Feltet.dk vil de næste ti dage frem mod årets
Tour de France præsentere ti bud på ryttere, der kan vinde den samlede sejr i dette års udgave af løbet. Rytterne er blevet tildelt én til fem stjerner, hvor rytteren med fem stjerner er den, der vurderes til at have størst chance for at vinde. I dag præsenteres spanske Francisco Mancebo fra AG2R, der af Feltet.dk er blevet tildelt én stjerne.
Der var måske tale om årets mest overraskende holdskifte, da Francisco Mancebo sagde farvel til Illes Balears (nu Caisse d’Epagne). Det var trods alt holdet, hvor han startede sin professionelle karriere i 1998 og havde kørt lige siden, men nu havde holdet fået en ny etapeløbsstjerne i Alejandro Valverde, og Mancebo var formentlig bange for at blive kørt ud på et sidespor.
Mere overraskende blev det da det blev offentliggjort, at AG2R var Mancebos nye hold. På det tidspunkt var det lille franske mandskab slet ikke en del af ProTouren, og selvom deltagelsen i Tour de France nok kunne anses som værende sikker, så var det tvivlsomt om Mancebo kunne få adgang til en lang række af sæsonens andre store løb, først og fremmest hjemlandets Vuelta a España.
Heldigvis for Mancebo var Ag2R det forreste hold i køen, da det kuldsejlede projekt, Sony-Ericsson, viste sig at være et fantasifoster og AG2R blev ved årsskiftet en del af ProTouren, og derved sikret adgang til alle de store løb på cykelkalenderen. Ganske fortjent for holdet var i den grad blevet opgraderet og havde udover Mancebo blandt andet tilføjet den franske stjerne Christophe Moreau til truppen.
I årets udgave af Dauphiné Libéré, der blev kørt i starten af juni måned, så vi for alvor hvor godt et hold AG2R egentlig har, og særlig etapen over Col d’Izoard var en imponerende bedrift, der gav en overraskende etapesejr til Ludovic Turpin. Mancebo holdt sig løbet igennem lidt i baggrunden, men formåede alligevel at slutte som nummer 5 og vinde løbets pointtrøje, mens det var Moreau, der kæmpede om den samlede sejr, der dog endte med at gå til Gerolsteiners amerikanske holdkaptajn Levi Leipheimer.
Det stod allerede tidligt i karrieren klart at Mancebo ville blive én af de kommende store etapeløbsryttere. I 2000 kørte den dengagn 24-årige Mancebo ind på en fremragende 9. plads i Tour de France og blev belønnet med den samlede sejr i ungdomskonkurrencen. Siden er det blevet til utallige topplaceringer i diverse etapeløb, men mest opsigtsvækkende er det, at han er sluttet i top 10 i både Tour de France og Vuelta a España i både 2003, 2004 og 2005.
På trods af at Mancebo nærmest er garanti for en topplacering er det omvendt også som om, at han mangler det sidste for at nå helt til tops. Mancebos bedste egenskab er ikke et gudbenådet talent for cykling, men derimod et fantastisk fighterhjerte, der gang på gang redder ham, når det ser sværest ud. I bjergene bliver Mancebo ofte sat på de hårdeste stigninger, men finder derefter sit eget tempo og kommer enten tilbage eller får begrænset sit nederlag til det acceptable.
Derimod ser man ham sjældent være den toneangivende og kun enkelte gange har man set ham i den angribende rolle og i disse tilfælde oftest uden større succes. Da enkeltstartsevnerne heller ikke er helt i top, er det svært at tro på ham som vinder af et af de store etapeløb og da særligt ikke Tour de France, hvor konkurrencen er hårdest. Mancebo skal nok blive en af løbets væsentlige aktører, men på forhånd virker det ikke realistisk at tro, at han kan forbedre sidste års samlede 4. plads.
AG2R er på papiret det af de franske hold, der kan tillade sig at stille til start med de største ambitioner. Foruden en samlet top 5-placering til Mancebo går holdet også efter at sikre bjergtrøjen til Christophe Moreau, samtidig med at holdet selvfølgelig vil jagte etapesejre, hvis muligheden byder sig. Man ofrer næppe en rytter som Moreau, hvis Mancebo skulle vise sig at få en krise, men holdet består også af dygtige bjergryttere som
Cyril Dessel og Mikel Astarloza, der kan give en hjælpende hånd i nødsituationer. Oftest er Mancebo dog i stand til at klare problemerne selv og mon ikke at det endnu engang rækker til en god samlet placering.