Norman øverst på meget overraskende podie i pointløb

16. december 2012 17:19Foto: Feltet.dk

Lasse Norman levede op til sin favoritværdighed, da han på flot vis vandt DM i pointløb, men der var store overraskelser på anden og tredjepladsen i form af Emil Wang og Magnus Bak Klaris.

DM-weekendens program blev afsluttet med det store højdepunkt i form af elite herrernes pointløb over 160 omgange svarende til 40 kilometer. Sidste år var det Lasse Norman, der blev dansk mester i disciplinen, da han slog Marc Hester og Jesper Mørkøv i et løb, hvor de tre klart skilte sig ud.

Jesper Mørkøv vandt i går scratch, og han var i offensiven med det samme, da han angreb kort tid efter løbets start. Ingen havde lyst til at gå med Mørkøv, der endte ude foran alene. Det var dog et vellykket forsøg, for efter seks omgange var Mørkøv igen i feltet, da han var kommet rundt og havde taget en omgang, hvilket gav ham 20 point og dermed føringen i løbet fra start.

Herefter var der adskillige angreb, men ingen kom rundt, og med 128 omgange var der samling igen. Forinden var der kørt to spurter, hvor den første blev vundet af Lasse Norman, den anden af Rasmus Quaade, mens den tredje blev vundet af Jesper Mørkøv. Fire omgange senere angreb Norman med Krigbaum på hjul. Mathias Møller Nielsen kom også med, idet han allerede lå ude foran.

Fire mand i udbrud

Tremandsudbruddet blev til fire, da Simon Bigum kom op. Den fjerde spurt blev vundet af Krigbaum foran Norman og Mathias Møller Nielsen. Feltet knækkede bagved en overgang, men blev samlet igen på et tidspunkt, hvor de fire i udbrud havde lidt under en halv omgangs forspring. Femte spurt snuppede Krigbaum også foran Norman.

Bigum, Norman og Møller Nielsen kom op til feltet, men Krigbaum valgte – frivilligt og ikke grundet manglende kræfter – ikke at lukke hullet op til feltet. Formentlig fordi han ville have pointene i den næste spurt, men med fem omgange til spurten var det en lidt overraskende strategi. Men de fem point i spurten fik Krigbaum, og han kom også op til feltet og fik de 20 point for en vunden omgang.

Men imens Krigbaum kom op angreb Norman sammen med Mørkøv, Bigum, Poulsen, Klaris, Pedersen. Her kunne Krigbaum ikke gå med, da han sad helt bagerst i feltet grundet den føromtalte strategi. Derfor måtte Krigbaum selv trække i arbejdstøjet i feltet. Imens udgik Rasmus Quaade af løbet.

Norman i offensiven

Med 89 omgange igen, lige efter spurten, som Jonas Poulsen vandt, angreb Norman, men det blev lukket igen og der kom igen fuldstændig samling i feltet efter en længere periode med grupper spredt over det hele. Mathias Møller Nielsen vandt næste spurt, og lige derefter angreb Norman på et taktisk godt tidspunkt.

Stillingen halvvejs i løbet var at Mathias Krigbaum førte med 39 point med seks point ned til Norman, mens Møller Nielsen på tredjepladsen havde 32 point. Lige derefter fulgte Jesper Mørkøv og Simon Bigum. Men den stilling ændrede sig kort efter, da Norman kom op til feltet og tog en omgang og de 20 point. Samtidig vandt han også spurten med 70 omgange tilbage.

Møller Nielsen, Krigbaum og Mørkøv forsøgte at svare igen ved at angribe, men Norman gik med det samme frem og lukkede hullet. Det samme scenarie udspillede sig igen med 63 omgange tilbage, hvor de igen kom væk, men hvor Norman lukkede.

En gruppe bestående af Casper Pedersen, Magnus Bak Klaris, Jonas Poulsen, Emil Wang og Casper Juel Jensen kom rundt og tog en omgang. Det bragte Magnus Bak Klaris op på i alt 48 point og dermed en aktuel andenplads, mens Wang med 46 point var nummer tre. Norman førte med 63 indkørte point.

Krigbaum forsøgte sig igen

Med under 40 omgange igen angreb Mathias Krigbaum sammen med Emil Wang og Mads Bugge. De fik en halv omgang, men endte med at blive kørt ind igen. I stedet var det Jesper Mørkøv, der angreb med 29 omgange tilbage sammen med Elias Helleskov Busk. Men – med fare for at gentage os selv – så var det igen Norman, der satte turboen til i feltet og atter fik det samlet.

Herefter var det Emil Wang, der angreb. Han vandt tredjesidste spurt og var på andenpladsen samlet på dette tidspunkt. Norman havde forud for næstsidste spurt 65 point, Wang 56, Bak Klaris 50, Krigbaum 42 og Møller Nielsen 37. Dermed tegnede det med to spurter tilbage til et mildest talt meget overraskende podium.

Endnu en DM-titel til Norman

Lasse Norman satte tingene på plads ved at køre alene væk fra feltet, hvorfor han også vandt næstsidste spurt. Han kom dog tilbage i feltet, men havde på dette tidspunkt mere eller mindre sikret sig sejren. I stedet var det Magnus Bak Klaris, dagens kæmpe overraskelse, der angreb og satte Krigbaum fra hjul.

Sidste spurt ændrede ikke på medaljefordelingen, og således var det Norman der efter en klasse præstation, hvor han igen viste, at han oftest har et niveau mere end konkurrenterne, blev dansk mester i pointløb. Emil Wang snuppede overraskende andenpladsen efter en meget flot præstation, mens 16-årige Magnus Bak Klaris leverede en – mildt sagt – sand sensation ved at tage bronze. Det podie var der næppe mange, der havde set komme.