Den 22-årige Chris Anker Sørensen har netop skrevet kontrakt med det danske Pro Tour-mandskab Team CSC. Men den forgangne sæson har i høj grad også budt på nedture for Team Designa Køkken-rytteren, der har været udsat for flere grimme styrt. U23-VM i Østrig var på forhånd et af sæsonens største mål, for på sidelinjen stod Bjarne Riis måske med en kontrakt, hvis han kunne lide, hvad han så fra den unge dansker. Men Chris fuldførte aldrig løbet. Feltet.dk tegner et portræt af den talentfulde rytter, og vi har talt med ham om kontrakten med Team CSC, VM og hans første cykel. Af Mikkel Hastrup Rasmussen og Kasper Højstrup NielsenDet skulle have været så godt, men nu var det bare skidt. De andre ryttere forsvandt i horisonten, mens 22-årige Chris Anker Sørensen stod tilbage med sin ødelagte cykel. Allerede på første omgang af årets U23-VM styrtede han, og tre andre ryttere kørte ind i ham. De østrigske værter have af uransagelige årsager valgt at vande vejene inden starten gik. Det eneste der skulle til, var et skarpt sving, og lige pludselig lå han der bare. Hjulet var ødelagt og hjelmen totalsmadret. Det samme var Chris Anker Sørensens drømme om en VM-triumf og måske også kontrakten med Team CSC. Den neutrale mekaniker tog alt for længe om at sætte et nyt hjul på danskerens cykel, og på anden omgang måtte det unge talent give fortabt og udgå. Det var ganske enkelt umuligt for ham at lukke hullet til feltet alene. Nu er der gået en måned siden den uheldige hændelse under VM, men det står stadig klart i hukommelsen hos Chris Anker Sørensen.
”I dagene op til VM var jeg meget nervøs og sindssygt tændt. Jeg vidste, at jeg på en god dag kunnet have vundet løbet eller bare få en medalje. Jeg havde lige snakket med Bjarne Riis inden, og nu skulle jeg rigtigt vise ham, men også mig selv, hvad jeg kunne. Så det var ekstra surt, at jeg væltede så tidligt,” siger han til Feltet.dk.
Flødeboller og den første cykelMen historien om Chris Anker Sørensens cykeltalent starter godt 20 år før det famøse VM-løb. Som treårig får Chris sin allerførste cykel. Den var rød, trehjulet og havde lad bagpå. Dengang tænkte han selvfølgelig ikke på, at han en dag skulle blive professionel cykelrytter, men han blev dog tidligt vant til de uheld, en karriere på jernhesten også kan medføre.
”Min storebror satte sig på cyklen, så den gik den i stykker. Men jeg fik så en ny magen til, som jeg kørte rundt på i lang tid,” erindrer Chris.
Og herfra gik det stærkt. Som 13-årig fik Chris for alvor interessen for kampen i feltet, da han ofte var med som tilskuer til storebroderens cykelløb. Så han valgte at sætte sig op på sadlen og fødderne i pedalerne, og i 1997 startede han i
Hammel Cykelklub.
”Første gang jeg kom til cykling, havde en af mine gode kammerater fødselsdag, så han gav flødeboller den dag. Han mener jo selv, at det er takket være hans flødeboller, at jeg blev ved,” griner Chris. ”Jeg syntes da også, at det var hyggeligt, men jeg er bare så fascineret af sporten. Når jeg kører op ad et bjerg, synes jeg, det er fedt, selv om det gør så ondt,” fortæller Chris, som dog godt kan lide, når de andre ryttere har mere ondt end ham.
Chris fandt snart ud af, at han egentlig var meget god til det med at køre på cykel, og den første sejr kom i et løb i Odder, hvor han kørte alene over målstregen. Sejren står stadigvæk lysende klart for Chris.
”Det var mega fedt! Jeg har haft mange andre gode sejre, men den første er altid noget specielt. Det giver et helt vildt kick,” fortæller han.
Team Designa Køkken opdager ChrisI 2005 skriver det danske Continental-hold Team Designa Køkken kontrakt med Chris Anker Sørensen. På det tidspunkt havde han været ude af sporten i halvandet år og havde kun kørt lidt for Hammel Cykelklub i efteråret 2004. Jørgen Foder, der er manager for Team Designa Køkken, fortæller, at der ikke var ret mange andre hold, der dengang tænkte på at skrive kontrakt med Chris. Han var lige kommet tilbage efter en sygdomsperiode, og mange hold tvivlede på, at han kunne holde til livet som cykelrytter.
”Vi kunne huske ham fra hans juniortid og vidste, hvad han indeholdt. Hvis han var kommet sig over den sygdomsperiode, tvivlede vi slet ikke på hans talenter. Vi tog ham ind på et tidspunkt, hvor mange andre lige ville se, om han kunne holde til det. Det var selvfølgelig en chance at tage, men det skal vi også gøre en gang imellem. For den eneste måde, at de helt store talenter kan komme længere frem på er, at nogle af holdene også tager en chance en gang imellem og tager en rytter ind, man måske tvivler lidt på, men viser den tillid der gør, at de kan blive endnu stærkere,” siger Jørgen Foder til Feltet.dk.
Chris husker selv den første sæson hos Team Designa Køkken som en succes. Han vandt de løb, han selv følte, han skulle vinde og følte sig godt tilpas på holdet. Allerede i starten af sin første sæson med det jyske hold vandt Chris Jysk/Fynsk-mesterskab, og han fortæller, at netop den sejr, betød meget for ham.
”Jeg havde lige haft det forløb med sygdom og fik endelig den sejr, der beviste, at jeg kunne være med. Det virkede som et vendepunkt, og jeg fik en rigtig god sæson,” forklarer Chris Anker Sørensen, som har meget til overs det hold, han nu forlader. ”Team Designa Køkken har været et godt hold for mig. De gav mig chancen, hvor andre ikke rigtigt regnede med mig.”
Jørgen Foder har også været mere end tilfreds med den 22-årige bjergspecialist og forklarer, at Chris altid er tændt, også selv om det er et løb, der ikke nødvendigvis byder på kuperet terræn. Chris’ professionelle indstilling til sporten smitter også af på hans holdkammerater, der altid kan mærke, at han er der, forklarer Jørgen Foder.
”Han har gjort det fantastisk godt. Det har været en meget stort plus for os at have haft Chris på holdet,” siger han.
Stagiaire hos Team CSCHeldigvis for Chris Anker Sørensen var Jørgen Foder og Team Designa Køkken ikke de eneste, der kunne få øje på Hammel-knægtens store talent på to hjul og ramme. For ude i kulissen begyndte en vis Bjarne Riis at spøge. Chris havde i sin første sæson for Team Designa Køkken gjort sig så positiv bemærket, at Bjarne Riis tilbød ham en prøvekontrakt hos Team CSC. Tilbudet om at blive stagiaire hos det mægtige danske hold overraskede den unge rytter, men valget var ikke svært.
Selv om Chris Anker Sørensen lige har skrevet kontrakt Team CSC,
holder han begge fødder på jorden. Foto: Feltet.dk.”Jeg var overstrømmende glad! Jeg var også spændt, for jeg vidste, at det ville blive en kæmpe udfordring, og at jeg kunne udvikle mig meget som cykelrytter,” siger Chris.
Stagiaire-pladsen hos Team CSC var noget anderledes, end Chris havde været vant til i det jyske. Der var for det første flere penge involveret, bedre hoteller, meget mere materiale og en større organisation bag. Men for det andet, og måske nok væsentligst, fik han også mulighed for at deltage i større og mere kendte løb og samtidig køre i felt med kendte ryttere som Ullrich og Bettini.
”I de første løb var jeg lidt benovet over, at det var så stort, det jeg deltog i. Det var lidt vildt, og i de første par løb havde jeg nok lidt for meget respekt for disse fyre, fordi man har set, hvor stærkt de kører. Men lige så stille bliver det jo også hverdag, men det er da klart, at når sådan en som Bettini eller Ullrich sidder på siden af en, så skubber man ikke så meget til dem, som man gør til så mange andre,” fortæller Chris.
Det var dog Bjarne Riis’ overbevisning, at Chris endnu ikke havde, hvad der skulle til for at kunne gøre sig på det danske Pro Tour-hold. Derfor fik Chris at vide, at han måtte tage endnu et år på Team Designa Køkken for at modne sig til det højere niveau på Team CSC.
”Jeg fik meget positiv feedback fra Bjarne, og han sagde, at jeg ikke var helt klar endnu. Det tror jeg også, at han havde ret i. Jeg skulle køre nogle flere løb med succes, for det er jo klart, at jeg næste år bare skal ud at have nogle tæv,” smiler Chris.
Nedtur i VM men kontrakt med CSCDet 22-årige talent havde foruden muligheden for at vende tilbage til Team Designa Køkken også tilbud fra udenlandske hold som Skill-Shimano og Unibet.com. Han valgte dog, at blive hos det danske hold for at satse på at få en kontrakt med Team CSC fra sæsonen 2007. Chris fortæller, at han jævnligt har haft kontakt til enten Bjarne Riis eller Dan Frost, der er sportsdirektør på Team CSC.
”Jeg har holdt ham (Dan Frost, red.) informeret om, hvordan det gik. Og da jeg væltede og brækkede kravebenet i foråret, talte vi også sammen,” siger Chris.
Der var hele den forgangne sæson igennem lagt op til, at Chris skulle have en kontrakt med CSC. Hans uheld i foråret og de manglende resultater betød dog, at han meget vel skulle køre et godt efterår og herunder et godt VM for at få kontrakten i hus. Allerede seks dage før løbet ankom Chris og resten af den danske delegation til Østrig, og ventetiden blev brugt på træning og inspektion af den svære rute i Salzburg. Hele tiden vidste Chris, at når løbsdagen oprandt, og VM skulle afvikles, ville der også stå en Bjarne Riis på sidelinjen for at vurdere ham. Chris var spændt – meget spændt – men det hele var ovre, før det rigtigt var kommet i gang, da Chris styrtede og udgik. Og med VM-fiaskoen var chancen for en kontrakt med Team CSC måske forspildt.
”Jeg håbede, at han ikke kun vurderede mig på VM, men jeg var selvfølgelig meget frustreret både over at have misset VM, fordi det var et kæmpe mål for mig, men også fordi jeg var bange for, at jeg nu ikke kom i betragtning til en kontrakt alligevel. Jeg var meget skuffet bagefter,” fortæller Chris.
Allerede inden løbet vidste Chris, at Bjarne Riis gerne ville tale med ham dagen efter. Så mens de store drenge i eliteklassen kørte deres VM, var Chris henne hos Riis til en samtale om fremtiden. Den unge rytter var spændt, men vidste, at der ikke var mere han selv kunne gøre. Nu måtte det hele bare gå sin gang. Heldigvis mødte Chris en meget forstående Bjarne Riis, der tilbød ham en kontrakt med Team CSC.
”Jeg var da glad. Men jeg vidste, at jeg havde kørt en okay sæson til trods for mit styrt i foråret, så overrasket var jeg nok ikke helt,” forklarer Chris.
Chris’ nuværende arbejdsgiver, Jørgen Foder, virker heller ikke overrasket i forhold til kontrakten mellem Team CSC og hans unge lærling. Ifølge Foder har Bjarne Riis ekstra stor interesse i at tilknytte de største danske talenter til sit hold, men Chris er bare ikke som alle de andre.
”Chris er en speciel rytter, og det tror jeg også har betydet meget i Bjarne Riis’ overvejelser. Det er ikke bare en allround-rytter, der kan en helt masse ting, men en, der er meget specifik og kan køre opad. Og måske øjner Riis, at der er en kommende klatrer på Pro Tour-niveau i Chris. Men Chris er mere allround, end mange går og tror. Han er ikke bare exceptionel god opad, men han kan også finde ud af at køre på flad vej,” siger Jørgen Foder.
Bjarne Riis sagde ved offentliggørelsen af kontrakten med Chris, at den unge rytter længe har været tiltænkt en plads på holdet. Måske håber Riis nu endelig at have fundet den næste store, danske bjergrytter.
”Han har leveret virkelig gode resultater som amatør, og da han var på prøve, imponerede han os rigeligt til at gøre sig fortjent til en kontrakt. Han skal selvfølgelig have lov til at udvikle sig stille og roligt, men det ville ikke overraske mig, hvis han laver gode resultater allerede som nyprofessionel,” sagde Bjarne Riis.
En fremtid med polkaprikker? Selv om den fremtidige arbejdsgiver åbenbart har store forventninger til sin nye bjergspecialist, lader Chris sig ikke rive med til drømmeland. Han fortæller, at han skal bruge det første år på at komme ind i gamet og tilegne sig erfaring, men håber selvfølgelig at lave nogle gode resultater fra dag et. Alligevel er Chris en rytter, der har flere mål for de første år på Team CSC.
”Jeg vil gerne stadfæste min position på holdet og få forlænget kontrakten. Jeg vil også gerne have nogle sejre, eller i hvert fald få vist mig i cykelløbene og få forbedret mig som bjergrytter,” forklarer Chris.
Den kommende CSC-rytter håber dog også på at kunne forbedre sine enkeltstarter for at blive en endnu bedre etapeløbsrytter, end han er i dag. Han erkender, at det netop er kampen mod uret, der har kostet ham mest i de etapeløb, han har deltaget i. Og her er Team CSC meget vigtig for Chris.
”Jeg ved jo, at det er et godt sted at være. Jeg tror, at enkeltstarten er et af de områder, hvor jeg kan få mest ud af Team CSC,” siger han, men slår fast, at han da også har mål på længere sigt: ”Mit mål er selvfølgelig at køre Tour de France, vinde en Tour-etape på Alpe d’Huez og måske vinde en bjergtrøje.”
Og det er måske slet ikke så urealistiske mål at sætte sig. I hvert fald ikke, hvis man spørger Jørgen Foder:
”Jeg tror, at Chris kan komme rigtig, rigtig langt. Det skulle ikke undre mig, om vi ser ham i Tour de
France på bjergetaperne en dag.”