Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT INTERVIEW!

Folsach ikke færdig med cykelløb - derfor kan han køre på Zwift

Folsach ikke færdig med cykelløb - derfor kan han køre på Zwift

15. marts 2020 07:45Foto: United Cycling / Argon 18

Feltet.dk har haft en længere snak med Casper Folsach, og her får du anden del af vores interview med den 26-årige dansker, som her forklarer, hvordan det kan lade sig gøre for ham at konkurrere på Zwift, selvom hjerteproblemer har sat en stopper for den professionelle karriere.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Her får du anden del af vores interview med Casper Folsach, og fik du ikke læst part one, så finder du den her.

 

I september sidste år valgte bare 26-årige Casper Folsach på lægernes råd at stoppe sin karriere som professionel cykelrytter efter have kæmpet med hjerteproblemer i to længere perioder.

 

Karrierestoppet er dog ikke ensbetydende med, at Folsach er helt færdig med at køre cykelløb. Danskeren konkurrerer nemlig jævnligt på Zwift, hvor han blandt andet vandt 3. afdeling af Feltet.dk Race Series i starten af måneden.

 

”Jeg startede på Zwift i slutningen af 2016 og syntes med det samme, at det var enormt sjovt. Det gør hele indendørsdelen meget sjovere, end den har været tidligere. En af mine første ture var på 250 kilometer eller noget i den stil. I perioder hvor der ikke er cykelløb, er det en god måde at få lidt ekstra motivation på i træningen”, forklarer Folsach til Feltet.dk.

 

Folsach er blandt de efterhånden tusindevis af danskere, der benytter sig af den online træningsplatform, og i de kolde vintermåneder har tiden på Zwift stort set erstattet udendørscykling for den tidligere ColoQuick-rytter.

 

”Den dag i dag kører jeg i vinterhalvåret nærmest alt min cykeltræning på Zwift, fordi jeg gider ikke bruge tid på at klæde om og vaske cykel. Da jeg ikke træner mere end en times tid ad gangen, så er det bare meget mere effektivt end at tage udenfor”, siger han og tilføjer:

 

Når vejret bliver bedre, vil jeg stadig gerne ud at køre nogle længere ture med nogle venner engang imellem, men det (Zwift, red.) er bare super effektivt. Og jeg synes, at det er sjovere end at køre rundt alene i dårligt vejr udenfor”.

 

Læs også
Optakt: Fleche Wallonne

 

Folsach kører foruden løbene også mere almindelige træningsture rundt på Watopias virtuelle veje, men det er særligt konkurrenceelementet i Zwift, som har fanget danskerens interesse.

 

”At køre løbene er super sjovt - ellers ville jeg ikke gøre det. Det har noget af det kompetitive aspekt, som jeg rigtig godt kan lide, og man bliver helt opslugt. Det er ikke ligesom, hvis man ligger og koger lidt ude på landevejen og ser minutterne langsomt passere”, fortæller Folsach og uddyber:

 

”Man er fuldstændig fokuseret, mens man kører, fordi enten skal man hænge på med det yderste af neglene, eller også gælder det om at spare så mange kræfter som muligt, så der er ikke rigtig noget tidspunkt, hvor du bare sidder og falder ud. Du er helt opslugt af det”.

 

Den tidligere OL-bronzevinder har ved sine hidtil to deltagelser ved Feltet.dk Race Series gjort sig bemærket ved at positionere sig bagerst i feltet i store perioder af løbene, og danskeren bekræfter, at den taktiske tilgang langtfra er nogen tilfældighed.

 

”Ja, det har også været en af mine styrker og fokuspunkter på landevejen. At komme igennem med få watt i forhold til mine konkurrenter, så det har jeg lidt taget med over på Zwift, og jeg synes også, at jeg formår at gøre det udmærket, selvom jeg vil mene, at jeg var endnu bedre til det udenfor”.

Folsach kører for Zwift-holdet Team Poauto, og du kan læse, hvordan et elitehold på Zwift fungerer lige her.

Artiklen fortsætter under billedet.

 

Nej tak til de prestigefyldte løb

Men hvordan kan det overhovedet lade sig gøre for Folsach at konkurrere på Zwift, når hjerteproblemerne ikke tillod ham at fortsætte bane- og landevejskarrieren?

 

Ifølge danskeren selv ligger en stor del af forklaringen i, at han i tilfældet af en unaturlig pulsstigning altid kan nå at hoppe af cyklen, før mere alvorlige fysiologiske forandringer indtræffer.

 

Den voldsomt høje puls er kun opstået i forbindelse med store og stressende landevejs- og baneløb, men hvor betydningsfulde Zwift-begivenheder, som han kan deltage i, og dermed også hvor meget han kan belaste sit nervesystem på hometraineren, er Folsach endnu ikke 100 procent bevidst om.

 

”Jeg prøver stadig at finde ud af, hvor grænserne går for mig selv, fordi det skal jo være en afvejning af, at man gerne vil leve det liv, som man vil, men også tage de forholdsregler, som man mener er passende”, siger han.

 

Læs også
Vingegaard kommer med positive meldinger

 

Cykelfans skal imidlertid ikke regne med at se Folsach ved de store livebegivenheder og mesterskaber, som Zwift forventer at afholde i de kommende år.

 

”Indtil videre har jeg stadig kunnet køre rigtig hårdt og egentlig maksimalt i perioder, uden at der har været nogen problemer, men omvendt så har jeg også sagt nej til at medvirke i meget store løb, hvor jeg måske ville begynde at føle, at der er noget på spil, og at jeg skal stå til ansvar for folk”, fortæller han og uddyber:

 

”Så længe jeg stadig synes, at det er for sjov, og at jeg ved, at jeg bare kan stoppe undervejs, hvis jeg har lyst til det, så har jeg det fint med det. Men det er, når der kommer pres på til at levere, og man ved, at der er nogen, der på en måde afhænger af en, som jeg gerne vil udelade. Og det er i virkeligheden næsten også mest det, der gjorde, at jeg selv valgte at stoppe min aktive karriere”.

 

Folsach fremhæver hertil, at han kunne have valgt at trodse lægernes anbefaling og således fortsætte landevejskarrieren.

 

”En ting er jo lægernes anbefaling, som de jo mener, er den rigtige, og de vil selvfølgelig gerne være på den sikre side, men i sidste ende er det ens eget ansvar, hvad man vil med sit liv”, fortæller Folsach og forklarer sit valg om at sige stop.

 

”Årsagen til, at jeg valgte at stoppe, var især, at jeg ikke ville kunne stå indenfor, at mine gode venner og holdkammerater ikke kunne regne med, hvor jeg stod, hvis jeg fik en af de her perioder med kraftig forhøjet puls og så slet ikke ville kunne leve op til den standard, som jeg normalt ville køre med”.

Artiklen fortsætter under billedet.

 

Nok en stakket frist

Selvom hjerteproblemerne ikke tillod ham at fortsætte den professionelle karriere, så fastslår Folsach, at fritidsløbene på Zwift giver ham mulighed for at presse sig selv til det yderste - en mulighed han udnytter, selvom Zwift-løb ikke nødvendigvis var en del af lægernes planer for ham.

 

”Jeg kørte fuldstændig maksimalt (ved sejren i Feltet.dk Race Series, red.), og det er måske mod det, som jeg oprindeligt er blevet anbefalet. Men det har jeg set, at jeg kan uden nogen problemer, og jeg er også stadig af den overbevisning, at hvis det kommer, så kan jeg bare stoppe, og så forsvinder problemerne”, udtaler Folsach og uddyber:

 

”Så når det bare er i min fritid, så kan jeg selv stå til ansvar for mine handlinger, og jeg føler mig fuldstændig komfortabel i, at jeg ikke løber større risiko end enhver anden, der presser sig maksimalt”.

 

Læs også
Italiensk veteran tager sjælden sejr

 

Karrierestoppet på lægernes anbefaling har dog fået betydning for Folsachs løbsaktivitet på Zwift. Danskeren forklarer, at han tidligere kunne køre op mod fem virtuelle løb i træk, men at hans udholdenhed nu ikke længere er på samme niveau, hvorfor han i dag nøjes med at fokusere på ét enkelt løb ad gangen.

 

Folsach vinder fortsat Zwift-løb med jævne mellemrum, men det forventer han ikke at blive ved med i fremtiden.

 

”Jeg tænker, at den form, som jeg har lige nu, stille og roligt forsvinder. Det har jeg allerede lidt kunnet mærke”, beskriver han og tilføjer:

 

”Jeg tror, at min fleksibilitet er blevet noget dårligere, og så er min vægt steget en lille smule, men wattene, som jeg kan træde i en oprejst position, har holdt sig rigtig godt deropad, så længe vi taler under en time. Men det er nok en stakket frist. Jeg har lange perioder, hvor jeg ikke rigtig har mulighed for at få trænet, så det kommer nok til at gå ned ad bakke”.

 

At vinde er dog langtfra det vigtigste for Folsach i dag. I stedet nyder danskeren bare det faktum, at han trods hjerteproblemerne stadig kan få fornøjelsen af at køre cykelløb.

 

”Heldigvis har der ikke været et eneste issue indtil videre i det nu snart halve år, hvor jeg har haft Loop Recorderen (hjertesensor, red.) indopereret. I den periode har jeg kørt rigtig mange hårde Zwift-løb, og der har ikke været nogen problemer. Det er jeg glad for, fordi det betyder meget for mig, at jeg har frihed i, hvad jeg vælger at lave”, siger Folsach.

Husk, at Feltet.dk´s helt egen Zwift-løbsserie, Feltet.dk Race Series, fortsætter på tirsdag med 5. afdeling, som vi livestreamer fra klokken 20.00 - du kan tilmelde dig løbet her.

DEL
INFO
E-cykling
Nyheder
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

La Flèche Wallonne Fémi...(1.WWT) 17/04

La Flèche Wallonne(1.UWT) 17/04

La Flèche Wallonne Fémi...(1.WWT) 17/04

La Flèche Wallonne(1.UWT) 17/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Tour de Romandie(2.UWT) 23/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?