Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT INTERVIEW!

Cheferne fortæller: Derfor er DCU og Jumbo-Visma i dialog

Cheferne fortæller: Derfor er DCU og Jumbo-Visma i dialog

27. april 2021 09:00

Feltet.dk vil i to eksklusive interview og artikler gå bag om dialogen mellem Danmarks Cykle Union og WorldTour-holdet Team Jumbo-Visma. I denne artikel fortæller den danske landstræner, Anders Lund, og chefen for Jumbo-Vismas udviklingshold, Robbert de Groot, om, hvorfor hollænderne i efteråret tog kontakt til den danske union.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Som Feltet.dk kunne fortælle tilbage i marts, er Team Jumbo-Visma i kontakt med nationale forbund rundt omkring i Europa, og disse inkluderer Danmarks Cykle Union.

 

Dialogen mellem hollænderne og den danske union tog sin begyndelse i november, da Jumbo-Vismas talentudviklingschef, Robbert de Groot, ringede til herrelandstræner, Anders Lund.

 

Opkaldet førte senere samme måned til, at de Groot holdt et virtuelt oplæg for blandt andre Lund, elitechef Morten Bennekou samt U19 landstræner Michael Berling, hvor hollænderen introducerede DCU til Jumbo-Vismas arbejdsmetoder, filosofier og talentstrategier på både udviklings- og WorldTour-hold.

 

Læs også
Dansk sprintertalent tager stor sejr

 

”Vores tilgang er at lade unionen vide, hvordan vores filosofi er, så trænerne (i DCU) vil være i stand til at fortælle talenterne, hvad Jumbo står for, og hvad vi kan tilbyde dem”, siger de Groot, der blev ansat på Jumbo-Visma i juni 2019, til Feltet.dk.

 

Denne information kan Lund og Bennekou bruge, når et dansk talent ønsker vejledning til sit kommende valg af hold.

 

”Det er klart, at det for os i DCU er vigtigt, at vi får udviklet flest mulige ryttere. Det gør vi ved, at vores talenter rammer de rigtige hold. De skal ramme nogle hold med fornuftige rammer og et fornuftigt løbsprogram. Der er Jumbo-Vismas talenthold et af dem”, forklarer Lund og tilføjer:

 

”Jo mere, vi ved om Jumbo-Vismas talentudvikling og alle mulige andre holds. Hvad kendetegner dem? Hvad vil de gerne? Hvordan arbejder de? Jo bedre overblik, vi har over det samlede billede af hold, desto bedre kan vi også vejlede rytteren, hvis han kommer til os med flere muligheder. Vores rådgivning bliver bedre, desto mere vi ved”.

 

Førstegangsoplevelse

Umiddelbart kan det virke ganske logisk, at et af verdens største cykelhold henvender sig til et forbund for via forbundets trænere at kunne give informationer om mandskabet videre til nogle af sportens mest lovende unge ryttere.

 

Ikke desto mindre fortæller Lund, at Jumbo-Visma er det første hold, som har gjort opmærksom på sig selv gennem en sådan henvendelse til DCU, og at han og de Groot har talt sammen tre gange siden oplægget i november.  

 

I samme forbindelse påpeger landstræneren dog, at han er i dialog med en lang række hold, heriblandt dem, som huser de danske U23-landsholdsryttere.

 

Kontakten mellem DCU og Jumbo-Visma er således ikke resultatet af et formaliseret samarbejde.

 

”Det er ikke sådan, at Robbert har en særlig kanal til mig eller noget specielt. Det er fuldstændig tilsvarende en dialog, som jeg har med Team DSM´s talenthold, fordi Tobias Lund kører der. Det er i forhold til den enkelte rytters udvikling, men også i koordinering af program, træningslejr og så videre”, udtaler landstræneren og tilføjer:

 

Læs også
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr

 

”Det ville ikke gavne dansk cykelsport på sigt, hvis vi knyttede os til et enkelt WorldTour-hold eller talenthold. En af de fantastiske ting er, at de danske talenter bliver spredt på mange forskellige hold. Det tror jeg er en af hemmelighederne bag succesen i dansk cykelsport. Der er flere vinduer, og man kan finde det hold, som passer til en”, siger Lund og understreger, at også de danske kontinentalhold har en vital andel i opturen.

 

Netop den danske succes på både ungdoms- og seniorplan er hovedkilden til, hvorfor DCU er blandt de forbund, som de Groot og Jumbo-Visma investerer tid og kræfter i.

 

”I cykling ser du, at Danmark har et stort potentiale og et stort perspektiv på talentfulde unge ryttere. Danskerne skal være stolte, fordi det (antallet af danske topryttere, red.) er exceptionelt. Det primære spørgsmål er, hvordan det er muligt, at danskere laver så mange gode ryttere på landevejen”, forklarer de Groot.

 

De Groot fortæller dog, at han og Lund indtil videre kun sparsomt har delt tanker om træning og talentudvikling, men at han er opsat på at lære mere om hemmelighederne bag de mange nylige danske topresultater.

 

En af hemmelighederne bag Jumbo-Vismas raketfart til WorldTour-toppen samt nystartede udviklingshold er nemlig en konstant ærgerrighed for ny viden og heraf kontakt til alle hjørner af sportsverdenen.

 

”Du skal altid opsøge læring. Vi gør det samme med langrendsløbere i Norge, triatleter og speedskatere i Holland samt atletikudøvere i forskellige lande. Vi ønsker at kende deres træningsfilosofier, og hvordan de tilgår træning i fremtiden", beskriver de Groot.

Læs meget mere om Jumbo-Vismas talentudvikling: Værdierne bag talentudvikling i verdensklasse

Artiklen fortsætter under billedet 

Jonas Vingegaard er den hidtil eneste dansker til at have repræsenteret Jumbo-Vismas WorldTour-hold. Ingen danskere har endnu fundet vej til hollændernes udviklingshold, som i år kører sin anden sæson på kontinentalniveau. Foto: Sirotti.

 

Fire udviklingslinjer og en sund skepsis

Men hvilken viden har de Groot så erhvervet sig fra eksperterne rundt omkring i Europa samt fra sin baggrund som humanfysiolog, mangeårig fysisk træner og talentrådgiver i den bedste hollandske fodboldrække?

 

Den 49-årige hollænder løfter her lidt af sløret for, hvad der helt præcist stod på den powerpoint, som han fremlagde for DCU tilbage i november.

 

”En nøgleting, som jeg har forklaret unionen, er, at vi har en langsigtet udviklingsplan. Lad os sige fire år, før en rytter er helt klar til at være en powerfuld rytter på WorldTouren. Vi forklarede, at vi har forskellige, hvad vi kalder linjer af udvikling. Disse handler om træning, ernæring, taktik og meget vigtigt personligheds- eller adfærdsudvikling”, forklarer de Groot, inden han sætter flere ord på sidstnævnte:

 

Læs også
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie

 

”Du ser mange forskellige atleter, men det er vigtigt for os, at atleten tager ejerskab over egen udvikling. Vi kan ikke guide ham dag ind og dag ud og fortælle ham at gå til højre eller venstre. Han skal kunne tage sine egne beslutninger indenfor et miljø, hvor han kan få information fra eksperter. Det er det primære mål”.

 

Én ting er strategier formuleret på en powerpoint-præsentation - en helt anden ting er at benytte disse strategier til at forvandle talenter til WorldTour-stjerner.

 

Ganske vist har Jonas Vingegaard nu kørt godt 2,5 sæson for Jumbo-Vismas WorldTour-hold, men i kraft af, at ingen danske ryttere endnu har prøvet kræfter med hollændernes udviklingshold, stiller Lund sig, omend ikke tvivlende, kritisk overfor de fremlagte strategier.

 

”Generelt for mange powerpoints og værdisætninger. Man skal altid have en sund skepsis overfor den slags. Hvad bliver der reelt ført ud i praksis? Så det er klart, at det tager vi med”, siger landstræneren om sin og DCU´s vurdering af Jumbo-Visma og tilføjer:

 

”Man kan jo ikke lære et hold bedre at kende ved at se en powerpoint-præsentation. Der, hvor man lærer et hold at kende, er gentagende gange at have ryttere kørende der. Så ved man, hvad der sker”.

 

De Groot er da også bevidst om den klassiske læresætning ’show it, don't tell it’.

 

”På grund af Covid har vi ikke haft chancen for at invitere Anders til en af vores lejre. Vi ønsker at vise ham, hvordan vi gør ting. Det kan du fortælle folk, men det er virkelig vigtigt at vise det. Det er helt sikkert næste skridt, når vi får chancen. Så får Anders chancen for at få et større indblik i vores arbejdsmetoder, og hvordan organisationen virkelig fungerer”, lyder det fra de Groot.

HAR DU SAT DIT MANAGERHOLD TIL ROMANDIET RUNDT?

Artiklen fortsætter under billedet

Niklas Larsen er en af tre danske ryttere (Jonas Vingegaard og Julius Johansen), som i de seneste sæsoner har været gæst på en træningslejr hos Team Jumbo-Vismas WorldTour-hold. Foto: WordUp Projects.


Fremtidens talentudvikling og hollandsk interesse i danske talenter

Lund bekræfter, at den hollandske talentudviklingsstrategi både har gjort DCU klogere og givet danskerne nye idéer til faget.

 

Ikke desto mindre afviser den tidligere rytter, at dialogen med Jumbo-Visma har medført forandringer i DCU´s talentudvikling, og landstræneren kan heller ikke forestille sig, at dette skulle blive tilfældet på sigt.

 

”Nej, det tror jeg virkelig ikke. Vi er både enormt glade og stolte over den måde, som vi talentudvikler på i Danmark. Det er ikke bare envejskommunikation. Jeg tror også, at der er nogen af de store hold, som er interesserede i at høre, hvad der foregår i dansk cykelsport. Hvad er det, der sker? Hvordan kan det være, at der er så meget hul igennem?”, mener Lund og uddyber:

 

Læs også
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere

 

”Jeg synes, at det er interessant for os at vide, hvordan de griber talentudvikling an. Men det er ikke sådan, at vi ændrer strategi efter, hvad et enkelt udenlandsk talentudviklingshold gør. Men at vide, hvad der foregår på holdet. Det er styrken ved det (at have dialogen, red.)”.

 

I de kommende dage kan du læse mere om den danske og hollandske talentudvikling, samt hvad DCU bidrager med i dialogen med Jumbo-Visma.

 

Både Anders Lund og Robbert de Groot fortæller nemlig, at hollænderne er interesserede i at opbygge et mere præcist kendskab til specifikke danske talenter.

Læs meget mere om, hvordan Jumbo-Visma henter unge ryttere: Verdens bedste: Sådan rekrutterer Jumbo-Visma stortalenter

DEL
INFO
Team Jumbo-Visma
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DCU
Nyheder
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?