Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT INTERVIEW!

Fini lærte vigtig ting i sin ”bedste sæson nogensinde”

Fini lærte vigtig ting i sin ”bedste sæson nogensinde”

09. december 2022 15:19Foto: Jens Nørremark-Andersen

Sebastian Fini har på baggrund af adskillige toppplaceringer haft karrierens bedste sæson i 2022. Alligevel håber danskeren at kunne forbedre sig til næste år, hvor han tager en vigtig lærdom med sig fra årets stjernesæson.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Mountainbikerytteren Sebastian Fini Carstensen har haft lidt af et jubelår i 2022. En international sejr er det dog ikke blevet til, og derfor rammes året meget godt ind af danskerens præstation til EM.

 

Her formåede Fini at hive en fornem sølvmedalje hjem efter at have vundet spurten bag megastjernen Tom Pidcock. God nok til at kæmpe med om topplaceringerne, men ikke helt stærk nok til at triumfere.

 

Selvom den internationale sejr ikke er tikket ind på kontoen, har Fini kørt så mange topplaceringer hjem, at han ikke er sen til at kalde året for ”rigtig, rigtig godt”. Nu skal han fortsætte den gode kørsel i den nye sæson, og til den tager han en vigtig lærdom med fra i år.

 

Læs også
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie

 

”Jeg går ind til 2023 med høj motivation og moral. Jeg skal bygge videre på min sæson i år, hvor jeg har lavet de her gode resultater.”

 

”Mit fokus har været, men bliver endnu mere, World Cuppen. Og så EM og VM. Jeg vil prøve ikke at køre så mange mindre løb, som tager på kræfterne. Jeg kan ikke blive ved med at køre løb hver weekend. Jeg skal snævre mig mere ind,” fortæller danskeren, der i år har haft langt over 20 starter.

 

Også ved VM i short track kørte Fini med om de sjove placeringer, men i sidste ende måtte han nøjes med en sjetteplads. Den præstation har sammen med mange andre topplaceringer været med til at indprente sæsonen i danskerens hoved som en helt særlig en af slagsen.

 

”Henover sæsonen har der både været op- og nedture, som der er hvert år. Jeg arbejder på at mindske de dårlige cykelløb. Men generelt har det bare været et rigtig, rigtig godt år. Det har været min bedste sæson nogensinde,” slår den 27-årige rytter fast.

 

Artiklen fortsætter under billedet

Sebastian Fini lærer fra sig til de yngre generationer. Foto: Haderslev Kommune

 

Blandt de bedste i verden

Allerede i begyndelsen af 2022 viste Fini prøver på, hvilken fortrinlig sæson, han havde i vente. En fjerdeplads ved World Cup-begivenheden i Brasilien markerede hans første podie nogensinde ved en World Cup-afdeling, da der er fem mand med på World Cup-podierne.

 

Derfra blev det blandt andet også til en DM-sejr og en tredjeplads ved short track-World Cuppen i canadiske Mont-Sainte-Anne II. De mange flotte resultater betyder, at Finis tiltro til sig selv har vokset gevaldigt løbet af sæsonen.

 

”Jeg har helt klart fået troen på, at jeg kan være der. De store resultater har generelt givet troen på, at jeg hører til i top 10 i verden. ”

 

”Så kan det godt være, at jeg ikke gør det hver weekend. Men det er der meget, meget, meget få, der gør. Nogle af dem, der har vundet en World Cup-afdeling i år, er også blevet nummer 50 weekenden efter. Det skal man også huske med mountainbike. Alle prøver at være konstante, men nogle gange er det bare ikke muligt,” forklarer han.

 

Læs også
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder

 

Pladsen blandt de 10 bedste i verden har Fini i høj grad gjort sig fortjent til ved de seneste to års europamesterskaber. Som bekendt blev det til sølv i år, og det er faktisk ikke første gang, at danskeren tager sølv ved EM.

 

Det samme var gældende i 2021, og dengang kom resultatet en smule ud af det blå, mens det i år mere var en bekræftelse af, hvad Fini allerede vidste om sig selv.

 

”Min første andenplads var kæmpestor, fordi jeg slet ikke havde regnet med det. Jeg vidste slet ikke, at jeg var på det niveau på det tidspunkt. Nu gjorde jeg det så igen, og det var megafedt. Det var et af mine største resultater i år.”

 

Selve EM-løbet i år endte med at blive en taktisk affære, hvor Finis tilgang var den helt rette i kampen om de eftertragtede metaller.

 

”Det var et taktisk løb, hvor vi var en stor gruppe. Så kommer Pidcock afsted alene. Jeg kan og tør ikke køre med, og det er jeg egentlig glad for. De to, der kører med Pidcock, falder senere tilbage til gruppen, og så får han lov at køre væk,” forklarer han.

 

”Det var bare en kæmpe sejr at vinde spurten. Det er da stort at blive nummer to efter så stor en stjerne som Pidcock, og kun 10-11 sekunder (efter, red.). Jeg havde faktisk forventet, at han ville vinde med flere minutter, da han kørte, som han gjorde. Det var også fedt at bakke andenpladsen op fra sidste år.”

 

Artiklen fortsætter under billedet

Danskeren i aktion til årets første World Cup-afdeling i Brasilien, der endte med en fjerdeplads.

 

Samlet top 10 i World Cuppen vil være "kæmpestort"

Finis 2022 har forbedret sig mærkbart sammenlignet med tidligere sæsoner. Både fysikken og selvtilliden har taget et nøk opad, hvilket skal udmønte sig i en endnu bedre sæson næste år.

 

Selvom danskeren endnu ikke har sat konkrete målsætninger for 2023, er der ingen tvivl om, at World Cuppen er hovedmålet. Her håber Fini at kunne hoppe en håndfuld pladser opad i den samlede stilling i forhold til dette års resultat.

 

Læs også
Verdensmesteren dropper Tour de France

 

”Hvis jeg kan køre top 10 samlet i World Cuppen, vil det være kæmpestort. Det lyder sådan lidt: ”Top 10, ja det fint”. Men det er bare noget, som alle ser.”

 

”Nu blev jeg 15-17 stykker i år, hvor jeg havde en del dårlige resultater, så det kan lade sig gøre at køre top 10, hvis jeg mindsker de rigtig dårlige (resultater, red.),” fortæller danskeren, der har noteret sig, at den kommende sæson bliver rigtig lang, hvis man skal være med til det hele.

 

”Man skal huske, at det bliver en lang, lang sæson næste år. Der er ni World Cup-afdelinger, og med de ni short tracks er det allerede 18 løb. Så er der VM og EM og en 5-10 andre løb. Vi slutter først i slutningen af oktober, så man skal passe lidt på kræfterne i starten af sæsonen.”

 

Vil du helst forbedre dit topniveau eller din stabilitet? World Cuppen kræver jo lidt af begge dele.

 

”Hvis mit topniveau er en fjerdeplads til en World Cup, så vil jeg helst blive stabil. Hvis jeg kan køre top 10-15 og en gang i mellem komme på podiet, så vil det være mega, mega fedt. Jeg håber at få en sæson, hvor jeg er stabil og så har et par peaks.”

 

”Nu må vi se. Det kan også være, at jeg hiver en kanin op af hatten. Men jeg er godt klar over, at jeg ikke bare kommer til at vinde en World Cup. Det er ikke bare lige at gøre. Men hvis jeg sidder i en position, hvor jeg kan, så skal jeg gribe efter den. Det vil jeg gøre.”

 

Artiklen fortsætter under billedet

Sebastian Fini  ude at kigge på ruten ved sidste års OL i Japan, hvor det endte med en plads som nummer 22.

 

"Lidt topform, lidt dårlig form"

Mountainbike er absolut ikke direkte sammenligneligt med landevejssporten. Særligt måden at prioritere sin form på er helt anderledes.

 

For Fini er form-diciplinen en bøvlet en af slagsen, når man har et mål om køre godt gennem hele året til World Cuppen, men samtidig gerne vil peake til EM og VM.

 

Læs også
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg

 

”Det er det, der er svært. For World Cuppen køres fra maj til oktober, og jeg kan ikke være i kongeform hele tiden”, forklarer han og hiver selv landevejssammenligningen frem.

 

”På landevejen har man måske Tour de France som stort mål. Så bygger man stille og roligt op til det, og så er man i topform i tre uger.”

 

”I mountainbike er du lidt i topform, lidt i dårlig form, lidt i topform hele tiden. Sådan er det bare. Det er ens for alle, der satser på World Cuppen. Der er ni afdelinger, og de er spredt ud over hele verden. Så det bliver bare hårdt. ”

 

Den fysiske er dog ikke altafgørende for Fini. Danskerens hjerne skal også være i topform for at kunne køre med, hvor det er sjovt.

 

”Jeg tror ikke, at det er givet, at jeg bare kører et kongecykelløb, fordi jeg er i kongeform. Hvis jeg er der mentalt, kan jeg være lige så god, selvom jeg skulle være i en lille smule dårligere form på papiret. Det har jeg lært.”

 

Finis mentale velvære kommer derfor til at være afgørende, hvis den danske mountainbikerytter efter næste sæson igen skal kunne sige, at han har haft den ”bedste sæson nogensinde”.

DEL
INFO
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?