Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Dansker-optakter 2023: Ambitionsniveauet skal indstilles derefter

Dansker-optakter 2023: Ambitionsniveauet skal indstilles derefter

20. februar 2023 07:00Foto: Israel - Premier Tech

Kan Jakob Fuglsang vende skuden i en alder af næsten 38 år? Vi varmer her op til Israel-rytterens 2023-sæson, der starter mandag ved WorldTour-løbet UAE Tour.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Se alle vores dansker-optakter

 

”Man må jo desværre sige, at alderen har indhentet ham. Han er jo ikke den rytter, han var for nogle få år siden, og det ville også være mærkeligt, hvis han var det. Han er jo veteran nu. Så ambitionsniveauet skal indstilles derefter.”

 

Efter to monumentsejre på mindre end 16 måneder kunne det næsten kun gå ned ad bakke for Jakob Fuglsang, der i en alder af 34-35 år præsterede så stabile topresultater, at han i næsten to år i streg var i top fem på verdensranglisten, ofte helt oppe som nummer to.

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

Men da den normale kalender skulle genoptages i 2021, besad Fuglsang ikke længere den styrke, som sikrede ham sejrene i Liege-Bastogne-Liege og Il Lombardia. Og siden har den snart 38-årige stjernerytter kun vist den i glimt.

 

”Det, som jeg særligt synes skiller sig ud ved ham nu, er, at han ikke længere har det, der tidligere var hans varemærke: Det ekstremt høje bundniveau. Der er nu mange perioder, hvor han er ret langt væk og ikke viser noget som helst,” siger Feltet.dk´s ekspert, Emil Axelgaard, og fortsætter:

 

”Til gengæld nåede han også i 2022 at vise, at når han rammer den, så er han stadig en rigtig god cykelrytter. Han var meget tæt på at vinde Tour de Suisse. Om han så stadig kan det, er det store spørgsmål. For det går jo næppe fremad herfra. Det skulle være mærkeligt. Sådan er vilkårene bare, når man har hans alder. Så er det næsten altid at bevise sig selv. Bevise, at man stadig kan.”

 

Giro fremfor Tour?

En niendeplads i Strade Bianche 2021, mere end to minutter efter Mathieu van der Poel, blev Fuglsangs eneste større top 10-placering, før han i Tour de Suisse sluttede treer. Det gav forhåbninger om et godt Tour de France, som han dog mest af alt brugte som forberedelse til et OL, hvor han skulle mangle det sidste for at følge de bedste.

 

2022 fik et lignende resultatmæssigt billede. Med en sjetteplads blandede Fuglsang sig med stjernerne i sin sæsondebut i Valencia, men derfra leverede han, blandt andet takket være et corona-forløb, langt under sine enormt høje standarder.

 

Det lykkedes ham dog at genfinde formen til Liege-Bastogne-Liege, hvor han sad med i forfølgergruppen bag den suveræne Remco Evenepoel, og med sejr i Marcan Tour Classic og endnu en tredjeplads i et ganske vist corona-amputeret Tour de Suisse skabte han atter et Tour-håb.

 

Fuglsang efter sin sejr i Liege-Bastogne-Liege 2019. Foto: A.S.O. / Gautier Demouveaux.

 

Som så ofte før skulle Fuglsangs Tour de France ikke leve op til hans præstationer i sportens øvrige storløb. En sjetteplads fra et udbrud på etapen til Mende blev eneste reelle markering, før han udgik med et brækket ribben som konsekvens af et styrt på 15. etape.

 

Heller ikke resten af året, der inkluderede løb som de canadiske klassikere, VM og Il Lombardia, bød på nogle topplaceringer.

 

Læs også
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe

 

”I hans efterår, efter at han udgik af en succesfattig Tour, var der ikke rigtig noget, der fungerede. Så han har lidt at bevise. Derfor er det nok også klogt, at han indstiller sine ambitioner efter det, eksempelvis ved at satse på etaper i stedet for klassement i Giroen,” mener Emil Axelgaard.

 

Fremhævelsen af Giroen skyldes, at Fuglsang overfor Ekstra Bladet selv har udtrykt interesse for at køre den italienske Grand Tour og dermed ofre Tour de France.

 

”Jeg synes umiddelbart, at det virker fornuftigt og logisk. Han har aldrig haft det allerbedste forhold til Touren. Han har været meget uheldig, og det er aldrig rigtig blevet til det, han håbede på,” vurderer Feltet.dk´s ekspert og tilføjer:

 

”Chancen for, at han laver et stort resultat i Giroen, er større, fordi niveauet jo er lige den tand lavere. Han er også god til at køre i dårligt vejr, og chancen for, at han rammer noget af det, er også større i Giroen.”

 

En Giro-satsning vil komme på bagkant af en formodet Ardenner-kampagne, men hvis danskeren beslutter sig for at jage en etapesejr fremfor at køre klassement, bekymrer kombinationen ikke Emil Axelgaard.

 

”Nu må vi se, om han kan vinde en etape i de høje bjerge. Men Giroen har også en del etaper i de første to uger, særligt i den anden uge, som er mellemhårde og ligger op til udbrud. Løbet har blandt andet et Mini-Lombardiet med mål i Bergamo (15. etape, red.), som bør være noget, der kan ligge godt til ham.”

 

”Der havde også været nogle ganske gode etaper i Touren, men der er i hvert fald muligheder i Giroen. Har han niveauet fra Tour de Suisse, så kan han jo godt vinde en etape i Giroen. Det er dér, hvis han skal have en stor sejr,” mener Emil Axelgaard.

 

Tilbage til Ardennerne - og måske til Flandern

Dermed også sagt, at eksperten ikke længere anser Fuglsang som en reel vinderkandidat i klassikerne, også selvom veteranen trods alt har præsteret fire top 20-placeringer i Ardennerne i de seneste to sæsoner.

 

I år får Fuglsangs Ardennere potentielt følgeskab af Flandern Rundt. Det vender vi tilbage til. For Emil Axelgaards største forårsforventninger til Fuglsang vil under alle omstændigheder ligge i aprils anden halvdel.

 

Læs også
Dansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt

 

”Ardennerne er jo løb, som passer godt til ham. Og efter han var kommet lidt sløjt i gang med dem (i 2022, red.), så kørte han jo finalen i Liege, hvor han forsøgte at sætte (Michael) Woods op til spurten. Der kan man da håbe på, at han kan gøre noget tilsvarende.”

 

”Man må nok sige, at dagene, hvor han kan vinde Ardennerne, er ovre. Top 10 må være succeskriteriet, selvom jeg synes, at det på baggrund af det, som han viste sidste år, særligt i efteråret, ser svært ud.”

 

”Men kan han genfinde Tour de Suisse-niveauet, så er han god nok til det. For det var et højt niveau. Han nåede at se godt ud, også inden at feltet blev amputeret af corona.”

 

Fuglsang under Flandern Rundt i 2016. Foto: Sirotti.

 

Og så er der altså måske Flandern Rundt. Løbet, som gentagende gange har interesseret Fuglsang, men blot har fået besøg af danskeren én gang: I 2016, hvor den 31-årige debutant sluttede som en habil nummer 25, ikke mere end 1.16 efter vinderen, Peter Sagan.

 

”Jeg synes egentlig, at det er meget charmerende, hvis han vælger at køre Flandern Rundt. Det er lidt den frihed, man kan tillade sig at tage, når man er i det stadie af karrieren, og når presset for resultater måske ikke er så stort som tidligere,” fortæller Emil Axelgaard og forklarer om det rent sportslige.

 

”Det er stadig et løb, som ikke passer ideelt til ham. For selvom han har fået noget punch, så er der folk, som er noget mere eksplosive end ham på brostensstigningerne. Så han skal hjælpes af distancen.”

 

Et etapeløb eller to

Før Giro d´Italia kan Fuglsang også forventes at køre et par etapeløb. Han starter sin sæson den 20. februar ved UAE Tour.

 

”Nu skal han formentlig køre et ugelangt løb i marts. Der kan han selvfølgelig også køre klassement, hvis han rammer sit bedste niveau fra 2022.”

 

Læs også
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye

 

”Kører han Strade Bianche, som han har for vane, så er der Tirreno-Adriatico og Catalonien Rundt tilbage (Paris-Nice starter dagen efter Strade Bianche, red.).”

 

”Begge løb kan ligge fint til ham. Catalonien Rundt har ingen enkeltstart. På den anden side har Tirreno-Adriatico nogle af de klassikerlignende etaper, han godt kan lide.”

 

”UAE Tour er naturligvis første chance, men der bliver han nok hæmmet af, at hans hold ikke er super skarpt til holdløbet,” slutter Emil Axelgaard.

 

Det er første gang nogensinde, at Jakob Fuglsang kører UAE Tour. 2023-sæsonen er hans 18. på UCI-niveau og den 15. som professionel. Han står noteret for 27 sejre, herunder er de ni kommet på WorldTouren (alle siden 2017).

DEL
INFO
Israel - Premier Tech
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?