Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?
På forhånd tak!
Feltet.dk
Annonce
Det etiske kodeks er ifølge avisen et tre siders A4-papir med 14 artikler som avisen kan deles i to. De første syv artikler omhandler egentlige etiske normer om bl.a. sundhed, etik, fair play og doping. De følgende punkter kan beskrives som retslige og specielt artikel otte og ni har interesse i forbindelse med udelukkelsen af rytterne kort før Tour de France sidste år. De to artikler beskriver, hvornår holdene kan vælge og afskedige en rytter eller holde en rytter væk fra et løb, men ifølge Jens Evald kan disse bestemmelser ikke benyttes til at udelukke ryttere på grundlag af en mistanke.
”Ud fra en juridisk bedømmelse, er der intet i kodekset, der giver hjemmel til at udelukke rytterne på en mistanke,” siger Jens Evald til Jyllands-Posten. ”Der står, at rytterne kan udelukkes, hvis de er genstand for en officiel dopingsag, undersøgelse eller straffesag. Det var ikke tilfældet. Det var lægen Fuentes, der var genstand for en undersøgelse.”
Ifølge Jens Evald er bestemmelserne i punkt 1-7 fine, men kæden kan siges at falde af i de følgende punkter.
”Problemet er, at man i de følgende punkter roder elementer ind, som ikke har noget med etik at gøre, men handler om retten til at afskedige og udelukke ryttere,” lyder det fra Jens Evald.
”Jeg har stor respekt for viljen til at gøre noget ved dopingproblemet, men det er kun Vorherre, der kan nøjes med at kigge på viljen, vi andre bliver nødt til at kigge på konsekvenserne. Og én af konsekvenserne i denne sag er bl.a., at man har udelukket en række ryttere på et tvivlsomt retligt grundlag.”
Brian Nygaard: Udelukket pga. af tankerne i det etiske kodeks
Team CSCs pressechef, Brian Nygaard, mener ikke at holdene har juridiske problemer i at udelukke de implicerede ryttere, men mener der er brug for bedre kommunikation.
”De blev udelukket pga. af tankerne med kodekset – tanker, der handler om, at sporten skal være i centrum. Men det falder tilbage på holdene, hvis vi ikke har kommunikeret og pædagogiseret dette godt nok,” siger Brian Nygaard.
”Der er måske behov for at pædagogisere det, og når jeg ser tilbage, så var det ikke nok at smide et stykke papir op i luften og sige: Se, derfor blev de smidt hjem. Men det ligger under for en misforståelse, hvis man leder efter en hjemmel i det etiske kodeks, som helt simpelt går ud på at beskytte sportens interesser, og at vi vil have en adfærd, der giver mening, og som giver de ikke-involverede ryttere en forholdsvis menneskelig mulighed for at køre et løb. Det føler man, at der er flere, der vinder end taber ved.”
Brian Nygaard understreger, at det er op til holdene at bestemme, hvilke ryttere, der skal repræsentere holdet i et givent løb.