Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Få overblikket: Sky forklarer sig i åbent brev

Få overblikket: Sky forklarer sig i åbent brev

09. marts 2017 09:30Foto: Sirotti

De seneste måneder har budt på massiv modvind for Team Sky, der nu har udsendt et åbent brev for at klarlægge deres position i forhold til de mange anklager, der rettes mod dem fra mange sider.

Annonce

Det hele startede, da den russiske hacker-gruppe, Fancy Bear, offentliggjorde deres liste over en række olympiske atleters therapeutic use exemptions (TUE’er), der savner en god oversættelse til dansk, hvorpå blandt andet Bradley Wiggins og Chris Froomes navne figurerede.

 

Froome havde modtaget to TUE’er i henholdsvis marts 2013 og april 2014, men dem havde han allerede fortalt om inden Fancy Bear’s lækage, hvorfor der ikke var noget nyt i den sag for hans vedkommende. Vedrørende Wiggins var sagen straks mere problematisk, da han en kende mistænkeligt kun havde modtaget TUE’er for det stærkt virkende medikament, triamcinolon, i forbindelse med sine Grand Tour-satsninger i Tour de France 2011 og 2012 samt Giro d’Italia i 2013.

 

Dette foranledigede skeptikere til at anklage Wiggins for at udnytte systemet på det groveste, da det så suspekt ud, at han kun havde haft brug for dette medikament - der bruges til at behandle astma - ved netop de tre lejligheder. Selv sagde han dog (naturligvis), at han ikke havde taget det for at opnå en uretfærdig fordel.

 

Den mystiske pakke

Det blev endnu værre for Team Sky, da det blev offentligt kendt, at Wiggins havde modtaget en ikke nærmere specificeret medicinsk pakke i forbindelse med Critérium du Dauphiné - som han vandt - i 2011.

 

Den pakke har givet anledning til megen polemik, og mistroen til at Wiggins har flirtet rigeligt med grænsen for det tilladelige - og måske endda overskredet den - er vokset markant i løbet af det forgangne halve år. Hovedpersonen selv har nu stillet cyklen i garagen, men for et hold, der har taget et standpunkt som klassens duks i forhold til antidoping-politik, er det en alvorlig ridse i lakken.

 

I slutningen af december fortalte Dave Brailsford - holdets manager og chef - under en høring, at indholdet af pakken var stoffet fluimucil, der er et medikament, som bruges mod slimdannelse og ikke er på WADA’s forbudte liste. Det faktum, at man i lang tid ikke havde villet klarlægge, hvilket stof der var tale om, gjorde dog, at der var stor skepsis mod tilkendegivelsen om, at fluimucil var indholdet af pakken.

 

Det har bestemt heller ikke hjulpet holdets renommé, at det er kommet frem, at man gennem årene har bestilt langt større mængder triamcinolon, end Wiggins har skullet bruge de tre gange, han har haft tilladelse til at tage det.

 

Dog skal det i den forbindelse anføres, at stoffet kun er i forbrydelse med antidopingreglementet, hvis det indtages under konkurrence, og hvis indtagelsen sker oralt, rektalt, intravenøst eller intramuskulært.

 

Åbent brev forklarer det meste

På Team Sky har man uden tvivl været klar over, at problematikken vedrørende holdet efterhånden er blevet så stor, at noget må gøres. Derfor har man i denne uge forsøgt sig med to tiltag til at genoprette troværdigheden, hvoraf den ene har givet gevaldigt bagslag og vil blive behandlet senere i denne artikel.

 

Men tirsdag udsendte man et otte sider åbent brev, hvor man fra holdets side kommer med deres side af sagen, og her bliver hele miseren omkring pakken forklaret ganske grundigt.

 

Ifølge brevet bekræftes det, at pakkens indhold var fluimucil, og selvom mange har undret sig over, at man skulle fragte det medikament hele vejen fra Manchester, når man burde kunne have købt det i håndkøb i Frankrig, forklares det i brevet, at det faktisk ikke er tilfældet - den type fluimucil, der bruges på holdet, kan ikke rekvireres i Frankrig i dag og kunne det sandsynligvis heller ikke for seks år siden.

 

Team Sky har en normalt omhyggelig intern rapportering af al omgang med alle former for medicinske substanser, men lige i dette tilfælde har holdet ikke kunnet bevise, at der blev sendt fluimucil til Frankrig under Critérium du Dauphiné i 2011. Ifølge brevet skyldes det, at den læge, som var ansvarlig for forsendelsen, Dr. Richard Freeman, ikke var fortrolig med holdets interne online kommunikationsvej: Dropbox.

 

Det var og er procedure at holde styr på den slags vigtige dokumenter på holdet via Dropbox, men - fremgår det af brevet - Dr. Freeman opbevarede oplysningerne på sin egen computer, der blev stjålet i 2014, hvorfor man ikke har oplysningerne, der kunne bevise tilstedeværelsen af fluimucil i pakken.

 

Derudover forklares det, at den excessive mængde af triamcinolon primært er blevet benyttet til holdets stab, da det også er et medikament, der kan bruges i behandlingen af mere dagligdags ubehageligheder, end hvad cykelryttere måtte lide af. Dog har man heller ikke adgang til disse behandlinger, da sådanne private oplysninger normalt ikke kendes af offentligheden.

 

I brevet angives også en række retningslinjer, man har på holdet til fordel for antidopingkampen. Blandt andet har man en politik, der opfordrer holdets ryttere at bryde med den berømte omertà, der er et fint ord for den uskrevne tavshedspligt, der hersker i feltet og i praksis forbyder ryttere at være whistle-blowers, som det hedder på nydansk, i forhold til andres eventuelle tvivlsomme omgang med antidopingreglementet.

 

For hele listen over tiltag henvises til brevet, som kan findes her.

 

Froomes tavshed skaber tvivl

Det andet tiltag til at genvinde troværdighed skete mandag aften, hvor holdets ryttere via Twitter udtrykte fuld tillid til Brailsford. Det var planen, at denne manøvre ville vise, at hele holdet bakkede op om manageren, hvorfor man derfor ville fremstå som en sammentømret enhed.

 

Til trods for holdets ry - de omtales ofte som the SkyBots på diverse debatfora - er rytterne imidlertid ikke programmerbare robotter, og det var således ikke alle holdets 28 ryttere, der enten med et personligt tweet eller et retweet af en holdkammerats tweet var ude med en offentlig tilkendegivelse af, at de støttede manageren.

 

Alle holdets ryttere har en Twitter-profil, men David López og Vasil Kiryienka er inaktive og har ikke ytret sig om manageren. Heller ikke Christian Knees, Ian Boswell, Kenny Elissonde, Lukasz Wisniowski, Ian Stannard eller Philip Deignan har ladet høre fra sig på Twitter, men sidstnævnte udtrykte i stedet sin støtte til Cyclingnews.com.

 

Hvad der er langt værre for holdets plan, er imidlertid, at Mikel Landa og specielt Chris Froome også har gået imod den kollektive Twitter-støtte.

 

Froomes larmende tavshed er selvfølgelig særligt interessant, da han er holdets helt store stjerne, men den kommer også i kølvandet på en række udtalelser, hvor han på diplomatisk vis har undladt decideret at anklage Brailsford for noget, men hvor han bestemt heller ikke har givet ham sin uforbeholdne støtte.

 

Det synes derfor som om, at Froome primært har interesse i at holde sin egen sti ren og gerne vil vikles ind i så lidt morads som muligt.

 

Ingen fare for at holdet lukker

Den franske sportsavis l’Équipe har spekuleret i, at der endda er risiko for, at mediekoncernen Sky vil trække sit sponsorat fra holdet, men den påstand beror på en stor misforståelse.

 

For i modsætningen til nærmest alle andre professionelle cykelhold er Sky ikke bare en sponsor, der pumper penge i holdet til fordel for verdensomspændende eksponering: De ejer 85 procent af holdet, mens resten ejes af 21st Century Fox.

 

Og ifølge Cyclingnews.com er der ingen chance for, at holdet lukker på grund af denne sag.

 

Men om Brailsford kan blive ved roret er mere tvivlsomt - specielt set i lyset af Froomes manglende støtte. De næste dage kommer til at vise, hvordan det åbne brev bliver modtaget. Fjerne al skepsis kan det ikke, men det giver dog nogle sammenhængende forklaringer på de fleste af de forhold, der hidtil har været en del af mysteriet om Team Skys pludseligt så blakkede ry.

Annonce

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Tour de Hongrie(2.1) 12/05-16/05

Tour of Thailand(2.1) 11/05-16/05

Tour of Thailand(2.1) 11/05-16/05

Tour de Hongrie(2.1) 12/05-16/05

Circuit de Wallonie(1.1) 13/05

Trofeo Ses Salines(1.1) 13/05

Trofeo Serra de Tramuntana(1.1) 14/05

Trofeo Andratx - Mirador ...(1.1) 15/05

Tour de Gironde Internati...(2.1) 15/05-16/05

G.P. Sportivi Sovilla(1.1) 16/05

Trofeo Palma(1.1) 16/05

Vuelta a Burgos Feminas(2.WWT) 20/05-23/05

Annonce

Annonce

AG2R Citroen Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana - Premier Tech

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - Nippo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty - Gobert

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team BikeExchange

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Qhubeka Assos

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

EKSKLUSIVT TILBUD: SE ALLE GIRO ETAPER I FULD LÆNGDE & UDEN REKLAMER