Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT

Passion, sammenhold og life skills: Man har lyst til at give ti procent ekstra

Passion, sammenhold og life skills: Man har lyst til at give ti procent ekstra

10. april 2021 09:05Foto: Toke Hage

Vi bringer her femte kapitel i historien om samarbejdet mellem det danske kontinentalhold ColoQuick og WorldTour-mastodonterne Team Jumbo-Visma. I dette afsnit fortæller ColoQuicks ledende sportsdirektør, Christian Moberg, mere om holdets værdier, og så forklarer tre ryttere, hvordan disse så opleves i praksis.

Annonce

Du får her den femte artikel i vores nye store artikelserie, hvor sportsdirektører, sportslige ledere og ryttere vil tage dig helt tæt på talentudviklingsarbejdet hos ColoQuick og Team Jumbo-Visma.

Du finder her førsteandettredje og fjerde kapitel.


I forrige afsnit af vores artikelserie om samarbejdet mellem ColoQuick og Team Jumbo-Visma beskrev vi nogle af værdierne bag mandskabernes talentudviklingsfilosofi og daglige ledelse.

 

I dette kapitel vil den nuværende ColoQuick-rytter Alexander Salby samt de to tidligere ColoQuick-ryttere Julius Johansen og Niklas Larsen så give dig et indblik i, hvordan disse værdier opleves som rytter på det danske kontinentalhold.

 

Ifølge ledende sportsdirektør, Christian Moberg, har mandskabet i dag ikke nedskrevet et værdisæt, men det betyder ingenlunde, at holdets kultur bygges på tilfældigheder.

 

Ved sæsonens første samling i december præsenterede Moberg arbejdsgangen på holdet under adskillige møder, og værdierne bag denne fremhæver sportsdirektørerne på ColoQuick igen under aftenmøder og i forbindelse med træningspas i løbet af sæsonen.

 

”Værdierne har været en kæmpe faktor (for holdets rytterudvikling, red.). Jeg tror ikke, at vi var kommet så langt uden dem. Nogle gange nævner man dem. Andre gange ved rytterne godt, hvad reglerne er. De fire sportsdirektører sørger for at snakke med rytterne, hvis værdierne begynder at skride”, forklarer Moberg.

 

ColoQuick har haft tre forskellige ledende sportsdirektører i de seneste tre sæsoner i form af Christian ’Gummi’ Andersen, Brian ’Hellerup’ og nu Moberg, men holdets kernekultur har bestået.

 

”Værdierne og kulturen er blevet bragt videre. Det formår de, fordi de sørger for at have kulturbærere på holdet, som bringer kulturen videre. Selvfølgelig har de tre prioriteret lidt forskelligt, men værdierne har været de samme”, fortæller Salby, som siden 2018 har kørt under alle tre chefer.

 

Værdier som ’alle er lige’, ’ærlighed’, ’forberedelse’ og ’kammeratskab’ skal sikre, at rytterne får de sociale evner, som ifølge Moberg kræves for at kunne blive en stærkere cykelrytter.

 

”Vi er en lille familie, når vi er afsted. Alle kan med alle. Vi kan ikke have ryttere på holdet, som ikke vil være med socialt. Vi er ikke i tvivl om, at vi kan gøre dem alle til gode cykelryttere, men hvis de ikke passer ind, kan vi ikke. Så er det næsten lige meget, hvor gode de er”, siger Moberg.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Toke Hage


Det særlige sammenhold

Og netop båndet rytterne imellem er noget, som rytterne selv fremhæver som et kendetegn ved ColoQuick.

 

”Jeg ved, at ryttere er blevet valgt fra, fordi de ikke ville passe ind. På samlingerne går de meget op i, at vi kan snakke sammen, og at vi kan behandle hinanden ordentligt. Det er vigtigt, at der er en god stemning”, siger Salby og tilføjer:

 

”Jeg tror, at vi nyder godt af samværet, fordi vi kan bringe det med på cyklen. Man har mere lyst til at give ti procent ekstra for en kammerat end for en idiot. Nogle gange kan man også præstere lidt mere, når man ved, at dine holdkammerater har ofret deres chance for dig”.

 

Den udtalelse er de tidligere ColoQuick-ryttere Johansen (2018-2019) og Larsen (2019), som begge kørte under ’Gummis’ ledelse, helt enige i.

 

”Man følte, at det var fedt at være med på tur. Man bakkede hinanden op. At have et stærkt sammenhold var en af de ting, som der blev lagt meget vægt på. Og at vi skulle ofre os for hinanden. Vi kæmpede for tingene sammen, og vi havde meget respekt for hinanden”, forklarer Larsen.

 

”Det betød ekstremt meget. Folk skulle have det godt med hinanden og være villige til at køre for hinanden. ColoQuick er drevet af passion for cykelsport og hjælpe unge talenter, og det kan man mærke hele vejen igennem hos alle på holdet. Folk brænder for dét, som de laver. Det er bare fedt at mærke”, fortæller Johansen.

 

I sidste ende vurderes ColoQuick som cykelhold dog ikke på antallet af venskaber, men antallet af sejre og transfers til professionelle mandskaber.

 

Ikke desto mindre mener Salby, at den gode stemning er af altafgørende betydning for holdets sportslige succes. I Salbys optik bliver ColoQuick-rytterne nemlig bedre på cyklen i kraft af mandskabets fællesskab.

 

”Helt klart. Dem, der bor tæt på hinanden, træner næsten altid sammen, og når du kommer hjem, så ligger der en sjov snap og venter på dig fra de andre drenge. Det gør det sjovt at køre på cykel, og det tror jeg faktisk, at der er mange på vores niveau, der glemmer. Det gør, at vi har lyst til at komme ud at træne, og vi glæder os til at køre løb”, lyder det fra Salby.


Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Toke Hage

Vi skal præge dem som cykelmenneske

ColoQuick er ikke et fuldtidsprofessionelt hold, og Moberg udtrykker da også, at han ønsker at se rytterne fokusere på deres uddannelse og gøre den færdig, før de eventuelt tager skridtet videre i cykelkarrieren.

 

Inden da håber sportsdirektøren at have udviklet rytteren - menneskeligt og sportsligt.

 

”Vi skal ikke være forældre for dem. Vi skal præge dem som cykelmenneske. Vi skal lære dem alle at vinde cykelløb, men også forklare dem, at man ikke bliver en rigtig god WorldTour-rytter indenfor ét eller to år. Vi giver dem noget tryghed ved det, så de kan koncentrere sig om at udvikle sig på andre parametre”, siger Moberg og uddyber:

 

”Vi håber selvfølgelig på at præge dem alle sammen. Men vi hjernevasker ikke rytterne. De skal hvile i sig selv, være mere rolige og tro på dem selv. Nogle udvikler sig meget og andre mindre. Vores mål er ikke bare at skabe et godt menneske. Så skulle vi have åbnet en efterskole. Man vil gerne skabe det menneske, som bliver den bedste cykelrytter”.

 

Det store fokus på den enkelte rytter var allerede på plads, da ’Gummi’ ledte mandskabet mellem 2016 og 2019.

 

”Man lærte vigtigheden af at have en god hverdag, der gjorde, at man kunne udvikle sig som cykelrytter og person. Skabe rammerne omkring, at det kunne lade sig gøre”, fortæller Johansen og uddyber:

 

”De var meget villige til at hjælpe, hvis du havde et problem i hverdagen. Man taler meget om 'life skills', altså at kunne håndtere hverdagen rundt om cykling. De var gode til at sørge for, at man også havde en hverdag, der fungerede. De havde forståelse for, hvis man havde problemer, der gjorde, at man ikke kunne køre. Det skulle også hænge sammen”.

 

Og ifølge Salby lærer holdets nuværende ryttere fortsat om det professionelle liv væk fra cyklen.

 

”Man lærer, at man skal lytte til sig selv, og at man skal udvikle sig selv som person, så man kan tage de rigtige beslutninger i hverdagen. Det kan være alt fra kost til træning og andre ting, som foregår i hverdagen. Hvis jeg kan mærke, at jeg er ved at blive skadet, så kan jeg selv finde ud af, at jeg ikke skal træne igennem i morgen, selvom det står på mit program”, udtaler Salby.

 

Præcis som det gode fællesskab på holdet er evnen til at tilpasse sin hverdag de mange timer på rammen helt essentiel for udfaldet af den sportslige karriere.

 

”Helt sikkert. Der er ingen tvivl om, at det vigtigste er, at man fungerer som menneske. Ellers var man nok stoppet. På ColoQuick og Uno-X har jeg tilegnet mig en masse egenskaber, som jeg bruger i dag til at få tingene til at fungere. Men jeg har stadig også en masse ting, som jeg kan udvikle mig på som person, og som jeg stadig arbejder med i dag”, beskriver Johansen.

 

I næste kapitel kan du læse om Julius Johansens og Niklas Larsens oplevelser, fra da de to forhenværende ColoQuick-talenter var en tur med Team Jumbo-Visma på træningslejr i sommeren 2019.

Annonce

DEL
INFO
Niklas Larsen
Nyheder
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

G.P. Sportivi Sovilla(1.1) 16/05

Trofeo Andratx - Mirador ...(1.1) 15/05

Trofeo Palma(1.1) 16/05

Trofeo Serra de Tramuntana(1.1) 14/05

Tour de Gironde Internati...(2.1) 15/05-16/05

Tour of Thailand(2.1) 11/05-16/05

Trofeo Andratx - Mirador ...(1.1) 15/05

Tour de Gironde Internati...(2.1) 15/05-16/05

G.P. Sportivi Sovilla(1.1) 16/05

Trofeo Palma(1.1) 16/05

Vuelta a Burgos Feminas(2.WWT) 20/05-23/05

Tour du Finistère(1.1) 22/05

Veenendaal-Veenendaal Cla...(1.1) 22/05

Trophée Centre Morbihan(2.NCUP) 22/05-23/05

Vuelta Ciclista a la Regi...(1.1) 23/05

Tour of Japan(2.1) 23/05-30/05

Mercan'Tour Classic Alpes...(1.1) 24/05

Ronde van Limburg(1.1) 24/05

Annonce

Annonce

AG2R Citroen Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana - Premier Tech

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - Nippo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty - Gobert

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team BikeExchange

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Qhubeka Assos

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

EKSKLUSIVT TILBUD: SE ALLE GIRO ETAPER I FULD LÆNGDE & UDEN REKLAMER