Magtdemonstration sender Marque i føretrøjen

17. august 2013 19:55Foto: Volta a Portugal

Alejandro Marque vandt både dagens enkeltstart i Volta a Portugal og overtog løbets føretrøje en efter en tæt og vild afslutning.

Alejandro Marque (OMF/Quinta da Lixa) vandt en spændende enkeltstart i Volta a Portugal, der rykkede godt rundt på toppen af klassementet.

Marque kørte nemlig så overbevisende godt, at han rykkede fra den samlede fjerdepladeplads til en plads øverst på podiet, og dermed overtog førertrøjen.

Det på trods af, at dagens tre bedste tider ellers blev sat af henholdsvis Marque, der lå nummer fire, Gustavo Veloso, der lå nummer to og Rui Sousa, der førte løbet.

Sådan forløb etapen
Niende og dermed andensidste etape af Volta a Portugal bød i dag på en 35.3 kilometer enkeltstart fra Sabugal til Guarda. Ruten var forholdsvis flad og indeholdt stykker med brosten, blandt andet på op mod mål. Der var lagt op til spænding, da forskellen mellem nummer et og to inden enkeltstarten var på sølle seks sekunder. Derudover var der under et minuts forskel mellem de seks første ryttere i klassementet.

Tidlige tider var holdbare
Dion Beukeboom (Cycling Team de Rijke-Shanks) lå nummer 119 ud af 132 ryttere, da han startede på dagens rute, men hollænderen satte en tid, der skulle vise sig at være rigtig god. Tiden lød på 51 minutter og 34 sekunder, og den holdt indtil klassementets nummer 82 før etapen, Eduardo Sepulveda (Bretagne - Séché Environnement), kørte over stregen. Argentineren var nemlig 17,5 sekunder hurtige end Beukeboom.

Fra da af skulle der dog gå lang tid, før de to unge tempospecialister blev skubbet væk fra første- og andenpladsen. Først da nummer 14 i klassementet Delio Fernandez (OMF - Quinta da Lixa) kom over målstregen, måtte Sepulveda afgive føringen. Fernandez kørte nemlig ind syv sekunder foran argentineren efter at have været bagud med tre sekunder ved sidste mellemtid.

Det hold dog ikke længe, for nu var klassementets top ti ude på ruten, og her blev der virkelig kørt cykelløb.
Først kom klassementets nummer ni Marcel Wyss (IAM Cycling)nemlig ind i tiden 50 minutter og 56 sekunder, hvilket var næsten 13 sekunder bedre end Fernandez.

Veloso,  Sousa og Marque - kampen om trøjen
Herefter var der virkeligt lagt op til spænding i den øverste del af klassementet. Ved anden mellemtid var de tre hurtigste nemlig klassementets nummer fire, to og et.

Den samlede nummer fire Alejandro Marque (OMF/Quinta da Lixa) var hurtigst 26 sekunder foran holdkammeraten Gustavo Veloso, der lå nummer to, og 59 sekunder foran Riu Sousa (Efapel/Glassdrive), der førte løbet.

Da kun 38 sekunder skilte Sousa fra Marque inden enkeltstarten, betød det, at både Veloso og Marque ville overhale Sousa, hvis de tider hold helt til mål.Så hvem skulle mon stå i løbets førertrøje, når alle var i mål?

Først susede Alejandro Marque over den brostensbelagte målstreg i en klart bedste tid, der sagde 49 minutter og seks sekunder.
Få minutter senere kom Marques holdkammerat Veloso farende ind over stregen i andenbedste tid, 36 sekunder efter Marque. Dermed var Marque lige nu fire sekunder foran Veloso.

Kort efter kæmpede Rui Sousa sig så ind over målstregen, men der var det allerede en realitet, af han måtte afgive føretrøjen til Marque. Selvom Sousa satte trejdebedste tid var det stadigvæk et minut og 28 sekunder efter Marque, og det rakte kun til den samlede tredjeplads efter dagens etape.

Dermed vandt Marque dagens tidskørsel og overtog løbets føretrøje efter en flot magtdemonstration.