Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Itzulia Basque Country-analyse: Den enes død, den andens brød

Itzulia Basque Country-analyse: Den enes død, den andens brød

10. april 2019 20:03Foto: BORA-hansgrohe / VeloImages

I disse dage køres Itzulia Basque Country, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 3. etape.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Sjældent har noget været så symbolsk, som det var, da Maximilian Schachmann ved siden af kirken i byen af Estibalitz i dag besteg podiet som vinder af dagens 3. etape. Der herskede nemlig en gravkammeragtig stemning i de fleste holdbusser og hos alverdens cykelfans efter en dag der bestemt ikke var gået, som nogen kunne have ønsket. Langt hovedparten af løbets klassementsryttere havde lidt et tidstab som følge af det grimme styrt i finalen, og samtidig sad en hel cykelverden og frygtede for, at det storslåede ardenneropgør mellem Julian Alaphilippe og Alejandro Valverde, som jeg i går med spænding imødese i disse spalter, med ét var blevet knust mod den baskiske asfalt, da Alaphilippe stadig havde siddet på jorden, da kameraerne efterlod ham og derved efterlod os alle i uvished.

 

Så galt er det heldigvis ikke gået. I skrivende stund hersker der fortsat stor uklarhed om den præcise helbredsstatus for en stribe af sportens topnavne, men i de seneste timer er der indløbet en stribe positive meldinger. Sky har således meddelt, at både Geraint Thomas og Michal Kwiatkowski er sluppet uden videre men, og det samme har polakken også selv via Twitter bekræftet. Deceunincks pressechef har oplyst Velopro, at Alaphilippe blot er forslået og ikke har pådraget sig væsentlige skader, og de eneste svært medtagede ofre fra den baskiske slagmark syne at være Jonathan Castroviejo og Adam Hansen, der begge blev kørt på hospitalet.

 

Dermed er der også et lille lys i mørket på en ellers helt igennem trist dag. Da først helbredstilstanden var tjekket, var det nemlig tid til at gøre boet op i et klassement, der fik sig en ordentlig rystetur på den etape, der burde - og også indtil de sidste 10 km var det - have været løbets nemmeste. Og konskevenserne var store. Blandt holdene med reelle topkandidater var det nemlig kun Bora, Jumbo, Movistar Mitchelton og Sunweb, der kunne ånde lettede op, for de befandt sig åbenbart i den rigtige side af vejen, da lynet slog ned efter en ellers yderst kedsommelig dag i det baskiske.

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

Særligt tilfredse har tyskerne naturligvis grund til at være. Ikke blot vandt de etapen med Schachmann, de fik også deres to øvrige klassementsryttere, Patrick Konrad og Emanuel Buchmann, med hjem i første gruppe. George Bennett skylder samtidig Tony Martin en øl eller to, efter at tyskerens enorme føringsarbejde til slut betød, at newzealænderen sad i tredje position, da styrtet skete. Mikel Landa var for en gangs skyld heldig og undslap alle vanskeligheder, og Mitchelton kunne glæde sig over, at Adam Yates ikke var uheldig to dage i træk, og at også holdets nye kaptajn, Mikel Nieve, undgik problemer. Endelig kunne Sunweb prise sig lykkelige for, at både Sam Oomen og Marc Hirschi kom med hjem.

 

For alle andre var der grund til ærgrelse. Særligt hårdt gik det ud over sportens måske to bedste mandskaber, Deceuninck og Sky, der nu er helt ude af klassementet. Belgierne mistede ikke blot chancen for endnu en etapesejr og en mulige klassementsoverraskelse med Alaphilippe, de mistede også løbets måske varmeste vinderbud, Enric Mas. Spanieren havde ellers med en fabelagtig enkeltstart - husk på, at han som en af de få i toppen havde plaskvåde veje - vist storform og lignede efter Yates’ uheld i går løbets varmeste bud på en sejr. Det gør han imidlertid ikke længere, efter at holdets ellers behjertede indsats for at bringe ham tilbage intet kastede af sig.

 

På samme måde mistede også Sky begge deres optioner. Deres pendant til Alaphilippe, Kwiatkowski, så ganske vist helt uskadt ud, da han passede stregen, men også han måtte se både etapemulighed og klassementsambitioner gå i vasken. Det samme måtte Thomas, der således definitivt kan skrive Baskerlandet Rundt på listen over en skuffelse i en indtil nu helt igennem rædselsfuld sæson, der nu efterlader ham med ardennerklassikerne og Romandiet Rundt som chancen for at sikre sig lidt succes, inden det gælder opbygningen mod Touren.

 

Alle andre var også uheldige. Astana fik ganske vist bragt Ion Izagirre i en fremragende position til at vinde samlet, men da Jakob Fuglsang tabte 25 sekunder, og Omar Fraile slog sig i styrtet, var det en blandet dag for kasakkerne. Det var det også for UAE, der fik Dan Martin skrevet ind som en af de tunge favoritter, men samtidig måtte se stortalentet Tadej Pogacar miste tid. EFs store chance for at vinde løbet med Daniel Martinez led sig et ordentligt skud for boven, da også han var i gruppen, som tabte 25 sekunder, og den ellers genfødte Hugh Carthy smed også tid. Det samme gjorde stortalenterne David Gaudu, Bjorg Lambrecht og Dylan Teuns, og dermed var det er fåtal af favoritterne, der slap fra løbets nemmeste etape med sejrsmulighederne intakte.

 

I Bora-lejren må der til gengæld være fest. I ly af al dramatikken lykkedes det nemlig Schachmann at tage sæsonens fjerde sejr med en knusende overlegen spurtsejr, der blot bekræfter, at hans alsidighed altså også gør ham til en fremragende puncheur. Det kan godt være, at etapens to største favoritter begge var faldet fra, men det var trods alt stærke afsluttere som Diego Ulissi og Enrico Battaglin, der måtte sande, at de var et niveau eller to fra at matche det tyske vidunderbarn, der er en af sæsonens helt store oplevelser.

 

De 10 ekstra sekunder betyder også, at han nu også skal tages mere seriøst i kampen om den samlede sejr. På baggrund af hans hidtidige klatreresultater må man stadig formode, at kongeetapen bliver for svær, men med 33 sekunder ned til Izagirre på 2. pladsen har han nu en buffer, der betyder, at han ikke længere behøver at gå med i angreb. Kommer han først frem til bunden af Arrate-stigningen, der historisk ikke har skabt de vilde forskelle, er der grænser for, hvor galt det kan gå, og især hvis han henter sig yderligere tidsbonus i morgen, begynder det at se ganske lovende ud. Og Bora kan glæde sig over, at de med Konrad som nr. 3 og ikke mindst Buchmann, der i år har været flyvende, som nr. 5, har masser af muligheder, selv hvis Schachmann skulle knække.

 

I første omgang er det dog Izagirre, der står til at kunne lukrere på et Schachmann-kollaps, og i lyset af Fuglsangs tidstab kan der nu ikke være tvivl om Astana-holdets prioriteringer. Det kasakhiske superhold vil i hvert fald utvivlsomt gøre alt for at sætte tyskeren under pres, for Izagirre får næppe nogensinde en større chance for at vinde sit hjemmebaneløb. Det gør den velkørende Martin heller ikke, efter at han slap nådigt igennem enkeltstart, og Martinez kan prise sig lykkeligt over, at han kørte så stærkt i mandags, at heller ikke han er helt ude af billedet endnu. Længere tilbage finder man Landa, Oomen, Fuglsang, Nieve og Bennett, men de må nok sande, at det bliver svært at indhente det tabte på alle de mange gode klatrere, der fortsat er placeret foran de i klassementet.

 

I al dramatikken glemmer man let at se på selve spurten, der i lyset af favoritternes fravær blev en lidt flad affære. Alligevel må man glæde sig over at se Ulissi og Battaglin fremme. Begge har haft en forfærdelig tid, hvor de stort set intet har leveret siden hhv. Tour de Suisse og Giroen, men i dag var der i det mindst lidt opmuntring. Særligt kunne det være spændende, hvis det lidt fortabte stortalent Battaglin igen kunne finde de drømmeben, han havde i første uge af Giroen sidste år. Dagens resultat kan måske give lidt håb i mørket, også selvom det forhold, at sprintertyper som Jon Aberasturi og Grega Bole samt den ikke specielt hurtige Carlos Quintero fandt vej til top 10, afslører, at det var en surt af begrænset sværhedsgrad.

 

Lige så interessant var det at se U23-verdensmesteren Marc Hirschi spurte sig til en 4. plads. Den unge schweizer har leveret en af årets flotteste præstationer, da han trods deltagelse i det tidlige udbrud kørte sig til en 10. plads i sin første brostensklassiker E3. Det er ellers som klatrer, at han hidtil mest har gjort sig gældende, og i dette løb er han også mere i sit terræn. Dagens flotte spurt bekræfter blot hans gode form, og det skal nu blive interessant at se, hvor længe han kan sidde hos Oomen på de svære etaper sidst i løbet.

 

Læs også
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024

 

Det var også herligt at se Yates med opmærksom og årvågen kørsel spurte sig til en 7. plads og dermed vise, at han ikke er slået ud af gårsdagens dumme uheld. Han ligner derfor umiddelbart en favorit til kongeetapen, hvor han kan redde Mitcheltons halvtriste løb. Endnu mere trist har det været for Bauke Mollema, der kørte en horribel enkeltstart og i går smed 13 minutter, men som i dag fandt nogle fornuftige ben, der gav ham en 8. plads i en finale, der ellers ikke passede ham fremragende.

 

På den måde var det måske meget passende, at det var folk som Ulissi, Battaglin, Yates og Mollema, der fik lidt opmuntring, for de har hidtil haft et svært løb. Det ser nemlig ud til, at de fleste på et eller andet tidspunkt skal møde modgang på det, der har udviklet sig til lidt af en baskisk slagmark, der måske bliver endnu mere blodig i morgen, hvor der er udsigt til en kompliceret og regnvåd finale.

 

I sidste ende er vinderen måske den, der står tilbage, når alle andre er faldet fra. Som bekendt den er enes død jo den andens brød. Det synes Bora at nyde gode af i disse dage.

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Itzulia Basque Country
Nyheder Profil Startliste Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?