Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT INTERVIEW!

Dansk gulddrøm brast - nu er VM-favorit tilbage

Dansk gulddrøm brast - nu er VM-favorit tilbage

17. februar 2023 07:00Foto: Danmarks Cykle Union

Gulddrømmene brast, men nu lever de igen. Oskar Hvid er tilbage ved VM i e-cykling. Sammen med Feltet.dk ser den 26-årige dansker tilbage på sidste års oplevelse og frem mod lørdagens second chance.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Du kan her læse vores optaktsinterview med Anders Foldager, Aleksej Calmann, Daniel Lyhne og Bjørn Andreassen.

 

Spol tiden 12 måneder tilbage.

 

Der ankom Oskar Hvid til Horsens med 10 ugers minutiøs VM-forberedelse i både benene og hovedet. Bragt ham dertil havde en fysisk udvikling, som holdkammerater betegnede som ”vanvittig”.

 

Læs også
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation

 

Blot et par måneder efter en resultatfattig debutsæson havde han været den bedste rytter i Zwifts netop afsluttede Superliga. Han havde kørt VM-ruten så mange gange, at han kunne huske de mere end 20 kilometer sving for sving og højdemeter for højdemeter. Han havde trænet specifikke intervaller målrettet efter finalebakken. Han havde sågar lavet ”en Bjarne Riis” og skiftet den store klinge til en mindre af slagsen.

 

Hans landsmænd på VM-holdet fremhævede ham som en af de absolut største guldfavoritter - til det, som han selv på mange måder følte var en once in a lifetime-chance.

 

Men hverken Hvids danske kolleger eller hovedpersonen selv skulle få ret. Den 25-årige blev ikke verdensmester, men det skulle heller ikke udgøre hans eneste chance for at blive det.

 

Foto: DCU.

 

For efter den skuffende sjetteplads står hans navn der igen: På startlisten til et VM i e-cykling - og atter med præstationer i bagagen, der berettiger ham omtale som en af favoritterne.

 

Kan Hvid så denne gang stryge til tops, når presset burde tynge ham allermest? Den nu 26-årige jyde føler i hvert fald, at hans VM-erfaring kombineret med noter om træning, vægt og levemåde fra månederne op til mesterskabet i 2022 har givet ham et argument.

 

”Sidste år trænede jeg for hårdt og timede min form dårligt til VM. I år har jeg kigget tilbage på det,” fortæller Hvid til Feltet.dk og uddyber:

 

”Sidste år var jeg allerede ekstremt godt kørende i starten af januar. I år har jeg kunnet hvile lidt mere i min form i løbet af januar. Det var okay, hvis den ikke var vanvittig god. Jeg stolede på, at den nok skulle komme.”

 

Konkret holdt Hvid igen med den intensive og eksplosive anaerobe træning indtil for få uger siden, og det føler han har gjort ham endnu stærkere end på samme tidspunkt i fjor, hvor han blot få dage før VM havde ligget syg.

 

Læs også
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx

 

”Jeg føler mig frisk og skarp. Sidste år var jeg rigtig træt og kunne næsten ikke komme ud af sengen om morgenen i ugen op til VM. Det er en helt anden fornemmelse, jeg har i kroppen, når jeg vågner om morgenen. Så det er bare lige, som det skal være.”

 

Fokus på regnbuen

Spørgsmålet er naturligvis, om den fornemmelse så også udmønter sig i en bedre præstation på den store dag. Optakten har imidlertid været lovende.

 

I weekenden deltog Hvid i fire testløb på VM-ruten. Lørdag kørte han alle tre ruter, som VM-formatet er bygget op om. Disse løb havde deltagelse af adskillige af VM-deltagerne. Hvid blev nummer fem, ét og seks i de tre, og søndag var det kun verdensmesteren fra 2020, Jason Osborne, der slog ham på løb ét-ruten.

 

For at kunne køre om VM-guldet skal den enkelte rytter først slutte i top 30 og derefter i top 10 i de to første løb, men Hvids måde at anskue lørdagens begivenhed på siger det hele: Kun guldet tæller.

 

”Man kan snakke om løb ét, løb to og løb tre, men i sidste ende handler det om at vinde VM. Hvem det bliver er ikke til at sige, men det handler om at sidde i finalen til sidst og stadig være stærk nok til at køre den spurt. Det er i bund og grund det vigtigste,” siger Hvid og fortsætter:

 

”Så kan man bekymre sig nok så meget om at time spurten dårligt i løb ét eller have for meget syre i løb to. Det handler om at vinde VM. Det minder jeg mig selv rigtig meget om, fordi målt på power så burde jeg kunne klare top 30 og top 10 og dermed nå finalen, men det er målt på power, og timing slår power, særligt i løb ét.”

 

”Så der er også nogle ting, der skal gå rigtigt rent teknisk og taktisk. Men ikke desto mindre så stoler jeg på min krop og på min fysik, og i de her testevents, som der har været i weekenden, der er det næsten gået for godt. Men umiddelbart synes jeg, at det tegner rigtig godt.”

 

Foto: DCU.

 

Hvid skal præcis som de øvrige danske herrer køre VM-løbene fra Pulsure.dk´s lokaler i Horsens. I år er hele syv danskere på startlisten, og det øger kravene til, at de taktiske aftaler er på plads allerede inden løbet.

 

Læs også
Lund blev overrasket i trumfens stund: Hvad laver du her?

 

Tidligere på ugen holdt det danske VM-mandskab taktikmøde, og nu ser Hvid frem til for andet år i træk at foretage rejsen fra Aarhus.

 

”Jeg tror kun, at det bliver motiverende at komme ud at tilbringe dagen sammen med gutterne. Det er noget, jeg glæder mig helt vildt meget til. Jeg har prøvet det hele før, og der er nogle protokoller, som vi kører op til VM. Der er nogle småændringer, jeg vil lave der. Det kommer til at blive skide godt,” fortæller han og forklarer ændringerne.

 

”Sidste år spiste jeg ikke særlig meget på dagen til selve VM. Jeg kørte en rimelig standard dehydreringsprotokol. Det var også op til et VM, som havde nogle rigtig stejle stigningsprocenter, hvorimod årets VM skal køres i højere fart. Derfor vil jeg nok ikke risikere lige så meget ved at lave så meget dehydrering.”

 

Timing er alt - næsten

Alle tre VM-ruter indeholder bakker, hvorfor vægt er af en vis betydning. I modsætningen til i 2022 er ingen af dem dog mere end 40 højdemeter, og derfor vil ens timing i spurterne være mindst lige så afgørende. Ifølge Hvid så afgørende, at ingen rytter i feltet har en fysisk overlegenhed, der vil kunne overkomme en mistimet spurt.

 

”I år er det langt mere uforudsigeligt. Sidste år handlede det bare om watt per kilo i de sidste fire minutter. Vi bliver testet i vores taktiske snilde og i vores næse for dynamik på en helt anden måde i år. Jeg tror, at det bliver meget federe at køre VM. For seerne bliver det væddeløb for alle pengene.”

 

Ikke desto mindre forventer Hvid, at det bliver forhåndsfavoritterne, som vil udgøre langt hovedparten af det 10 mands store felt, der klarer den videre til udskilningsløbet.

 

I 2022 betød den hårde rute og heraf vigtigheden af rytternes watt per kilo, at danskeren med de tilgængelige data fra samtlige VM-deltagere på forhånd følte sig sikker på mindst en top 10-placering.

 

Foto: P.O.Auto - CeramicSpeed.

 

Sådan er det ikke i år, men Hvid ser fortsat sig selv som en af favoritterne. For i selskab med de tidligere VM-medaljevindere Freddy Ovett, Anders Foldager og Osborne kan danskeren bryste sig af at have præsteret nogle af feltets bedste watt-tal, og i sidste ende bør de, timing og taktisk snilde til trods, ifølge sidste års VM-sekser få det sidste ord.

 

Læs også
Se Tobias Lunds anden store sejr

 

”Ingen af os er blevet testet i sådan en finale med udskilningsløb. Jeg forudser også, at der ikke er nogen, som kommer til at køre en god spurt om VM-titlen. Alle kommer til at være så skeløjede og have så voldsomt meget smerte og syre i benene, at det virkelig kommer til at handle om, hvem der er mindst svækket til sidst.”

 

”Det er verdensmester-værdigt, hvis man kan sidde blandt de sidste tre. Så kan man snakke nok så meget om timing, men det kræver en fysik, som er vanvittig.”

 

Udover Foldager giver Hvid blandt sine danske holdkammerater Joakim Lisson den bedste chance for at gå hele vejen. Det første VM-løb skydes i gang lørdag den 18. februar kort efter klokken 19.00 og kan ses på Discovery+.

 

Her får vi svaret på, om Hvid kan udleve sin 12 måneder gamle afslutningssalut.

 

”Det var en drøm, der ikke gik i opfyldelse. Så jeg bliver nødt til at komme tilbage igen og gøre det færdigt.”

DEL
INFO
E-cykling
Nyheder
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?