Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT INTERVIEW!

Stort interview: Folsach forklarer karrierestoppet

Stort interview: Folsach forklarer karrierestoppet

13. marts 2020 08:00Foto: Dan Møller

Casper Folsach måtte i september tage den svære beslutning at indstille sin karriere som professionel cykelrytter i en alder af bare 26 år. Hjerteproblemer satte en stopper for danskerens drømme om olympisk guld i Tokyo, og nu fortæller han sin historie til Feltet.dk.

Artiklen fortsætter efter videoen.

2020-sæsonen skulle have været den hidtil største i Casper Folsachs karriere.

 

Danskeren havde fået sin første professionelle kontrakt på landevejen hos Uno-X Norwegian Development Team, og på banen så han frem mod både VM og OL med ambitioner om at føje til sine allerede ni mesterskabsmedaljer på de skrå brædder.

 

Men i september sidste år må Folsach indse, at han i en alder af bare 26 år ikke kan fortsætte karrieren som professionel cykelrytter. Hjerteproblemer tvinger danskeren til at sige stop.

 

Læs også
Hjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre

 

Karrierestoppet er kulminationen på en periode med forskellige symptomer, som Folsach for første gang oplevede for godt tre år siden.

 

”I første omgang får jeg kraftig forhøjet puls under cykelløb, og i starten tænker jeg lidt, at det bare var en fejl på min cykelcomputer eller pulsbælte, fordi jeg har været vant til, at min makspuls ligger på omkring 190. Lige pludselig ligger jeg med over 220 i puls på tidspunkter, hvor jeg ellers ikke ville have noget, der minder om makspuls”, siger Folsach til Feltet.dk.

 

Danskeren tager kontakt til forskellige hjertelæger, og efter at have kørt rundt med problemerne i nogle måneder får han via et kirurgisk indgreb fjernet nogle ledningsbundter i hjertet efter DM i 2017.

 

Operationen virker til at være vellykket, men halvandet år senere vender symptomerne tilbage ved World Cup-afdelingen i canadiske Milton i oktober 2018.

 

”Jeg kørte ikke med pulsmåler, så selvom jeg egentlig følte, at det var helt som tidligere (problemer), så var jeg stadig en smule usikker, fordi jeg slet ikke havde haft nogen problemer med det (i halvandet år, red.), og så lige pludselig kom det ud af ingenting”, fortæller Folsach om oplevelsen i det nordamerikanske.

 

Efterfølgende mærker danskeren intet til hjerteproblemerne i de næste tre måneder, men da symptomerne begynder at dukke regelmæssigt op i starten af landevejssæsonen, vælger han at lade sig operere igen.

 

Denne gang kan lægerne dog intet gøre, og årsagen hertil finder specialister få måneder senere i sensommeren 2019. En hjertesensor (en såkaldt Holter Monitor) afslører nemlig, at der i dette tilfælde er tale om et helt andet hjerteproblem end i 2017.

 

I stedet for ekstra ledningsbundter er det nu arvæv på hjertet, som volder Folsach kvaler. Rent fysiologisk giver arvævet danskeren lignende symptomer til tidligere, hvilket forklarer, hvorfor det tager lægerne måneder at finde frem til.

 

Farligt at besvime på cyklen

Den ekstremt høje puls og heraf forkortede fyldningstid af hjertet er ikke bare hæmmende for Folsachs præstationsevne, men udgør også en seriøs sundhedsrisiko, idet at arytmien kan resultere i et reduceret blodflow til både muskler og hjernen.

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

”Det kan potentielt være farligt. Det er svært at undersøge, men nogen bliver svimle og kan ende med at besvime. Det er jo temmelig farligt at besvime med 60 kilometer i timen på cykel”, fortæller Folsach, som dog aldrig selv har bevæget sig på kanten af katastrofe.

 

”Jeg har sådan set aldrig fået det dårligt, hverken i rigtige cykelløb eller på noget tidspunkt, hvilket også er dejligt. Jeg har ikke haft noget svimmelhed eller noget, der minder om besvimelse. Jeg har bare haft højt puls og forringet præstationsevne. Så stopper jeg med at træde, og så går det væk”, siger han og tilføjer:

 

”Jeg tror, at hjertearytmi er mere normalt, end mange folk går og tror, især hvis man dyrker eliteidræt. Det lyder meget voldsomt med hjerteproblemer. Men i virkeligheden tror jeg, at det er noget, som mange har uden at lægge mærke til det, og som man kan leve et helt fint liv med uden at løbe nogen stor risiko”.

 

Efter at have fået konstateret tilstedeværelsen af arvæv på hjertet umiddelbart inden PostNord Danmark Rundt bliver Folsach anbefalet ikke at køre flere cykelløb, før lægerne er blevet klogere på danskerens problemer.

 

Folsach melder derfor afbud til en lang række løb. Ikke desto mindre fortsætter den tidligere ColoQuick-rytter ufortrødent sin hårde træning. Det er nemlig kun ved ganske særlige begivenheder, at han oplever den unaturligt høje puls.

 

”Det kommer kun i cykelløb, når jeg er stresset med adrenalin, og den pumper i systemet, fordi man ved, at der er rigtig meget på spil. Det kommer ikke, når jeg kører træningsintervaller, som jo ellers også er hårdt. Når hele fight or flight-systemet ringer - det er i de situationer, at det kommer”.

 

For mange mennesker vil en puls på niveau med Folsachs naturlige makspuls på 190 slag i minuttet føles mere end særdeles ubehagelig, men ifølge hovedpersonen selv er det svært at sammenligne oplevelsen af cykling med og uden symptomerne.

 

”Nej, ikke synderligt (ukomfortabelt at have puls 220, red.). Det er i nogle korte momenter en spøjs følelse, som jeg ikke kan beskrive, men den er ret karakteristisk. Den nærmeste beskrivelse er nok, at man bliver lidt out of breath - en fornemmelse af, at man gerne vil have mere luft”, forklarer Folsach.

 

Beslutningen

Fornemmelsen af mangel på luft bliver Folsach med løbspausen ikke udsat for i sensommeren. Danskeren venter i stedet på svar fra adskillige test, undersøgelser og scanninger, og i september modtager han så det længe ventede opkald.

 

Læs også
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

 

Meldingen er nedslående - på baggrund af undersøgelserne er lægernes anbefaling, at Folsach ikke fortsætter sin karriere som professionel cykelrytter.  

 

En anbefaling, som Folsach vælger at følge med stor skuffelse, men som den 26-årige dansker relativt hurtigt accepterer.

 

”Jeg var selvfølgelig rigtig ærgerlig, men også ret afklaret med det, vil jeg sige”, udtaler han og tilføjer:

 

”Jeg vidste, at jeg nok skulle finde andet, som jeg synes er sjovt og meningsfuldt. Og heldigvis går det ikke rigtigt udover, hvordan jeg kan leve mit liv og dermed livsglæde i min optik”, siger Folsach, som efter beslutningen om karrierestoppet får indopereret en såkaldt Loop Recorder, der kan holde øje med danskerens hjerterytme 24 timer i døgnet.

 

I efteråret har Folsach dog ikke helt opgivet håbet om at fortsætte karrieren, og derfor er danskeren klar til at høre meningen fra udenlandske læger og søge muligheden for endnu en operation.

 

Folsach bekræfter, at han i disse dage fortsat leder efter flere svar, hvorfor han i den nærmeste fremtid skal til Belgien for at få lavet en MR-scanning af hjertet. Men hovedpersonen selv fastslår, at han mentalt har indstillet sig på at have kørt sit sidste professionelle cykelløb.

 

”I Belgien mener de, at der måske er en lille forstyrrelse på den MR-scanning, som jeg har fået lavet, og den vil de gerne se ekstra på. Men i mit hoved er det bare en sikkerhed for, at de undersøgelser, som er blevet lavet her, er 100 procent korrekte og for at få en second opinion. Der er som sådan ikke udsigt til, at der er en operation på vej eller noget andet. Det er bare for at få valideret konklusionen endegyldigt og lægge det på hylden”.

 

Selvom Folsach stadig nærer et spinkelt håb om at kunne fortsætte som professionel, tøver han i efteråret ikke med at finde et nyt job.

 

Danskeren bliver nemlig kort efter karrierestoppet ansat som teknisk assistent i DCU, hvor han hjælper banelandsholdet med test af aerodynamik samt udstyrsoptimering- og udvikling.

 

Læs også
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe

 

Et arbejde, som allerede giver pote ved februars VM i Berlin, da Folsach kan se sine gamle holdkammerater på fire-kilometerholdet smadre verdensrekorden og snuppe guldet i suveræn stil.

 

”Det var super fedt. Jeg har knoklet rigtig meget for at hjælpe dem med at blive hurtigere, og at se det arbejde bære frugt var en kæmpe forløsning. Det var enormt fedt og et super godt tegn frem mod de næste måneder med OL i sigte”, fortæller Folsach.

 

Trods at have indstillet sin aktive karriere som professionel er Folsach ikke helt færdig med at køre cykelløb. Danskeren konkurrerer nemlig jævnligt på Zwift, og hvordan det kan lade sig gøre, kan du læse meget mere om i de kommende dage.

I sidste uge vandt Folsach 3. afdeling af Feltet.dk´s løbsserie, Feltet.dk Race Series, og på tirsdag fra klokken 20.15 gælder det 5. afdeling.

Løbet vil blive livestreamet her på Feltet.dk og på vores Facebook-side, og du kan tilmelde dig lige her.

DEL
INFO
E-cykling
Nyheder
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?