Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT INTERVIEW!

Mads Würtz - Hvad kan vi forvente i 2022?

Mads Würtz - Hvad kan vi forvente i 2022?

04. februar 2022 15:00Foto: Israel Premier Tech

2022-sæsonen banker for alvor på, og det bliver igen med mange danskere på WorldTouren. Feltet.dk’s ekspert Emil Axelgaard har vurderet alle danskerne én for én, og denne gang sættes der fokus på Mads Würtz Schmidt.

Artiklen fortsætter efter videoen.

24 danske ryttere er at finde på WorldTouren i 2022, og denne vurdering af Mads Würtz Schmidt er den 22., der sættes fokus på..

 

Würtz starter i 2022 sin sjette sæson på WorldTouren, og som resultat af sejren i Give bliver det med Dannebrog som en afgørende del af sin trikot.

 

Israel-Premier Tech er ligeledes holdet i 2022 for Würtz, og han kommer sågar til også at dele det med Jakob Fuglsang.

 

Læs også
Dansk sprintertalent tager stor sejr

 

At han igen er at finde på WorldTouren er ingen tilfældighed og udtryk for en udvikling over mange år, der endelig er ved at få Würtz til at slå igennem på den bedste scene.

 

Det mener Feltet.dk’s ekspert, Emil Axelgaard.

 

”Der findes de ryttere, der brager ind på den professionelle scene og som en anden Remco Evenepoel eller Tadej Pogacar vinder et hav af cykelløb allerede fra første færd. For langt hovedparten gælder imidlertid, at de har en mere gradvis udvikling, og at det kræver nogle år, inden de store resultater begynder at komme,” siger han.

 

Af netop disse to kategorier er Würtz eksemplet på den sidstnævnte, og det betyder, at 27-årige Würtz fortsat er i en rivende og lovende udvikling, mener Axelgaard.

 

”Det kom i særdeles til udtryk i 2022, hvor han havde sin klart bedste sæson. Ikke kun tog han en meget følelsesladet sejr ved DM, han tog også sin første skalp på WorldTouren, da han snød alle sprinterne på 6. etape af Tirreno-Adriatico,” påpeger eksperten.

 

Han kalder i samme ombæring begge sejre for uhyre flotte, inden han fortsætter:

 

”Årets DM var et af de stærkest besatte i mange, mange år, og det var næsten hele det efterhånden ret omfattende danske WorldTour-felt, der var til start.”

 

”Würtz var endda en af de få WorldTour-ryttere, der var helt uden holdkammerater, og alligevel snød han hele banden med klog og overbevisende kørsel på den kuperede rute i Give,” fremhæver Axelgaard.

 

Foto: Sirotti

 

Læs også
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr

 

Det tager heller ikke noget fra Würtz’ 2021-sæson, at etapesejren i Tirreno-Adriatico var af flot karakter lige så.

 

”Sejren i Tirreno var også speciel. Selvfølgelig er der mere prestige i at vinde en Grand Tour-etape, men faktisk er det næsten vanskeligere at tage udbrudssejre i ugelange WorldTour-etapeløb,” pointerer eksperten.

 

”Her er der nemlig meget få fridage, hvor et udbrud enten får eller tager sig lov til at køre om sejren, mens der i et langt etapeløb altid er relativt mange chancer for lykkeridderne,” siger han.

 

Dertil kommer, at sejren kom i hus på en dag, hvor det lå kraftigt i luften, at sprinterne ville have en sidste generalprøve inden et langt større løb, der lå lige om hjørnet.

 

”Derfor var det lidt af bedrift, at Würtz og hans udbrudskammerater holdt feltet bag sig på det, der skulle have været sprinternes sidste testdag inden Milano-Sanremo - og derefter at han på iskold maner med brug af sin gode spurtstyrke i suveræn stil gjorde det færdigt,” siger Axelgaard.

 

Har alle egenskaberne til udbrudssejre
Kigger man nærmere på den pakke, der udgør Würtz’ evner på cyklen, står det efterhånden klart, at han kan lidt af hvert. Det gør ham til en ganske speciel type, mener eksperten.

 

”Det er klart, at det også er på den måde, at Würtz skal vinde sine cykelløb. Hans klatreevner rækker ikke til at være klassementsrytter, og selvom han er hurtig, vinder han naturligvis heller ikke massespurter,” siger eksperten.

 

”Han har også hidtil manglet lidt for at kunne blive en rigtig klassikerrytter, men til gengæld har han alt det, der skal til for at gøre det færdigt fra et udbrud, nemlig god hurtighed, masser af power, efterhånden ganske solide klatreevner og nu også en beviselig evne til at læse finalerne rigtigt og herefter gøre det færdigt,” mener Axelgaard desuden.

 

Derfor havde eksperten da også set frem til Vuelta a España, hvor danske Würtz var med som en del af Israel-holdet og med en stor portion selvtillid og storform i tasken.

 

Læs også
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie

 

Det faldt dog til jorden.

 

”Det fik vi også at se senere på sæsonen, hvor Würtz faktisk virkede allermest overbevisende. Han var slet og ret flyvende i Vuelta a Burgos, hvor han var ganske tæt på at snyde sprinterne med et meget stærkt angreb dybt inde i finalen,” siger Axelgaard-

”Den gode form kunne måske have ført til noget stort i Vueltaen, men desværre styrtede han, netop som han var allerbedst.”

 

Det bør dog føre til, at han tager masser af selvtillid med sig ind i den kommende sæson, hvor Axelgaard peger på et todelt fokus for Würtz.

 

”Det er klart, at han i mange løb skal være hjælperytter. Det er blandt andet en rolle, han hidtil har udfyldt i brostensklassikerne, men i år forsøger han sig i stedet i Ardennerne.”

 

”Det bliver en interessant test at se, hvor langt hans klatreevner rækker i løb som Fleche og Liege, men Amstel burde i hvert fald være et løb, der passer ham perfekt,” siger han.

 

Foto: Feltet.dk

 

De personlige ambitioner i netop Ardennerne bliver nok ikke store. Dertil har Israel-Premier Tech ganske enkelt for godt et mandskab.

 

”Personlige muligheder får han næppe, når holdet har store ambitioner med Michael Woods og Jakob Fuglsang, men hans succes kan til gengæld måles på, hvor dybt inde i finalerne han vil kunne sidde hos de to kaptajner,” mener han.

 

Og selvom hjælperollerne også kan fortsætte i nogle af WorldTour-etapeløbene, banker Würtz med sine tidligere meritter på til egne chancer her også.

 

Læs også
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads

 

”Den samme opgave vil han have i WorldTour-etapeløbene, men her kan der måske opstå endnu en Tirreno-mulighed.”

 

”Det israelske har ikke specielt mange klassementsryttere, og selvom de har et par sprintere i Giacomo Nizzolo, Itamar Einhorn og Rudy Barbier, er det heller ikke sportens førende sprintermandskab. Der burde være flere dage i løbet af året, hvor en rytter som Würtz kan søge chancen i et udbrud, og nu ved vi med sikkerhed, at han kan gøre det færdigt - også selvom det er på WorldTouren,” mener han.

 

Grand Tour-etapesejren er et stort mål
Med de evner Würtz har, er det dog klart, at drømmen om at vinde en Grand Tour-etapesejr må stå tilbage som værende intakte.

 

”Det er klart, at den store drøm er, at det skal ske i en Grand Tour. Den helt store drøm er, at han får chancen i Touren, hvor han nu to gange i træk er blevet forbigået,” siger eksperten.

 

”Starten i Danmark får ham til at drømme stort, og heldigvis burde chancen være fornuftig. I skrivende stund har Nizzolo ingen planer om at køre i Frankrig, og selvom der sikkert vil være megen signalværdi i at køre massespurter for israeleren Einhorn, vil de næppe komme med et etableret sprintertog,” fortæller han.

 

Dertil kommer, at den dyre stjernesigning i Chris Froome endnu ikke er gået, som det israelske hold havde håbet på, ganske enkelt fordi briten endnu ikke er kommet sig over sit alvorlige skadesforløb.

 

”Hvis Chris Froome ikke finder sig selv - og det er der desværre intet, der tyder på - vil målet hovedsageligt være etapesejre via opportunistisk kørsel, og selvom Woods og Fuglsang vil være kaptajnerne, er Würtz ikke noget dårligt valgt til en sådan strategi.”

 

Foto: Sirotti

 

Han er dog i skarp konkurrence med det, der efterhånden er blevet en stærk trup hos Israel-Premier Tech. Axelgaard vælger dog at være optimistisk på danskerens vegne.

 

Læs også
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024

 

”Kaster man blikket ned over truppen, er konkurrencen skrap, og en plads er derfor langt fra givet, men det vil ikke være nogen overraskelse, hvis der bliver plads til Würtz i København d. 1. juli.”

 

”Desværre byder Touren på færre udbrudsetaper end de øvrige grand tours, men den helt store drøm vil være, at han også kan udnytte sin frihed til at tage en sejr. Lykkes det ikke, burde han være ganske sikker på at få endnu en chance i Vueltaen, hvor der altid er et hav af udbrudsetaper at gå efter,” siger eksperten og påpeger desuden, at Giro d’Italia nok næppe er interessant for Würtz i den kommende sæson.

 

Skulle han stå til start i Danmark, vil han også kunne vise et glimt af de tempoevner, han tidligere har brillieret i.

 

”I København vil han også kunne vise sine tempoevner. Han er jo desværre ikke blevet den temporytter, hans U23-karriere kunne have indikeret, men nu giver han den i hvert fald endnu et forsøg,” siger han om den tidligere U23-verdensmester.

 

”Holdet har fået en ny cykel, der har givet ham ekstra motivation til at fokusere mere på den tidligere paradedisciplin. Vi skal ikke regne med at se ham true Filippo Ganna til VM, men man kan håbe, at den satsning vil give resultater,” fortæller eksperten.

 

Sejre står øverst på ønskelisten
Går det fremad med tempoevnerne igen, kan det være med til at forstærke Würtz’ position i etapeløbene, og give ham gode chancer uden for WorldTouren.

 

”Det kunne nemlig også hjælpe ham i etapeløb. Han har allerede flere gange været med fremme i Etoile de Besseges - senest i 2021 - og den slags mindre løb, hvor stigningerne er relativt korte, passer ham ganske glimrende,” mener eksperten.

 

”Løb som Danmark Rundt, Belgium Tour, Tour of Britain, Tour du Poitou-Charentes, 4 Dage ved Dunkerque, Circuit Cycliste Sarthe, Tour du Limousin, ZLM Tour, Tour de Wallonie og Tour of Norway kunne alle afhængig af ruternes sværhedsgrad være muligheder for en klassementssatsning for en rytter som Würtz,” siger han.

 

Fælles for dem er, at de alle har en afgørende enkeltstart, der plejer at være toneangivende, når det endelige klassement skal gøres op.

 

Læs også
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere

 

”Det er klart, at det særligt må være et mål for ham at klare sig godt i Danmark Rundt, hvis hans hold stiller til start, eller hvis han kan få plads til at blive en del af landsholdet igen,” siger Axelgaard.

 

Klassementerne skal dog komme som en sidegevinst til en generel stærk præstation, og denne præstation skal være båret af sejre.

 

”Selv har han dog gjort det klart, at det vigtigste for ham er at tage nogle sejre. Sidste år blev det til to meget prestigiøse af slagsen, og det kan han nok ikke forvente at gentage.”

 

”Mindre kan imidlertid også gøre det, også selvom han formentlig vil være endnu stærkere i 2022, end han var det i 2021. Udviklingen går i hvert fald fortsat i den rigtige retning, og derfor er der grund til at tro på, at der vil komme sejre igen i den kommende sæson,” siger Axelgaard.

 

Og kunne Würtz selv vælge er der nok næppe tvivl om, at han håber at stå tilbage med en etapesejr i Tour de France efter sæsonen, mener eksperten knap så overraskende.

 

”Evnerne til at gøre det færdigt fra et udbrud har han i hvert fald bevist - og kunne det ske i en Grand Tour og allerhelst i et Tour de France med start i Danmark vil sæsonen alligevel blive endnu bedre end et 2021, der allerede var ganske fornem,” siger han til slut.

DEL
INFO
Mads Würtz Schmidt
Nyheder Profil Resultater Statistik
Israel - Premier Tech
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?