Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Jeppe's Verden: Smukke ben og dårlig beklædning

Jeppe's Verden: Smukke ben og dårlig beklædning

11. juni 2006 23:520
Artiklen fortsætter efter videoen.
Det er ikke Feltet.dks redaktionelle holdning, der kommer til udtryk i denne klumme, men udelukkende skribentens egen

Der findes intet syn så hjælpeløst som en voksen mand, der ikke kan finde ud af at afstemme bukser og trøje, så det passer sammen. Det er et stort problem for cykelsporten, og vi har brug for nogle retningslinier på det punkt.

Vi berørte det kort i forrige klumme; når bukser og trøje bare ikke passer sammen. Det er et ganske kendt problem i etapeløb, hvor løbende konkurrencer tvinger rytterne til at køre med andre trøjer end dem, resten af holdet kører med. Men når løbet er ovre, kan rytteren altid gå tilbage til sin vanlige holdtrøje og køre i den igen.

Så er ro og orden genetableret.

Det samme gør sig ikke gældende for ryttere, der kører i deres nationale mestertrøjer. Her ser man ofte trøjer, der slet ikke passer til bukserne.

Problemet med mestertrøjer, der ikke passer til buksernes farver er et relativt nyt problem. Besynderligt nok gjorde det sit indtog i cykelsporten nogenlunde samtidig med Mario Cippollini. Denne italienske fashion-magnet, der altid var upåklageligt påklædt, gjorde en stor indstats for at gøre cykelshorts mere fashionable end de kedelige ensfarvede sorte stumper, der i det meste af det tyvende århundrede har beklædt cykelrytteres ben. Dermed blev der åbnet op for, at sponsorernes farver ikke længere skulle holdes på overkroppen, men nu kunne bevæge sig ned af benene.

Når holdets dragter bliver lavet i efteråret, kan man af gode grunde ikke forudse, hvem der bliver nationale mestre den kommende juni. Man kan måske have en god cykelrytter, der kommer fra en nation med relativ svag konkurrence, men det vil stadig være noget af en satsning at designe hele holdets outfit efter ham. Man kunne designe bukserne efter de nationale ryttere, man allerede har på holdet. Men hvis de ryttere så ikke gentager deres nationale mesterskab (hvilket meget sjældent sker), står man med en ubrugelig dragt i Tour de France, som er sommerens største skueplads.

Derfor vælger de fleste hold at designe bukserne ud fra de farver, som præger trøjen. Hvis man får en enkelt rytter, der bliver mester, kan visse hold vælge at designe nogle specielle bukser til ham, som passer til trøjen.

Men hvis en rytter får sit helt eget unikke kostume (national trøje og personlige matchende bukser), underminerer man hele ideen med, at et hold skal køre i ens dragter.

Årets Giro d'Italia var en kærkommen lejlighed til at se, hvordan et par bukser uden ændring passede direkte til mestertrøjen. Et af de smukke syn, som vi for alvor fik lov at studere nærmere (gerne bagerst i feltet på bjergetaperne), var den finske mester Jussi Veikkanen, der kører for Française des Jeux. Hans hvide mestertrøje med det blå kors stod smukt til holdets vanlige cykelshorts med FDJeux.com-logoet på hvid baggrund.

Man kunne have gjort det som en naturlig del af det nye ProTour-koncept, at ryttere kun kunne få lov til at bære den nationale trøje, hvis dens farver stemte overens med de bukser, som resten af holdets ryttere kørte rundt i.

Et hold som Française des Jeux skulle så selvfølgelig få lov at køre med den finske mester, og muligvis også den engelske mestertrøje. Problemet med den engelske mestertrøje er, at den er hvid og har røde og blå striber omkring brystet. Her ville den røde stribe ikke passe med bukserne, da det er en anden rød farve, der er i Française des Jeux' logo. Holdet skulle derfor ændre den røde farve på deres bukser, hvis de ville ønske at beholde den engelske mester på deres hold.

(aktuel trøje-bukser bemærkning; undertegnede forudså allerede torsdag, at Levi Leipheimer ville vinde Dauphiné Liberé, fordi den gule førertrøje matchede hans lyseblå Gerolsteiner-bukser. Cykelguderne støttede ham, og det er ikke utænkeligt, deres nåede rækker langt ind i juli)

Hvordan synes du selv, det går, Bjarne?
Der er ingen tvivl om, at Riis og Basso har et spil kørende internt. Basso er alt for ydmyg og afdæmpet til at udråbe sig selv til favorit, så derfor gør Riis det for ham. Det ophidser til gengæld Basso til at gå efter sejren, hvor han ellers ville være tilbøjelig til at være mere afholdende. Hvis favoritværdighed var smørebrød, vil Bassos aldrig være tyndt belagt, så længe han har Bjarne Riis til at smøre det for sig.

Det har for det meste fungeret på den måde, at Bjarne før et løb udråber Basso til favorit og siger, at det er ham (Basso), alle de andre skal holde øje med. Basso selv plejer at affærdige det med en meget politisk korrekt og gentleman-agtig holdning om, at alle er gode, og at han måske er blandt de bedste, men at han langt fra er favorit.

Denne fremgangsmåde har sine åbenlyse fortrin. Riis har haft held til at forandre Basso fra en sky, genert og indadvendt rytter med et stort potentiale til en selvsikker vinder med indfriede forventninger.

Dette mønster gentog sig selvfølgelig også i Giro d'Italia.

Før trettende etape forudså Riis, at Ivan Basso ville komme alene til mål i La Thuile. Det gjorde han teknisk set også, men i modsætning til Riis' forudsigelse, var han ikke den første. Leonardo Piepoli krydsede målstregen 44 sekunder før Ivan Basso.

Det var femte gang i år, Bjarne Riis forudsagde, at Basso ville vinde. Indtil videre har han kun skudt rigtigt en enkelt gang (Criterium International). Måske var der en eller anden, der burde fortælle Bjarne, at for hver gang, han udråber Basso til favorit, så skader han statistisk set rytterens chance for at vinde.

(Note: Efter dette indlæg blev skrevet, forudsagde Riis korrekt, at Basso ville vinde næstsidste etape af Giro d'Italia, og han forbedrede derefter sin statistik til 2 for 6, hvilket svarer til 33,3% korrekte forudsigelser.

Det lyder måske meget flot i en uforudsigelig sport som cykling, hvor hver start i princippet har omtrent 200 potentielle vindere- at kunne forudsige så mange sejre, men det er vist kun i cykelbranchen, man kan være imponeret over det. Kan man forestille sig nogen, der ville blive imponerede over en meteorolog, der ved 66,6 % af sine forudsigelser tog fejl?)

Gemmer lidt til en regnvejrsdag
Fordi Giro'en bliver kørt så tidligt på året, er det et tilbagevendende fænomen, at den italienske rundtur er plaget af regnvejr. Og når det regner, kører rytterne med ensfarvede regnoverslag, der sjældent minder om deres holds dragter. Det gør dem ukendelige fra helikopterbilleder og ødelægger dermed løbet for mange tv-seere.

CSC har markeret sig positivt ved at designe nogle meget markante sorte dragter, hvor der med hvid skrift står firmaets logo. Men alligevel kørte halvdelen af CSCs ryttere på flere af de regnplagede etaper i anonyme grå regnoverslag, som gjorde dem totalt uigenkendelige på helikopterbillederne.

Bjarne Riis, du har en årlig sponsorindtægt i omegnen af 100 millioner kroner, hvorfor har du så ikke råd til at købe ordentlige regnoverslag til alle dine ryttere?

No more Mr. Nice Guy
Endelig skete det. Basso fik sin velfortjente sejr i et stort etapeløb. Der var på intet tidspunkt tvivl om, at han var den rigtige vinder. Hans kørsel var simpelthen bare i en liga for sig, og sejren kunne ikke have tilfaldet nogen anden. Det var dejligt for en gangs skyld at se en gennemført sympatisk rytter vinde et stort løb.

Men Basso nåede endnu ikke at nyde sejrsbægret med vin, før Gilberto Simoni hældte malurt i pokalen. Simoni ødelagde sejrsfesten med to markante beskyldninger om usportslig optræden, og valgte en uge efter at trække dem tilbage. Det startede med, at han følte sig snydt af Basso, der angiveligt havde bedt ham om at vente på nedkørslen fra Mortirolo, for så at køre fra ham på den sidste opkørsel og hive et billede af sin nyfødte søn frem, mens han kørte over stregen. Dagen efter var Simoni så også kommet i tanke om, at Basso havde krævet betaling for at lade ham vinde etapen (Simoni havde afslået, og enhver kender jo resultatet).

Der er desværre god grund til at tro på begge Simonis anklager.

At Basso bad Simoni om at blive hos ham på nedkørslen giver god mening. Vi så jo alle på trettende etape, at Basso langt fra er nogen ørn til at køre ned. Hvis Savoldelli havde ligget tættere på i det samlede klassement, er det faktisk muligt, at han ville kunne have slået Basso på nedkørslerne. Hvor fedt ville det ikke have været - en sejr i Giroen grundlagt på vej ned af bjergene i stedet for på vej op?

Simonis anden beskyldning er der desværre også en vis grund til at lytte til, når vi bare lige holder os for øje, at han har fremført den på italiensk, og da de færreste af os taler italiensk, er vi afhængige af andre kilder til at viderebringe budskabet.

Det ville give god mening, hvis Basso havde sagt til Simoni noget om, at 'hvis du vil have den sejr, så kommer det til at koste'. Det er sådan en blød mellemting, hvor Basso godt kan have ment det i betydningen, at Simoni skulle arbejde for det, og Simoni have opfattet det i betydningen, at han skulle have betalt for det.

Måske er det ikke helt fem høns, men det er i hvert fald et par stykker, og de tjener godt til at forklare Simonis advokats spøjse formulering, da beskyldningerne blev trukket tilbage "Simoni har aldrig sagt, at Basso krævede penge for at give ham sejren".

Opsummeringshaiku
Det er ved at være noget tid siden mit seneste haiku-opsamlingsdigt, men jeg har ikke glemt dem. Her kommer ugens haku;

Trøje og bukser,
skal passe sammen med sko,
hvis man vil vinde!
DEL
INFO
Klumme Jeppe Lisdorf
Nyheder
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Prueba Villafranca(1.1) 25/07

Czech Tour(2.1) 25/07-28/07

Volta a Portugal em Bicic...(2.1) 24/07-04/08

Vuelta a Castilla y Leon(2.1) 23/07-24/07

Volta a Portugal em Bicic...(2.1) 24/07-04/08

Prueba Villafranca(1.1) 25/07

Czech Tour(2.1) 25/07-28/07

OL - Herrer (Enkeltstart)(JO) 27/07

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Red Bull - BORA - hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger