For mindre end et år siden meddelte parterne ellers, at de igen var blevet ’gode venner’, og den danske bjergged var bl.a. igen inde i landholdsvarmen. Michael Rasmussen ville sågar køre Post Danmark Rundt i år samt skifte til en europæisk licens, men nu er enigheden igen ophørt.
DCU har nemlig valgt at udelukke Michael Rasmussen fra det danske landshold, og det har fået danskeren til at melde afbud til DCUs cykelløb, Post Danmark Rundt.
Hvad er der sket?
Årsagen er, at Michael Rasmussen har fået to advarsler i forbindelse med dopingkontroller, og det erkender danskeren også.
”Jeg fik en af UCI sidste forår, som er forældet her til september. Og så modtog jeg én i juni fra både Anti Doping Danmark og UCI. I begge tilfælde drejer det sig om, at mine oplysninger om, hvor jeg var taget hen, ikke nåede frem i tide. Men de var afsendt, og i det sidste tilfælde, da jeg var taget til Mexico for at træne, som jeg plejer, vil jeg i hvert fald påstå, at det italienske postvæsen har sin del af skylden”, fastslår Michael Rasmussen overfor Politiken.
Som professionel cykelrytter har rytteren pligt til at oplyse, hvor han/hun befinder, så kontrollanter fra enten Anti Doping Danmark eller Den Internationale Cykel Union (UCI) til enhver tid kan dukke op og dopingteste. Hvis rytteren ikke er det sted, som er oplyst i papirerne, så udløser det en advarsel, og hvis en rytter får 3 advarsler inden for 18 måneder, giver det mulighed for en dopingsag imod rytteren.
Hos DCUs bestyrelse har man ikke ønsket at se igennem fingre med advarslerne, derimod har DCU valgt helt at udelukke Michael Rasmussen fra det danske landshold.
”Vi ser så alvorligt på det, at DCUs bestyrelse i juni besluttede, at Michael ikke er en del af det danske landshold længere. Det fik han at vide den 26. juni. Vi får informationer både fra UCI og Antidoping Danmark, og vi ved, at han har fået flere advarsler. Det er egentlig fortrolige informationer, men vi vil ikke lyve i den her situation, for folk skal vide, at Danmarks Cykle Union kæmper for en ren sport”, forklarer Jesper Worre til DR Sporten.
Jesper Worre har også svært ved at glæde sig over, at Michael Rasmussen i øjeblikket faktisk fører verdens største cykelløb – Tour de France.
”Os, der er tæt på sporten, er ikke rigtige lykkelige. Vi siger ikke, at Michael er positiv, men der er så mange spørgsmålstegn om hans ageren og holdning”, fastslår direktøren videre til DR.
DCUs formand Torben Lund støtter op om Jesper Worre og tilføjer til Ritzau: ”Vi har ikke nogen holdning til, om Michael kunne være positiv. Vi forholder os til, at han har fået nogle advarsler, og det reagerer vi på.”
Det betyder bl.a. Michael Rasmussen ikke kan repræsentere Danmark ved
VM i Stuttgart sidst på året, og sandsynligvis ikke kommer med til
OL i Beijing næste år.
Michael Rasmussen bliver væk Michael Rasmussen er ganske uforstående overfor DCUs udmelding, og han fortæller til Politiken: ”Der må sidde nogen i toppen, som ikke vil mig det særlig godt. Anden forklaring kan jeg ikke finde. Men jeg vil i øvrigt springe op og falde ned på, hvad Jesper Worre og DCU foretager sig. Jeg har forsøgt at give en forklaring på, hvad der er sket, og den vil de altså ikke tage for gode varer.”
Michael Rasmussen påpeger, at DCU ikke skal få lov til at genere hans Tour de
France deltagelse. Blot få dage efter Tour de France skulle Rabobank-rytteren deltage i DCUs cykelløb, Post Danmark Rundt, som blev aftalt i december måned sidste år imellem parterne, men den aftale har Michael Rasmussen ikke tænkt sig at overholde.
”Jeg kunne da ikke drømme om at komme til et løb, der arrangeres af en organisation, som på denne måde søger at modarbejde mig. Det siger da vist næsten sig selv,” raser kyllingen overfor Politiken.
Licens i Monaco En af de forhold som DCU finder betænkeligt er, at Michael Rasmussen har licens i Monaco, da han ligesom flere andre store cykelnavne som Andreas Klöden, Michael Rogers, Tom Boonen, Alexandre Vinokourov og Leonardo Piepoli har valgt at søge skattely i det lille fyrstedømmet. Dermed er det nemlig i tilfælde af en eventuel dopingsag op til det monegaskiske cykelforbund at behandle sagen og indstille til eventuelle sanktioner, som den første instans.
”Jeg har til dato aldrig hørt, at Monacos cykelforbund har foretaget sig noget som helst i nogen retning,” konstaterer Jesper Worre til Berlingske Tidende.
Det skal dog understreges, at licensen i Monaco ikke forhindrer hverken Antidoping Danmark, WADA eller UCI i at gennemføre både anmeldte og uanmeldte test af den danske rytter.
Til de danske cykelfans, som gerne vil se Michael Rasmussen i aktion, så kan han opleves den 30. juni i Hadsten, hvor der køres gadeløb.