Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Giro d'Italia: Favoritterne

Giro d'Italia: Favoritterne

07. maj 2008 18:130

Årets Giro d'Italia begynder på lørdag og Feltet.dk præsenterer i det følgende deres bud på ti ryttere, man bør holde øje med i det samlede klassement.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Der er blevet uddelt stjerner til rytterne alt efter, hvor stor en favorit vedkommende rytter vurderes at være. Løbets helt store favorit tildeles fem stjerner. I årevis har favoritfeltet primært været domineret af italienske ryttere. Denne sæson var der i lang tid udsigt til at en håndfuld russere skulle udfordre italienerne. Med Astanas invitation er det i forvejen - for Giro d’Italia - relativt multinationale favoritfelt blevet endnu mere varieret.

Mauricio Soler (Barloworld): *
I sin kropsbygning og stil minder Mauricio Soler ikke om de legendariske bjergryttere, som Colombia gennem tiden har skænket cykelsporten. På trods af sin akavede stil var Soler, uden overdrivelse, den store åbenbaring under sidste års Tour de France, hvor han undervejs sikrede sig en etapesejr, bjergtrøjen og sluttede som nummer 11 samlet. Mauricio Soler har siden vist sig som alt andet end en døgnflue. Kort efter Touren vandt Soler det spanske storløb Burgos Rundt, og denne sæson har Soler vist sig fremme i alle de løb, han har kørt. Den 25-årige Solers ambitioner i Giroen står dog til diskussion. Ligesom en række andre ryttere, har Soler tankerne på juli måned, hvorfor det kan tænkes, at Soler stiller sig tilfreds med at forsøge sig på bjergtrøjen og etapesejre. Omvendt er Giroens lange, hårde og stejle stigninger netop det sted, hvor Soler er i sit element. Samtidig, måske netop på grund af sin kropsbygning, er der mere bund i trådet hos Soler end hos feltets andre mere udprægede grimpeurs. Der har nemlig været talrige indikationer på, at Soler slet ikke vil lade sig blæse væk under enkeltstartens ensomme kamp mod kronometret.

Evgeny Petrov (Tinkoff Credit Systems): *
29 årige Evgeny Petrov er ikke en af feltets mest bemærkelsesværdige ryttere. Som tidligere u23 verdensmester både på landevej og enkelstart samt vinder af talentløbet Tour de l'Avenir stod Petrov i mange år blot som endnu et eksempel på et ungt talent, som aldrig blev til mere end netop det. Selvom Petrov formentlig aldrig kommer til at leve op til forventningerne, så er der lys forude. I fjor skiftede Petrov væk fra de større italienske hold til det mindre hold Tinkoff, et skifte som synes at have gjort ham godt. Som ryttertype er Petrov ikke en vinder. Hans force i forhold til de italienske konkurrenter er enkeltstarten, mens han ikke er blandt de absolut stærkeste på stigningerne. Niveauet af enkeltstartsspecialister har i årets Giro fået et gevaldigt hak op, og Petrov kan ikke udses at excellere på nogen fronter. Petrov er, med andre ord, bundsolid. Forvent at Petrov på et tidspunkt sniger sig med givtige udbrud, uden dog at vinde etapen, og ellers gennem solid kørsel tilkæmper sig en anonym placering blandt de ti første.

Denis Menchov (Rabobank): *
Denis Menchovs deltagelse i Giro d’ Italia er del af et større eksperiment. På Rabobank har man i flere år noteret sig, at Menchovs først rigtigt ramte formen helt perfekt efter at have fuldført Tour de France. Menchov har således opgivet at forsvare sin sejr i Vueltaen, for i stedet at bruge Giroen som forberedelse. Om Menchov reelt har ben og intentioner til mere end én stor rundtur pr. sæson er usikkert, men han og holdet går til løbet på udtalte sejrsdrømme. Eksperimentet kan sagtens vise sig som givtigt med henblik på juli, hvor han i modsætning til de fleste af sine konkurrenter, skal deltage i Tour de France. Menchov er, på trods af sin store størrelse, en glimrende bjergrytter. Uden at være specialist på tidskørslerne, så er han god, og han vil givetvis tage tid på de lette italienske bjergryttere. Menchov går ind til Giroen med en række gode resultater, senest i Romandiet Rundt, hvor han sluttede som nummer fire.
 
Gilberto Simoni (Serramenti PVC Diquigiovanni): **
Den dobbelte vinder af Giroen Gilberto Simoni (2001 og 2003) har i årevis vist imponerende stabilitet, og har domineret giroen i næsten et årti. I fjor var således en af de blot to gange Simoni ikke er endt på Giroens podium siden 1999. Under årrækken hvor Lance Armstrong var Tourens egenrådige regent, opfordrede Simoni gentagende gange Tourens stjerner til at prøve kræfter med ham i maj. Gestusen var nok mest retorisk, men under alle omstændigheder får Simoni endelig lov til at prøve kræfter med Tour de Frances stjerner på hjemmebane. Desværre kommer det endelige opgør formentlig nogle år for sent for den nu 36-årige mester. Simoni har lig sidste sæson holdt en anonym optakt, men viste sig på rette vej i årets lettere uselektive Giro del Trentino. Simoni er i år skiftet til Serramenti PVC Diquigiovanni, også kendt som Selle Italia, hvor der ikke umiddelbart er nogle unge kometer a la Cunego og Ricco til at true hans trone. Simoni er en ren klatrer og bakkes op af et interessant hold, hvor bjergryttere som José Serpa og Carlos Ochoa kan overraske, og veteraner som Alessandro Bertolini kan give den fornødne støtte.

Levi Leipheimer (Astana): **
På sin diskrete, nærmest tøffende facon har Leipheimer været nær toppen af diverse Grand Tours de sidste mange år. Leipheimer slog igennem i 2001 med en samlet tredjeplads i Vuelta a España, og han nåede sin karrieres foreløbige højdepunkt sidste år med endnu en tredjeplads i Tour de France. Gennem årene er man således blevet dus med Leipheimers styrker og svagheder. Leipheimer er en glimrende bjergrytter, der er svær at sætte fra hjul, om end han sjældent har styrke til et angreb. De manglende angreb kompenseres der for via en fænomenal enkelstart, der i tiden efter Armstrong/Ullrich-æraen må betragtes som en af feltets fremmeste. Leipheimer har i sin karriere primært satset på Tour de France, og lig sin holdkammerat Andreas Klöden må han erkende, at man må vinke farvel til en af deres sidste, kritiske chancer for at vinde løbenes løb. Leipheimers sæson startede godt med sejr i Tour of California, men han fejlede for nyligt, da han måtte se sig slået i sit andet store sæsonmål, Tour de Georgia – måske et tegn på, at den nu 34-årige amerikaner kan føle alderen trykke. Leipheimer går altså til giroen på signaler om en svigtende form, en ok uden at være ideel løbstræning, til et løb han aldrig har haft motivation til at vinde, på et hold hvor han let kan se sig overskygget af holdets andre stjerner. Det er altså svært at være jubeloptimist på amerikanerens vegne.

Riccardo Ricco (Saunier Duval – Scott): ***
Italien har en særegen evne til at fremelske en helt særlig race af cykelryttere: bjergryttere med punch i afslutningen; en eksplosivitet der ikke påvirker evnerne på de lange stigninger. Riccardo Ricco er en sådan ryttertype, der således har de samme spidskompetencer som to af de andre pragteksemplarer Damiano Cunego og Danilo Di Luca. 24-årige Ricco har dog ikke haft den optimale optakt til årets Giro, der har været plaget af styrt og skader. Formen har dog hele tiden luret under overfladen og Ricco synes klar til at forbedre sin sjetteplads fra i fjor. De exceptionelle evner som afslutter og bjergrytter vil give Ricco gode muligheder for et væld af etapesejre. Ricco er dog ikke nogen komplet rytter, da han vil tabe meget tid på løbets enkeltstarter. I løjtnanten, den italienske bjergveteran Leonardo Piepoli, har Riccado Ricco dog det perfekte våben i bestræbelserne på at knække løbets tungere ryttere.

Vicenzo Nibali (Liquigas): ***
Gennem tiden har et af Giroens vigtigste pejlemærker altid været Giro del Trentino, hvor diverse ryttere har givet forsmag på senere dominans. Dette kunststykke bedrog unge Damiano Cunego i 2004, hvor han som ung rytter brød igennem og tog sig af begge løb, og rykkede kaptajn Simoni ned af tronen. Om årets vinder af Trentino, 23-årige Vicenzo Nibali, kan bedrive samme kunststykke er tvivlsomt, men sikkert er det, at han ikke skal begå kongemord i bestræbelserne. Danilo Di Luca er skiftet til LPR, hvilket efterlader Nibali i en delt kaptajnrolle med Franco Pelilzotti. Nibali er noget så sjældent som en italiensk allrounder, der mestrer alt på en cykel fra stigninger til enkeltstart. Sidste år sluttede Nibali ikke nær toppen af klassementet, i det der var hans første GT efter at have hjulpet Di Luca til sejr. Efter at have kørt et klassisk løbsprogram op til Giroen med stor succes, virker Nibali endelig klar til at indfri forventningerne og kæmpe med om sejren.

Andreas Klöden (Astana): ****
Da Astana ikke modtog en invitation til Tour de France, mistede Andreas Klöden chancen for at deltage i sit største sæsonmål. En Giro sejr har aldrig været øverst på ønskelisten hos Klöden, der gennem sin succesfulde karriere har fokuseret på ugelange etapeløb og Tour de France. Efter at Astana på overraskende vis har modtaget en invitation i sidste minut, skriver Klöden sig blandt Giroens største favoritter. Andreas Klödens sæsonplanlægning harmonerer således bedre med Giroen end Astanas andre superstjerner. Uden udsigt til at deltage i drømmeløbet, Tour de France, havde Andreas Klöden formentlig udset sig en række mindre etapeløb inden sommerens Tyskland Rundt, OL og Vueltaen. Denne strategi bar frugt, da Klöden i denne uge sejrede i Romandiet Rundt, som han vandt uden større problemer. Dermed er Klöden noget nær topformen inden Giroen, og da han også har kørt Tour of Turkey, er der ikke problemer med løbskilometer. Klödens force er hans enkeltstart, hvor han er en af feltets ypperste specialister. Grundet sin gode restituering bliver denne enkeltstart relativt bedre som dagene skrider frem, samtidig med at han sjældent lider af dårlige dage. På trods af at Klöden mere end kan forsvare sig i bjergene, så er det et åbent spørgsmål, om han kan klare en så bjergrig menu, som Giroen atter byder på. Ender Klöden med at være Astanas udsete, så kan han foruden Alberto Contador og Levi Leipheimer se frem til støtte fra klasseryttere som Antonio Colom, Maxim Iglinsky og Vladimir Goussev.

Danilo Di Luca (Team LPR): ****
Som forsvarende mester kan det synes som en let løsning at kaste en stor del af favoritværdigheden på Di Lucas skuldre, men med ugens ophobning af favoritter er det en hård beslutning. Di Luca har jo trods alt aldrig domineret ryttere som Menchov og Klöden under Touren, så hvorfor skulle han nu? Forskellen er, at Di Luca i modsætning til flere de andre store profiler, hele sæsonen udelukkende har haft Giroen for øje; et løb som han vandt relativt sikkert sidste år. Efter sit skifte til LPR har Di Luca set sig nødsaget til at ændre sin succesfulde optakt til Giroen. Til gengæld har Di Luca domineret de italienske løb, han har deltaget i, og intet tyder på at formen ikke er, hvor den skal være. Di Luca bakkes op af et solidt hold, hvor den dobbelte vinder Paolo Savoldelli vil være løjtnant. Hvor Di Luca i fjor havde et forspring i ryggen ovenpå holdtidskørslen, må Di Luca i år se frem til et minus, samtidig med at han i løbets enkeltstater skal forsvare sig mod mere udprægede specialister i disciplinen end tidligere. Di Lucas forcer som etapeløbsrytter består primært i en holdbarhed, der sjældent resulterer i dårlige dage, og at han bliver forholdsmæssigt bedre og bedre, jo stejlere stigningerne er. Grundet sin hurtige afslutning vil Di Luca endvidere være et godt bud på en sejrherre i mindre grupper, samt løbets bakkespurter – en specialitet hos Di Luca.

Alberto Contador (Astana): *****
Som det er tilfældet med Astanas andre topkandidater, er det svært at vurdere i hvor høj grad Giroen har ligget som mål, og hvor længe holdet har vidst besked om deres invitation. Contadors forberedelser har dog været alt andet end perfekte. Contador må have ramt topformen til de spanske etapeløb, Vuelta a Castilla y Leon og Baskerlandet Rundt, hvor Contador på suveræn vis kørte sejren hjem. Siden da har Contador taget det roligt, været til tandoperation, og kommer alt andet lige til løbet med få løbskilometer i benene. Alberto Contador er dog en unik rytter i cykelsporten, der mestrer alle sportens facetter. At Alberto Contador er cykelsportens bedste bjergrytter blev gjort klart under sidste års Tour de France, men også i denne sæsons Baskerlandet Rundt, hvor han destruerede samtlige af cykelsportens esser på en rute, som slet ikke var ham skræddersyet. Contador er eksplosiv, han har en god enkeltstartert, det bedste hold og han restituerer glimrende. Han er en allrounder. Han er flerfacetteret, og hans enkeltstart kan sætte de mere specialiserede italienske etapeløbsryttere på plads.
Contador er således mere end en cykelrytter; i hans manifesterede skikkelse vil en kliché stå sin prøve. Contador vil gøre styrkeforholdene mellem cykelsportens to store etapeløb klar. Vinder Alberto Contador Giro d’ Italia, på trods af sin alt andet end optimale forberedelse, vil det være beviset på, at Tourens stjerner er Giroens profiler overlegne - at en Tour-rytter kan vinde Giroen på mindre end max. En eventuel sejr til Andreas Klöden og Levi Leipheimer vil bære samme betydning, men som forsvarende vinder af Touren, vil Alberto Contadors sejr fremstå mere stærk, mere symbolsk.

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
DEL
INFO
Giro d'Italia
Nyheder Profil Resultater
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Tour de Romandie(2.UWT) 23/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?