Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?
På forhånd tak!
Feltet.dk
Det kræver et stort talent, alsidighed og viljestyrke at kunne vinde Tour de France, det kan der ikke herske meget tvivl om. Kun en gang har en dansker vundet verdens største etapeløb. Det skete i 1996, og det er næsten overflødigt at skrive, at det selvfølgelig var Bjarne Riis, som gjorde det. Men sker det nogensinde igen? Feltet.dk har sat sig for at kigge på talentmassen og finde et bud på den næste danske Tour-vinder.
Annonce
Det vil være oplagt at kigge på de professionelle og U23-rytterne, men vi er dykket meget længere ned end det, trods de mange danske professionelle, og det faktum, at Jakob Fuglsang sidste år blev syver, så bliver det svært for de ryttere at træde op på podiet øverste trin i verdens største etapeløb. I år har Magnus Cort blomstret med hele ti UCI-sejre, og han ligner en rytter med en lovende professionel karriere, men han er umiddelbart ikke en Grand Tour-rytter.
Feltet.dk vil gerne vove pelsen og sætte fokus på et af de talenter, som mange af de danske cykelfans endnu ikke kender. Han har nemlig hele pakken, men er kun 16 år. Talentet er dog kæmpe stort. Han er god teknisk, det har han bevist i vintersæsonen, hvor han kører cross. Han kan køre enkeltstarter og opad. Han kan angribe og afgøre cykelløb.
Navnet er Anthon Charmig - blot 16 år og stadig kun U17-rytter, men han giver allerede nu U19-rytterne sved på panden og henter masser af internationale sejre.
Bare for at nævne et par eksempler på stortalentet, så vandt Anthon Charmig fire ud af fem etapesejre i Fredsløbet i år og tog den samlede sejr. Charmig fører naturligvis også Tornado Cuppen, som er den største løbsserie for U17-ryttere i Danmark. Allerede i januar langt før landevejssæsonen startede blev han dansk mester i cykel cross for U17-ryttere. I Charmig har vi altså en rytter med stor alsidighed - præcis den rytterprofil, vi søger.
”Han er bare god”
Flere landstrænere og ryttere nævner Anthon Charmig som et dansk cykeltalent, der sjældent er set. Juniorlandstræner Henrik Simper har allerede fået øjnene op for den generte dreng fra Malling i Østjylland.
”Ham har vi lagt mærke til i nogle år efterhånden. Han er bare god,” forklarer Henrik Simper til Feltet.dk.
Straks begynder landstræneren at rode i sine papirer og sætter fingeren på Anthon Charmigs navn. I resultatlisten står der et 2-tal ud for Anthon Charmigs navn, hvor der ellers normalt plejer at stå et 1-tal. For en gangs skyld har den 16-årige knægt ikke vundet, men årsagen er til at få øje på. Charmig har nemlig fået dispensation til at køre med ryttere, der er et år eller to år ældre end ham selv. Han har nemlig netop deltaget i U19-rytternes danske mesterskab i enkeltstart og vundet sølv. Kun sølle otte sekunder fra mesterskabet og triumfen. I flere år er Danmarks juniorer blevet kaldt verdens bedste, det forhindrer ikke talentet i at drille juniorerne og snuppe ”deres” medaljer - selvom han slet ikke er gammel nok.
”Det er lige før, at han har været god så tidligt, at man har tænkt... bare han nu ikke bliver god for tidligt, men han fortsætter jo med at være rigtig god og udvikle sig,” tilføjer juniorlandstræneren med et bredt smil.
Hovedpersonen selv
I juni stod Anthon Charmig altså igen på podiet. Han havde godt nok ikke vundet, men hans charmerende glimt i øjnene var der. Noget der kendetegner ham, men når man er i hans nærvær, oplever man også en vis generthed, som er naturlig i en alder af blot 16 år.
Efter at have været podiet og fået sølvmedaljen om halsen, blev den nærstuderet før interviewet.
Feltet.dk snakker med Anthon Charmig efter DM-sølvmedaljen / Foto: Feltet.dk
”Det er helt vildt. Da jeg stillede op, regnede jeg slet ikke med at kunne gøre det. Det var en kæmpe overraskelse - også for mig selv,” fortæller Odder-rytteren.
De mange sejre har efterhånden også lagt et vis forventningspres på talentet, men det virker ikke til at genere ham mere end, hvad der er naturligt.
”Det er svært, når der er nogen, som har forventninger til en. Man gør jo dét, man elsker, og man kæmper virkelig selv for det.”
Anthon Charmig er heller ikke bleg for at kategorisere sig selv som cykelrytter allerede i en meget ung alder.
”Jeg ser nok mig selv som en etapeløbsrytter; god opad og på enkeltstarterne. Også fordi jeg er ikke så stor, som mange andre i Danmark er.”
”Lad nu være med at træne for meget”
I Danmarks Cykle Union er man opmærksom på de danske talenter, og det handler ikke kun om Anthon Charmig, men hvad gør man egentligt for, at stortalenterne ikke brænder ud og taber lysten til at køre på cykel.
”Det vi gør mest er at sige: ’Pas nu på dig selv’ og ’lad nu være med at træne for meget’,” forklarer Henrik Simper og uddyber, at ungdomsrytterne har det med at gå til stålet rent træningsmæssigt.
Anthon Charmig påpeger dog, at han er opmærksom på problematikken.
”Jeg synes ikke, at jeg træner for meget. Jeg gør det bare, så godt jeg kan. Jeg følger de træningsanbefalinger, jeg har fået, for ikke at træne for meget,” lyder det.
Trods træningsanbefalingerne fra DCU vil rytterne ofte gerne træne mere, men det er ikke altid hensigtmæssigt, fastslår landstræneren.
”For nogen gange har U17-drengene måske fysikken til at træne meget, men det handler jo om at kunne øge træningsmængden stille og roligt, så der hele tiden kan være progression i det. Det er jo fristende, når man er så stærk som ham (Charmig, red.) og faktisk blev nummer to blandt juniorerne, bare at træne det samme som juniorerne.”
”Det vil vi helst ikke have, for det er bedre, at han så gradvist kan øge træningsmængden år efter år og stadig øge træningsmængden, når han bliver U23 rytter, så han ikke topper som junior rytter.”
Det er en strategi, som Danmarks Cykle Union har ændret lidt på de seneste år, da juniorerne har kørt uhyggeligt stærkt i mange år. Danskerne har konsekvent være i toppen af juniorrækkerne, men haltet lidt efter i U23 og de professionelles rækker.
”Dér tror jeg, vi har fat i den lange ende, fordi for 10-15 år siden var der flere juniorer, som kørte stærkest som juniorryttere, og så fik det svært.”
16-årige Anthon Charmig kører sig til sølv ved de danske mesterskaber for U19-ryttere (Foto: Feltet.dk)
Denne tendens har Danmarks Cykle Union formået at ændre på, efter at de har fået mere klare træningsanbefalinger.
”Vi har forsøgt at lave en rettesnor for, hvor meget man skal træne som U17, U19 og U23, så man ikke kommer til at træne for meget for tidligt og så brænde ud,” slutter Henrik Simper.
Det sidste spørgsmål til hovedpersonen måtte jo lyde: Er du den næste danske Tour de France vinder?
”Det håber jeg selvfølgelig, men der er langt derop endnu,” tilføjer talentet med et drømmende blik.
Det skal nævnes, at Anthon Charmig stadig er meget ung, og dermed er det også svært at spå om hans fremtid, men talentet kan man slet ikke komme uden om. Glæd Jer til år 2024… det bliver CHARM… charmerende!