Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Criterium du Dauphiné-analyse: Da den evige toer pludselig blev nr. 1

Criterium du Dauphiné-analyse: Da den evige toer pludselig blev nr. 1

05. juni 2024 14:14Foto: Sirotti

I disse dage køres Criterium du Dauphiné, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 3. etape.

Artiklen fortsætter efter videoen.

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Når vi fremover skal se tilbage på Giroen i 2022, er der næppe tvivl om, at det vil være den vilde afgørelse på løbet på vanvidsbjerget Monte Lussari, hvor Primoz Roglic til allersidst fik skovlen under Geraint Thomas, der vil stå tilbage. Vi skulle ellers slide os igennem ét langt ventespil, hvor favoritterne ventede på den brutale sidste uge, inden de for alvor begyndte at køre cykelløb, men alt det drama, de første to uger manglede, blev samlet op og eksploderede i en vild afslutning, hvor en tabt kæde kortvarigt så ud til at sørge for, at Roglic for anden gang i sin karriere skulle tabe en grand tour på en afsluttende enkeltstart med mål på et bjerg.

 

Der var imidlertid også andre fortællinger. Set med danske øjne var der historien om to danskere, der gjorde Jesper Skibby selskab som etapevindere i alle tre grand tours. Der var Thibaut Pinots flotte sidste svanesang, hvor han igen, igen måtte se sig snydt for sejre, men hvor det hele alligevel sluttede smukt med en samlet 5. plads og en bjergtrøje. Der var Jonathan Milans gennembrud på sprinterscenen. Der var historien om Mark Cavendish, der igen genopstod fra de døde og vandt den sidste etape i Rom.

 

 

Og så var der Derek Gee. Jeg skal grave længe i min hukommelse for at finde et tilsvarende eksempel på en rytter, der under en grand tour gik fra at være noget nær en total nobody til at være alle cykelfans’ darling. Der var nemlig næppe mange, der kendte ham inden de tre uger i Italien. Jeg gjorde naturligvis - det er trods alt mit arbejde - men det var mest for en uventet flot enkeltstart i et meget svagt felt i Galicien i begyndelsen af 2022. Det resultat havde indikeret en eller anden form for potentiale, men det var så enkeltstående en oplevelse, at han i hvert fald stod meget, meget langt nede på den liste, min talentradar havde fået øje på.

 

Det fik tre uger i Italien i den grad ændret. Da Cavendish spurtede sig til sejr i Rom, vidste hele cykelverdenen pludselig, hvem Gee var. Han var nemlig her, der og alle vegne gennem de tre uger, hvor han virkede helt utrættelig. Uanset om terrænet var fladt, kuperet eller bjergrigt, ramte han dagens udbrud, og da løbet var slut, havde han opsamlet ikke mindre end fire 2. pladser i alle slags terræner og bag så vidt forskellige ryttertyper som Ben Healy, Magnus Cort, Nico Denz og Santiago Buitrago.

 

Den aggressive kørestil gjorde ham helt naturligt elsket, men det var også svært ikke at føle med den stakkels canadier. Han var som forhekset og lignede manden, der simpelthen ikke kunne få den forbandede bold over stregen. Rygtet som den evige toer har sjældent været mere passende, og det blev blot understreget yderligere af, at han - meget symbolsk - endte som nr. 2 i både point- og bjergkonkurrence, igen bag to helt vidt forskellige ryttertyper, nemlig Milan og Pinot.

 

Dengang håbede en hel cykelverden, at den forløsende sejr snart måtte komme. Det gjorde den i princippet også. Mindre end en måned efter Giroen vandt han det canadiske mesterskab i enkeltstart, men det talte ikke rigtigt. For det første var det hans anden sejr i løbet, og når de værste rivaler er folk som Nickolas Zukowsky og Matteo Dal-Cin, var det i hvert fald et noget andet selskab end det, han havde været oppe mod i Giroen.

 

Heldigvis fik han da noget ud af anstrengelserne. Israel-PTs stenrige bagmand, Sylvan Adams, skyndte sig at rive kontrakten i stykker og tilbyde ham, hvad der i cykelmæssig sammenhæng vel kan betegnes som en livstidskontrakt. Helt frem til 2028 er han nu bundet til israelsk tjeneste, og det er svært at forestille sig, at lønchecken ikke ser markant anderledes ud, end den gjorde for et år siden.

 

Indtil nu har det bare lignet penge ud af vinduet. Det har Adams’ jo desværre tidligere erfaringer med, for han er kendt for at kaste penge efter aldrende veteraner, der fik deres kontrakt med hans israelske hold en postgang for sent til, at det var millionerne værd. Nu havde han så endelig kastet sin kærlighed på en ung rytter i stedet, og så kunne det minsandten se ud til, at det var Adam’ kontrakter, der var forhekset. Der var i hvert fald ikke meget Giro over den udgave af Gee, vi så i efteråret.

 

Det var der heller ikke over den udgave, vi så i foråret. Her var han dog også undskyldt af et styrt i Omloop, hvor han fik ødelagt hele den første del af sin sæson, og da han endelig var tilbage i sadlen, var det stort set allerede tid til at tage pause, så han kunne forberede sig til den Tour-debut, der hele tiden har været hans store mål. Heldigvis var den debut aldrig kompromitteret af hans skade, og det har formentlig været en stor lettelse for Adams. Selvfølgelig havde det været spændende at se ham i klassikerne, men når nu han til dato kun har været i stand til at præstere, når han har fået en lille halv grand tour i benene, er det utvivlsomt til de lange etapeløb, israelerne har haft de største forventninger.

 

Nu tyder det i den grad på, at de kan skrue op for forventningerne. Allerede i går noterede jeg mig, at Gee havde siddet atypisk langt fremme i den stigende spurt, hvor hans opgave var at assistere Dylan Teuns, og det havde allerede givet mig en lille mistanke om, at den Tour-forberedelse måske var gået lige så godt som den forberedelse, der havde bragt ham til Giroen i så fin en forfatning. At det skulle betyde, at den evige toer allerede blev nr. 1 bare 24 timer senere, havde jeg imidlertid aldrig drømt om.

 

Ikke desto mindre gik det sådan. Da feltet efter et meget passivt cykelløb nåede den lille målbakke fortsatte passiviteten i så stort et omfang, at den evige angriber ikke kunne dy sig for at køre væk. Forinden havde hans lige så angrebsivrige holdkammerat Krists Neilands forsøgt det samme, og den efterfølgende reaktion fik åbenbart mærket feltet så meget, at det endelig lykkedes for den ivrige canadier at omsætte en angreb til gevinst.

 

 

Det var lidt af en bedrift - ja, faktisk så stor en bedrift, at man nu næsten ikke kan vente med at se udbryderkongen i Touren om et par uger. Han fik nemlig selskab af en anden komet, der bestemt ikke er nogen hr. hvem-som-helst i den slags finaler. Nej, faktisk peger meget på, at Romain Gregoire bliver en af de allerbedste i den slags afslutninger i de kommende år, og derfor var det en kedelig mand at få selskab af.

 

Heldigvis for Gee var han måske også en smule naiv. I hvert fald overtog han glædeligt føringsarbejdet i det, der vel nærmest lignede et lead-out for hans på papiret langsommere angrebskollega. Det skal dog ikke tage noget fra canadieren, der jo i Giroen ofte var manden, der serverede sejrene på et sølvfad for de andre. Kender vi Gregoire ret, har han kørt rasende stærkt på den bakke, og derfor har det nok stillet ret store krav til canadierens ben, at han både skulle følg med i medvinden, der ikke gjorde det lettere, og derefter spurte forbi.

 

På den måde blev det hele egentlig fordelt meget fair. Gee og Gregoire er begge to af de mere spændende talenter, men hvor franskmanden i kraft af sin fart og sit punch er en rigtig vindertype, der allerede har vundet mange gange, er Gee det modsatte. Hvis blot han havde været lidt hurtigere, var han ikke endt som den evige toer, og han er indbegrebet af en mand, der skal vinde via sin råstyrke. Det gjorde han så endelig i dag, hvor han udnyttede den lidt naive Gregoire til endelig at slå en af de mange, der egentlig burde være hurtigere.

 

Men kan man egentlig fortænke Gregoire i det? Han kunne selvfølgelig have sat sig på hjul af Gee, men så var de nok gået så meget i stå, at de var blevet hentet. Der er jo trods alt ikke mange, der har Gregoires punch, og derfor er det vel ikke helt mærkeligt, at han troede på, at det ville være nok til at sætte sin canadiske rival til vægs.

 

Under alle omstændigheder skal han have ros for at gribe ud efter lykken. Det logiske havde jo ellers været at vente på en spurt, han kunne have vundet, men her havde han nok lært en lektie fra i går. Da var han nemlig rasende på sig selv over at de gode ben var blevet formøblet, fordi han ikke havde været aggressiv nok i positionskampen. I dag lignede han så en mand, der i hvert fald ikke ville bebrejde sig selv for manglende aggression, og det var altså pokkers tæt på at give ham karrierens største sejr. Heldigvis kan han modsat Gee allerede se tilbage på en WorldTour-sejr tidligere i år, nemlig i Baskerlandet - og også han kan glæde sig over, at han - modsat den øvrige del af et i dette løb meget skidt kørende FDJ-hold - ser ud til at være helt klar til Touren.

 

Både han og Gee var dog også hjulpet af en voldsom passivitet, der prægede hele etapen. Det lykkedes Uno-X at sende et lille og kontrollerbart udbrud afsted, og i det hele taget måtte Magnus Cort knibe sig i armen over det held, han havde. Det norske hold fik lov at holde trioen i kort snor, og selvom der kortvarigt kom nye angreb i finalen, var de så beskedne, at det aldrig for alvor blev farligt. Ingen forsøgte at gøre det hårdt undervejs, som vi så det med Bora og FDJ i går, og derfor var det trods de mange højdemeter næsten et fuldt felt, der ramte de sidste 100 km.

 

Alligevel var det ikke nok for Cort. Selvom han løbet gik, som han kunne have drømt om, så han igen ud til at tabe den positionskamp, der jo ofte har voldt ham kvaler. Han meldte i hvert fald ikke ud, at det var dårlige ben, der kostede ham sejren og førertrøjen, og dermed blev løbet måske alligevel for let. Det betød i hvert fald, at feltet blev så stort, at positionskampen pludselig blev en helt anden faktor end i går.

 

Han slap ellers for at slås med en af sine værste rivaler. Lidt overraskende meldte Mads Pedersen sig hurtigt som hjælper for Giulio Ciccone og Tao Geoghegan Hart, selvom den rolige udvikling havde givet ham alletiders chance. I skrivende stund har jeg ikke set en reaktion fra danskeren, men han må vel have følt, at benene alligevel ikke rakte til mere. Og når han gør det, ved vi også, at han ikke er bleg for at gå ind i rollen som verdens bedste hjælper. Det kastede sig da også en fin 4. plads af til Giulio Ciccone, der igen bekræftede, at han er en af verdens bedste puncheurs.

 

Når Cort og Pedersen fik det løb, de kunne have ønsket sig, handlede det formentlig om dagens dramatiske højdepunkt. For Gud ved hvilken gang måtte Roglic en tur i asfalten, og det kan meget vel være forklaringen på, at vi slet ikke så noget initiativ fra Bora. Det havde ellers været helt oplagt, at sloveneren skulle jagte revanche efter gårsdagens nederlag, og med Jai Hindley og Aleksandr Vlasov kunne han have skabt et blodbad på sidste stigning. Det kom imidlertid aldrig, hvad man naturligvis ikke kan bebrejde en mand, der næppe har følt sig alt for godt tilpas.

 

 

Desværre så det værre ud end som så. Ganske vist slog han efterfølgende uheldet hen med lidt jovialitet, men han så altså mærket ud i den finale. For det første tabte han sit hold, så Matteo Sobrero endte med nærmest at sætte Gees angreb i scene mere end at hjælpe sin kaptajn. For det andet var han helt uden skud i stængerne, da han sad perfekt placeret bag Lukas Nerurkar ved starten på spurten. Nu kan man hævde, at etapesejren så svær ud, men den rigtige Roglic havde altså sat sit slangehug ind i et ikke umuligt forsøg på at blæse forbi duoen og som minimum sikre sig de 4 bonussekunder for 3. pladsen. Nu gled han i stedet kun baglæns - og endda passeret af holdkammeraten Vlasov, der bekræftede gårsdagens lovende indtryk - og det er svært ikke at blive bekymret for hans tilstand i et løb, hvor han ellers i går havde lignet sig selv igen efter det bekymrende forår.

 

Heldigvis kan han glæde sig over, at han ikke er alene om at se skidt ud. Det er ret bemærkelsesværdigt, at Juan Ayuso og Remco Evenepoel for anden dag i træk endte langt tilbage, selvom begge havde proklameret et ønske om at deltage i spurten. Ingen af dem har i hvert fald givet indtryk af at være på toppen - Ayuso måske grundet sin vanlige startrust og sidste uges sygdom og Evenepoel grundet den kompromitterede forberedelse - og det åbner pludselig døren endnu mere for andre, end den allerede var i denne meget åbne udgave af løbet. Det ser da i hvert fald bedre og bedre ud for Carlos Rodriguez, der med sit Ineos-hold kører meget opmærksomt og har klaret disse for ham trælse etaper ganske fornemt.

 

Meget klogere er vi dog ikke blevet endnu, hvis man ser bort fra Antonio Tiberis ikke uventede træthedskollaps og Jai Hindleys hjælperytterrolle. Matteo Jorgenson og Sepp Kuss har dog udmærket sig med a t holde sig godt til i finaler, der ikke har passet dem ideelt, som Rodriguez, Laurens De Plus, Tao Geoghegan Hart og den uventet velkørende Jack Haig har gjort det. I dag var det dog Santiago Buitrago, der var bedst, men det kan ikke undre i en finale, der passer ham betydeligt bedre end de store bjerge - og så blev han jo slået af Harold Tejada, der bekræftede den fart, han pludselig fandt i foråret, men som jo næppe er nogen langsigtet trussel i klassementet.

 

Det er Lukas Nerurkar næppe heller, men han har i denne uge sat en fed streg under, at han er en storartet puncheur og slet ikke den rene klatrer, jeg ventede. Indtil nu har han imidlertid til gode at få den forløsende sejr, men mon ikke den snart kommer? I dag fik han i hvert fald bevist, at tålmodighed altid belønner sig, hvis bare talentet er stort nok, når selv den evige toer pludselig kan blive nr. 1.

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Criterium du Dauphine
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Bizkaikoloreak(2.NCUPJW) 20/07-21/07

Vuelta a Castilla y Leon(2.1) 23/07-24/07

Volta a Portugal em Bicic...(2.1) 24/07-04/08

Prueba Villafranca(1.1) 25/07

Czech Tour(2.1) 25/07-28/07

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Red Bull - BORA - hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger