Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Criterium du Dauphiné-analyse: The monster is back - sådan nogenlunde da

Criterium du Dauphiné-analyse: The monster is back - sådan nogenlunde da

08. juni 2024 13:24Foto: Sirotti

I disse dage køres Criterium du Dauphiné, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 6. etape.

Artiklen fortsætter efter videoen.

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Criterium du Dauphiné er næsten pr. definition et løb, der skal besvare en masse spørgsmål. Det siger næsten sig selv, når det er den store Tour-generalprøve og stedet, hvor rytterne skal finde ud af, om deres mange forberedelser har haft det udkomme, de havde ønsket. For rytterne er det den lille terminsprøve, hvor man skal finde ud af, om man er på rette vej frem mod den store eksamen, og for iagttagere er det stedet, hvor man får den første fornemmelse af, hvem der har kurs mod en stor sommer.

 

Det er imidlertid også et løb, hvor man skal være varsom med konklusionerne. Det er trods alt kun et forberedelsesløb, og som Juan Pedro Lopez mindede os om i sidste måned, er det ikke altid en god ide at være for god i den slags begivenhederne. I gamle dage gjorde rytterne jo næsten en dyd ud af, at de ikke måtte være for gode i netop dette løb. Alberto Contador satte nærmest en ære i aldrig at vinde det, og selvom Lance Armstrong vandt det flere gange på sin vej mod endnu en Tour-sejr, leverede han bestemt også præstationer, der ikke umiddelbart varslede noget titelforsvar i juli. Og så husker jeg særligt, hvordan en vis Floyd Landis sad i gruppettoen i 2006, inden han som bekendt havde en ganske udmærket juli måned - i hvert fald indtil korthuset ramlede.

 

 

I dag kan man være lidt mere tryg ved sine konklusioner. Det er ikke svært at gætte, hvad der kan være en del af forklaringen på, at det heldigvis er anderledes end i 00erne, men i hvert fald fik Sky/Ineos sat en ny standard op gennem 10erne. Både Bradley Wiggins og Chris Froome gjorde en dyd ud af at vinde dette løb og dermed signalere, at de var helt klar til sæsonens store mål, og nu om dage er disse forberedelsesløb som regel et ret godt varsel om, hvad der venter. I hvert fald kørte Jonas Vingegaard rasende stærkt i dette løb i både 2022 og 2023, inden han senere på sommeren satte Tadej Pogacar til vægs på den største scene, og Primoz Roglic var også i sin egen liga på disse veje i 2020 frem mod den Tour, han vel ret beset skulle have vundet, hvis ikke han havde undervurderet en anden slovener - også selvom et styrt forhindrede ham i at hjemtage den samlede sejr, han nærmest allerede havde sikret sig.

 

Denne gang har løbet imidlertid skullet give endnu flere svar end vanligt. Det skyldes den enorme usikkerhed, der var været om løbets vel nok to største profiler, nemlig Roglic og Remco Evenepoel. For belgieren handlede det om at få afsløret, hvor meget han var sat tilbage af styrtet i Baskerlandet, og for Roglic handlede det om én gang for alle at få begravet al den tvivl, hans efter egen standard rystende ringe præstation i Paris-Nice havde skabt.

 

Enkeltstarten gav nogle svar, men som jeg har påpeget flere gange, viser historikken i forhold til Roglic og Evenepoel også, at gode enkeltstarter ikke altid én til én kan oversættes til gode ben i de bjerge, der trods alt betyder mest. Derfor var det ikke i onsdags, der var terminsprøve. Nej, det var i dag, hvor feltet endelig ramte det terræn, der mere end noget andet definerer løbet, nemlig Alperne - og det endda med en usædvanligt brutal menu med hele tre voldsomme bjergfinaler.

 

Den ubarmhjertige virkelighed ved eksamener og terminsprøver er, at man ikke rigtigt kan gemme sig. Der kommer altid en bedømmelse, og derfor kan vi efter dagens første bjergslag på den stejle Le Collet d’Allevard-stigning drage de første konklusioner. Og den vigtigste af dem er, at Roglic kom hjem fra sin prøve med et glimrende resultat, der i hvert fald er langt over grænsen for bestået.

 

Jeg har flere gange fremhævet, at hans kørsel både mandag og onsdag indikerede, at han nok var på rette kurs, men da han i dag langt om længe for første gang kørte først over en målstreg som Bora-rytter - det gør man nemlig ikke, når man vinder enkeltstarter - blev det cementeret, at vi godt kan glemme om alt om de triste prognoser, hans kørsel i marts skabte. Det er i hvert fald definitivt for tidligt at begrave sloveneren, der - hvis han kan holde sig på cyklen - nok skal spille en hovedrolle også om nogle uger, når det går løs i Frankrig igen, denne gang i en lidt større begivenhed.

 

Det var ellers en sjældent passiv Roglic. På intet tidspunkt tog Bora initiativ til at riste den førende Evenepoel, og da slaget endelig blev åbnet, var det tyske mandskab hele tiden reagerende og aldrig agerende. Aleksandr Vlasov blev først sendt afsted, da Ineos havde spillet ud, og da kaptajnerne selv åbnede ballet, var Roglic også blot respondent på det angreb, der kom fra Giulio Ciccone.

 

Det er der nok en god forklaring på. Som bekendt var sloveneren i asfalten i går, og han slog jo desværre den skulder, der voldte ham så store problemer op til og udskød hans start på 2023-sæsonen. Når han samtidig kan berette, at han nærmest er uden mobilitet i sin overkrop, forstår man godt, at han ikke havde lyst til at iværksætte et blodbad, der kunne ende med, at det var ham selv, som endte med at forbløde.

 

Men heldigvis kører man på cykel med benene og ikke med skulderen, og de var betydeligt mere mobile end den forslåede kropsdel. Roglic lignede aldrig en mand, der var i problemer, og efter fabelagtigt forarbejde fra Vlasov var det nærmest som at skrue tiden tilbage, da vi så noget, vi har set næsten mere end noget andet i moderne cykelsport, nemlig et slovensk monster, der med sin vilde finish kører fra alt og alle til sidst.

 

Derfor kan der drages et lettelsens suk i Tyskland. Bora har ikke købt katten i sækken i form af et udtjent vrag, der lige fik sikret sig en sidste løntung kontrakt. Nej, de penge er fint givet ud, når nu hverken Pogacar, Vingegaard eller den noget yngre Juan Ayuso er ledige på markedet. Skal man vinde Tour de France og kan man ikke få fat i sportens to grand tour-giganter, er det nok alligevel Roglic, man har mest held med at satse på.

 

 

Ja, monsteret er tilbage - i hvert fald nogenlunde. For når man nævner Pogacar og Vingegaard, bliver man også mindet om, at der stadig er langt til den udgave af Roglic, der var helt usårlig. I dag forsøgte han på et tidspunkt at køre op til Laurens De Plus og Vlasov, men der var ikke meget bid i det angreb. Og han valgte at satse på en spurt mod Giulio Ciccone, der jo ikke just er hverken nogen Pogacar eller Vingegaard.

 

Derfor gav terminsprøven heller ikke nogen topkarakter. Der var altså ikke nogen Tour-vinder i den Roglic, vi så i dag, medmindre Pogacar og Vingegaard har enten uheld eller er langt fra deres topniveau. Der var i hvert fald en verden til forskel på den måde, Roglic i dag tog sin sejr, og de magtdemonstrationer, hans to rivaler plejer at levere hver eneste gang, de sætter sig på en cykel og begynder at køre opad. Selvfølgelig er det rimeligt at indvende, at Roglic jo trods alt nok ikke har været 100% efter gårsdagens uheld, men vi skal altså tilbage til 2021 for at finde en udgave af ham, der kan betegnes som en ligemand med sportens to bedste grand tour-ryttere.

 

Selvom Dauphiné-sejren nu ser ud til at være tæt på, er Tour-sejren det ingenlunde. Alligevel har Bora al mulig grund til at være tilfredse. Vlasov leverede nemlig noget, der var tæt på hans livs klatrepræstation. Ikke siden jubelforåret i 2022 har vi set så stærk en udgave af russeren, som vi så i dag, og dermed synes han at have fortsat den stigende formkurve, han har haft gennem hele sæsonen. Der var i hvert fald ufatteligt langt fra den Vlasov, vi så i Giroen og Vueltaen i 2023, til den Vlasov, der i dag kørte blandt andre Carlos Rodriguez ud af ligningen. Nu giver det pludselig mening, at han måske kan bruges som et våben til juli også.

 

Det våben skulle jo ellers have været Jai Hindley, der har et langt højere topniveau end Vlasov. Det har han bare ikke haft siden Tirreno, hvor han jo ellers startede sin sæson så stærkt. Dagens 10. plads var lanfgt fra det, han leverede i dette løb begyndelsen af Touren sidste år, men i det mindste er der klar fremgang at spore i forhold til forårets krise. Det går den rette vej, og da han jo mere end de fleste er en mand, der skal varmes op, kan man stadig drømme om at se den bedste Hindley til juli - og så begynder det altså at lugte af et Bora-hold, der i hvert fald har nogle muskler at spille med.

 

Det har Soudal også. Mikel Landa var måske ikke helt så velkørende, som jeg efter Catalonien havde forventet, men det var også svært at vurdere, hvor meget han aktivt forsøgte at køre med de bedste. Han havde nemlig også Evenepoel at tænkte på, og det gør det lidt svært at glæde sig over, at baskeren fortsat ligner den gode investering, han også lignede i foråret. Den belgiske stjerne var nemlig i store problemer, og selvom han igen leverede et af de comebacks, vi har lært at kende ham for, når han har disse kriser, var der ikke meget Tour-podie over den udgave, vi så i dag.

 

Det kommer jo ikke som noget chok. I lyset af skaden var det forventet, at han var under sit niveau, for han plejer at være helt, helt anderledes, når han kommer ned fra højderne som et uhyre. Det er først senere, han plejer at begynde at vise svaghedstegn, og derfor er der jo en god forklaring på dagens trængsler, der slet ikke har var så slemme, som jeg havde frygtet. Desværre hjælper forklaringen jo ikke. Evenepoel er bagud i sine forberedelser, og når han i forvejen ligner en mand, der er alt for ustabil til for alvor at ligne en topkandidat - ja, med nogen sandsynlighed også en podiekandidat - i Touren, er det altså ekstra bekymrende, at han nu også har noget at indhente. Jeg vil i hvert fald fastholde den forudsigelse, jeg kom med i foråret, nemlig at Soudal ender med at have en basker som bedste mand i Paris - og så sikkert også med at have flere etapesejre med deres største stjerne.

 

Om han er bedre forberedt end Ayuso, fik vi jo ikke svar på, og nu må vi leve med, at det spanske vidunderbarn vil træde ind til sin Tour-debut som en endnu større ubekendt joker, end han allerede var. Det er i hvert fald nu ret sikkert, at han ikke får den optimale forberedelse til sommerens store begivenhed, og i det hele taget var det lidt af en møgdag for UAE. Der var nemlig ikke megen glans over den Pavel Sivakov, der plejer at køre rasende stærkt, når han har forberedt sig til en grand tour, og selvom han efter sin standard gjorde det pænt, var der heller meget Vuelta-niveau over det, vi så fra Marc Soler - men så er det jo godt, at holdet har et andet og langt sikrere kort at falde tilbage på til juli.

 

Ayuso var heller ikke ene om at være et spansk talent, der ikke indfriede forventningerne i dag. Carlos Rodriguez var i hvert fald ikke så stærk, som jeg havde ventet, men han skal måske også have lidt tid. Hans dieselmotor har godt af at blive varmet op, og han ligner derfor nok fortsat den største trussel mod en samlet sejr til Roglic. Han er i hvert fald godt sekunderet af Laurens De Plus, der med mange års forsinkelse nu endelig ser ud til at konfirmere det potentiale, han viste i 2019, inden alle problemerne ramlede.

 

I dag var det imidlertid en anden, der var den største trussel mod Roglic. Det var Giulio Ciccone, men det kommer ikke som noget chok. Det har han nemlig været før, da han i Catalonien i 2023 ganske sensationelt slog Roglic og Evenepoel på én gang. Det gjorde han ikke i dag, men han fik sat en streg under, at det tårnhøje niveau, han fandt sidste år, stadig er intakt, nu hvor han har fået fjernet sin cyste. Hans problem er bare, at det sjældent holder så længe, og derfor er det tvivlsomt, om han vil være Roglics værste rival resten af uge. Skulle Lidl have haft en samlet vinder, skulle det have været Tao Geoghegan Hart, men han fik sig desværre så syngende en lussing, at det pludselig igen ser ud til, at der er meget lang vej til et comeback efter skaden.

 

 

Det var i hvert fald ikke ham, der blev dagens bedste engelsktalende rytter. Det blev Matteo Jorgenson, der nok engang satte en fed streg under, at han har gennemgået en mageløs udvikling på Visma. Det sidste, han manglede i rækken af forbedringer, var at vise, at han også kan klatre med de bedste i de rigtige bjerge, men den test bestod han med bravur i dag. Nu bliver den næste opgave så at vise, at han også kan stå distancen over tre dage og klare etaper med flere bjerge end denne, men han leverer gang på gang opmuntring til et hold, der ellers ikke har meget at glæde sig over i disse tider. Også i dag var der nemlig et gigantisk nederlag, da Sepp Kuss stadig er en helt, helt uforklarlig og bekymrende skygge af sig selv, mens Tiesj Benoot, der ellers som regel er til at stole på, også er helt fra snøvsen.

 

Det er Derek Gee også - men på den gode måde. Hvad canadieren leverede i dag, var på grænsen til det vanvittige. Jovist, han klatrede skam flot i Giroen sidste år, men hver eneste gang, han var oppe mod en bjergrytter, blev han jo slået. I dag leverede imidlertid en præstation, der kunne have vekslet alle sidste sæsons mange 2. pladser til lutter sejre, og dermed er han med ét blevet andet og mere end bare en af feltets mest spændende udbrudskonger. Nu skal vi måske pludselig til at tage ham seriøst som klassementsrytter også, hvad de færreste nok havde regnet med selv under Giroen. Næste test bliver dog også for ham sværere etaper og holdbarhed over mange dage.

 

I det hele taget var det dagen med de vilde gennembrud. Jovist, Javier Romo havde da gjort store fremskridt i foråret, men intet havde varslet, at den tidligere triatlet pludselig skulle klatre med de bedste. Jovist, Callum Scotson leverede sit livs ridt i Ungarn, men det var i et svagt felt, der slet ikke varslede, at han også kunne tage kampen op med eliten. Og nok ved vi, at Oier Lazkano kan de mest utrolige ting, men det var alligevel ikke helt let at tro, at han i dag skulle slå så mange topklatrere, som han gjorde.

 

Han slog i hvert fald hele den franske bande, hvis krise blev cementeret. Både Warren Barguil og Gulliaume Martin er stadig tamme skygger af det, de engang var, men mest bekymrende er det, at der ikke er væsentlig fremgang at spore hos guldfuglen David Gaudu. Jo, han var bedre end i sidste uge, og han plejer heldigvis aldrig at være flyvende i dette løb, men mere og mere indikerer altså, at vi har set den bedste udgave af ham. Det er i hvert fald ret sigende for den franske krise, at store Bruno Armirail i dag var meget tæt på at blive bedste franskmand.

 

Bedste franskmand - der endda er født som russer - var Sivakov, og han blev endda slået af hele tre australiere. De havde i den grad noget at juble år. Endelig, endelig er der lys for enden af tunnelen for Jack Haig, der ellers har været så milevidt fra noget som helst, at han som en anden Lucas Hamilton lignede endnu et australsk supertalent, der gik fra toppen til bunden på ingen tid. Nu er der i hvert fald igen tændt et håb, og han kan meget vel ende som arabernes bedste bud til juli. Det bliver i hvert fald næppe Santiago Buitrago, der vel snart skal indse, at han skal satse på kuperede endagsløb og ikke bjergrige løb - som det i øvrigt også gælder for Neilson Powless, der aldrig bliver nogen topklatrer.

 

Det kan alle jo heller ikke være. Det er i hvert fald ikke alle, der kan vinde lige så mange bjergrige cykelløb som Roglic, der i dag skruede tiden tilbage og viste os, hvorfor han engang var verdens bedste cykelrytter. Han bestod sin terminsprøve med glans, fik begravet tvivlen fra Paris-Nice og endegyldigt cementeret, at monsteret er tilbage - i hvert fald sådan nogenlunde. Hvis Pogacar og Vingegaard skal trues bare en anelse om et par uger, skulle vi nemlig nok have brugt 2019- eller 2020-udgaven af det slovenske uhyre, og det var trods alt ikke det, vi så i dag.

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Criterium du Dauphine
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Bizkaikoloreak(2.NCUPJW) 20/07-21/07

Vuelta a Castilla y Leon(2.1) 23/07-24/07

Volta a Portugal em Bicic...(2.1) 24/07-04/08

Prueba Villafranca(1.1) 25/07

Czech Tour(2.1) 25/07-28/07

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Red Bull - BORA - hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger