Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Giro d'Italia-analyse: Da Alpecin-blodbadet nær iscenesatte det danske drømmecomeback

Giro d'Italia-analyse: Da Alpecin-blodbadet nær iscenesatte det danske drømmecomeback

09. maj 2024 13:06Foto: Sirotti

I disse dage køres Giro d’Italia, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 5. etape.

Artiklen fortsætter efter videoen.

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Det er selvsagt noget, man gerne vil være foruden, men der findes ryttere, som hele verden vel under al mulig succes. Det er de ryttere, der har været udsat for de voldsomste styrt og de værste nedture, og som må udvise en helt uforståelig viljestyrke for at vende tilbage til toppen af cykelsporten. Desværre lykkes det meget sjældent for de mest uheldige at nå helt tilbage til fordums styrke, men alene det forhold, at de igen bliver konkurrencedygtige ledsages altid af både enorm beundring og sympati.

 

Sådan var det i hvert fald med Fabio Jakobsen. Inden hans voldsomme styrt i Polen var holdningerne til ham sikkert lige så delte, som de er til enhver anden sprinter, men da han efter sit uheld tog sin første sejr ca. et år senere i Vallonien, kan der ikke være én eneste cykelfan, der ikke jublede højlydt. På samme måde er der næppe heller den store tvivl om, at Egan Bernal i dag er omgivet af en sympati, han ikke på samme entydige vis havde inden sit livstruende styrt i Colombia, og nu om dage er det vel den ganske forenede verden, der bliver begejstret, når han tager det næste skridt mod fordums styrke.

 

 

Desværre har vi jo også en dansker, der for nylig måtte føje sit navn til listen over de ryttere, der på den måde har sympati fra os alle. Heldigvis var Michael Valgrens styrt i Route d’Occitanie for nu snart to år siden ikke livstruende, som det var tilfældet med Bernal, men de sportslige konsekvenser og smerten var stadig enorme. Skaderne var i hvert fald så omfangsrige, at man i høj grad kunne bekymre sig for, om han nogensinde ville vende tilbage til den imponerende styrke, der jo har sikret ham sejre i to af sportens største klassikere.

 

Desværre er den frygt nok stadig berettiget. Der er i hvert fald fortsat et stykke vej, inden Valgren igen blander sig i kampen om sejrene i de største løb, herunder det VM, han jo nærmest var en kronisk hovedaktør i uanset rutens beskaffenhed, men med det udgangspunkt, han kom fra, kan mindre bestemt også gøre det. Han har jo også nået en alder, hvor de fleste moderne cykelryttere begynder at tabe en smule niveau, og det gør naturligvis vejen tilbage til toppen ekstra lang.

 

En Giro-etapesejr kunne i hvert fald gøre det. Ja, faktisk har Valgren på sit ellers ganske imponerende cv, der altså tæller sejre i både Amstel Gold Race og Omloop Het Nieuwsblad samt en VM-medalje, aldrig vundet en grand tour-etape. Han er jo ellers som type skabt til udbrud, men det er aldrig lykkedes. Han er ellers blevet både nr. 4 i Touren på en dag, hvor han ofrede sig for holdkammeraten Magnus Cort, og nr. 5 i Vueltaen, men selv da han var allerbedst, lykkedes det ham aldrig at komme hele vejen.

 

Måske derfor havde det være ekstra smukt, hvis det i dag var lykkedes ham at gøre noget, han end ikke havde opnået, da han var i sin storhedstid - og det var så pokkers tæt på. Uanset om man var dansker eller ej, må de fleste have siddet med i hvert fald et stille ønske om, at det ville gå Valgrens vej, da en af løbets mest stensikre sprinteretaper højst overraskende pludselig gik udbrydernes vej. Desværre lykkedes det akkurat ikke at tage den første sejr siden styrtet på næsten den største scene af dem alle, men heldigvis fik Valgren vist over for alle, at der sagtens kan være flere sejre gemt i ham.

 

Problemet var bare, at han både havde den helt rigtige og den helt forkerte makker i udbruddet. På den ene side var det en gave at have Benjamin Thomas ved sin side. Den franske tempospecialist er ganske vist faldet noget af på den siden den forrygende 2022-sæson, hvor han var her, der og alle vegne, men han er stadig helt ideel som følgesvend i et udbrud, hvis man vil holde et felt stangen. Han kan køre rasende stærkt, hvad han tempoevner jo vidner om, og de tempoevner, der jo ellers forsvandt med skiftet til Cofidis, var jo pludselig tilbage i Romandiet lige inden Giroen, hvor han fik bevist, at han var helt klar. Ja, faktisk er han så storartet en udbryder, at han i den magiske 2022-sæson var pokkers tæt på at snyde feltet på Tourens 15. etape, hvor han først blev hentet til allersidst, og hvor det i stedet blev Jasper Philipsen, der to karrierens første Tour-etapesejr.

 

Han var bare også den forkerte makker. Valgren kan skam sagtens spurte, men når han trods sin styrke ikke har vundet flere cykelløb, skyldes det, at han jo desværre ikke er den allerbedste afslutter. Thomas er egentlig heller ikke kendt for sin fart, men det skyldes mest, at han sjældent benytter. En banestjerne som ham har som regel en del fart, og det har han vist flere gange på landevejen. Særligt husker jeg hans meget overbevisende spurter i Limousin - igen i 2022 - hvor han slog den lynhurtige Benoit Cosnefroy.

 

Derfor var Valgren reelt også slået på forhånd. Skulle han have den forløsende sejr, skulle han formentlig væk fra den hurtige franskmand, eller også skulle han håbe, at det taktiske spil magede sig rigtigt, så Thomas måske ville slide sig selv ned på at lukke huller i det taktiske spil, som der ganske overraskende blev tid til, da feltet relativt langt fra mål var ude af billedet. Muligheden opstod også, da den ellers meget lidt føringsvillige Andrea Pietrobon var ufin nok til at gribe ud efter Polti-mandskabets tredje og helt klart i givet fald mest ufortjente etapesejr, men desværre for danskeren var Thomas iskold. Han var villig til at risikere sejren, og dermed så det pludselig ud til, at Pietrobon alligevel skulle blive den ufortjente vinder af etapen.

 

Heldigvis for Thomas var der en landsmand, der ikke havde samme rutine. Unge Enzo Paleni må have følt sig ret paralyseret over pludselig at køre Giro-finale, siden han helt og holdent endte med at agere hjælper for Thomas i det, der dog trods alt nok ikke var en planlagt fransk alliance. Nej, snarere erkendte den spurtsvage FDJ-rytter nok, at en top 4-placering for en ung rytter som ham trods alt havde mere værdi end det rene ingenting, og da Pietrobon først havde lanceret det angreb, han selv skulle have iværksat, var hans sejrschancer jo døde og borte.

 

Nu fik den lidt naive franskmand i det mindste sin 4. plads, og hans kørsel gjorde næppe noget hverken fra eller til for Valgren. Hans chance var, at Thomas var mindre iskold, end det var tilfældet, men kan man stole på hans udtalelser efter etapen, var han helt villig til at risikere hele butikken og lade Pietrobon køre hjem.

 

 

Om han kendte til Palenis manglede kølighed, skal jeg lade være usagt, men hans sats betalte sig, og dermed tog han en af årets mest tiltrængte sejre. Cofidis har nemlig haft en regulær katastrofesæson, hvor de ikke har vundet ét eneste cykelløb, og det er altså helt uhørt, at man skal frem til d. 8. maj, inden et WorldTour-hold vinder noget som helst. Det gælder måske særligt for de franske, for selvom Cofidis hører til blandt eliteklassens svageste, kører de så mange mindre løb på hjemlig grund, at der som regel falder en del sejre af her.

 

Det er der bare ikke gjort i år, hvor de har været ramt af, at stort set alle deres topnavne som Axel Zingle, Ion Izagirre, Jesus Herrada, Bryan Coquard og Guillaume Martin har underpræsteret ganske markant. Det har Thomas egentlig også, men i dag viste han, at han er klar til at lægge det katastrofale 2023 bag sig, og at der måske stadig er en lys fremtid - og nu har han sørget for, at Cofidis minsandten har vundet etaper i tre grand tours i træk.

 

Det er der utvivlsomt også for Jonathan Milan, der på de ikke helt optimale tv-billeder så ud til at være akkurat lige så suveræn i feltets spurt, som man kunne have ventet. Nogen sejr blev det imidlertid ikke til, og det kan han formentlig takke Alpecin-mandskabet for. Det var nemlig deres - ganske logiske - forsøg på at skabe et sprinterblodbad, der forvandlede en helt forudsigelig sprinteretape til noget helt uventet.

 

Egentlig kunne etapen godt være blevet vundet fra et udbrud. Den havde nemlig en benhård start, men det lå aldrig i kortene, at den ville blive udnyttet. Det gør den slags aldrig i den første uge, hvor sprinterholdene stadig er friske, og når der i dette løb tillige er så uhyggeligt mange topsprintere, var chancen for en udbrudssejr endnu mindre. Når morgendagens etape så endda er en af de mest oplagte udbrudsetaper i hele løbet, siger det næsten sig selv, at sprinterne skulle får det, som de ville.

 

Det kunne de også have fået. Helt som ventet kørte et relativt svagt udbrud fra km 0 - så svagt at Ewen Costiou end ikke gad være med mere end et par kilometer - og selvom de sikkert kunne have udnyttet stigningerne til at få et pænt forspring, kunne sprinterholdene utvivlsomt have kørt dem ind igen. Alpecin ville det bare anderledes, og det gav glimrende mening. Kaden Groves har udviklet sig til en af de mest holdbare sprintere, og som jeg allerede skrev i går, var det ret klart, at en hård finale pludselig styrkede hans chancer ganske markant. Denne gang var der ingen sene bakker, der kunne sætte sprinterne definitivt af, men det var helt logisk, at Alpecin skulle udnytte den benhårde indledning til at trætte de rivaler, der indtil nu har vist sig hurtigere, men som i gårsdagens hårde finale pludselig slet ikke var Groves overlegne længere.

 

Planen lykkedes da også til perfektion. Løbet blev i hvert gjort benhårdt, og selvom Groves jo faktisk endte med at køre en sløj spurt - formentlig fordi han brændte sig tog af i jagten til sidst - maksimerede han sine chancer. I første omgang hjalp det stærke udbrud ham også, fordi de bidrog til at gøre løbet endnu hårdere, end det ellers ville være blevet, for Alpecin havde jo ikke ressourcerne til selv at køre høj fart hele vejen hjem fra stigningerne.

 

Desværre undervurderede de ikke blot udbruddet, men den medvind, der så ofte har snydt sprinterne, og derfor kom de for sent i gang. Det hjalp heller ikke feltet, at Vismas endeløse serie af styrt fortsatte, da både Christophe Laporte og Attila Valter røg i asfalten, hvad der formentlig er forklaringen på, at hollænderne først til allersidst sendte Tim van Dijke frem for at hjælpe. Soudal var også meget længe om at komme frem igen, efter at de - ganske logisk - var forsvundet på den sidste stigning, hvor det var Milan, der med Andrea Bagioli fortsatte Alpecin-presset fra tidligere på dagen.

 

Og så var der ikke mange, der troede på deres sprintere. Det var egentlig lidt opløftende at se Jayco vise tiltro til Caleb Ewan, men man kan undre sig over, at Tudor slet ikke tog én eneste føring for Alberto Dainese. Når nu han faktisk blev nr. 3 i går, er det også mærkeligt, at Phil Bauhaus ingen tillid fik fra det kriseramte Bahrain, og det ligner slet ikke Fernando Gaviria ikke at sende tropperne frem selv på dage, hvor chancerne var små. Og selvom han havde været sat tidligere, kunne DSM da godt have givet en hånd med, for hvis ikke de tror på Fabio Jakobsen i dag, kan de vel lige så godt sende ham hjem - og ellers har de jo Tobias Lund som et glimrende alternativ.

 

Nej, nu måtte man i stedet ty til den usandsynlige hjælp fra Intermarché, der tog overraskende meget ansvar for unge Madis Mihkels, som jo ellers bare var kommet til løbet som hjælper. Det var selvsagt for lidt, når de store hold Soudal, Alpecin og ikke mindst Lidl slet heller ikke var villige til at ofre deres tog i et forsøg på i det mindste at få en spurt. Særligt Lidl har jo ellers hele tre lead-out men, men de kom aldrig frem i jagten. Det kan man undre sig over, når nu den ganske overlegne Milan formentlig havde klaret sig fint på egen hånd.

 

 

Men den må sprinterholdene tage internt. De har lidt tid til at få talt ud om tingene, for deres næste chancer venter først på søndag, hvor løbets længste etape til Napoli er alt andet end ligetil. Misser de også den mulighed, skal vi endda helt frem til 11. etape om en uge, inden muligheden igen byder sig. Nu har de endda vist alle feltets udbrydere, at det faktisk kan lade sig gøre at snyde dem, selvom der i dette felt burde være så pokkers mange sprinterhold til at føre. Lad os håbe, at der derfor opstår endnu en chance for, at Valgren kan sikre sig det drømmecomeback, som Alpecin-blodbadet i dag var så tæt på at iscenesætte.

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Bizkaikoloreak(2.NCUPJW) 20/07-21/07

Vuelta a Castilla y Leon(2.1) 23/07-24/07

Volta a Portugal em Bicic...(2.1) 24/07-04/08

Prueba Villafranca(1.1) 25/07

Czech Tour(2.1) 25/07-28/07

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Red Bull - BORA - hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger