Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT INTERVIEW!

Norsgaard overbeviste sig selv i "udelukkende positivt" 2021

Norsgaard overbeviste sig selv i "udelukkende positivt" 2021

25. december 2021 08:00Foto: Sirotti

Feltet.dk har snakket med Mathias Norsgaard Jørgensen om året, hvor den 24-årige dansker endegyldigt kæmpede sig tilbage fra et helvede af skader og sikrede sig en ny kontrakt med Movistar.

Artiklen fortsætter efter videoen.

To år er gået, siden Mathias Norsgaard den 5. december 2019 blev ramt af en bil for derefter at kollidere med en lygtepæl nær spanske Girona.

 

Et uheld, som skulle ødelægge danskerens første WorldTour-sæson, før den overhovedet var kommet i gang.

 

Norsgaard måtte nemlig opereres for et brækket højre skinneben og efterfølgende også for kompartmentsyndrom. Et måneder langt genoptræningsforløb fulgte, og selvom Movistar-rytteren kæmpede sig vej til startstregen ved genoptagelsen af 2020-sæsonen i august, var han ingenlunde klar.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

De indopererede skruer var knækket, hvilket forårsagede voldsomme smerter i Norsgaards ankler. Derudover led han jævnligt af smerter i hele højre side: I skinneben, læg, knæ og hofte. Og mens kroppen stadig protesterede, var den lange og krævende gennemtræning efterhånden også ved at have sat sine mentale spor.


”Der skal heller ikke meget til for at vælte min mentale energi, så det hele bare føles som noget lort. Selvom det har været en sindssyg stor forløsning (at køre løb, red.), så har der bare været nogle dage, hvor det godt nok ser sort ud, og der har jeg bare lyst til at tage hjem og kalde det en off-season”, fortalte Norsgaard i september 2020. På dette tidspunkt havde han kørt syv løb med smerterne.

 

Få dage senere blev det omsider for meget. Rysteturene over brostene i BinckBank Tour resulterede i nye voldsomme smerter i højre knæ og ankel, og denne gang tog Norsgaard konsekvensen. Han trak sig på 5. etape og fik i stedet foretaget en ny MR-scanning.

 

Scanningen viste, at benet ikke var helet, hvorfor Movistar-rytteren i starten af november fik udskiftet de knækkede skruer med nogle nye og stærkere af slagsen.

 

Operationen blev et vendepunkt. Pludselig kunne Norsgaard træne uden smerter, og siden da har han ikke været under kniven igen. Faktisk kørte han en fuld 2021-sæson fra februar til til oktober med blot en enkelt DNF (Mont Ventoux Challenge, hvor Movistar selv hev ham ud).

 

Målet om en kontraktforlængelse kom allerede i hus i marts, og derfra blev sæsonen kun bedre for Norsgaard.

 

Det har udelukkende været positivt, synes jeg. Men der er et ting, som jeg særligt husker fra i år”, siger Norsgaard og udpeger sin deltagelse i Milano-Sanremo, Flandern Rundt og Paris-Roubaix, sit føringsarbejde for den førende Marc Soler på den bjergrige 4. etape af Romandiet Rundt, DM-bronzemedaljen samt andenpladsen på 3. etape af Benelux Tour (tidligere Binck Bank Tour) som personlige højdepunkter.

 

”Selvfølgelig har det været fedt at køre de monumenter, som jeg fik. Men jeg er også stolt af og glad for, at jeg har prøvet at sidde og forsvare en førertrøje for en kaptajn i Romandiet Rundt. Og så på så hård en etape, som det var. Jeg føler mig super godt tilrette med, at det er det, som jeg forhåbentlig skal bruge min karriere på”.

 

Tvivlen om sejrspotentialet

Norsgaards store mål og drøm er at blive en af verdens bedste hjælperyttere i det flade terræn. Det har han altid haft en vis tro på. Han har altid følt sig sikker på, at han kan udfylde rollen som hjælperytter ”til et 12-tal”.

 

Ikke desto mindre har også meget andet end selvsikkerhed siddet næsten lige så længe i den i dag 24-årige dansker.

 

Tvivl har præget ham. Han havde det fint med at skulle føre de øvrige ryttere an, når udbruddet skulle jagtes, men havde han også det, der skulle til for at holde rivalerne bag sig hele vejen til målstregen?

 

”Lige siden jeg rykkede ud af juniorklassen, har jeg ikke troet på, at jeg kunne have nogen afgørende rolle i nogen landevejsløb som sådan. Jeg vandt jo rigtig mange løb som junior, men var også sindssygt nervøs, da jeg blev senior. Jeg tror, at jeg tog folks ord for lidt for gode varer om, hvor hårdt det egentlig var at blive senior”, siger Norsgaard og tilføjer:

 

”Den usikkerhed tror jeg spillede mig et puds indtil i år”.

 

Indtil i år. For 2021 blev nemlig året, hvor Norsgaard for første gang præsterede topresultater på UCI-plan i ikke bare tidskørsler, men også linjeløb.

 

Læs også
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

 

”Det var dejligt at levere. Jeg ved, at jeg har præsteret mange gange, men ikke i sådan nogle afgørende momenter, hvor jeg skal køre om sejren selv”, udtaler Norsgaard om etapen af Benelux Tour, hvor kun udbrudskollega og Giro-etapevinder Taco van der Hoorn forhindrede ham i at snuppe karrierens første professionelle sejr.

 

"Mit livs cykelløb indtil videre"

Norsgaard ser morgenudbrud som sin bedste chance for at lave personlige resultater fremover. Alligevel var det hverken ved Benelux Tour eller via et tidligt hug, at han leverede sin mest mindeværdige præstation i 2021. Den havde allerede fundet sted to måneder forinden.

 

Ved DM lukkede Norsgaard ene mand et hul på et minut op til den 13 mands store førergruppe, hvorefter han havde kræfter i behold til at køre en tredjeplads hjem.

 

”Efterfølgende er det gået op for mig, hvor mange der har lagt mærke til min præstation i finalen. Hvilken præstation det var at lukke hullet op til udbruddet og så få en medalje. Det er nok mit livs cykelløb indtil videre, i forhold til hvor gode ben jeg havde”, siger Norsgaard.

 

”Det var et rimelig fucking godt felt til DM. Så, at jeg kunne levere mod nogle af verdens bedste cykelryttere, kom da lidt bag på mig. Som prokonti- og kontirytter var jeg røven af anden division ved DM på landevej. Men jeg var sindssyg god til at køre enkeltstart”.

 

Netop enkeltstarten har Norsgaard ikke længere samme fokus på. Ved årets DM klarede han sig dog ganske habilt, og milevidt over egne forventninger, med en fjerdeplads bag Kasper Asgreen, Mikkel Bjerg og Martin Toft Madsen.

 

”Enkeltstarten kom også lidt bag på mig, fordi jeg overhovedet ikke havde forberedt mig til at køre en DM-enkeltstart. Jeg havde faktisk ikke lyst til at gøre det, fordi jeg var bange for at blive gjort lidt til grin af de kontiryttere, som ville rundbarbere mig fuldstændig”, beskriver Norsgaard og fortsætter:

 

”Men jeg var så ude at træne med nogle af coloQuick-drengene. Der fik jeg den der fornemmelse: ”Nu skal jeg kraftedeme lige sætte dem på plads”. Det var den eneste grund til, at jeg stillede op. For at slå dem. Så gik det jo super godt. Holdet var også super glade for, at jeg kunne præstere. Det var trods alt ikke hvem som helst, der slog mig”.

 

Ny bevidsthed om egne evner

Det er fortsat overvejende Norsgaards evner som hjælperytter, der skal gøre ham værdifuld på øverste hylde, men med danskerens allerede store tro på egne hjælperevner er det faktisk de personlige resultater, som har betydet mest for ham i 2021.

 

Læs også
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége

 

Resultaterne har gjort ham bevidst om, hvad det kræves at vinde på WorldTouren - og at han på mindre end to år er vokset fra C-klassen på Zwift til en styrke, hvor selv de største motorer i feltet kan få svært ved at fange ham.

 

”Det er gået stærkt. Da jeg startede min 2021-sæson, var jeg sådan set glad for mit niveau. Jeg tænkte, at jeg var kommet tilbage på mit tidligere niveau. Men siden da kunne jeg se, at jeg bare lagde et niveau på fysisk for hver måned. Jeg er blevet bedre til at køre op ad og på flad vej. Jeg har ramt et led i min udvikling, hvor det har været super fedt ikke at have ondt i benet, kunne restituere 100 procent og bruge alt energi på at blive bedre, fremfor at skulle fokusere på at holde hovedet oven vande”.

 

”Den power, som jeg har, er god nok til at have en afgørende rolle for min personlige succes. Så mangler jeg måske lidt i spurten, som jeg skal arbejde endnu mere på. Men jeg har da i hvert fald de kvaliteter, der skal til. Etapen i BinckBank Tour giver mig den erfaring, at hvis jeg er afsted med de rigtige ryttere, så kan vi godt tage røven på Quick-Step og de andre store hold, selvom de kun giver os et minut eller halvandet. Det er super fedt at vide. Til træning ved jeg nu, at de her tal er nok til at kunne gøre det. Det har givet mig en ro, i forhold til hvad mit talent egentlig rækker til”.

 

Og den erfaring og viden bekræfter Norsgaard at have taget med sig ind i sin nuværende vintertræning. Hvordan den foreløbigt er forløbet, og hvad Movistar-danskeren håber at opnå i den kommende sæson, kan du læse om i de kommende dage her på Feltet.dk.

DEL
INFO
Mathias Norsgaard Jørgensen
Nyheder Profil Resultater Statistik
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Tour de Romandie(2.UWT) 23/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?