsstjernerne eller i bjergene var der hele vejen igennem én rytter, som var så meget bedre end de andre.

 

Det var svært for de fleste at spå om dagens begivenheder, og moderne tids cykelhistorie blev beriget med et løb, som ikke var som de fleste.

 

DEL
INFO
Covid-19
Nyheder
Giro d'Italia
Nyheder Profil Resultater
Tema: Mindeværdige Grand Tours
Nyheder
DELTAG I DEBATTEN
KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:
/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

OVO Energy Women's Tour(2.WWT) 08/06-13/06

Critérium du Dauphiné(2.UWT) 31/05-07/06

Tour de Suisse(2.UWT) 07/06-14/06

Elfstedenronde(1.1) 07/06

Mont Ventoux Dénivelé C...(1.1) 08/06

Course de la Paix Grand P...(2.NCUP) 04/06-07/06

OVO Energy Women's Tour(2.WWT) 08/06-13/06

Mont Ventoux Dénivelé C...(1.1) 08/06

Tour de Korea(2.1) 10/06-14/06

La Route d'Occitanie(2.1) 11/06-14/06

Saarland Trofeo(2.NCUP) 11/06-14/06

Cycling Tour of Bihor - B...(2.1) 12/06-14/06

Rund um Köln(1.1) 14/06

Adriatica Ionica Race(2.1) 14/06-19/06

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-McLaren

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

CCC Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Pro Cycling

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

NTT Pro Cycling Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team INEOS

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

SKAL DU HAVE WATTMÅLER PÅ CYKLEN?