Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT

Julius Johansen og Niklas Larsen fortæller: Sådan var lejr med Jumbo-Visma

Julius Johansen og Niklas Larsen fortæller: Sådan var lejr med Jumbo-Visma

20. april 2021 07:25Foto: WordUp Projects

I juli 2019 var Julius Johansen og Niklas Larsen inviteret med på en træningslejr med Team Jumbo-Visma. I dette syvende afsnit af historien om samarbejdet mellem ColoQuick og Jumbo-Visma fortæller de to danske stortalenter om en inspirerende uge, der lærte dem adskillige WorldTour-lektioner, men også bød dem en ydmygende oplevelse som træningstilskuere på bagsædet af en bil.

Annonce

Du får her den syvende artikel i vores nye store artikelserie, hvor sportsdirektører, sportslige ledere og ryttere vil tage dig helt tæt på talentudviklingsarbejdet hos ColoQuick og Team Jumbo-Visma.

Du finder her førsteandettredjefjerdefemte og sjette kapitel.

I juli 2019 tilbragte Julius Johansen og Niklas Larsen en uge med Team Jumbo-Visma på holdets højdetræningslejr i Østrig.

 

I området omkring et ødet skisportssted nær Innsbruck fik de to danske talenter, som på daværende tidspunkt kørte for kontinentalholdet ColoQuick, en oplevelse af, hvad det vil sige at træne og leve som professionel WorldTour-rytter på det hollandske mandskab.

 

”Det var ekstremt hyggeligt at være der. Ellers var det, som man kan forestille sig. Det var en træningslejr, bare mere professionel. Man stod op om morgenen og vidste, hvad man skulle træne. Så trænede man og spiste derefter frokost og aftensmad. Så var der noget socialt om aftenen”, siger Johansen og uddyber:

 

”Det var ekstremt professionelt. Alt spillede bare. Der er ikke andet at sige, end hvor fedt det er. Det er jo bare noget andet, end hvad man er vant til på et mindre hold, når der er ansat mekanikere, der sørger for, at cyklerne spiller 100 procent, og soigneurs, der har lavet lækre ting til lommerne. Det var bare fedt, at der var styr på det hele”.

 

I kraft af de to danskeres lovende resultater kunne man være tilbøjelig til at tro, at Johansen og Larsen var inviteret med henblik på at vise deres fysiologiske berettigelse for en fremtid hos WorldTour-mandskabet.

 

Men sådan forholdt det sig ikke ifølge Larsen.

 

”De kiggede meget på, hvordan ens indstilling var, hvordan man arbejdede på tingene, og hvordan man passede ind på holdet. Så jeg føler helt klart, det var mere end bare en evaluering af, hvad man kunne ude på cyklen. Især fordi jeg og Julius egentlig ikke kom for at vise, hvad vi kunne, men for at være med på lejren”, forklarer han og uddyber:

 

”Vi var jo ikke særlig godt kørende, og det var ikke i en periode, hvor det var meningen. Det var de godt bevidste om. Så lejren var for at se, hvordan vi ville passe ind som mennesker”.

 

Johansen havde to gange tidligere været på tur med Quick-Step, men hverken han eller Larsen havde endnu stiftet bekendtskab med det hollandske mandskab, hvilket dog ikke forhindrede dem i at føle sig øjeblikkeligt til rette blandt de 10-12 tilstedeværende ryttere og stab.

 

”De tog godt imod os. De fik os til at føle os velkomne, og de var nemme at snakke med. Det var sjovt at se, hvordan de trænede og spiste. Man kom med ind i deres setup og følte, at man var en del af holdet. Vi hyggede om aften og spillede Uno. Det var mega fedt”, fortæller Larsen, der også brugte en del tid på personlige samtaler med sportsdirektøren Sierk-Jan de Haan.

 

”Vi snakkede i flere dage om, hvad min fornemmelse var om morgenen, og hvordan jeg havde haft det under træningerne. Han fortalte mig om nogle udstræknings- og coreøvelser, som han mente kunne være en god ide for mig. Vi snakkede generelt om, hvordan det gik”.

HAR DU SAT DIT MANAGERHOLD TIL ROMANDIET RUNDT?

Artiklen fortsætter under billedet

Niklas Larsen havde en forrygende 2019-sæson. Her vinder han GP Himmerland i suveræn stil. Foto: Sven Erik Sode.


Kørt op i bil, mens de andre cyklede

Træningslejren foregik under Tour de France, hvorfor det primært var hollændernes hjælperyttere, som Johansen og Larsen gjorde selskab i Alperne. Trods at skippe Touren ovenpå sin tredjeplads i Giro d´Italia var heller ikke Primoz Roglic til stede under danskernes besøg.

Det betød dog ingenlunde, at lejren blev nogen let omgang for de to unge danskere, og de hårde østrigske træningspas kom da også på et belejligt tidspunkt for både Johansen og Larsen.

 

Med den store målsætning PostNord Danmark Rundt fortsat nogle uger væk befandt begge sig nemlig i en fysisk bølgedal - Johansen grundet et brækket kravebenet ved U23 Eschborn-Frankfurt den 1. maj og Larsen grundet en træningspause ovenpå DM på landevej.

 

”Der var ikke tvivl om, at det kunne ses på den træningslejr, at vi var markant dårligere end de andre ryttere. Det gjorde det mindre sjovt, fordi man vil jo altid gerne imponere, når man kommer. Så var der også det, at Niklas og jeg er ikke udprægede bjergryttere, og vi boede på toppen af et bjerg”, siger Johansen, der mindes særlig én detalje fra træningerne.

 

”Nogle dage blev jeg og Niklas kørt op i bil, mens de andre cyklede. Det var rigtig ydmygende. Det skal der ikke være nogen tvivl om. Men de var rigtig søde til at vide, at der var en grund til, at vi kom i dårlig form”.

 

Træningen med hollænderne i de østrigske bjerge skulle dog vise sig at være særdeles effektiv.

 

I hvert fald tog Larsen senere på sommeren fusen på alle favoritterne, inklusive det Jonas Vingegaard-ledte Jumbo-Visma-hold, og sikrede ColoQuick en højest overraskende sejr i Danmarks største etapeløb.

 

Jumbo-Vismas, ColoQuicks og rytternes nøje planlagte træningsplan havde sendt Larsen fra bagsædet af bilen til toppen af sejrspodiet.

 

”Vi kørte egentlig bare nogle stille og rolige ture i starten. Man skal lige vænne sig til højden. På de efterfølgende træninger fik vi at vide, at vi bare kunne komme i bilen, hvis det blev for hårdt i forhold til, hvad vi havde planlagt. Vi skulle ligge indenfor nogle bestemte pulsgrænser, når vi kom op i højden. Vi fik lov til at køre nogle af deres intervaller i vores egne zoner”, udtaler Larsen, hvis triumf trumfede ydmygelsen på bagsædet.

 

”Det var så fedt for Niklas, at han tre uger efter kunne smadre dem i PostNord Danmark Rundt, efter de havde kørt snotten rundt i hovedet på os. Så gav det hele lidt mere mening”, mener Johansen.

SE LIEGE-BASTOGNE-LIEGE, ROMANDIET RUNDT OG GIRO D´ITALIA PÅ DISCOVERY+

Artiklen fortsætter under billedet

Julius Johansen var med til at vinde VM-guld og smadre verdensrekorden, da 4.000-meterholdet satte konkurrenterne til vægs ved VM 2020 i Berlin. Foto: Argon 18 Denmark / Peter Ebro


Værdifuld læring og et ekstremt skulderklap

Og hvad tog de to danskere så med sig videre fra ugen hos WorldTour-giganterne?

 

”Jeg fik et ekstremt godt kendskab til, hvordan det var at være på et professionelt team. For mit eget vedkommende var det også fedt at få en kontakt til et WorldTour-hold. Det var også virkelig fedt at lære nogle af rytterne at kende”, forklarer Johansen og tilføjer:

 

”Selvom vi kom i dårlig form, lærte vi også, at niveauet ikke var så meget anderledes. Det var ikke umuligt at køre på WorldTouren. De gør det samme som os, bare lidt bedre og hårdt. Man hører tit de der vanvidshistorier - så kørte de 40 timer om ugen i tre uger i træk. Sådan er det bare ikke nødvendigvis”.

 

Også Larsen følte, at han lærte en hel del om, hvordan et WorldTour-hold er bygget op, og hvordan det kombinerer rytterens personlige holdninger, følelser og behov med videnskabeligt udtænkte træningspas og præcist afmålte måltider.

 

”Efter lejren syntes jeg, at det havde været en fed oplevelse at se, hvordan de arbejdede. Det sagde jeg også til Sierk-Jan de Haan og skrev til Grischa Niermann. Det var seriøst, men jeg synes heller ikke, at det var for seriøst. Der var tænkt over tingene, men ikke for meget, og der var også plads til frihed. Meget af det var planlagt, men det var ikke sådan, at du ikke kunne gøre andre ting. Jeg fik en indikation af, hvad der skal til”.

 

Begge ryttere afviser, at bevidstheden om interessen fra Jumbo-Visma efterfølgende prægede deres tanker eller forandrede deres håndtering af hverdagen som ung kontinentalrytter.

 

Ikke desto mindre gav oplevelsen dem et moralsk rygstød på landevejen mod det store gennembrud.

 

”Det gjorde bare, at motivationen for at komme tilbage fra det brækkede kraveben var endnu større. Det kræver selvfølgelig nogle resultater, men man blev opmærksom på, at det godt kunne lade sig gøre at komme på WorldTouren. Man blev bevidst om, at det er det, som man gerne vil. Det var et ekstremt skulderklap”, forklarer Johansen.

 

”Jeg lærte nogle ting, som jeg tog med mig videre. Andre ting kunne komme på et andet tidspunkt. Ellers var jeg fokuseret. Jeg tog det som et skulderklap, og så var det bare at arbejde videre”, lyder det fra Larsen.

 

Både Johansen og Larsen havde allerede forud for lejren med Jumbo skrevet under med Uno-X Pro Cycling Team for 2020-sæsonen, og ifølge hovedpersonerne selv gjorde hollænderne intet forsøg på at ændre disse beslutninger efter lejren.
 

Men kommer de danske cykelfans så til at se 21-årige Johansen og 24-årige Larsen i Jumbo-Vismas farver i fremtiden?

 

Jumbo-Vismas sportsdirektør Grischa Niermann afviser ikke at genoptage interessen for Johansen og Larsen, og den kommentar samt de to danskeres reaktion på denne kan du læse meget mere om i de kommende dage her på Feltet.dk.

Annonce

DEL
INFO
Niklas Larsen
Nyheder
Team Jumbo-Visma
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Circuit de Wallonie(1.1) 13/05

Trofeo Andratx - Mirador ...(1.1) 15/05

Trofeo Serra de Tramuntana(1.1) 14/05

Trofeo Ses Salines(1.1) 13/05

Tour de Gironde Internati...(2.1) 15/05-16/05

Tour of Thailand(2.1) 11/05-16/05

Trofeo Serra de Tramuntana(1.1) 14/05

Trofeo Andratx - Mirador ...(1.1) 15/05

Tour de Gironde Internati...(2.1) 15/05-16/05

G.P. Sportivi Sovilla(1.1) 16/05

Trofeo Palma(1.1) 16/05

Vuelta a Burgos Feminas(2.WWT) 20/05-23/05

Tour du Finistère(1.1) 22/05

Veenendaal-Veenendaal Cla...(1.1) 22/05

Trophée Centre Morbihan(2.NCUP) 22/05-23/05

Vuelta Ciclista a la Regi...(1.1) 23/05

Tour of Japan(2.1) 23/05-30/05

Annonce

Annonce

AG2R Citroen Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana - Premier Tech

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - Nippo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty - Gobert

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team BikeExchange

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Qhubeka Assos

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

EKSKLUSIVT TILBUD: SE ALLE GIRO ETAPER I FULD LÆNGDE & UDEN REKLAMER