Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT INTERVIEW!

Ny Jumbo-dansker fortæller om stor omvæltning: Jeg har fundet ro

Ny Jumbo-dansker fortæller om stor omvæltning: Jeg har fundet ro

04. marts 2023 07:00Foto: Bram Berkien

Selvom holdkammeraterne er helt nye, og han delvist er flyttet til udlandet, så føler Morten Nørtoft, at det er med til at gøre den nye tilværelse mere professionel.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Når man går fra et kontinentalhold i Danmark til et hold med et stort set-up i udlandet, er der forandringerne til at få øje på.

 

Det har Morten Nørtoft også mærket, da han var på en af de i alt fire træningslejre hos Jumbo-Visma, hvor han kører for udviklingsholdet.

 

  • "Der har været meget at se til i løbet af vinteren, som ellers plejer at være tre-fire måneder, som bare skulle overstås. Nu har vi været på fire træningslejre, så tiden er gået ekstremt hurtigt, når det hele tiden har været noget at se til", fortæller Morten Nørtoft i et interview med Feltet.dk og fortsætter.
  •  
  • "Så vi kender også hinanden internt på holdet på en fin måde allerede. I januar var hele Jumbo-Visma også samlet, hvor det både var WorldTour-holdet hos herrerne, kvinderne og så os. Det er superfedt at være en del af sådan et hold, hvor man går ned i restauranten og så har man 60-70 kollegaer."
  •  

Selvom holdene trænede hver for sig, var det alligevel en stor oplevelse at se stjernerne gå rundt på samme hotel.

 

Læs også
Lefevere kommenterer Asgreen og Casper P.s kontraktsituation

 

  • "Nu var Jonas (Vingegaard, red) og Primoz (Roglic, red) der ikke, men det var sjovt at se dem, man har set i fjernsynet komme gående i normalt tøj. Det giver helt sikkert noget motivation at være omkring dem også."
  •  

De øvrige træningslejre, Morten Nørtoft og udviklingsholdet har været på, var i Holland i november, to uger i Norge med langrendsski og endnu en træningslejr i Spanien i februar.

 

At kigge ind i den hvide væg

Vintertræningen er dog også gået ganske godt for Morten Nørtoft. Han får nemlig debut søndag for WorldTour-holdet sammen med en del af holdkammeraterne fra udviklingsholdet til det belgiske løb Grote prijs Jean - Pierre Monseré.

 

  • "Det er kun positivt, at jeg allerede nu er med heroppe. Det giver også en masse selvtillid til, at vintertræningen er gået godt, og at jeg har fået vist noget af det, jeg kan", fortæller han.
  •  

Det var dog meningen, at han allerede lørdag skulle debutere for udviklingsholdet i Craft Ster van Zwolle, men der kom sygdom i vejen for planerne.

 

  • "Det er træls, at jeg bøvler med sygdommen. Jeg vågnede bare op med feber og en lettere forkølelse. Det var sådan en dag, hvor der bare ingen energi var i kroppen, men det er allerede meget bedre i dag (torsdag, red)."
  •  
  • "Søndag er vigtigere end lørdag, så det var en forholdsvis nem beslutning for også at sikre, at jeg ikke kører med sygdom. Men jeg tror også, at jeg er helt klar til startstregen søndag."

 

Nørtoft kørte for Riwal, inden han skiftede til Jumbos udviklingshold. Foto: Bastien Gason

 

    I første halvdel af 2022 døjede Nørtoft med en del med sygdom igennem flere forløb, men det kommer ikke til at ske i år.

     

    • "Det er jeg helt sikker på. Sidste år var der flere andre faktorer, som gjorde sig gældende. Jeg arbejdede også som tømrer, når jeg kom hjem fra cykelløb og blev mere presset af det. Det er jeg blevet klogere på nu, så jeg er sikker på, jeg kan takle det bedre med ikke at starte for tidligt op igen," siger Morten Nørtoft.
    •  
    • "Men jeg har også mange dygtige folk omkring mig til at hjælpe, at jeg er klar, når jeg skal være klar."

     

    Det faktum, at han er stoppet som tømrer, har haft en afledt effekt, som han skulle arbejde på. Noget af det sværeste, han har oplevet, i forhold til at blive professionel.

     

    • "Jeg stoppede i maj sidste år som tømrer, og det tog lang tid, faktisk først efter sommeren, før jeg fandt ro i bare at være cykelrytter. Nu har jeg fundet den ro," beretter han.
    •  
    • "Jeg kan fokusere på min ernæring og på at slappe af, så jeg har fundet mig godt til rette i at være cykelrytter. Men det har været en stor udfordring, om jeg nu kunne finde ud af at stoppe med at arbejde. Det arbejdede jeg med Michael og Christa Skelde på, hvor de sagde, at jeg skulle lære at kigge ind i den hvide væg, når jeg stoppede med at arbejde. Det har jeg lært. Jeg er dog ikke verdensmester til det endnu. Selvfølgelig kan man lave andre ting end at kigge ind i væggen, men teorien om at få slappet af fungerer."
    •  

    Professionel tilgang til livet

    Det er dog også noget af en omvæltning at gå fra at bo i Danmark til at have en del af basen i Limburg, hvor rytterne har mulighed for at bo, når man kører for udviklingsholdet.

     

    Læs også
    Optakt: 3. etape af Tour de Romandie

     

    Lige nu bor Morten Nørtoft i Limburg, og det kommer han også til at gøre i det næste stykke tid, hvor løbsprogrammet er fyldt ganske godt op.

     

    • "Det er lidt mærkeligt, når man siger, at man er flyttet til Holland, for det er jo egentlig ikke så langt væk igen. Men der er fede muligheder hernede, og jeg kan prøve mig af på nogle lidt længere bakker, og så er der heller ikke langt til Ardennerne," beretter han om den første tid i Holland.
    •  
    • "Men det er også dejligt at komme lidt videre i livet. Det er meget rart, og så har holdet jo det her hus i Limburg, som gør det ekstremt simpelt for mig at komme herned."
    •  

    En af de ting, som Morten Nørtoft lærer mest af, er, at han nu står på egne ben, nu hvor han både er flyttet hjemmefra og til et nyt land.

     

    • "Jeg lærer at gå fra at bo under mors tag til at stå for det hele selv og stå for alle løsningerne. Det er med til at gøre mig mere voksen, og for mig gør det også, at jeg får en mere professionel tilgang til livet, som er godt givet ud og det rigtige skridt for mig at tage."
    •  

    Og hvornår han lige er i Danmark igen, ved han ikke.

     

    • "Det kommer lidt an på, om programmet tillader det. Hvis der er et hul i kalenderen, kan det være, jeg smutter hjem en uge eller to."
    •  

    Holdkammeraterne

    I Limburg kommer der dog også holdkammerater, som bor ved udviklingsholdets base.

     

    Nogle gange hollænderne, som naturligvis fylder det meste af truppen, men også de to nordmænd, Per Strand Hagenes og Johannes Staune-Mittet.

     

    Førstnævnte er juniorverdensmester og fik sæsondebut i Kuurne-Bruxelles-Kuurne for WorldTour-holdet, mens Johannes Staune-Mittet blev toer i det samlede klassement i Tour de l’Avenir, og så var han også med på holdet, der sikrede Jonas Vingegaard sejren i Gran Camino i februar.

     

    • "Lige nu er de to nordmænd hernede, og det er jo også rart at kunne snakke mit modersmål med dem. Så føles det også lidt hjemligt. Men der er jo en bred vifte af nationaliteter, og vi har det bare godt sammen på holdet, så jeg er blevet taget godt imod. Men det bliver også godt at komme ud og køre nogle cykelløb, så der kan etableres et hierarki," nævner han.

    Nørtoft er nu blevet holdkammerat med juniorverdensmesteren fra 2021. Foto: Sirotti

     

      Rytterne er nemlig meget lige på holdet, da der ikke er den stjerne, som der var på Riwal.

       

      • "Vi har været meget lige på træningslejrene - og alle på et højt niveau - og selvfølgelig er der dem, som har kontrakt med WorldTour-holdet næste år, og det forstår man jo godt. Men der er ikke dem, som bare er ti procent bedre end alle andre."
      •  

      Til den daglige træning er der dog også kommet lidt nye ting ind for Morten Nørtoft. Men som han selv siger det, så er det bare en lidt anderledes måde, uden at det er alt for meget, der er lavet om.

       

      Læs også
      Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx

       

      • "Jeg har selvføligelig skiftet træner, da jeg kom herned, og det bliver spændende, hvordan jeg responderer på lidt ny træning."
      •  

      Kan du fortælle lidt mere om det nye i træningen?

       

      • "Jeg kan selvfølgelig ikke komme ind i detaljerne, men det handler mest om at sikre, at der er mere kvalitet i træningen. Alt skal være 100 procent i kvalitet, ellers giver det ikke mening. Det har jeg ikke oplevet, at alle går så meget op i. Det overrasker mig egentlig ikke, at det er sådan, men det er det, jeg har lagt mest mærke til ved skiftet."
      •  

      Nu når løbene begynder i weekenden, så glæder han sig også til at lære en ny måde at køre cykelløb på.

       

      • "Sidste år med Riwal var der en eller to ryttere, som var dem, der skulle levere resultatet. På udviklingsholdet er det anderledes. Vi skal angribe cykelløbet, og vi har ikke en fast plan eller kaptajn. Vi er lidt mere frie af hinanden, men det forventes stadig, at vi køre som et hold. Det glæder jeg mig ekstremt meget til."
      •  

      Med den nye måde at køre løb på, forventer han sig også noget andet af sig selv.

       

      • "Jeg kommer jo nok til en dag igen, hvor jeg skal køre for andre for at holde dem inde i det samlede klassement, men jeg forventer at komme til at køre flere finaler og lære en hel masse af det."

       

      DEL
      INFO
      Jumbo-Visma Development Team
      Nyheder
      Team Jumbo-Visma
      Nyheder Profil Ryttere Resultater
      DELTAG I DEBATTEN

      Annonce

      KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

      Annonce

      Annonce

      /var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

      Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

      Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

      Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

      La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

      Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

      Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

      Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

      Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

      Annonce

      Annonce

      Alpecin-Deceuninck

      Profil »

      Nyheder »

      Ryttere og stab »

      Resultater »

      Statistik »

      Arkéa - B&B Hotels

      Profil »

      Nyheder »

      Ryttere og stab »

      Resultater »

      Statistik »

      Astana Qazaqstan

      Profil »

      Nyheder »

      Ryttere og stab »

      Resultater »

      Statistik »

      Bahrain Victorious

      Profil »

      Nyheder »

      Ryttere og stab »

      Resultater »

      Statistik »

      Bora-Hansgrohe

      Profil »

      Nyheder »

      Ryttere og stab »

      Resultater »

      Statistik »

      Cofidis

      Profil »

      Nyheder »

      Ryttere og stab »

      Resultater »

      Statistik »

      Decathlon AG2R La Mondiale

      Profil »

      Nyheder »

      Ryttere og stab »

      Resultater »

      Statistik »

      EF Education - EasyPost

      Profil »

      Nyheder »

      Ryttere og stab »

      Resultater »

      Statistik »

      Groupama-FDJ

      Profil »

      Nyheder »

      Ryttere og stab »

      Resultater »

      Statistik »

      INEOS Grenadiers

      Profil »

      Nyheder »

      Ryttere og stab »

      Resultater »

      Statistik »

      Intermarché - Wanty

      Profil »

      Nyheder »

      Ryttere og stab »

      Resultater »

      Statistik »

      Lidl - Trek

      Profil »

      Nyheder »

      Ryttere og stab »

      Resultater »

      Statistik »

      Movistar Team

      Profil »

      Nyheder »

      Ryttere og stab »

      Resultater »

      Statistik »

      Soudal - Quick Step

      Profil »

      Nyheder »

      Ryttere og stab »

      Resultater »

      Statistik »

      Team DSM-Firmenich PostNL

      Profil »

      Nyheder »

      Ryttere og stab »

      Resultater »

      Statistik »

      Team Jayco AlUla

      Profil »

      Nyheder »

      Ryttere og stab »

      Resultater »

      Statistik »

      Team Visma | Lease a Bike

      Profil »

      Nyheder »

      Ryttere og stab »

      Resultater »

      Statistik »

      UAE Team Emirates

      Profil »

      Nyheder »

      Ryttere og stab »

      Resultater »

      Statistik »

      Annonce

      Log ind

      Husk mig. Glemt kodeord?

      Har du ikke en bruger?

      Opret bruger

      VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?