Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Nyhedsbrev VELOMIO

Lynoptakt: Belgiske mesterskaber

Lynoptakt: Belgiske mesterskaber

22. september 2020 15:25

Tour de France er knap overstået, men i den endeløse serie af store begivenheder dette efterår er det allerede tid til kampen om en af sportens mest eftertragtede trøjer. Modsat alle andre store nationer afvikler belgierne nemlig deres nationale mesterskab denne tirsdag, hvor de fleste af klassikernationens mange stjerne skal slås om den belgiske Drikleur på en typisk flamsk rute i hjertet af Flandern.

Ruten

Nationale mesterskaber er i de fleste lande altid rundstrækningsløb, og i sportens store nationer - i hvert fald i Belgien, Italien og Frankrig - bydes der også som regel på monumentagtige distancer. Selvom man i år lægger ud med at køre et længere stykke frem til rundstrækningen, lever belgierne i år op til traditionen ved et mesterskab, der er henlagt til Anzegem. Den by ligger lige i hjertet af Flandern, og derfor bydes der på en for området helt klassisk rute med hovedsageligt fladt terræn, men med den kendte Tiegemberg-stigning på rundstrækningen.

 

I alt skal der tilbagelægges 235,8 km, der starter i Halle og slutter med omgange på rundstrækningen i Anzegem. Fra start går det stort set stik vest igennem typisk flamsk fladland, indtil man efter en lille bakke når frem til byen Geraardsbergen. Her får løbet et skær af mytologi, når rytterne skal over den berømte Muur van Geraardsbergen (1,2 km, 7,0%), der som bekendt er brostensbelagt. Den passeres efter 33,2 km, hvorefter man fortsætter mod vest og nordvest igennem igen næsten helt fladt terræn, der blandt andet leder gennem Flandern Rundt-målbyen Oudenaarde efter 54,8 km og op til Dwars door Vlaanderen-målbyen Waregem, som passeres efter 72,4 km. Nu går det mod sydvest ned til udkanten af E3-målbyen Harelbeke, inden man kører mod syd og øst ind til Anzegem, hvor man rammer rundstrækningen og efter 104,2 km krydser stregen for første gang.

 

Løbets afsluttes nu med syv omgange på den 18,8 km lange runde. Først går det mod sydvest, sydøst, nordøst, syd og øst igennem en serie sving via to småbakker ned til byen Tiegem. Her drejer man mod nord og nordvest for at passere Tiegemberg (700 m, 5,1%), der har top med 6,5 km igen og en ganske jævn bakke. Herfra falder det let, mens man kører mod nordvest, nordøst og atter nordvest ad en let snoet vej med kun to skarpe sving, indtil man passerer den røde flamme, hvorefter det stiger med 0,8% på den sidste kilometer. Efter toppen er der skarpe sving med 6,4 km, 5,1 km, 3,7 km og slutteligt 2,2 km igen, hvorefter vejen kun bugter sig let, så man til sidst kører mod sydvest.

 

Løbet byder på i alt 1827 højdemeter.

 

 

Vejret

I flamske cykelløb er vejret ofte vigtigere end selve ruten, og vejrudsigten vil blive studeret nøje. Den byder imidlertid på præcis det samme tågede og vindstille vejr, vi har i Danmark i disse dage. En tåget morgen giver således anledning til en eftermiddag med fuld blus på solen og temperaturer, der når helt op på 24 grader. Vinden vil nærmest være ikkeeksisterende med blot en svag brise fra sydvest. Det giver primært sidemodvind på den indledende tur frem til rundstrækningen. Her vil der primært være sidevind, også på Tiegemberg og det meste af det efterfølgende stykke, indtil vejen til slut bugter sig ind i modvind på opløbsstrækningen.

 

Favoritterne

Enhver, der har set kalenderen for de kommende uger, vil vide, at der bliver knald på. Derfor er dette også en skitseagtig lynoptakt uden samme grundighed som normalt - mest skrevet fordi jeg tirsdag planlægger at live-opdatere fra finalen. I den forstand er det mere en opremsning af de mest interessante navne mere end en meget præcis vægtning af, hvem der har de bedste chancer.

 

Et mesterskab er altid meget specielt, fordi de i bund og grund er bunduretfærdige. Således er holdenes størrelse vidt forskellige, og det gør sig ikke mindst gældende i et land som Belgien, der har mange professionelle hold, men også en del udlandsprofessionelle, der er stort set uden holdkammerater. På baggrund af den foreliggende startliste ventes Lotto og Sport Vlaanderen således at stille med 17 mand, Bingoal med 13, Circus med 12, Alpecin med 11 og ellers magtfulde Deceuninck kun med 8. Dertil kommer så de udenlandske hold med blandet andet 5 fra BMC, 4 fra Cofidis, 3 fra Ag2r og Israel SUN, 2 fra EF og Trek samt bare en enkelt fra UAE, Movistar, Sunweb, Bahrain og Jumbo samt yderligere nogle folk fra et par ProTeams.

 

Det gør løbene helt anderledes. Et løb som dette vil med et ”almindeligt” felt med stor sandsynlighed ende i en massespurt, for Tiegemberg er ikke nogen væsentlig udfordring, og på den smukkeste sommerdag er det nærmest helt vindstille. I Belgien ser man imidlertid ofte, at der efter en vild start kommer en relativt stor gruppe afsted, og hvis blot de store hold alle er tilfredse, kører de ofte hjem. I den situation kan mange af de professionelle så sidde tilbage i feltet og se deres chancer forsvinde uden at kunne reagere. Derfor er der ofte meget tilfældighed involveret og for de udlandsprofessionelle også utroligt meget held.

 

Interessant er det, at de store hold ikke er specielt interesserede i en spurt. Det er Lotto og Deceuninck i hvert fald ikke, mens det primært er Alpecin med den forsvarende vinder Tim Merlier samt måske Circuis med Timothy Dupont, der vil gå efter en spurt. Naturligvis kan Sport Vlaanderen også have en vis tiltro til formstærke Amaury Capiot, men de vil sikkert spille på flere heste. Til gengæld skal Deceuninck derudad med en relativt svag trup anført af Dries Devenyns og Yves Lampaert, mens deres mand til en spurt er Bert van Lerberghe. Lotto har Jasper de Buyst, Gerben Thijssen eller Florian Vermeersch til en spurt, men vil hellere have et andet løb med folk som Tim Wellens, Thomas de Gendt og Philippe Gilbert. Og så er der de store angribere, Greg van Avermaet, Oliver Naesen, Dylan Teuns, Sep Vanmarcke, Jens Keukeleire og Jasper Stuyven, der har begrænset antal holdkammerater, samt Jasper Philipsen, Jurgen Roelandts og Edward Theuns, der vel alle gerne vil spurte, men som har hhv. 0, 0 og 1 holdkammerat.

 

Jeg tror mest på en spurt. S Alpecin har et ret stærkt hold med en del ryttere, særligt formstærke Gianni Vermeersch og Louis Vervaeke, der kan agere spielverderbere ved at sidde på hjul i de udbrud, der måtte køre. Vælger de at satse 100% på Merlier - som jeg tror - vil de derved kunne spolere samarbejdet i de fleste grupper. Bruger Circus samme strategi for Dupont ved at bruge de formstærke Loic Vliegen, Jan Bakelants og Aime de Gendt til at neutralisere de store, burde chancen for en spurt være god.

 

Derfor tror jeg også mest på en gentagelse af sejren til Tim Merlier. Det kan godt være, at han skuffede fælt med sin spurt i går i Gooikse Pijl, men i Tirreno og Bruxelles viste han, at han nu skal regnes som supersprinter, der kan slå selv de hurtigste. Hans form er god, og han klatrer fint på en lille bakke som denne. Holdet har imidlertid også den herlige Gianni Vermeersch, der netop har vundet på grusvejene i Antwerpen, og som kan køre med i angrebene på Tiegemberg og gøre det færdigt i en spurt. På samme måde kan Dries de Bondt, Floris de Tier, Jonas Rickaert, Jimmy Janssens og Louis Vervaeke køre offensivt, men det er kun De Bondt, der har en spurt, som er stærk nok til at satse på. Det har til gengæld sprinteren Roy Jans, som man også kunne sende afsted, hvis en større gruppe kører.

 

Største trussel i en spurt er Jasper Philipsen, men han er helt alene. Han har vist fin form med sin kørsel i Luxembourg, og selvom Merlier nok er en anelse hurtigere, som vi så i Bruxelles, er UAE-rytteren ikke langt efter. Han er imidlertid bare nødt til at lukke øjnene og håbe på samling til sidst, hvor han er uden lead-out.

 

Den tredje topsprinter er Timothy Dupont, der tankede selvtillid med podiet i Isbergues i går. Sidste år blev han nr. 2 bag Merlier, og selvom han er langsommere, kan han med sin positionering måske alligevel få revanche. Circus har imidlertid også den uhyre formstærke Aime de Gendt samt Loic Vliegen og Jan Bakelants til aggressiv kørsel på bakkerne, og de har alle en hæderlig afslutning. Til gengæld synes det at knibe med formen hos Xandro Meurisse og Tom Devriendt.

 

Lotto kan også begå sig i en spurt med unge Gerben Thijssen, der blev nr. 2 i går, men efter så lang en skadespause er det tvivlsomt, om han klarer så langt og hårdt et løb. Unge Florian Vermeersch er mere holdbar og har vist god fart, og ellers har de altid Jasper de Buyst, der dog nok skal af med de hurtigste, ligesom Tosh van der Sande skal det. Helst vil de dog bruge Tim Wellens, der viste fornuftig form i Luxembourg, samt Philippe Gilbert, der dog mangler meget. Thomas de Gendt er endelig i form og kan angribe fra distancen, og så har de også den spændende Stan Dewulf , der i det rette udbrud kan gøre det færdigt i en spurt, samt Jelle Wallays , der dog skal alene hjem.

 

Deceuninck har ikke det bedste hold, og deres bedste bud er Bert van Lerberghe, der i går først blev hentet på de sidste meter. Han er hurtig, men han skal afsted i en gruppe, da han næppe slår Merlier i en spurt. Det samme er tilfældet for Yves Lampaert, der dog stadig mangler en del efter sin skade, samt Dries Devenyns, der er træt efter Touren, samt Pieter Serry - tre ryttere, der alle kan afslutte. Det kan stærke Tim Declercq ikke, men han kan til gengæld komme langt på sin motor.

 

Sport Vlaanderen har en formstærk Amaury Capiot, der kan spurte, men for at vinde skal han af med de rigtige sprintere. Det samme kan siges om Edward Planckaert, der dog ikke har været flyvende efter pausen. De hurtige Milan Menten og Jordi Warlop kan også komme i spil, men de vinder næppe.

 

Bingoal har Baptiste Planckaert, der var aggressiv i Luxembourg. Han vinder ikke en spurt, men i et aggressivt løb er han farlig. Til en spurt har de Lionel Taminiaux, der dog har været formsvag. Derudover kan Arjjen Livyns, Sean de Bie og Eliot Lieater køre aggressivt.

 

Hos de udlandsprofessionelle er det udover Philipsen nok kun Edward Theuns, der har en chance i en spurt. Han har endda Stuyven som lead-out, men helst skal han have et hårdt løb, der slider på folk som Merlier og Dupont. Greg van Avermaet, Oliver Naesen, Jens Keukeleire og Jasper Stuyven skal alle angribe på en rute, der egentlig passer dem, fordi de også kan afslutte, men de må trods alt være trætte efter Touren. Det samme gælder for Tom van Asbroeck, der ellers vil elske at spurte i en mindre gruppe. Så er Sep Vanmarcke nok et bedre bud, selvom hans form er helt ukendt (klassikerne er dog lige om hjørnet). Det er heller ikke et dumt løb for Jurgen Roelandts¸ men han vinder ikke en spurt og har ikke vist megen form i uhyre lang tid trods en pæn spurt i det lette løb i Toscana. Ruten er for let for formsvage Dylan Teuns og Ben Hermans. B&B har Jens Debusschere eller Jonas van Genechten til en spurt, men sidstnævnte har ikke fordums fart, og førstnævnte er faldet helt - som i helt - sammen. Cofidis har hurtige Piet Allegaert, der kan gøre det færdigt i en lille gruppe, som også Dimitri Claeys kan det, mens Arkea stiller med Benjamin Declercq som en god og hurtig angriber og Christophe Noppe som en solid mand til en spurt. Dries van Gestel er også en stærk og halvhurtig angriber

 

På kontinentalholdene er der kometen Jordi Meeus, der utvivlsomt er i stand til at true selv Merlier i en spurt, som han gjorde, da han slog ham i Tjekkiet. Han er i form, men han er alene, og distancen er voldsomt for den urutinerede belgier. Roubaix stiller med Emil Vermeulen, der kan gøre det ganske godt i en spurt, som Enzo Wouters kan det for Tarteletto, hvis han overlever. Crossrytterne Toon Aerts og Eli Iserbyt har næppe meget fokus på landevejen lige nu.

 

OPDATERING: Den endelige startliste er nu kendt. Meeus stiller desværre ikke til start, og Lotto er reduceret til "kun" 15 mand, mens CCC er bare fire. Til gengæld er Tiesj Benoot føjet til, men han vil nok finde ruten lidt for let. Laurens De Plus gør sit længe ventede comeback, men kan ikke have skyggen af løbsform.

 

***** Tim Merlier

**** Jasper Philipsen, Timothy Dupont

*** Edward Theuns, Amaury Capiot, Gianni Vermeersch, Jasper Stuyven, Sep Vanmarcke

** Greg van Avermaet, Tom van Asbroeck, Tim Wellens, Bert van Lerberghe, Oliver Naesen, Jens Keukeleire, Piet Allegaert, Jasper de Buyst, Aime de Gendt, Loic Vliegen, Yves Lampaert, Baptiste Planckaert, Florian Vermeersch, Jurgen Roelandts, Jens Debusschere, Tiesj Benoot

*  Philippe Gilbert, Dylan Teuns, Thomas de Gendt, Benjamin Declercq, Stan Dewulf, Christophe Noppe, Edward Planckaert, Emiel Vermeulen, Tosh van der Sande, Gerben Thijssen, Dries Devenyns, Pieter Serry, Lionel Taminiaux, Roy Jans. Jan Bakelants, Dries de Bondt, Jonas Rickaert, Lawrence Naesen, Louis Vervaeke, Dries van Gestel, Dimitri Claeys, Arjen Livyns, Enzo Wouters

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Nationale mesterskaber
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN
KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:
/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Gree-Tour of Guangxi(2.UWT) 05/11-10/11

Ceratizit Madrid Challeng...(2.WWT) 06/11-08/11

Tour of Guangxi - UCI W...(1.WWT) 10/11

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-McLaren

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

CCC Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Pro Cycling

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

NTT Pro Cycling Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

SØG EFTER CYKELPRODUKTER PÅ TVÆRS AF WEBSHOPS