Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Nyhedsbrev VELOMIO

Kommentar: Hvorfor må vi ikke se kvindecykling?

Kommentar: Hvorfor må vi ikke se kvindecykling?

05. august 2016 14:39Foto: David Iliff

Søndag går det løs med det absolutte højdepunkt på kvindernes 2016-kalender, når OL-linjeløbet køres i og omkring Rio de Janeiro. Det forventes at blive det hele værd at sidde klar alle fire-fem timer, men det bliver en svær opgave. Kvinderne får nemlig ikke mange chancer for at vise deres evner frem på dansk fjernsyn.

Til OL i London for fire år siden fik vi fabelagtig underholdning serveret, da kvinderne kørte om guld, sølv og bronze til linjeløbet på The Mall. Det var noget af det mest seværdige cykelløb hele sæsonen, og uanset hvem der havde vundet, var det ren eufori hjemme på sofaen over at have overværet lige præcis, hvad cykelløb kan byde på, når det er allerbedst.

 

I Rio på søndag er der endnu engang mulighed for cykelløb i verdensklasse. Den varierede og hårde rute indbyder til angreb, og med blot 68 ryttere, hvoraf 25 stiller op uden holdkammerater, kan man tillade sig at forvente et kaotisk cykelløb, hvor alt kan ske.

 

Favoritterne er mere tætte end nogensinde før, og der er lagt op til underholdning fra start til slut.

 

Men får vi det at se?

Her er det dog, at filmen knækker en smule. Det gik nemlig op for mig, mens jeg researchede til min optakt, at det umiddelbart ikke er muligt at se kvindernes løb på dansk tv med undtagelse af de sidste 45-60 minutter (afhængigt af hvor hurtigt de kører), som sendes på DR3*. Herrernes løb lørdag sendes til gengæld i fuld længde - hovedkanalen DR1 har ryddet sendefladen fra 14.20 til 21.15 for at sende alle 240 kilometer af mændenes linjeløb kun afbrudt af OL-studie i ny og næ.

 

Danmarks Radio og TV 2 brugte juni måned på at klappe sig selv på skulderen, fordi de for første gang havde kvindelige eksperter inde i studiet under EM i fodbold. Det er et babyskridt for ligestillingen på fodboldfronten (hvor der naturligvis også er problematikker, jeg ikke er vidende om), og vi har også taget lignende skridt i damecykling. Blandt andet sendte TV 2 for tredje år i træk kvindeløbet La Course på sidstedagen af Tour de France, denne gang med den veltalende og velinformerede Christina Siggaard som medkommentator.

 

Alligevel er kvindernes landevejscykling ikke i nærheden af at være ligestillede med mændenes. Pengene er langt mindre i kvindesporten, og der findes lige så mange årsager som løsninger til det problem, men én af løsningerne er at starte med at eksponere kvindecykling.

 

Eksponeringsværdien skal øges

Tilbage i april måned rullede en sag om sexisme og forskelsbehandling i British Cycling, og da Emma Pooley foreslog, at mediegiganten Sky, som står for et af sportens største sponsorater på herresiden, også lagde penge på kvindesiden, fik det Team Sky-rytteren Peter Kennaugh til at koge over på Twitter:

 

"Emma Pooley, hvorfor skulle Sky putte penge i kvindernes Giro, som absolut ingen i Storbritannien har nogen som helst idé om. Stop med at være så selvoptaget og kom videre," skrev briten.

 

Hvis man ser bort fra det faktum, at Kennaugh formulerede det ikke bare fjendtligt, men også ekstremt sexistisk og oven i købet så hyklerisk, at selv Donald Trump ville blive forarget, så kunne han med mere omtanke have haft en pointe.

 

Der er et problem med, at sponsorerne ikke har incitament for at gå ind i kvindecykling på samme måde som herrecykling på grund af den nuværende eksponeringsværdi, og det er et meget, meget vigtigt aspekt i diskussionen om, hvordan vi forbedrer forholdene for kvindecykling. Der mangler simpelthen penge i sporten, og den kan kun komme fra sponsorerne, men de gider ikke lægge millionbeløb, hvis ikke de bliver eksponeret på live tv. Det er en negativ cirkel, hvor manglende mediebevågenhed mindsker sponsorernes lyst til at lægge penge, og det betyder, at sporten ikke får tv-tid og giver dårligere vilkar for kvinderne til at udøve den sport, de elsker.

 

UCI-præsident vil indføre mindsteløn for kvindelige cykelryttere, men pengene er der ikke til at gennemføre det. Foto: Sirotti

 

Ikke penge til mindsteløn

Inden præsidenten for den internationale cykelunion (UCI), Brian Cookson, i sin tid blev valgt, slog han fast, at han ville gøre mere for kvindecyklingen, og der er sket flere positive ændringer de sidste tre år. Blandt andet blev den obskure aldersgrænse på max 28 år for kvindelige cykelryttere på professionelle hold fjernet ganske hurtigt, og i år er der kommet en Women's WorldTour for første gang.

 

Ét af punkterne i hans 'manifest' lød, at der skulle indføres mindsteløn på kvindesiden, så de kvindelige cykelryttere havde en chance for at satse på sporten og ikke skulle arbejde deltid ved siden af for at få det til at løbe rundt, men dette punkt er ikke blevet til noget endnu og hvorfor så egentlig ikke?

 

"Det, jeg blev rådet til af kvinderne, som blev involveret i UCI både for og efter min tiltrædelse, var, at kvindecyklingen ikke var stærk nok til det. Og at slutresultatet ville være, at hvis vi indførte en regel om, at der skulle være en mindsteløn, ville vi miste en masse hold," fortalte Cookson til Cyclingnews.com for få uger siden.

 

"Så vi tog en anden tilgang. Det var at prøve og gøre økonomien i kvindecykling stærkere først, hvilket, jeg synes, er en proces, vi er i gang med. Så kan vi [senere] tænke på at introducere en mindsteløn. Det er et vigtigt første skridt at gøre sporten stærkere først, før vi laver den regel."

 

Og hvordan kan vi så gøre det? Ved eksempelvis at vise årets absolutte højdepunkt i cykelsæsonen 2016 på live tv i fuld længde, ligesom man allerede gør med mændene. Der er masser af kvinder, der ved masser om sporten, og som kan sidde med ved kommentatorbordet for at hjælpe kommentatorerne igennem, ligesom Christina Siggaard hjalp Rolf og Ritter til La Course. Jeg skulle sgu nok selv stille mig til rådighed, hvis ikke DR har en kommentator, som føler, han eller hun kan magte opgaven.

 

Public service-kanal tager ikke ansvaret på sig

DR gjorde det allerede klart under PostNord Danmark Rundt, at man ikke tog kvindecyklingen alvorligt. Parallelt med 2. etape blev der kørt kriterium i målbyen for kvinderne. Jeg skal ikke kunne sige, om det var et seværdigt løb, for vi fik blot to minutters resumé midtvejs og så opløbet. Kvindeløbet varede kun en time, og man sendte 17 timers cykelløb fra PostNord Danmark Rundt live - mon ikke vi kunne have klaret os med at misse en enkelt time eller bare en halv midtvejs på 2. etape, mens Liniger og Dan Frost alligevel sad og padlede?

 

De to største medier i Danmark var så tilfredse med, at de havde taget en kvindelig ekspert ind til EM i fodbold. Jeg synes, det ville klæde dem at brede tendensen ud og vise hele OL-linjeløbet for kvinder - eller i hvert fald mere end de sidste tre kvarter - live. DR har som landsdækkende og public service tv-kanal et ansvar for at forsøge at udligne den enorme forskel, der er på dækning af sportsgrene på herre- og kvindesiden lige nu, og de har masser af platforme at gøre det på. Det er endda nemmere, når det kommer til endagsløb i cykelsporten, fordi det kun er én dag og ikke en flere uger lang tunering eller et langt etapeløb.

 

Og så ved jeg godt, at der ikke er danskere med i dameløbet, og det betyder selvfølgelig noget, når det skal besluttes, hvilke sportsgrene man som tv-kanal vælger at sende. Det er naturligvis et kæmpe puslespil for medierne at dække så enorm en begivenhed som de olympiske lege med så mange sportsgrene for både mænd og kvinder - et logistisk, organisatorisk og økonomisk puslespil, jeg slet ikke har indsigt i. Det handler i sidste ende om prioriteringer og kroner og ører i forhold til forventede seertal. Og det er på ingen måde unikt for cykelsporten, at kvindernes side nedprioriteres af medierne.

 

Feltet.dk kan også selv gøre mere for at dække kvindecykling, og vi har forsøgt de seneste år at forbedre vores dækning, sætte fokus på det og give mere spalteplads til kvindecyklingen. Det største problem er faktisk tit at følge med i løbene, fordi de ikke sendes nogen steder, og Twitter ofte er eneste kilde at skrive løbsreferater ud fra. Nogle gange misser vi et stort dansk resultat og er ikke i stand til at levere en ordentlig dækning af det, fordi vi ikke har fulgt med. Jeg siger hverken, at vi er forbilledlige eller gør det bedre end andre.

 

Men jeg synes stadig, det er ekstremt demonstrativt og et meget forkert signal at sende, at man vælger at vise syv timers live fra herrernes løb og mindre end en fjerdedel af kvindernes løb. Medierne har så vanvittig meget magt, når det kommer til både den brede befolknings og pengemændenes interesse, og jeg synes, DR skal tage ansvaret alvorligt. Det handler om at bygge et produkt op, at skabe interessen for det. Den kommer ikke af sig selv, men ved at vise seerne, at der er gode grunde til at følge med.

 

Det er en potentielt positiv cirkel, hvor mere tv-tid giver flere sponsorer incitatement til at lægge penge i sporten. Det giver yderligere mediebevågenhed og løfter sporten på alle planer, også helt nede på de danske amatørscener, hvor flere piger bliver inspirerede til at starte med at cykle og får bedre muligheder for at satse på sporten. Men det skal starte et sted, og DR kan gå forrest og vise, at de vil være med til at løfte det ansvar - for sporten, for seerne og for alle de kvindelige danske cykelryttere.

 

Jeg glæder mig helt vildt til cykelløbet. Og hvis det viser sig, at DR alligevel sender hele løbet live, så skal jeg gerne personligt beklage mit direkte angreb til den ansvarlige. Men den overordnede diskussion er fortsat relevant og slet ikke afsluttet, selv hvis mit ønske skulle gå i opfyldelse på søndag. Det starter måske med DR, men det slutter ikke der. Der er lang vej endnu.

 

Inden medierne kan gøre noget, kræver det dog, at DCU og DIF faktisk sender deres kvinder til OL. Ellers kommer vi ingen vegne. Det er ikke bare ærgerligt, det er forkasteligt.

 

- Lasse Wedege Penning, redaktør på Feltet.dk

 

LÆS FELTET.DKS OPTAKT TIL KVINDERNES OL

 

*DR har angivet forskellige sendetidspunkter. På DRs og TV 2s tv-oversigter er transmissionen sat til at starte klokken 20.30, mens den ifølge DRs OL-sendeplan starter 17.15. Vi antager, at DRs generelle tv-oversigt er gældende.

 

 

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:
/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

La Tropicale Amissa Bongo(2.1) 20/01-26/01

La Tropicale Amissa Bongo(2.1) 20/01-26/01

Santos Tour Down Under(2.UWT) 21/01-26/01

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-McLaren

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

CCC Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Pro Cycling

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

NTT Pro Cycling Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team INEOS

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger