Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Nyhedsbrev VELOMIO

Husker du? – Disse tidligere topryttere er stadig aktive

Husker du? – Disse tidligere topryttere er stadig aktive

26. januar 2019 17:00Foto: Sirotti

Alejandro Valverde viste sidst i september, at han trods sine 38 år bestemt ikke er ’over the hill’. Den spanske verdensmester er langt fra et enestående eksempel på, at man som professionel cykelrytter kan fortsætte langt ind i trediverne og for nogle fås vedkommende også ind i fyrrerne.

På mange måder kan man sige, at spanske Valverde ved VM i Innsbruck viste, at den eneste ’hill’ han var over, var den afsluttende stigning Gramartboden.

 

Selvom spanieren må formodes at være gået ind i sin karrieres efterår, er der altså stadig power i benene, og det må der også være hos blandt andre to af hans landsmænd, som vi husker fra helt tilbage i 90’erne.

 

Oscar Sevilla
I 2001 sluttede Oscar Sevilla næst øverst på podiet i Vuelta a España. Faktisk var det kun den afsluttende etapes enkeltstart, der kostede Sevilla den samlede sejr, for her tabte han nemlig 1 minut og 12 sekunder til Ángel Luis Casero, som dermed vandt den spanske grand tour med en margin på 47 sekunder til Sevilla.

 

Oscar Sevilla er i dag blevet 42 år gammel og kører for den colombianske kontinentalhold Medellin. I sidste sæson vandt Sevilla en etape i det argentinske løb Vuelta a San Juan, og samlet sluttede han på løbets andenplads. Den placering er dog forbedret til en samlet sejr, da den oprindelige vinder, Gonzalo Najar, efterfølgende har fået frataget sejren for brug af dopingmidlet CERA.

 

Oscar Sevilla vandt i 2017 Vuelta Comunidad de Madrid.

 

Oscar Sevilla startede sin professionelle karriere i 1998 på det legendariske Kelme-Costa Blanca-hold. I 2004 tilbragte han en enkelt sæson med Tyler Hamilton og Alex Zülle hos Phonak, inden turen gik til Tyskland og T-Mobile, hvor han var i årene 2005 og 2006.

 

2006 blev Sevillas sidste år på det, der dengang hed Pro Touren. Efterfølgende har han repræsenteret fem forskellige hold på lavere niveau, men de seneste to sæsoner har han altså tørnet ud for Medellin.

 

Oscar Sevilla stiller på søndag til start i det stærkt besatte Vuelta a San Juan, hvor han blandt andet skal op imod den 24 år yngre (!) Remco Evenepoel, samt Julian Alaphilippe, Fernando Gaviria, Peter Sagan og Mark Cavendish.

 

Francisco Mancebo

Francisco Mancebo er ligesom landsmanden Sevilla født i 1976, og er dermed også 42 år gammel. Madrileneren Mancebo blev professionel i 1998 på selveste Banesto, som i den periode kæmpede lidt efter storhedstiden med Miguel Indurain i starten af 90’erne.

 

Mancebo vandt i starten af dette årtusinde Vuelta a Burgos og Vuelta a Castilla y Leon to gange. I 2005 vandt han karrierens eneste grand tour etapesejr, da han kørte først over stregen på Vueltaens 10. etape.

 

Mancebo i 2009 udgaven af Tour of California.

 

11 gange har Mancebo deltaget i en grand tour, og han har gennemført dem alle. Kun tre af gangene er det ikke lykkes ham at komme i top-ti, og de bedste resultater er hans to tredjepladser i Vueltaen i henholdsvis 2004 og 2005.

 

I dag kører Mancebo for det japanske kontinentalhold Matrix Powertag, og her er den 42-årige spanier overhovedet ikke alderspræsident. Tre af hans japanske holdkammerater er med henholdsvis 44, 45 og 48 år således ældre end ham.

 

Davide Rebellin

47 år er klassikerspecialisten Davide Rebellin blevet, men den lille italiener er langt fra færdig. Sidste år havde han således 48 løbsdage i kalenderen, og ligesom sidste sæson vil han også i år køre for det algierske kontinentalhold Sovac.

 

60 professionelle sejre er det blevet til, siden Rebellin i 1992 blev professionel på det nyopstartede italienske GB-MG Maglifico-hold, hvor en 25-årige Mario Cipollini dengang var blandt stjernerne, og hvor han i 1995 nåede at køre en enkelt sæson med vores egen Rolf Sørensen.

 

Karrieren gik sidenhen over det italienske hold Polti, franske Francaise des Jeux, Liquigas, Gerolsteiner og Androni. Herefter holdt en dopingdom for brug af CERA under OL Rebellin ude i lige godt to år, inden han i 2011 genoptog karrieren hos først kontinentalholdet Miche-Guerciotti og derefter Meridiana Kamen.

 

I 2013 i en alder af 42 tog ”Tintin” så skridtet op til det prokontinentale niveau, hvor han skrev kontrakt med det polske CCC-hold, som han nåede at være hos i fire sæsoner. I 2017 gik turen til Kuwait-Cartucho.es, inden han altså sidste sæson skrev kontrakt med algierske Sovac.

 

Davide Rebellin er 'still going strong' og kører nu for det algierske hold Sovac.

 

Ikke mindre end 45 gange har Rebellin kørt et af cykelsportens fem monumenter endda uden nogensinde at have kørt hverken Flandern Rundt eller Paris-Roubaix, men blot en enkelt gang har han kunnet hæve armene i triumf. Det skete da han i 2004 kørte fra Michael Boogerd og Alexander Vinokourov i Liège-Bastogne-Liège.

 

Til gengæld har han i karrierens løb vundet et hav af andre trofæer, blandt andet i form af tre gange Flèche Wallone (04, 07 & 09), Amstel Gold Race i 2004, Paris-Nice i 2008, Tirreno-Adriatico i 2001 & Clasica San Sebastian i 1997.

 

Den seneste store sejr kom i oktober 2014, hvor han vandt Giro dell’Emilia, men så sent som i efteråret 2017 vandt han en etapesejr i etapeløbet Tour of Iran i en alder af 45.

 

Chris Horner

I 2013 nåede amerikanske Chris Horner karrierens højdepunkt, da han i en alder af 41 år og 325 dage vandt sin første grand tour og henviste Vincenzo Nibali og Alejandro Valverde til Vuelta a Españas anden- og tredjeplads.

 

Undervejs i løbet vandt han også to etaper, og står med 41 år og 314 dage stadig som den ældste rytter, der nogensinde har vundet en grand tour-etape. 

 

Fast-forward seks år til 2019, og den nu 47-årige amerikaner er stadig aktiv cykelrytter. Horner havde egentlig indstillet karrieren efter 2016-sæsonen, men i juni sidste år stillede han op til de amerikanske mesterskaber, hvor han dog ikke formåede at gennemføre.

 

Vincenzo Nibali og Alejandro Valverde var intet match for Christopher Horner, der i 2013 vandt Vuelta a España.

 

I juli gennemførte til han gengæld det rumænske firedagesløb Sibiu Cycling Tour, hvor han sluttede på en respektabel 25. plads, mens han kunne se den nuværende Team Sky-rytter Iván Ramiro Sosa slutte øverst på podiet.

 

Hvor meget Horner kommer til at køre for sit amerikanske kontinentalhold, Team Illuminate, i 2019 ligger endnu ikke fast, men indtil videre er han en del af truppen, og han har tidligere udtalt, at han ”måske kommer til at køre et par løb” med holdet.

 

Dansker næstældst på WorldTouren

Kigger man på cykelsportens øverste niveau, er der fra og med i søndags ikke længere nogen ryttere, der har passeret de 40 år.

 

Det var nemlig i søndags, at australske Mathew Hayman sagde farvel og tak, da han kørte over stregen på Willunga Hill på sidste etape i Tour Down Under.

 

Mathew Hayman stoppede karrieren i søndags, efter han havde repræsenterede Mitchelton-Scott i årets første løb, Tour Down Under.

 

Hayman nåede dermed at være World Tourens alderspræsident i 20 dage, og med afskeden fra Paris-Roubaix-vinderen fra 2016 er der nu en dansker, der er meget tæt på at blive feltets alderspræsident.

 

Der er nemlig kun er én rytter tilbage på World Tour-niveau, hvis fødselsattest er fra 1970’erne. Team Sunwebs Roy Curvers kan med sin fødselsdato den 27. december 1979 lige akkurat kalde sig barn af halvfjerdserne.

 

Hollandske Roy Curvers er nu den eneste rytter på World Touren, der er barn af halvfjerdserne.

 

Den ’ære’ kan Lars Bak ikke bryste sig af, for selvom silkeborgenseren nu er World Tourens næstældste rytter, står der ’kun’ 16. Januar 1980 på hans fødselsattest.

 

Den nu 39-årige dansker kan dog glæde sig over, at titlen som alderspræsident kan blive hans, hvis han fortsætter karrieren i 2020. Roy Curvers har nemlig allerede annonceret, at indeværende sæson bliver hans sidste, hvorefter han overgår til en rolle som træner hos Team Sunweb.

 

Lars Bak kan næste sæson blive den ældste rytter på WorldTouren.

 

Lars Bak er faktisk den ældste i en ryttergruppe på ni ryttere, der alle er født i 1980. Ud over Bak selv, er der aldersmæssig rækkefølge tale om Markel Irizar (Trek), Alejandro Valverde (Movistar), Manuele Mori (UAE), Samuel Dumoulin (AG2R), Daniele Bennati (Movistar), Hubert Dupont (AG2R), Laurens Ten Dam (CCC) & Michael Albasini (Mitchelton-Scott), der altså alle går ind til deres sidste år i trediverne i 2019.

 

Prokontinentale seniorer

Går man et niveau ned ad den professionelle stige til holdene på det prokontinentale niveau, er der faktisk en enkelt rytter, der nærmest får Lars Bak og resten af 1980-slænget til at ligne en flok vårharer.

 

Canadiske Svein Tuft bliver således 42 til maj, og selvom han nu kører for det prokontinentale amerikanske hold Rally UHC Cycling, viste han tilbage i juni, at han stadig har fart i stængerne, da han vandt det canadiske mesterskab i enkeltstart.

Svein Tuft vandt i 2014 prologen i Giro d'Italia, og kunne derfor lade sig iklæde den lyserøde trikot.

 

Tuft kørte sit sidste løb på World Touren i august, hvor han repræsenterede Mitchelton-Scott i etapeløbet Binck Bank Tour.

 

Også belgiske Stijn Devolder er stadig aktiv, selvom han til august går ind i sit fyrretyvende leveår. Den dobbelte Flandern Rundt-vinder kører i dag på det belgiske hold Corendon-Circus, hvor han således er holdkammerat med Lasse Norman Hansen og crossspecialisten Mathieu van der Poel.

 

Stijn Devolder skiftede forud for denne sæson Verandas Willems ud med Corendon-Circus.

DELTAG I DEBATTEN
KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:
/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Omloop Het Nieuwsblad(1.UWT) 29/02

Tour de Taiwan(2.1) 01/03-05/03

Le Samyn(1.1) 03/03

Strade Bianche(1.WWT) 07/03

Strade Bianche(1.UWT) 07/03

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-McLaren

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

CCC Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Pro Cycling

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

NTT Pro Cycling Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team INEOS

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

NY MOUNTAINBIKE? GUIDE, SAMMENLIGN OG FIND FORHANDLER