Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Criterium du Dauphiné-analyse: Nye tider på sprinterscenen

Criterium du Dauphiné-analyse: Nye tider på sprinterscenen

03. juni 2024 15:31Foto: A.S.O./Billy Ceusters

I disse dage køres Criterium du Dauphiné, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 1. etape.

Artiklen fortsætter efter videoen.

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Cykelstjerner kommer, og cykelstjerner forgår. Det er jo desværre den barske realitet også inden for cykelsporten, at enhver karriere har en udløbsdato. Selvom det lige nu kan være svært at forestille sig, at vi engang skal forholde os til Tour de France uden at snakke om Jonas Vingegaard og Tadej Pogacar, og at vi om nogle år slet ikke skænker Wout van Aert og Mathieu van der Poel en tanke, når vi ser frem mod brostensklassikerne, varer det jo end ikke alt for længe, inden også deres navne er at finde i historiebøgerne.

 

Den udskiftning af stjerner foregår løbende. I disse år foregår den i høj grad også på sprinterscenen. Det er ikke mange år siden, Dylan Groenewegen lignede verdens hurtigste mand, men det gør han bestemt ikke længere. Selvom han på utrolig vis stadig er aktiv og vinder cykelløb, er Mark Cavendish trods alt et andet sted i hierarkiet, end han var for 15 år siden. Og selv Jasper Philipsen må vel allerede efter bare et års tid på sprintertronen, alvorligt begynde at overveje, om ikke han måske er blevet overhalet af Jonathan Milan.

 

 

Sjældent har denne udvikling på sprinterscenen dog været mere tydelig, end den var det, da et af årets mest imødesete løb, Criterium du Dauphiné, i dag blev skudt i gang. Det skete, som det er blevet den nye norm, med et rundstrækningsløb i det kuperede Massif Central, hvor de rene sprintere typisk ikke har meget at skulle have sagt, men i år var der skruet så markant ned for vanskelighederne, at der var tale om en i nyere sammenhæng historisk let åbning på løbet. Det er nu også tiltrængt i en udgave, der generelt er historisk hård, men i dag fik sprinterne da i det mindste det, der måske bliver deres eneste chance i hele løbet.

 

Dem er der ellers ikke mange af i årets løb, hvad man naturligvis godt forstår, når man ser årets rute. Ja, faktisk kan man med nogen ret hævde, at der kun er to af slagsen. I hvert fald er Sam Bennett og Mads Pedersen sammen med Magnus Cort og Edvald Boasson Hagen de eneste i årets felt, der har vundet klassiske, flade massespurter på WorldTour-niveau, og da man ikke længere kan kalde de to sidstnævnte reelle sprintere, var der på forhånd lagt op til en helt ren irsk-dansk duel om sejren.

 

Den duel burde imidlertid slet ikke have været spændende. I 2019, 2020 og 2021 kunne Bennett nemlig med nogen ret hævde, at han var verdens bedste sprinter. Han var i hvert fald ganske sublim på alle parametre, uanset om det handlede om fart eller positionering, og derfor var det heller ikke tilfældigt, at han var nærmest umulig at slå i de løb, Bora i deres interne magtspil kan ham lov til at køre i 2019, at han i 2020 vandt Tourens grønne trøje, og at han i 2021 praktisk talt ikke tabte en spurt, inden hans knæskade og det offentlige skænderi med Patrick Lefevere blev starten på enden på hans tid øverst i sprinterhierarkiet.

 

Dengang havde en duel mellem Bennett og Pedersen været afgjort på forhånd. Det blev måske allertydeligst under Touren i 2020. Her fik danskeren verdens bedste lead-out af Jasper Stuyven, da Touren sluttede med paradeetapen til Paris, men desværre for ham havde han den forkerte mand i baghjulet. Det var nemlig Bennett, og som Pedersen også indrømmede efter etapen, var der bare intet at stille op, når de to kamphaner skulle duellere på ren fart.

 

Det styrkeforhold så ud til at have ændret sig i 2022. Dengang var Bennetts nedtur for længst startet, og al snak om at en hjemkomst til Bora ville kickstarte hans karriere igen, var allerede forstummet. Ja, faktisk kom Bennett så elendigt fra start, at han i sidste øjeblik blev vraget til Touren, og i samme periode var Pedersen begyndt at vinde massespurter med langt større regularitet end tidligere. Faktisk var det jo først i Polen Rundt lige inden Touren i 2020, at han nærmest ved et tilfælde fandt ud af, at han faktisk kunne begå sig i de store spurter, og selvom han heller ikke dengang eller i dag kan slå de største sprintere i de klassiske massespurter, var der i hvert fald større forventninger til ham end til Bennett, da de begge stillede til start i Vueltaen.

 

Det skulle imidlertid ikke vare længe, inden vi fandt ud af, at styrkeforholdet faktisk slet ikke havde ændret sig. Ja, løbet var bare tre dage gammelt, inden det stod mejslet i granit, at Bennett stadig var en bedre ”rigtig” sprinter end den danske stjerne. To gange blev der spurtet i det flade hollandske terræn, inden turen gik til Spanien, og begge gang vandt Bennett så suverænt, at man begyndte at spekulere i, om der alligevel kunne være en genfødsel under opsejling.

 

Det var der ikke. Bennett måtte forlade løbet med sygdom, netop som der tegnede sig en spændende duel om den grønne trøje mellem den irske sprinter og den alsidige dansker, og da løbet var overstået, var den konkurrencen blevet en ret ensidig affære, hvor Pedersen sejrede suverænt, godt hjulpet på vej af hele tre etapesejre. Løbet havde imidlertid tændt et håb om, at Bennett var på vej tilbage, og da han samtidig sluttede året af med et fremragende Paris-Tours, var fremtiden faktisk ganske lys.

 

Det viste sig imidlertid at være et røgslør. 2023-sæsonen blev en trist affære, der førte til skilsmisse med Bora og endnu en misset Tour-deltagelse, og derfor var der helt sikkert mange, der tog sig til hovedet, da Ag2r kastede nogle af deres mange nye Decathlon-millioner efter det, der lignede en sprinter med fremtiden bag sig. Det så da også længe ud til at være skønne, spildte euro, for Bennett var i denne vanvidssæson for det franske mandskab stort set den eneste, der ikke vandt cykelløb i årets første måneder.

 

Lige indtil 4 Jours de Dunkerque meldte sig. Her lignede Bennett pludselig sig selv igen. Ikke blot kørte han alle rivalerne midt over i massespurterne. Han genfandt også fordums holdbarhed med en forrygende sejr på kongeetapen - en sejr, der sikrede ham sin første samlede sejr i et etapeløb på et tidspunkt, hvor han jo egentlig var blevet parkeret i historiebøgerne sammen med tidligere tiders topsprintere.

 

 

Derfor var dagens spurt i Dauphiné faktisk pokkers spændende. Nok var feltet i Dunkerque svagt - det er det også i Dauphiné, men her skulle han trods alt op mod sin danske rival - men kunne det virkelig passe, at Bennett som i Vueltaen i 2022 alligevel ville rejse sig og vise Pedersen, at han altså stadig er den hurtigste af de to.

 

Vi fik endda de helt perfekte betingelser for at få svar på det spørgsmål. Helt som man kunne se på startlisten, var Lidl-toget med Toms Skujins, Alex Kirsch og Ryan Gibbons nemlig i særklasse, og de satte helt, som man kunne forvente, deres danske kaptajn op fra spids. Heldigvis viste Bennett, at han med god hjælp fra det i dette løb ligeledes meget stærke Ag2r-tog med Edvald Boasson Hagen, Dorian Godon og Oliver Naesen kunne overvinde de positioneringsproblemer, han ellers har lidt af på sine gamle dage, og da først en defekt havde elimineret Emils Liepins fra Pedersens baghjul, var vejen banet for den direkte duel. Nu var det nemlig Bennett, der sad parkeret på det bedste sted bag det suveræne Lidl-tog.

 

Det lignede en spændende afgørelse, men det blev det ikke - slet ikke. Bedst som Bennett havde alle muligheder for at skrue tiden tilbage til Vueltaen i 2022, blev vi mindet om, at kalenderen nu siger 2024. Da ireren forsøgte at gå forbi med den lethed, han havde gjort i Paris i 2020 og i Holland i 2022, satte han sig i stedet ned og trådte så firkantet, som kun Bennett kan det. Lige da stod det klart, at hans genfødsel i Dunkerque handlede mere om feltets beskedne kvalitet end om udsigten til nogen genfødsel.

 

Ag2r-manager Vincent Lavenu kan nemlig formentlig godt se den barske sandhed. Når hans supersprinter ikke kan slå Pedersen i en boulevardspurt efter en let etape, har han ikke skyggen af chance, når modstanderen om nogle uger hedder Philipsen. Ja, faktisk var han så bekymrende langt fra at true en mand, der jo altså endnu ikke har vundet en flad spurt i Touren, at man kan frygte, at det går ham lige så ilde som sidste år. Dengang var det formentlig også et lidt pinligt nederlag til Christophe Laporte i dette løb, der kostede ham Tour-pladsen. Man kan i hvert fald ikke udelukke, at han kunne lide samme skæbne én gang til, hvis Felix Gall viser sig flyvende i de schweiziske bjerge - særligt hvis han på torsdag, hvor han håber at rejse sig, også skulle vise sig at have problemer på stigningerne.

 

Den slags skal Pedersen heldigvis ikke bekymre sig om. På sigt kan han nok godt frygte en konflikt med Milan om sprinterrollen i Touren, men den potentielle diskussion er i hvert fald skubbet et halvt år ud i fremtiden. Kun sort uheld kan forhindre danskere i at tage til Italien om et par uger, så han kan indlede jagten på sin tredje - og gerne også fjerde - etapesejr i verdens største cykelløb.

 

Starten på hans vilde sommer, der også tæller OL og Vueltaen, kunne i hvert fald ikke have været bedre, men sandt er det jo også, at dagens sejr ikke siger noget som helst om hans chancer for at vinde spurter i Touren. Dertil var feltet alt, alt for svagt, og skulle spurten have nogen som helst værdi i Tour-sammenhæng, skulle Bennett have vist sig langt mere konkurrencedygtig. Det viste ireren sig ikke at være, og derfor endte det faktisk med at være en etape, der kun kunne skabe bekymring. Heldigvis for Pedersen er det Bennett, der lykkedes med at skabe sig den hovedpine, og han kan i hvert fald glæde sig over, at hans tog - igen på en lidt billig baggrund - fungerede smukt efter visse problemer i sæsonstarten.

 

Modstanden var nemlig til at overse, men sådan vil det jo altid være, når et løb, der i forvejen oser af bjerge, skruer ekstra på for vanskeligheden. Alligevel var det en skam, at Liepins fik defekt. Han var nemlig nok den rytter, der kom tættest på at kunne måle sig med Pedersen og Bennett på fart, og i dag fik han endelig igen styr på den positionering, der ellers har knebet i år. Nu betød en dum kæde, at han ikke fik chancen for at vise, at han faktisk kunne true sin tidligere danske kaptajn på fart.

 

I stedet gik 3. pladsen til Hugo Page, der i høj grad kan takke Vito Braet for det gode resultat. Belgieren fik nemlig afleveret franskmanden perfekt, men herfra måtte han sande det samme som i Vueltaen, nemlig at farten ikke rækker til en klassisk boulevardspurt. Det har den heller aldrig gjort for Clement Venturini, der til gengæld altid har været en konge i positionskampen, og som derfor næsten måtte sidde godt, når han i dette løb var udstyret med Florian Senechal som lead-out man.

 

Den støtte kunne Magnus Cort godt have brugt. Danskeren valgte heldigvis for første gang i lang tid at blande sig i en massespurt, hvad der i lyset af den svage modstand var helt oplagt. Denne gang var finalen også så enkel, at der var en god chance for, at han ikke ville blive lukket inde, men det hjalp desværre ikke. Heller ikke denne gang lykkedes det for danskeren at komme fri, og dermed blev det nok engang tydeligt, at hans tid som topsprinter er ovre - men det lever han nok med, når han heldigvis kan så meget andet.

 

 

Nej, det var langt mere bekymrende for Milan Menten. Han havde her alletiders chance for at sikre sig et topresultat i et felt, hvor podiet var inden for rækkevidde. Nok havde han begrænset støtte, men den Menten, der sidste år positionerede sig så flot, måtte i stedet sande, at den evne igen i dag var helt væk, som den har været igennem det meste af året. Nok har han aldrig været en mand, der kan vinde spurter på højeste niveau, men det er altså svært bekymrende, at han ikke fik kæmpet sig frem i et svagt selskab i en enkel finale - i øvrigt præcis som det gælder for Nicolo Parisini, der stadig har til gode at vise de samme takter som i Kroatien.

 

Når den slags navne bliver fanget for langt tilbage, bliver der pludselig plads til andre, men også det siger lidt om feltets kvalitet. Når Owain Doull og Clement Russo, der ikke har kørt en spurt i en menneskealder, begge kan gå i top 9, siger det meget. Derfor siger det desværre lige så meget, at de to australiere, Jensen Plowright og Blake Quick, der engang lignede to af de mest spændende sprintere, end ikke lykkedes med at komme i top 10. Her fandt vi i stedet Michele Gazzoli og Ivan Garcia Cortina, der begge har vist betydeligt bedre evner som puncheurs, samt Fred Wright, der fra en god position nok engang viste, at han slet, slet ikke skal bruge mange kræfter på massespurter.

 

Heldigvis kan også han så meget andet, som vi måske kommer til at se senere i løbet. Det er dog småt med mulighederne for den slags ryttere i årets historisk hårde udgave, hvis lette start står i skærende kontrast til det, der venter de kommende dage. Det er Primoz Roglic og Remco Evenepoel, der begge skulle i gang igen efter et styrt, og Juan Ayuso, der er kendt som en langsom starter, dog næppe kede af. De fik sig en ganske udramatisk start på sommeren, hvor Evenepoel dog fik vist, at han måske har lidt større klassementsambitioner, end han siger, da han fik Casper Pedersen til at opsamle det sidste bonussekund, der lå tilbage i dagens spurt bag det dødsdømte indianerudbrud.

 

De kommer til gengæld på arbejde de kommende dage. Ja, faktisk allerede i morgen, hvor særligt Roglic får en chance for at bevise, at han ikke er ”over the hill”, når 2. etape byder på en puncheurspurt lige efter hans smag. Det vil forhåbentlig lykkes for ham at vise, at vi godt kan vente lidt med at bestille hans begravelse endnu. Som bekendt er det nemlig sådan, at cykelstjerner kommer, og at cykelstjerner forgår. I dag viste Pedersen i hvert fald tydeligt, at Bennett nok efterhånden er faldet i sidstnævnte kategori, og at det i hvert fald er helt andre tider på sprinterscenen, end det var i 2019, 2020 og 2021.

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Criterium du Dauphine
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Bizkaikoloreak(2.NCUPJW) 20/07-21/07

Vuelta a Castilla y Leon(2.1) 23/07-24/07

Volta a Portugal em Bicic...(2.1) 24/07-04/08

Prueba Villafranca(1.1) 25/07

Czech Tour(2.1) 25/07-28/07

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Red Bull - BORA - hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger